Norsk hodekål med asiatisk vri

I dag etter jobben ønsket jeg meg en rask, sunn og lettvint middag.

Hjemme hadde jeg et helt fersk norsk hodekål, ny plukkende løk, fersk hvitløk, eggenudler og strimlet svinekjøtt.

Først vil jeg fortelle litt om hvorfor hodekål er så sundt

Hodekål er en utrolig næringsrik grønnsak som har vært en del av kostholdet i tusenvis av år. Her er noen grunner til hvorfor det er lurt å inkludere hodekål i kostholdet ditt:

Rik på vitaminer og mineraler:
Hodekål inneholder A-, B-, C-, E- og K-vitaminer, samt mineraler som kalium, kopper, boron (Bor) og svovel.

Fordøyelseshelse:
Kålen har tradisjonelt blitt brukt i medisinen for å behandle ulike fordøyelsessykdommer, inkludert magekatarr, magesår, tykktarms-katarr og divertikler.

Antioksidanter:
Den er rik på antioksidanter som kan redusere risikoen for tykktarmskreft og hjerte- og karsykdommer

Lavt kaloriinnhold:
Hodekål inneholder få kalorier, noe som gjør den til et godt valg for de som ønsker å holde vekten under kontroll.

Mineraler:
Den inneholder også viktige mineraler som kalium, som kan bidra til å senke blodtrykket.

Hodekål kan brukes til så mye forskjellig og passer inn til de fleste retter i enten, kokt, dampet, bakt eller stekt versjon.

Min asiatiske kål-rett i dag – sunn og enkel middag

Jeg brukte en halv hodekål, 400 gram svinekjøtt, 1,5 gulløk og 2 fedd hvitløk som hovedingredienser.
Dette vil holde til 4 personer.

Og eggenudler tilsatt mot slutten.

Strimlet svinekjøtt

Først varmet jeg opp stekepannen med en god stekeolje (jeg bruker rasp).
Tilsett hvitløks-feddene i oljen før du tilsetter kjøttet

Svinekjøttet ble deretter godt stekt på alle sider alene i pannen kun med hvitløk.
Som krydder på kjøttet brukte jeg:
Østerssaus
Nykvernet pepper
Havsalt
Chili flakes/krydder

Når alt kjøttet hadde fått en god stekeskorpe på alle sider, skrudde jeg av platen og lot kjøttet ettersteke i restvarmen.

Eggenudler

Sett på en kjele med vann, kok vannet med litt salt og kanskje litt olje. Når vannet koker slår du av platen og legger ønsket mengde eggenudler i vannet slik at de ligger å damper i det varme vannet til de blir litt myke.

hell deretter nudlene over i et dørslag slik at de får rent godt av seg, tilsett gjerne litt kaldt vann over dem slik at du får lukket kokeprosessen.

Hodekål og Gul løk

Hodekålen skjærer jeg i tynne strimler (som nudler), også løken skjæres i tynne halvsirkler (løk kuttet i to halvdeler.

Deretter varmer vi igjen opp stekepannen, tilsett litt ny steke olje (smør om du ønsker).
Putt deretter all kålen og løken i pannen og vende det godt rundt.
Du vil raskt se at kålen trekker seg sammen og halverer volum i pannen.

Tilsett mer østerssaus og ca 1-2 dl vann i pannen. La retten små putre på lav varme gjerne med lokk en 10-15 minutter.

Når all kål er sunket sammen og blitt myk kan du tilsette eggenudlene i pannen og vende godt rundt.

Og da er retten klar for servering 🤩 Enkelt, få ingredienser og veldig, veldig godt!

God gammeldags kålstuing – oppskrift

Dette trenger du:

25 g smør

0,5 stk kålhode, eller en hel spisskål

25 g hvetemel

2 dl melk

1 klype muskat

  salt og pepper

Slik gjør du det:

Skjær kålen i strimler (eller så små biter du vil ha).
Kok kålen mør i saltet vann.
Det tar 15-20 minutter med vanlig hodekål.
Spisskål tar bare 3-4 minutter i en tykkbunnet kjele, smelt smøret.

Ha i melet og pisk godt med en visp i 2-3 minutter på middels varme.
Ha så i litt og litt av melken.
Fortsett å piske hele tiden.
La sausen få et oppkok mellom hver gang.
Ha i litt av kokevannet fra kålen til du får ønsket konsistens.

Sil av resten av kålvannet.
Vend kålen inn i sausen.
Smak til med muskat – gå forsiktig fram (det blir fort for mye).
Smak også til med salt og pepper. 👌🏻 🤩

Foto: Chektarr SKY
Bruk norsk kål, hva med å prøve disse rettene?

Lasagne med kål
Asiatisk kålsalat med Ponzusaus
Kåldumplings
Surkål
Wok med hodekål

Vil du prøve? gå inn på forsiden av bloggen og finn nye spennende oppskrifter i menyen under mine favorittoppskrifter

Leave a Reply