Sa Pa – Nord Vietnam

Rismarkene, fjellene og de etniske stammene, er absolutt verdt et besøk!
Sa Pa er et utrolig sted, alle bør besøke om de skal reise til eller oppleve nord Vietnam.

Sa Pa er en åsby i Lao Ca-provinsen, nordvest i Vietnam.
Den ligger på Hoang Lien Son-fjellsiden, og har utsikt over de terrasserte rismarkene i Muong Hoa-dalen, åsbyen er også nær den 3143 meter høye Fan Si Pan-toppen, som kan klatres via en bratt, flerdagers guidet tur.

Med sin fantastiske natur og sitt mangfold av vennlige mennesker, er det lett å se hvorfor Sa Pa er et så populært turistmål.
Sa Pa-regionen er fremtredende for sitt bilde-perfekte fjellandskap og de forskjellige kulturene til mange ulike etniske stammer, som de røde Dzao, Hmong og Phù Lá stemmen blant andre.

Er du natur- og kultur elsker bør du starte ditt besøk i nord Vietnam akkurat her.

Sa Pa – Lao Cai provinsen

Sa Pa er ikke bare kjent for sine rismark terrasser, området er også kjent som regionen med de mange fantastiske områder for fotturer eller sykling gjennom frodige fjelldaler, til de avsidesliggende landsbyene der de ulike minoritetets gruppene lever med sine tradisjoner, kulturer og religioner.
Cat Cat village, Muong Hoa Valley,… er et par steder du bør se og oppdage for å forstå mer om menneskene som bor og lever her, så vel som kulturen i hele Vietnam, da Vietnam er et land hvor størstedelen av befolkningen, cirka 90 prosent, er etniske vietnamesere.
To prosent er etniske kinesere.
Men det er også mer enn 50 etnisk-lingvistiske grupper, også kjent som montagnards.* Ordet er fransk og betyr : “Highlander,” or “Mountain Man”

*I Vietnam er betegnelsen montagnardene brukt om de som er snakkere av Mon-Khmer-språk som Bahnar, Mnong og Sedang og snakkere av austronesiske (malayo-polynesiske) språk som Jarai, Roglai og Rade (Rhade).
Deres religiøse tro involverer mange ånder knyttet til naturen eller forfedre, og de opprettholder sjamaner og trollmenn til å gå i forbønn med dem.
Blant Jarai, Mnong, Roglai og Rade spores avstamning gjennom moren.
Den typiske husholdningen er et langhus bebodd av kvinnene i en morslinje med ektemenn og barn.
Montagnardhus er vanligvis hevet over bakken på påler/stylter. Oftes på lansbygden der de dyrker ris.

Vi hadde dags turer til begge disse landsbyene samt Bac Ha markedet i sentrum av Sa Pa.

Bilder under fra Cat Cat Village
En nydelig lang gåtur gjennom elver, bekker, risåkre og lokalsamfunn.

Bilder under fra Muong Hoa Village
Det er en lang gåtur gjennom vakker natur, men det er trange stier, endel opp og ned så det er viktig med vann og gode sko.

Markeder i Sa Pa

Bac Ha Market, et Sapa`s-helgmarked som holdes hver søndag, er helt klart det mest kjente Sapa-markedet blant alle.
Dette store markedet selger allt, fra ferdigmat, tradisjonelt håndverk, Tho Cam-klær til grønnsaker og andre daglige nødvendigheter.

Coc Ly Market – Et av de aller beste Sapa-markedene.
Hver tirsdag kommer de lokale fjellstammene til Coc Ly Market i Sapa. Dette er samlingsstedet til Nung-, Black Dzao-, Tay- og Flower Hmong-folket fra hele Sapa-landsbyen og hit kommer de for å kjøpe og selge varene sine.

Sin Cheng Sapa Market Vietnam – På onsdag er det å gå til Sin Cheng Market et supert alternativ for alle turister mens de bor i Sapa.
Dette er et lite marked som ligger i Si Ma Cai-distriktet i Lao Cai-provinsen.
Sin Cheng Market ligger bare rundt 10 kilometer fra Sapa by, men på grunn av veiens dårlige tilstand er det noen ganger helt umulig å nå dette travle markedet, spesielt med dårlig Sapa-vær.

Sapa bymarked Også kjent som Love Market Sapa, tidligere og nå fungerer dette markedet som samlingsstedet for de unge voksne når de er på jakt etter ekteskapspartnere.
I dag er Sapa Love Market åpent hver lørdag, og fungerer ikke bare som et matchmaking-sted, men som et ekte marked.

Cao Son-markedet i Sapa konkurenten til Sin Cheng Market da de begge er på onsdager.
Dette Sapa-markedet ligger ganske nær Chay-elven, og turister kan også ta en båttur på denne elven for avslapning og sightseeing , dette er en vakre elv.

Can Cau-markedet Litt lenger mot nord ligger Can Cau-markedet, som ligger bare noen få kilometer unna grensen mellom Vietnam og Kina.

Muong Hum-markedet – Et annet søndagsmarked i Sapa, Muong Hum Market, er også et attraktivt reisemål for reisende som kommer til Sapa. Dette Sapa-markedet ligger i Bat Xat-distriktet i Lao Cai-provinsen, og har virkelig drømmeaktige og fredelige omgivelser, liggende nede i dalen med sildrende bekker rennende gjennom.

Ved Can Cau-markedet – grensen til Kina
Hvordan kommer du deg til Sa Pa

Vi tok natttoget til Sa Pa, med tog tar reisen fra Hanoi til Lao Cai (nærmeste jernbanestasjon 35 kilometer eller 22 miles fra Sapa) 8 timer.
Der ble vi hentet av hotellet vi skulle bo på.
Men du kan også reise via buss eller leie sjåfør med minibus/taxi. Men den aller letteste og beste måten er natttoget, veiene er ikke like komfortable hele veien.

Tog reisen fra Hanoi og oppover fjellene mot Lao Cai er enormt vakker, og også spesiell er den siste bilturen fra Lao Cai til Sapa, ved at det er importerte trær fra Frankrike hele veien oppover.
Luften og fjellene minner om steder i Norge men lyset, fargene, rismarkene og kulturen her oppe er noe helt for seg selv.

Under ser du bilder lånt fra nettet

Den beste tiden å besøke Sa Pa er fra mars til mai og september til november, med september som den absolutt beste måneden. Dette er måneden risen er klar for høsting og de terrasserte rismarkene er lengst med fantastiske gule og gylne farger.
Vi var der i Juli og selv om det kanskje ikke er den beste måneden var det utrolig vakkert her også da. Det kan du se på bildene våre lengre ned i innlegget.

Overnatting i Sa Pa

Det beste området for å finne overnatting i Sa Pa er rundt Cau May – Muong Hoa-gaten.
Her finner du vandrerhjem, hoteller og resorter.
Dette området er vanligvis dyrere enn de andre områdene da utsikten er veldig vakker, med utsikt over Fansipan og Hoang Lien Son-fjellene med rismarkene i dalen.

Fansipan-fjellet er den høyeste toppen i Indokina

Vi bodde på det fantastiske hotellet Victoria hotell Sapa med denne utsikten, blant annet.

Utsikt fra Victoria Spa resort
Fra Hanoi til Sa Pa med ærverdige Victoria express

Eventyret vårt begynte med en natt bort fra byens lys i Hanoi og inn i Vietnams robuste nordlige høyland med Victoria Express, som en kombinasjon til vårt opphold på hotellet med samme navn.
Victoria Express-loungen tilbød oss første klasses omsorgen, fra første sekund ble vi tatt i mot med den beste service og dette var gjennomgående fra Victoria-teamet gjennom hele vårt opphold i Sapa.

Sett deg inn i din egne lille natt kupe – dekorert med etniske tekstiler og bilder av reisemålet ditt Sa Pa på veggene – eller slapp av med en kveldsdrink i togets restaurant, som vi gjorde mens toget buldrer ut fra stasjonen i Hanoi, over Red River og Long Bien Bridge og inn i natten.
En ekstraordinær opplevelse….

Innen solen titter over fjellene, har du våknet opp fra søvnen, fått en liten matbit, og ser utover endeløs ubebodd vill natur og plutselig har du gått av toget ved stasjonen i Lao Cai som er provinsen Sa Pa ligger i .
Dette føles kanskje ikke som den mest glamorøse ankomsten akkurat her i Lao Cai, men hold ut litt lenger: Victorias private sjåfør frakte deg raskt fra stasjonen til Sa Pa by, hvor vi ble ønsket velkommen med kalde håndklær, varm te og varme smil på vakre Victoria Spa hotell.

Du kan ikke forlate Sapa uten å se og oppleve det fantastiske landskapet selv.
Victorias turistinformasjon på hotellet kan hjelpe deg med å arrangere en eller flere dagsturer til risterrassene nær Sapa by hvis du overnatter her.
Eller du kan også finne deg en lokal guide, du kan også utforske områder alene men det er ulent terreng og dårlig med merking om du skulle komme deg utenfor de små landsbyene her oppe.
Det er utallige små landsbyer å utforske i denne delen av Vietnam, hvor bondesamfunn og etniske minoriteter fortsatt praktiserer en tradisjonell livsstil.
Du kan ta en workshop for å lære om H’mong-broderi og batikkfarging, planlegge en piknik i en av de nydelig åsside, eller besøke en av de mange fossene i området.
Du kommer garantert tilbake med en historie å fortelle. Det gjorde iallfall vi, dette er et besøk som har brent seg fast i hele familiens minne.

Våre dagsturer til Muong Hoa Village og Cat Cat Village

Husk at selv om du kanskje kan oppleve minoritets folkets interesse noe intense på veien når det gjelder salg, er dette deres måte å overleve på.
Det er faktisk ganske koselig og ekte, å gå disse turene sammen med de ned til deres landsbyer og hverdagsliv .
Vent med å kjøpe noe til turen er over, da får både du og de noe ut av ditt besøk til deres landsby, og det synes jeg alle burde gjøre med et smil og en ydmykhet.

Dette er noen flere bilder fra vårt besøk i Juli, som dere ser er det vakkert også da, selv om dette ikke regnes som den den beste årstiden å besøke Sa Pa på.

Red Dao og H`mong stammene fra våre turer i Sa Pa

Minoritetsgruppen du ser med røde skjerf på hodet er Red Dao-stammen: Denne stammen er den nest største etniske minoriteten i Sapa-distriktet og en av de mest karakteristiske Vietnam-stammene.
De kalles også “Jungle People”.
Deres unike trossystem inkluderer elementer av konfucianisme, buddhisme og taoisme.

I de forskjellige landsbyene, bor det forskjellige stammer.
Alle stammene har sine egne spesielle tradisjoner, drakter, levesett og språk.
Disse språkene er vidt forskjellige, og de kan ikke forstå hverandre før de bytter over til å snakke vietnamesisk.
Den største av disse stammene er H’mong.

H’MONG-stammen som du kan se i flere land i Asia : Stammer opprinnelig fra Kina, H’mong-folket kom til Vietnam for 300 år siden. Dessverre, på grunn av at deres leseferdighet er lav, er det ikke mye nedskrevet historie til Hmong-folk i Vietnam.
Derav blir Hmong-tradisjoner og historier videreført gjennom ritualer og legender.
Vietnams Hmong-samfunn er patriarkalsk, noe som betyr at hver Hmong-landsby har en sjef for landsbyen som tar seg av alle problemer som oppstår.

Noen av landsbyene vi besøkte var Lao Chai, Ta Van, Cat Cat village og Ta Phin village.

Andre steder du bør se i Nord Vietnam

Sjekk bloggen min, du vil finne mange tips og nyttige reise erfaringer.

Ha Long on land
Bli kjent med Hanoi gjennom ulike kulinariske matopplevelser
Fantastisk Hanoi

Leave a Reply