En av de tingene vi oppdaget tidlig i Thailand, er det fantastiske utvalget av frukt som finnes der. Markedene er fylt med både kjente og ukjente frukter å prøve. Her har jeg lagt ved noen bilder av mangfoldet, på hvert bilde finner du navnet på frukten.
Alle er sikkert ikke kommet med her, jeg finner stadig nye ukjente frukter.
Hvis du spør Thaier hvilke frukter de mener er blant de tre beste og som representerer Thailand best, svarer de ofte disse tre:
- Durian – som blir referert til som kongen av frukt
- Mangosteen – som er den nasjonale frukten av Thailand
- Mango – fordi det er den mest populære frukten i Thailand av en grunn.
Men hvorfor stoppe der når Thailand har så mange deilige frukter tilgjengelig?, frukter som serveres på så mange forskjellige måter fra salater til ferske skiver rett fra fruktbodene, ikke vær redd for å prøve noe nytt.
Thailand er en av verdens største produsenter av ananas, du vil se dem vokse over hele landet, men spesielt i sandjord relativt nær havet.
Det finnes ulike typer ananas, men se etter ‘Siratcha’ variasjon hvis mulig.
Vi er så heldig å ha ananas plantasjer rett på utsiden av vårt boligområde og noen ganger hender det også at bøndene kommer med helt fersk ananas på døren 🙂 det smaker så utrolig mye bedre enn ananas gjør når du kjøper og spiser den i Norge.
Hua Hin som er mitt hjemsted i Thailand er et av landets største produsenter av ananas.
En annen allestedsnærværende frukt du finner overalt fra veikanten, boder til frokost-buffeer året rundt er vannmelon. Se etter de med et dypere rødt kjøtt, jo mørkere farge, jo søtere og saftigere blir de. Se deg rundt, og du vil også finne vannmeloner med gylden gul farge. Hvis du trenger å kjøle deg ned, kan det ikke gå galt med en enkel, forfriskende vannmelonshake eller smoothie.
En av de mest kjente fruktene i Thailand er Mango, men i Thailand blir de vanligvis spist når de fortsatt er grønne, i stedet for gule og modne som i Europa. Den vanligste thai måten å spise den på, er når den har begynt å modnes, da er den fortsatt hard men har fortsatt mangosmak, den er da ikke klebrig når du spiser den. Frukten skjæres i skiver og serveres ofte med en liten pose med sukker, salt og chili i.
En annen deilig helårsfrukt er Papaya, den er mer vanlig å spise når den er grønn i Somtam, en papayasalat som du finner på restauranter over hele landet, i stedet for når den er moden. Ikke spis de små mørke frøene i midten.
Denne frukten tilhører de mer eksotiske, det oransje/røde kjøttet skal helst være mykt, men ikke grøtaktig.
Alle kjenner til kokosnøtter men igjen, thaier gjør ting annerledes.
For det første finner du ikke den typen kokosnøtter du er vant til å ha hjemme i Norge.
En kokosnøtt slik vi kjenner den i Norge, med tykt tørt hvitt kjøtt inne i skallet er en gammel kokosnøtt dette kjøttet brukes kun til matlaging i Thailand, men ikke til å spise rå.
Thaier foretrekker unge kokosnøtter som har tynt, mykt kjøtt som lett kan øses ut av skallet med en skje, det er litt mer bittert og ikke som “kokos” – men mer forfriskende.
Du vil også se de-husked kokosnøtter til salgs (De-husked kokosnøttfrukt som viser de karakteristiske tre porene som ligner et ansikt).
Vanligvis kaldt., disse ser ut som en lysebrun baseball, de har vært ligget over et bål/grill – for å kunne fjerne skallene – og dette gir også en helt annen smak, verdt å prøve.
Durian, enten elsker du den, eller så hater du denne store, piggete delikatessen som er kjent som «The King of Fruits».
Er du født utenfor Sørøst-Asia, vil du sannsynligvis hate den, bare lukten av denne frukten gjør meg kvalm og den er faktisk forbudt å spise på flere hoteller, offentlige områder og restauranter i Asia.
Jackfruit (Khanoon), smaken er vanskelig å beskrive – det er litt av alt. Det nærmeste jeg kan komme på er Juicyfruit tyggegummismak. 🙂
Mangosteen, er opprinnelig fra Indonesia, men er nå å finne over hele denne regionen, kalles ofte for Queen of Fruits.
Det er en historie om at dronning Victoria hørte om hvor god den var og tilbød en stor belønning til alle som kunne bringe modne mangosteen tilbake til England for henne.
Pomelo, en slags krysning mellom en grapefrukt og en appelsin. Det er en lignende størrelse som en til grapefrukt, men med en søtere, mindre syrlig smak .
Sapodilla, denne lille frukten med et kjedelig, lysebrunt skall, ser ikke veldig attraktiv ut, det er imidlertid en av de søteste du finner. Bør prøves 🙂
Passion fruit (Saowarot; Sow wa rote), I Thailand brukes ofte pasjonsfrukt til å lage forfriskende drinker. Det er to typer pasjonsfrukt: lilla og gul. Den gule Thai varianten er mer vanlig her i Norge. Alt du trenger for å spise den er en lommekniv, en plastskje og en serviett.
Bilimbi fruit, Bilimbi-frukt passer godt sammen med fisk, reker og tungt kjøtt som svinekjøtt. I landlige deler av Filippinene og i Maharashtra og Goa i India spises fruktene rå – de kan nytes alene, eller dyppet i steinsalt. Bilimbi frukt brukes også som tradisjonell medisin for sår hals, magesår, blødende tannkjøtt, tannhule og mange andre ulike tilstander/symptomer.
Santol (Kra-Thon) fruit, Thai Krathon/Santol frukt er en frukt med et hvit, hårete skall som spises rått eller kokt. Den brukes også i syltetøy, gelé og andre desserter. Krathon/Santol frukt er i slekt med starfruit og vokser i tropene i Sørøst-Asia og Indonesia. Den er også kjent som “Kamias” på Filippinene. Frukten har en søt smak, den spises ofte som snacks eller dessert, og frøene brukes noen ganger til å lage kaffe. Denne thailandske frukten er søt og kremet og brukes i Thailand ofte som ingrediens i papayasalat (som tum).
Ma Yung Chit fruit, Denne frukten sammenlignes ofte som en krysning mellom mango og plomme, med bare et snev av syrlig smak på overflaten rett under skallet som gir plass til den søte frukten under skallet, bør prøves :).
Ma kok fruit, Makok-fruktene ser ut som små mangoer, med samme type store frø, omgitt av fruktkjøtt som er bemerkelsesverdig syrlig, men som stadig blir søtere etter hvert som den modnes. Å sylte dem øker det søte, men det er fortsatt en sitronaktig smak, altså en litt syrlig ettersmak.
Langsat (Lang-sard), frukten Langsat er også hjemmehørende i Thailand, det er en liten, rund, sesongbasert frukt tilgjengelig mellom juli og oktober. Bruk fingrene til å åpne det tynne, off-white skallet, og du vil finne et gjennomskinnelig, saftig kjøtt med en lett syrlig smak. Er en frukt som er utmerket som tørstedrikk, kjøttet faller bort i 5 deler og spises best rå.
Banana (Gluay), Trodde du at du kjente smaken av bananer? da må du nok tenk nytt. Det er 20 forskjellige typer bananer som vokser i Thailand, alt fra små stubbe bananer til store kjøttfulle typer, og alle banan typene har forskjellige navn. I Thailand spises de på mange forskjellige måter: tørket, kokt, stekt, servert i søt kokosmelk eller rett og slett, fersk.
Rambutan (NgoR), navnet er opprinnelig fra det malaysiske ordet rambut, som betyr “hår” – skyldes nok fruktens utseende, fruktens rød-og-gule piggete skall. Når dette skrelles vekk avsløres et fast, hvitt, gjennomskinnelig kjøtt, som thaiene er spesielt flinke til å skjære bort fra det store frøet. Søt og god frukt, en favoritt for meg.
Dragon fruite, frukten til en kaktusplante, den merkelige, ujordiske dragefrukten har et nydelig mykt kjøtt som ligner litt på kiwifrukten og spises vanligvis med skje. Kaktusplanten kan minne om katus sorter du får kjøpt på hagesentrene i Norge.
Rose-apple (Chom-Poo), med en form som ligner på en pære, har rose-eplet et skinnende skall som er enten rosa eller grønt i fargen. Ekstremt forfriskende frukt og med en sprø, knasende smaksopplevelse, i Thailand spises den ofte med salt og sukker.
Custard apple (Noi-Na), frukten er lysegrønn og omtrent på størrelse med en tennisball, kjøttet av denne knotete teksturerte frukten spises, omtrent som vaniljesaus, best med en skje, det søte kjøttet inneholder bittesmå sorte frø.
Longan (Lam-Yai), Longan er et mindre kjent søsken til frukten litchi og rambutan, den har en søt, delikat smak og vokser i Chang Mai-området i Nord-Thailand, spesielt i perioden fra juni og til august. Skinnet på frukten gjennombores av fingeren, og det deilige, saftige kjøttet avsløres ved å presse det ut av skallet med tommel og pekefinger.
Lychee (Linjee), frukten er dekket av et rødt, grovt strukturert skall som er uspiselig men lett å fjerne, under skallet eller på innsiden av litchi frukten,finner du et lag med søtt, gjennomskinnelig hvitt kjøtt som har en tekstur veldig lik vår drue. I midten av frukten finner du et enkelt blankt brunt nøttelignende frø som ikke bør spises. Denne nydelige frukten modnes fra juli til oktober, omtrent 100 dager etter blomstring.
Tamarind (Ma Kam), Smaken av tamarind beskrives ofte som syrlig og litt bitter, men den kan også være søt som en banan når den er helt moden. Smaken kan sammenlignes litt med sitronsaft eller lime, men med en rik, søt undertone nesten som brunt sukker med toner av karamell.
Snake fruit (Sala), Det skumle navnet på slangefrukten kommer fra rett og slett på grunn av mønsteret til det harde, sprø skallet. Men åpner du den vil frukten avsløre hvite fruktkjøtt båter som gir deg et utbrudd av søte og sure smaker. De mørke frøene er uspiselige, men du kan lett spise rundt disse.
Watermelon (Tangmo), En kjent frukt for de fleste av oss.
Thailands næringsrike jord gir de lokale vannmelonene en ekstra fyldig og deilig smak. Du finner de i en rik rubinrød farge, og en mer uvanlig gylden gul farge. Vannmelon brukes ofte som midtpunktet på fruktfat, og til fruktskjæring på grunn av de intrikate designene som lett kan lages ved hjelp av fruktens tykke grønne skall. Du vil oppdage at det kastes rikelig av vannmelon i blendere for å lage deilige, forfriskende drinker.
Gac fruit, dessverre er gac-frukt nesten helt uten smak og har bare en svak, fet grønnsakssmak. Men andre egenskaper sikrer dens popularitet i asiatiske land. Frukten blir mest konsumert i Vietnam, hvor kjøttet og frøene brukes til å lage xôi gấc, en rød klebrig ris som spises under bryllup og andre spesielle anledninger. Thai Gac frukt brukes ofte blandet inn i juice og/eller smoothies. Denne frukten brukes også i kinesisk medisin.
Carambola fruit, denne frukten har også blitt vanlig å se i fruktdisker også i Norge, vi kaller den stjernefrukt. Den saftig karambola har svak smak. Den slår ikke smaker som for eksempel smak av mangosteen, ananas eller appelsin. Stjernefrukt er litt sur-søt, vannaktig, med nesten umerkelig edikk liknende smak, vi ofte kaller adstringerende. Den minner meg om kiwi, stikkelsbær og eple.
Tam
Bildelisten under viser når de ulike fruktene er tilgjengelig/modne 🙂
Ikke alle fruktene er i denne listen under.
Enhver tur til Thailand ville være ufullstendig uten å oppleve den enorme bredden av fantastiske tropiske thailandske frukter som finnes solgt av gateselgere og på lokale markeder over hele landet.
Vil du lære mer om Thailands frukter og desserter
Her får du enkle oppskrifter og navn på desserter du bør prøve om du befinner deg på reise i Thailand.