Sri Maha Mariamman Temple

Kuala Lumpur

Sri Maha Mariamman Temple, som ligger i Chinatown-området i Kuala Lumpur, er det eldste tempelet til gudinnen Mariamman, manifestasjonen av gudinnen Parvati og det eldste hinduistiske tempelet i byen.
Mariamman-tempelet er vakkert utformet og designet i dravidisk arkitektur, med et Raja Gopuram-tårn ved inngangen. Det er et symbol på Guds guddommelige kraft og positiviteten til hans sted for tilbedelse, spesielt for tamilene som ser på gudinnen Mariamman som deres beskytter i et ukjent land.

Sri Mahamariamman-tempelet ble grunnlagt av K. Thamboosamy Pillai i 1873 og ble opprinnelig brukt som en privat helligdom av Pillai-familien. Familien åpnet tempeldørene for publikum på slutten av 1920-tallet og overlot til slutt ledelsen av templet til et forstanderskap.

Dette er det eldste fungerende hinduistiske tempelet i Malaysia.
Det er også kjent for å være det rikeste i landet. Templet var opprinnelig plassert et sted i nærheten av Kuala Lumpur jernbanestasjon.
Den flyttet til sin nåværende beliggenhet langs Jalan Tun H.S. Lee (ved siden av KLs Chinatown) i 1885.

Templet er spesielt stappfullt på Deepavali med hengivne som er ivrige etter å be sine bønner på den hellige dagen.

Også på den hellige dagen i Thaipusam myldrer tusenvis av hengivne templet i de små timer om morgenen, for å starte en lang prosesjon som leder opp til Batu-hulene som en religiøs forpliktelse til Lord Muruga. De bærer beholdere som inneholder melk som et offer til Lord Muruga, enten for hånd eller i enorme dekorerte bærere på skuldrene kalt ‘kavadi’.

Leave a Reply