Det nærmer seg grill sesong og sammen med grill mat smaker det alltid godt med en deilig dipping saus.
Vi spiser også mer mat fra verdenshjørner, og vi kjøper ferdige produkter fordi vi kanskje tenker at det er for avansert å lage selv.
Jeg kommer til å legge ved enkle dippingsauser som passer til grill mat, Thai mat, vietnamesisk mat og italiensk mat.
Alle har det til felles at du kan bruke ferske ingredienser, bestemme sukker og krydder innhold selv og de inneholder ingen skjulte stoffer. 🤩
Sweet Chili saus
Perfekt til asiatiske retter men også grillmat og ikke minst stekte fiskekaker.
1/2 kopp sukker
1/4 kopp vann
1/4 kopp hvit eddik (hvitvin eddik kan brukes)
1 ss finhakket hvitløk
Bland sammen i en skål, lag gjerne en større porsjon og oppbevar i rene tette glass.
Lett Pad Thai saus
Pad Thai er en av verdens mest elskede nudler retter.
Pad thai, phat thai eller phad thai, er en woket risnudelrett som vanligvis serveres som gatemat i Thailand som en kjent og kjær rett fra landets kjøkken.
Den er vanligvis laget med risnudler, reker eller kylling, peanøtter, eggerøre og bønnespirer.
Ingrediensene stekes i wok med sausen under .
Men sausen passer også utmerket til grillspyd med både kjøtt, kylling eller scampi.
3 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
1 ss tamarindpasta
(bruk gjerne noen knuste peanøtter eller et par skjeer med peanøttsmør i sausen)
Bland alt sammen i en skål = Pad Thai .
Satay saus – Grillspyd
Ingredienser:
½ lime, presset
1 ts klar honning
1 ss soyasaus
1 ss karripulver
3 ss glatt peanøttsmør
165 ml boks kokosmelk
Bland limejuice, honning, soyasaus, karripulver og peanøttsmør i en liten bolle.
Tilsett en skvett vann hvis den er for stiv/tykk.
Hell i en liten panne med kokosmelken, og varm forsiktig i 5 minutter under konstant omrøring til den er blandet.
Server med litt friske grønnsaker til og kanskje en baguett🤩
Mexican Dip For Nachos
1 stor avokado
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
2 grønne chilier/Jalapeno
1 ts knust hvitløk/hvitløkspulver
Noe hakket løk (etter eget ønske)
3 knuste tomater
Frisk koriander på toppen og litt blandet inn
Guacamole
- 2 stk. modne avokado
- saft av 1 stk. lime
- 1,5 stk. tomat
- 1 båt hvitløk
- 0,5 stk. finhakket rød chili
- 2 ss finhakket frisk koriander
Del avokado i to. Hakk forsiktig kniven i avokadosteinen, vri kniven til siden og ta ut steinen.
Mos avokado med en gaffel og press over limesaft.
Del tomat i fire og skjær ut frøene med en liten kniv.
Del tomatkjøttet i små terninger.
Finhakk hvitløk og chili.
Bland most avokado med tomater, hvitløk, chili og hakket koriander. Smak til med salt og eventuelt pepper.
Dekk til guacamolen og sett den kaldt til den skal brukes.
(Legg steinen fra avokadoen i den ferdige Guacamolen, da holder den fargen)
Salsa dipsaus
Lite smaker bedere enn bruschetta med fersk salsa på.
2 tomater
litt gressløk og/eller koriander
2 fedd hakket hvitløk
1/2 ts sukker
1 håndfull jalapeno
2 klyper salt
Grill tomatene og jalapenoen (i stekovnen).
Avkjøl og fjern kjernen fra tomatene og stilken fra jalapenoen.
Bland med hvitløksfedd. Tilsett en klype sukker og salt for smak.
Server til varm kebab, kjøttretter eller fiskepinner.
Fersk hakket koriander i blandingen og på toppen av salsaen
Bruschetta
Start med å skjære opp to skiver med brød og ta på litt olivenolje på begge sider. Varm opp en stekepanne eller legg brødskivene rett på grillen. Det er viktig at de stekes litt så brødet får en sprø skorpe. Når brødet stekes er det lett å gjøre ferdig resten av ingrediensene.
Start med å finkutte rødløk, chilli og tomater. For å få det beste resultatet tar jeg ut innmaten i tomatene og kutter kun opp kjøttet.
Legg alt i en skål og tilsett litt olivenolje, balsamico, finhakket basilikum, salt og pepper. Rør godt rundt og la hvile til brødet er ferdig. Når brødet er ferdig stekt tar du et fedd hvitløk og gnir over brødet. Dette gir en brødet en svak, men deilig smak av hvitløk.
Fyll brødene med de kuttede grønnsakene og pynt med litt basilikum. Enkel og god mat laget på under 10 minutter.
Alternativt kan du servere ulike toppinger i fine skåler så gjestene kan smake på litt av hvert.
Cowboy smør dipsaus til biff
150 g smør
0,5 stk sitron, saften og skallet, finrevet
4 stk hvitløksfedd, mest
1 ss Dijon-sennep
1 ts paprikapulver, gjerne røykt
0,5 ts kajennepepper
2 ss bladpersille, finhakket
1 ss gressløk, finkuttet (eller vårløk)
salt og pepper
chiliflak (kan sløyfes)
- Smelt smør.
- Rør inn sitronsaft og finrevet sitronskall, deretter de andre ingrediensene.
- Pisk til jevn saus.
- Rør inn finhakkete urter.
Smak til med salt og pepper og evt mer chili.
Server dippen lun eller avkjølt til biff, entrecote, kotelett, kylling eller til dampet fisk eller grønnsaker.
Det meste kan denne sausen brukes til faktisk.
Blåmuggost dipp perfekt til hamburger eller kjøtt
- 3 dl creme fraiche
- 150 gram blåmuggost
- 1 ts olivenolje
- 0,2 ts cayennepepper
- 1 fedd knust hvitløk
- 1 håndfull fersk persille
- 1 ts hvitvinseddik
- salt og pepper
Bland alt sammen i en bolle og sett den kjølig til den skal nytes, ca 30 minutter.
Enkel og syrlig god salat dressing
Finn fram et tomt rent glass med lokk, dressingen lager du i dette glasset, så ta et med litt størrelse.
1/3 kopp appelsinjuice
1/4 kopp olivenolje
1 ss dijonsennep
1 ss rå honning
1 ss eplecidereddik
klype salt og pepper.
Ta på lokket og…
Rist som en gal! 😂
Ponzu Shoyu dipsaus (Japansk)
Denne dippen er en perfekt blanding av syrlig, søtt og umami smaker, passer for dressing av salater, marinering av kjøtt eller bare som dipsaus.
- ½ kopp Mirin (finnes på asiatisk butikk og noen butikk kjeder) – Tilfører dippen en søt og litt syrlig smak.
- ¼ kopp soyasaus – For den essensielle umamien og salte dybden i sausen.
- ¼ kopp Katsuobushi (Bonito Flakes)- Gir en røykaktig, fiskeaktig smak.
- 3 gram (omtrent et 5 cm stykke) Kombu – Denne spiselige taren tilfører en unik sjøsmak, kan også bruke sushiark med nori tang.
- 2 ts risedikk – for en mild surhet.
- 1 ts, skrelt og revet frisk ingefær – for en krydret, varm balanse.
- ¼ kopp (eller 2 ss hver sitron- og limejuice) Yuzu Juice – for et sitrusaktig piff.
Hvis du ikke finner Yuzu Juice, er sitron- og limejuice en god erstatning.
Bland alt sammen i en liten kjele, bortsett fra Yuzu juicen.
Varm blandingen over middels høy varme til den får et lavt oppkok. Denne prosessen lar smakene smelte sammen.
Når blandingen har kokt, fjerner du den fra varmen og lar den avkjøles helt. Sil sausen gjennom en finmasket sil inn i en ren beholder sikrer en jevn tekstur.
Rør inn ¼ kopp yuzu juice (eller sitron- og limesaftblandingen din) inn i den silte sausen. Da får du en frisk og syrlig smak som er karakteristisk for den tradisjonelle Ponzu-sausen.
Hell sausen i en lufttett oppbevaringsbeholder eller et rent glass med lokk.
La den stå i kjøleskapet i minst 24 timer før bruk så smakene får satt seg sikkelig.
Rist beholderen av og til mens den er nedkjølt og før bruk.
Hvit pizzasaus (rask og enkel)
Å piske sammen en batch kunne ikke vært enklere enn dette.
Den er laget av melk, salt, pepper, hvitløk og parmesanost.
Smøret og melet sørger for å tykne sausen og skape en fyldig alfredosaus.
Denne oppskriften gir 1 1/2 kopper hvit saus eller nok til 4 pizzaer.
Smelt smør i en panne på middels varme.
Tilsett mel og visp 1-2 minutter (må ikke brunes).
Tilsett melk sakte mens du visper og rør til den er jevn, tykk og boblende. Visp inn salt, pepper og hvitløk.
Tilsett parmesanost og visp i 30 sekunder.
Fjern fra varmen og rør til osten smelter.
Som topping på pizza med hvitsaus i bunn, synes jeg dette passer best:
Ost: revet mozzarella, fersk mozzarella, parmesan
Kjøtt: kylling, sprøstekt bacon, skinke, pancetta, pepperoni
Grønnsaker: artisjokk, tomater, jalapenos, spinat, stekt hvitløk, banan paprika, sorte oliven, fersk spinat, sopp, stekt paprika
Paprika- og peanøttchutney
1 rød paprika, grovhakket
2 ss rødløk, hakket
2 fedd hvitløk, hakket
1 grønn chili (Kan sløyfes, økes etter ønsket styrke)
3 ss olje
Ca 60 gram usaltede peanøtter
¼ ts salt
Litt pepper
1 dl vann
Slik gjør du:
Stek hakket rødløk, paprika og hvitløk i oljen til paprika er mør. Rør innimellom.
Avkjøl grønnsakene.
Kjør grønnsakene og resten av ingrediensene i en blender til det blir smooth paste. Paprika- og peanøttchutney er klar.
Nyt som dip til det meste, som tilbehør til indisk mat, på et tapasbord, server til foccacia, bland inn i en pastasalat eller bare ha på brødskiva og nyt.
Vårløk- og korianderchutney
En grønn smaksbombe!
1 bunt med vårløk
1 potte koriander
1 grønn chili (eller flere om du vil ha mer spicy)
Mynteblader fra ½ potte
¼ ts salt
Ca ¼ dl vann
Kjør alt i en blender, server som tilbehør til all indisk mat.
Prøv vårløk- og korianderchutney på brødskiva, deilig….
Mangochutney – spicy, søt og syrlig
Mangochutney kan lages på mange måter og er en klassiker ved siden av indisk mat. Men den passer supert til så mye annet også. Fin smakskombinasjon ved sterke retter som trenger litt søt syrlighet.
Tid: ca 1 time
To mangoer
1 ss raspet/finhakket ingefær
2 fedd hvitløk
1 rød finhakket chilli
1 dl brunt sukker (evt. vanlig sukker)
1 dl klar eddik
1 klype kardemomme
1 klype kanel
1 klype salt
1 ss olje (til steking)
Slik gjør du:
Varm olje i en stor gryte og stek finhakket hvitløk og ingefær i omtrent ett minutt på medium varme. Ha i resten av ingrediensene og la det hele koke opp. Skru ned varmen til lav og la blandingen småkoke i omtrent 45 minutter. Rør innimelom og pass på så det ikke setter seg fast nederst. Det kan være lurt å bruke en kjele med tykk bunn, og varmen skal altså være veldig lav mens chutneyen småkoker.
Avkjøl chutnyen og oppbevar i lufttett glass/boks i kjøleskapet.
Du kan bruke en blender til å få en mer smooth chutney, men pass på så det ikke blir puré.
Det bør være noen små mangobiter i.
Tips: Mangochutney holder seg fin i en lufttett boks eller rene glass med lufttette lokk i kjøleskapet i flere uker.
Så en fin spiselig gave å gi bort!
Mynte chutney med frisk koriander
Tid: 10 minutter
1 bunt mynte
1/2 bunt koriander
1 liten løk
1 tomat
1 ts salt
1 ts garm masala
1 ts saft fra lime eller sitron
2 grønne chillier (kan sløyfes)
Kutt løk og tomat i mellomstore biter. Plukk av bladene av mynten. Fra korianderplanten bruker jeg også de myke stilkene, hvertfall helt ned til der det er blader. Kjør alt dette til en glatt blanding i en food processor eller med en stavmikser, evt sammen med chilli.
(Du kan også ha i et fedd hvitløk, men det er ikke et must).
Rør inn resten av ingrediensene.
Tips: Ha mynte chutneyen i et lufttette glass og gi det bort i vertinnegave. Enkel å lage, men den som mottar gaven blir nok imponert likevel!
Den holder seg i kjøleskapet i opptil fem dager.
Tzatziki saus – en av de beste 👌🏻
Tzatziki er en saltet yoghurt- og agurkdip som er laget av silt yoghurt, strimlet agurk, olivenolje, hvitløk, sitronsaft, salt og urter.
Autentisk gresk tzatziki lages oftest med saue- eller geiteyoghurt, men denne tzatziki-oppskriften krever bare vanlig fullfett gresk yoghurt.
Den finner du i nesten alle butikker, og den har fortsatt den kremete, tykke konsistensen du ønsker i tzatzikisausen din.
Sammen med de andre tradisjonelle ingrediensene rører jeg inn fersk mynte og dill hvis ønskelig for en lys, sommerlig finish, det trenger du selvsagt ikke, men det lager en egen frisk vri på Tzatzikien din.
Slik gjør du:
Start med å rive agurken.
Jeg bruker de største hullene på et rivjern.
Deretter klemmer du vannet ut av den revne agurken.
Dette trinnet er avgjørende for å lage en kremet tzatziki – hvis du hopper over det, vil vannet fra agurken få sausen til å skille seg.
Klem agurken rett over vasken, eller trykk den lett mellom kjøkken- eller tørkepapir.
Rør deretter alt sammen!
Bland den pressede agurken med yoghurt, sitronsaft, hvitløk, olivenolje, salt og urter, og avkjøl til du er klar til bruk.
Tzatziki passer det meste!
Hummus – Kikerter pasta
Kikerter (eller garbanzobønner) er basen for hummus. De myknede bønnene brytes ned til en jevn pasta. Du kan bruke hermetiske eller hjemmekokte kikerter som i oppskriften her, skyll kikerter godt. .
- 2 bokser hermetiske kikerter (à 240 g)
- saften av 0,5 stk. sitron
- 4 båter hvitløk
- 1 ts salt
- 1 ss tahini
- 0,5 ts malt spisskummen
- ca. 1,25 dl nøytral olje
- 1 ss finhakket frisk persille
Hemmeligheten bak den beste hummusen?
Alt handler om rekkefølgen av ingrediensene!
Seriøst, dette enkle trikset gjør en stor forskjell.
Tahini og sitronsaft går inn først.
Deretter, før du legger til noe annet, slår du på kjøkkenmaskinen og lar den gå i et minutt eller to.
Etter et minutt med å ha blitt virvlet, pisket og kremet i foodprosessoren. Den er lysere i fargen og mye tykkere.
Nå kan du legge til de resterende hummusingrediensene, men sørg for at du lar foodprosessoren gå.
Jeg liker også å legge til kikertene i to omganger og behandle den første batchen i et minutt før jeg følger opp med resten.
En annen hemmelighet til den beste hummusen er:
Tilsett en skvett kaldt vann eller aquafaba (kikertvæske) helt til slutt. Hell den i mens foodprosessoren går, og se hvordan den forvandles til luftig, kremet, pisket hummus.
Noen har også foreslått å bruke isbiter i stedet for vannet. 👌🏻
Tilsett erter, så har du Hummus med erter
Og dermed har du en ny, grønn vri på den klassiske dippen.
Oppskrften gir bare 32 kcal/porsjon, et godt og sundt grønt valg !
Peanøtt dip
Denne kommer i mange varianter, jeg har mest kjennskap til den vietnamesiske og thailandske peanøtt sausen. Så det er den oppskriften jeg vil legge her. Denne passer helt fantastisk til mange ulike retter men ferske vårruller er min absolutte favoritt til denne sausen.
Jeg lager peanøttsaus med 5 ingredienser:
Kremet peanøttsmør
Hoisinsaus,
En skvett fiskesaus,
Hvitløk,
Perlesukker og vann.
Jeg vet at noen peanøttsausoppskrifter ikke bruker hoisinsaus, men jeg synes det er en perfekt smakskombinasjon.
Det gir riktig mengde sødme.
Hvis du vil gjøre sausen din litt mindre søt, kan du sløyfe eller halvere sukkeret. (det gjør jeg)
Aioli
- 1 stk hvitløksfedd
- 3 dl majones
- 1 ½ dl lett rømme
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
Finriv hvitløk og rør med majones og rømme.
Smak til med sitron, salt og pepper, og la blandingen stå kaldt i minst 30 minutter slik at smakene får satt seg.
Hvitløksdressing – Garlic Souce
Ja denne sausen kan brukes til alt! prøv den på pizza eller til grillmat 🤩
- 3 dl lettrømme
- 3 båter hvitløk
- 4 ss bladpersille
- 0,5 ts salt
- 0,25 ts kvernet pepper
- Skrell og riv hvitløk på et lite rivjern, eller hakk den fint med en skarp kniv.
- Finhakk persillen.
- Bland sammen revet hvitløk, hakket persille og rømme. smak til med salt og pepper.
Oppbevar hvitløksdressingen kjølig og i en lufttett beholder. Den er holdbar i kjøleskapet i minst en uke.
Koriander dressing
- En potte koriander
- 1 pose Majones
- Saften fra 1 lime
Slik gjør du:
Finhakk korianderen
Bland med Majones
Limesaft.
BBQ dressing
- 1 pose Majones
- 4 ss BBQ-saus
- 2 hvitløksfedd
- 1 ts paprikapulver
Slik gjør du:
Bland sammen majones og BBQ-saus.
Knus hvitløksfeddene i sausen, ha i paprikapulver og rør godt sammen.
Denne dippen passer godt til grillet og stekt kjøtt.
KUSHIYAKI (betyr mat på grillspyd i Japan) – Dippsaus
Kushiyaki er en japansk samlebetegnelse på allslags grillmat på spyd, som er perfekt fingermat og velegnet for dipping. (Stian Floer)
Ingredienser
1 dl brunt, seigt sukker
1 dl soyasaus
1 ts tapiokapulver (kan sløyfes)
2 ss finhakket ingefær
1 ss finhakket hvitløk
1 ss finhakket rød chili
2 ss finrevet/kuttet sitrongress
1 ts finknust korianderfrø
4 ss finkuttet sjalottløk
1 dl østerssaus
1 ss sesamolje
4 ss riseddik
2 ss Sriracha chilisaus
Slik gjør du:
Smelt sukker og soyasaus i en kjele, tilsett tapiokapulver og rør rundt så det tykner noe.
Tilsett resten av ingrediensene, smak til og avkjøl.
Ha gjerne i litt hakket løk og skvis litt lime eller sitron i før servering.
Håper du finner en saus du liker her i innlegget, send meg gjerne din favoritt dipp, dressing eller saus 🤩 👌🏻
3 thoughts on “Verdens beste dipper, sauser og dressinger”