Ingredienser
Til potetlokket:
800 g poteter
2 ss smør
1 dl melk eller fløte
Salt og pepper
(Valgfritt: litt revet ost til topping)
Til kjøttfyllet:
400 g kjøttdeig (okse, svin eller lammekjøtt)
1 liten løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 gulrot, revet
1 ss tomatpuré
1 ts paprikapulver
1 ts tørket timian eller oregano
1 ss soyasaus eller Worcestersaus
1 dl kjøttkraft eller buljong
Salt og pepper
Litt olje eller smør til steking
👩🍳 Fremgangsmåte
Kok potetene til de er møre, hell av vannet, og mos dem sammen med smør, melk, salt og pepper. Sett til side.
Stek kjøttet i en stekepanne til det er brunet. Tilsett løk, hvitløk og gulrot – la det surre til alt er mykt. Rør inn tomatpuré, paprikapulver, timian og soyasaus.
Hell over kraften og la det småkoke i 5–10 minutter til det tykner litt. Smak til med salt og pepper. Ha kjøttblandingen i bunnen av en ildfast form (ca. 20×30 cm).
Fordel potetmosen jevnt over som et lokk. Dra gjerne en gaffel over toppen for litt mønster.
Strø over ost hvis du vil ha en gyllen, sprø overflate. Stek midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20–25 minutter, til toppen er gyllen og boblende.


🌿 Tips & variasjoner
Tilsett erter, mais eller sellerirot i kjøttfyllet for mer grønnsaker.
Bruk søtpotetmos i stedet for vanlige poteter for en søtere smak.
Topp med revet ost og et dryss paprikapulver før steking for ekstra farge og smak.