Wat Tham Chaeng – Cha Am – Petchaburi

Et tempel er et sted for tilbedelse, så det er viktig å alltid oppføre seg respektfullt når du er på tempelområdet. Besøkende bør kle seg konservativt. Menn bør ha skjorte med armer (korte eller lange, ikke singelett) og helst lange bukser (eller til knærne).
Kvinner bør holde skuldrene, knærne og brystene dekket og kan ikke bruke korte skjørt eller bikinitopper (eller singelett).
Besøkende bør ikke klatre på statuer eller berøre hodet på statuer.
I Thailand regnes hodet som den reneste og helligste delen av kroppen, og å berøre noen på hodet regnes som ekstremt uhøflig.
Føttene, derimot, anses som urene, så å få dem til å peke mot et tempel, munk eller hellig bilde anses som svært støtende. Besøkende må også ta av seg skoene før de går inn i et tempel.
Munkene skal også behandles med respekt. Besøkende bør ikke stå høyere enn en munk. Munkene har ikke lov til å ha fysisk kontakt med kvinner;
De kan ikke engang la en kvinne gi noe til dem. Kvinnelige besøkende som ønsker å gi en munk noe, bør plassere det på bakken foran ham.

Wat Tham Chaeng i Cha-am hadde sin store avdukingen av Thailands største naga-statue lørdag 9. september 2023.
Templet ligger i Khao Yai underdistrikt, ved siden av Phetchaburi immigrasjonskontor, den bemerkelsesverdige statuen med en imponerende høyde på 31 meter en diameter på 2 meter på kroppen, er godt synlig fra veien.

Dette er virkelig et tempel du bør se og oppleve, bildene er vakre og viser dette templets prakt, bevegelse og farge spenn, er bare usedvanlig vakkert og noe helt annet på nært hold enn på bilder.

Vi har besøkt utallige templer rundt om i Thailand og Asia forøvrig, men dette er virkelig noe for seg selv.

Slangeguddommen består av ni (svinger) vendinger, som strekker seg over en lengde på 227 meter, og den er farget i den karakteristiske nyansen av Nilpal, som minner om en grønn billevinge.
Strukturen ble konstruert og brakt til live av den begavede billedhuggeren, Mr. Prapatt Manissa, populært kjent som Teacher Pued. Byggingen tok over to år å gjennomføre.

Hva er Naga, og hvilken betydning har den i Buddhismen?

I buddhismen er nagaer ofte representert som dørvoktere eller, som i Tibet, som mindre guddommer. Naga-kongen Muchalinda, som beskyttet Buddha mot regn i syv dager mens han var dypt inne i meditasjon, er vakkert avbildet i Mon-Khmer Buddhaer fra det 9.–13. århundre i det som nå er Thailand og Kambodsja.

Den store Naga eller “Phaya Nak” har makten til å bringe “regn” til jorden eller å forårsake tørke ved å slutte å gi det.
Noen hevder at de kan forkle seg som regnskyer og/eller Naga og “regnbue” er forent. Derfor relaterer mange thaier regn eller vann fra regn til Naga på mange måter.

The Naga antas også å være et symbol på vann og fruktbarhet og fungerer som buddhismens vokter.
Naga Buddha-statuer er tatt som et veldig viktig religiøst så vel som åndelig objekt for mange tilhengere av buddhismen, da det viser at Buddha blir beskyttet av Naga, og representerer den trofaste beskyttelsen av den oppvåkne av slangekongen.

Naga – beskytteren


Selv om noen historier beskriver Nagas som Garudas fiender, som han straffer evig, blir Nagas også tilbedt i seg selv.

I asiatiske historier angriper den gigantiske, fuglelignende Garuda konstant slangelignende Nagaer. Men dette er ingen enkel fortelling om det gode mot det onde. Duoen er identifisert med mange par av motsetninger, inkludert lys og mørke, solen og månen, øvre og nedre, luft og vann, og buddhisme og andre religioner.

Garuda

Garudaen er en fuglelignende skapning fra hinduistisk mytologi som er en blanding av både ørn og menneske. Han er kjøretøyet (vahana) til Vishnu og vises på denne svært viktige hinduistiske gudens banner. Garuda representerer fødsel og himmel, og er fienden til alle slanger. I indisk kunst fikk Garuda gradvis en mer menneskelig form i løpet av århundrene og over tid beholdt kun vingene fra sine fuglelignende trekk. I Kambodsja beholder han imidlertid selv i dag de store klørne og det ondskapsfulle nebbet til en rovfugl. I hinduistisk lære representerer Garuda himmelsk makt. På den lyse siden er han et symbol på dyd, håp og gjenfødelse, men han har også sin mørke side. Garudaen er en strålende kriger, og selv om det er sant at fiendene hans, Naga-slangene, er agenter for underverdenen, er det også sant at han ikke viser nåde i angrepene sine.
Derfor symboliserer han hurtighet, vold og militær dyktighet like mye som han gjør dyd, håp og gjenfødelse.

Naga

Nagaer har splittet tunger forårsaket av slikking av gress som Garuda sølt nektar av evig liv på.
Med et menneskeansikt og hetten og kroppen til en kobra, lever Nagas under jorden i huler og noen ganger i palasser med juveler. Naga-kongen har tusen hoder som fungerer som en paraply for den sovende Buddha.
I motsetning til slangen av kristne historier blir ikke disse slangene sett på som onde.
I noen historier er Nagas og Garuda avbildet som fiender, der Garuda straffer Nagas evig.
Men i Kambodsja er Naga æret som stamfar til det kambodsjanske folket og beskytter av Buddha.
I buddhistisk tro blir Nagas ofte sett på som lokale guddommer, med troen på at de bruker kreftene sine til å hjelpe mennesker.
Og i Sør-India kan Nagas bringe fruktbarhet, der kvinner søker deres hjelp til å få barn.
I buddhistiske historier sprer Naga Muchalinda ut sine mange hoder for å beskytte Buddha mot en storm mens han mediterer. Rollen som beskytter fortsetter ved nesten alle tempel i Thailand hvor Nagas pryder takene til forsamlingslokalene og vokter inngangen til tempelområdet.

Wat Tham Chaeng – Cha Am

Denne gigantiske Nagaen ruver nesten opp mot fjelltoppene i bakgrunnen. Mektig, storreist og vakker på sin måte.
Det var litt overveldende å gå under og mellom Nagaens slyngende kropp.

Flere muligheter både foran, bak og mellom hver sving av Nagaen til å brenne røkelse, samt legge ut almisser for de som ønsker det.

Et spektakulært syn og en annerledes opplevelse, kun en halvtime fra Hua Hin ca. Kombiner gjerne med et besøk til en av restaurantene jeg legger som vedlegg nederst i dette innlegget.

Ja selvfølgelig ønsker vi all den velsignelse vi kan få, og dette gir oss kunnskap, og et innblikk i vårt kjære Thailands befolknings kultur, religion og tradisjon.

Håper dere tar turen, husk caps eller paraply på varme dager, solen steker virkelig her ved fjellsiden. (man kan også låne paraply ved trappen opp til Templet.)

Kombiner med et besøk på en av disse flotte kafeene/restaurantene.
Nydelig restaurant, som også tilbyr overnatting i egne små hytter
Vakker kafe midt i risåkeren – bør besøkes
Flere vakre templer i provinsen Petchaburi

Leave a Reply