På jorda er vi glimtvis vakre – Ocean Vuong

Jeg husker første gangen jeg åpnet “On Earth We’re Briefly Gorgeous” av Ocean Vuong.
Allerede fra de første sidene var jeg fanget av hans unike stemme, en blanding av poesi og prosa som pulserer med rå følelser og skjør skjønnhet.
Denne boken er ikke bare en roman; den er et dypt personlig brev fra en sønn til sin mor, skrevet med en presisjon og en intensitet som får hvert ord til å brenne på siden.

Vuong tar oss med på en reise gjennom sitt eget liv, fra barndommen i Vietnam til oppveksten i USA, og navigerer temaer som identitet, rase, og familie med en sjelden kombinasjon av nådeløs ærlighet og poetisk finesse.
Hver setning er omhyggelig konstruert, som om han vever en tekstur av minner, smerte, og håp sammen til et teppe som dekker leserens sjel.

Det som virkelig rørte meg var hvordan Vuong klarte å fange de små, ofte oversette øyeblikkene som gir livet sin skjønnhet.
Hans beskrivelser av naturen, av menneskelig kontakt, og av de tause øyeblikkene mellom mor og sønn, skaper en dyp resonans.
Jeg følte en sterk forbindelse til hans erfaringer, selv om våre liv er så forskjellige.

“On Earth We’re Briefly Gorgeous” utfordrer oss til å se skjønnheten i det midlertidige, i det flyktige, og minner oss om at selv i smerte og tap, finnes det lys og mening.
Ocean Vuong gir oss ikke bare en historie, men også en påminnelse om hvor kort og dyrebart livet er, og hvor viktig det er å finne skjønnhet i de små øyeblikkene vi har.

For meg, ble lesingen av denne boken en dypt personlig opplevelse. Det er en bok som inviterer til refleksjon og ettertanke, og som etterlater et varig inntrykk.
Ocean Vuong har med “On Earth We’re Briefly Gorgeous” skapt et verk som er både en kjærlighetserklæring og en utforskning av hva det betyr å være menneske.

På norsk heter boken “På jorda er vi glimtvis vakre”, og dette er en av bøkene jeg anbefaler på det sterkeste denne sommeren.
Les den på engelsk eller norsk, dette er en vakker forferdelig bok om hva det betyr å være menneske.

Boken kan også fåes som lydbok for de som ønsker det. 📚

Leave a Reply