Songkran 2023 – Vi feirer Thai Nyttår

I dag har vi feiret Songkran, verdens største vannkrig med nordmenn og Thaier på Sawatdee restauranten i Tønsberg.

Vi gleder oss, vi er klare!
สุขสันต์วันสงกรานต์ 🙏🏻 💦 🌺

“Songkran er ikke bare en feiring av et nytt år, men også en hyllest til fellesskap, glede og fornyelse, hvor vannstråler symboliserer både renselse og gjenfødelse av sjelen.”


Dette er absolutt den aller beste nyttårsfeiringen i verden. Voksne, barn, religiøse, autoriteter, dyr, ja alle er med på denne fantastiske vannkrigen.
Så hvis du vil oppleve noe du aldri har gjort før, bør du ta ferien din til Thailand rundt 13-15. April, Chiang Mai og Bangkok har nok den aller største og mest spektakulære feiringen men det feires over største parten av Thailand.

Men symbolikken i ritualene har absolutt ingenting med krig å gjøre, det handler først og fremst om å få synder vasket vekk, og dermed ønske det nye, rene året velkommen. Vi i vår familie elsker Songkran og vi har vært heldige å fått feiret denne nyttårsfeiringen både i Bangkok (Khao san road) og i Hua Hin.

Men i år er vi ikke hjemme i Hua Hin, så feiringen tok vi på vår favoritt restaurant Sawatdee i Tønsberg sammen med mange fest pyntede Thaier, men også noen andre nordmenn.
Det var en utrolig fin feiring med nydelig mat, hyggelig atmosfære og karaokefest med DJ Nim i kjelleren.
Det var synd vi kjørte bil i dag for stemningen var helt på topp som den ofte blir med karaoke og DJ.

Vi ble servert en spennende buffet bestående av karriretter fra 4 forskjellige regioner i Thailand.

 • Nord Thailand: Karri med svinekjøtt, tomat, tørket rød bomullstre-blomst. (Khanom Jiin Naam Ngiaw)
 • Isan nord/øst Thailand: Rød karry med fisk og fermentert fisk.
 • Isan nord/øst Thailand: Fermentert fiskesuppe med fiskeboller, fisk og fermentert fisk (Nam Ya Pla).
 • Korat: Rød karri med kylling (korat rød karri)
 • Sentral Thailand: Grønn karri med kylling (godt kjent for oss som befinner oss i Hua Hin)
 • Sør Thailand : En salt/sur suppe laget av fermentert fiske-innmat, som gir karrien en sterk lukt og smak. (Gang Tai Pla)

Disse rettene ble servert med risnudler og vanlig ris, helt fantastisk buffet, noe for oss alle.
Henrik og min absolutte vinner var retten fra nord, Khanon Jiin Nam Ngiaw fra nord Thailand.

Khanom jiin naam ngiaw, en solid suppe av svineribbe og tomater servert over tynne, runde risnudler, er en ekte nord-thailandsk klassiker, lett en av de mest elskede rettene i regionen. Likevel, som khao soi, kaeng hang lay, og noen av Nord-Thailands andre mest kjente retter, er det faktisk en innvandrer.

Khanom jiin naam ngiawNgiaw har de fått fra Shan-folket, en etnisk gruppe nært beslektet med thaiene. I dag bor de fleste Shan i Myanmar, men tvungen immigrasjon og konflikt i løpet av 1700- og 1800-tallet betydde at de krysset til Nord-Thailand i stort antall, og tok med seg maten. Og det skal vi være glade for at de gjorde, for noen av de aller beste Thai rettene finner du i nord Thailand. 🙂

Matgilde ble avsluttet med en nydelig suppe dessert som også var helt ny for meg men utrolig god, selv om jeg trodde det var en fiskesuppe med gressløk og ble veldig overrasket når munnen min fylte seg med noe søtt.
Desserten het Lod-Chong 🙂 Grønne nudler, søtet kokosmelk og knust is utgjør Lod Chong, en enkel thailandsk godbit. Denne desserten er ekstremt populært fordi det er en lett og forfriskende dessert som passer godt til krydret og sterk mat.

https://youtu.be/FINrKFtqULw
Hvordan lage Lod Chong

Etter fantastisk mat og drikke, fortsatte altså festen med Dj, karaoke, glede og feststemning. Akkurat som vår egen nyttårsfeiring, selv om karaoke er helt nødvendig for en vellykket Thai fest og jeg må si at dette elementet er en vanvittig icebreaker 🙂 .

Men hva er Songkran?

År 2023 i den gregorianske kalenderen tilsvarer 2566 i den buddhistiske (543 år i forskjell), i flere Asiatiske land som Thailand, er Buddhismen hoved livssynet (Religion som vi kaller det)og deres livssyn er altså 543 år eldre enn vår kristne beregning. I Hinduismen feires også nyttår på denne tiden men feiringen er ulik utifra hvor i India du bor. I Maharashtra og Goa feires det nye året som Gudi Padwa, denne feiringen er veldig lik Songkran.

Buddhistenes nyttår heter “Songkran”, og feires 13.-15. april. Regn med at du blir våt fra topp til tå – og inn til marg og ben. Pakk penger og kamera i plast, og slipp barnet løs i deg og fryd deg med thaiene.

Opprinnelig ble det thailandske nyttåret avholdt på forskjellige tidspunkter, da feiringen ble bestemt av månekalenderen, men i dag er den offisielle starten fastlagt til den 13. april hvert år.

Songkran-tradisjonen har sine røtter fra før Buddhas tid, og vann brukes som symbol på renselse og gjenfødelse. Inngangen til det nye året symboliseres ved at Buddha skulpturene i templene blir vasket og pyntet, mat ofres og røkelse tennes. De unge heller litt vann over hendene eller nedover nakken til de eldre. På den måten blir gamle synder vasket vekk, og man kan ønske det nye, rene året velkommen.

Etter det alvorsfylte ritualet er det tid for fest. Songkran feires over hele Thailand, og både unge og eldre deltar. I tiden feiringen pågår er det ikke mulig å unngå vann. Du vil frivillig eller ufrivillig oppleve at folk kaster vann på deg, enten det er småbarn med kopper eller spann, eller voksne med vannslanger. De aller ivrigste er naturlig nok ungdommene, som bidrar til bokstavelig talt høyt trykk hele døgnet. Høytrykkspylere på fortauet er ikke et uvanlig syn!

Vanntønner på lasteplanet på biler med masse skrålende og hoiende folk som kaster vann alle veier er like vanlig. Vannpistoler kan kjøpes overalt, og vanntønner og kraner sørger for påfyll underveis. De største vannpistolene vinner; kjøper du en er det bare å gi den til et barn som sikkert blir henrykt over gaven når feiringen er over.

Uansett ”våpen”, våt blir du! Ikke alle turister synes denne feiringen er like gøy, og gir tydelig uttrykk for det. Jo surere og mer avvisende du virker, desto våtere kommer du til å bli!

Kommer du intetanende kjørende på moped og får en iskald høytrykkstråle i ansiktet så skal det godt gjøres å holde seg på veien. Endel ulykker forekommer dessverre som følge av de villeste aktivitetene. Intetanende bør du dermed ikke være i Songkrantiden, og er du godt forberedt kan det være artig å delta i denne uskyldige vannleken.

Songkran stammer fra den hinduistiske astrologiske kalender, ordet betyr ”Å gå inn i”.

Her er noen enkle regler for en vellykket Songkranfeiring i Thailand:

 • Kle deg lett, du kommer til å bli klissvåt.
 • Pakk kamera og penger i plast. Bruk helst vanntette etuier til mobil eller kamera.
 • Ta alle hjelpemidler i bruk, fra bøtter til hageslanger, vannpistoler og høytrykkspylere.
 • Finn et strategisk sted; en terrasse eller lasteplanet på en pickup er spesielt godt egnet.
 • Sprut mest mulig vann på flest mulige, iskaldt vann er mest effektivt.
 • Blander du talkum i vannet blir ”ofrene” ekstra lekre.
 • Gå varsomt frem med munker, eldre og politifolk. Vær forsiktig med mopeder, sjåføren kan miste kontrollen av vannsprut i ansiktet.
 • Dette er uskyldig moro. Slipp løs barnet i deg og fryd deg med thaiene!


På dette tidspunktet har solens energi den største positive effekten på den nordlige halvkule. Det er mitt ønske og min velsignelse at du bruker denne naturlige støtten til din indre blomstring og transformasjon”

Sadguru

One thought on “Songkran 2023 – Vi feirer Thai Nyttår”

Leave a Reply