Nasjonalmuseet for kunst i Norge, forkortet NaM er et norsk statlig museum i Oslo. Den har den norske statens offentlige samling av kunst-, arkitektur- og designobjekter.
Nasjonalmuseet (NaM), offisielt Nasjonalmuseet for kunst, ble etablert i 2003 gjennom sammenslåingen av museene Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillinger.
Nasjonalmuseets bygning på Vestbanen i Oslo ble åpnet juni 2022.
Museet viser faste utstillinger med verk fra egen samling, samt skiftende utstillinger med innlånte og egne verk. Nasjonalmuseet samler, tar vare på, stiller ut, og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Samlingen er Norges største og inneholder nærmere 400 000 objekter.
I museet presenteres kunst, arkitektur og design over 3 etasjer og mer enn 90 rom og saler. Du møter ikoniske verk, men også overraskelser og grensesprengende kunstneriske uttrykk som har vært med på å forme våre liv og samfunnet vi lever i.
Vårt besøk på NaM
Denne søndagen hadde vi gledet oss til lenge, spesielt fordi Harriet Backer den store norske kunstnerens bilder blir vist ut i Lyshallen på NaM akkurat nå.
Harriet Backer oppnådde anerkjennelse i sin egen tid og var en pioner blant kvinnelige kunstnere både i Norden og i Europa generelt. Hun er mest kjent for sine detaljerte interiørscener, kommunisert med rike farger og samspillet mellom lys og skygge.
Harriet Backer, 1845-1932
Denne utstillingen kalles “Hvert atom er en farge”, 29.09.23 – 14.01.24
Dette inspirerte meg utrolig mye, først og fremst Harriet Backer sine bilder, hennes malerstil og fantastiske tolkning av lys, skygger og fargeblandinger.
Backer tilhører en generasjon malere som var utdannet i Munchen men som fikk sitt kunstneriske gjennombrudd i 1880-årene, gjennom påvirkning fra det franske friluftsmaleriet og impresjonismen. I et tidlig hovedverk som Blått interiør (1883) er temaet sollysets spill i interiøret, noe som skulle bli et hovedtema i hennes kunst. Det er maleriske grep fra friluftsmaleriet og impresjonismen hun her har overført til interiørmaleriet.
Mitt favorittbilde av Harriet Backer
«Blått interiør» er et oljemaleri fra 1883 av den norske kunstneren Harriet Backer (1845–1932). Bildet anses som Backers gjennombruddsverk. Maleriet viser kunstnerens interesse for dagslysets virkninger i et interiør, og er et vitnesbyrd om hennes evner som kolorist. Backers kunstnerkollega Asta Nørregaard satt modell.
Bilder under fra Harriet Backer utstillingen
Her under er et lite knippe av bildene du kan se på NaM i lyssalen akkurat nå, av Harriet Backer.
Disse maleriene må sees i virkeligheten, foto får ikke fram hverken penselstrøkene, lyspunktene eller skyggespillet i bildene.
Dette var virkelig en vakker opplevelse…..
Harriets vei til en skikkelig kunstutdannelse skulle imidlertid bli lang. Hun begynte på Eckersbergs malerskole i Christiania i 1860 og gikk der til 1863 da hun avbrøt sin utdannelse for blant annet å være reisefølge for Agathe til Tyskland. Harriet tok opp igjen maleriet på slutten av 1860-tallet, og 1872-74 var hun elev i dameklassen på Knud Bergsliens malerskole.
Harriets karriere skjøt imidlertid ikke fart før hun høsten 1874 reiste til München for å fortsette sine studier. Her kom hun inn i det norske miljøet og ble året etter elev av den unge og begavede Eilif Peterssen. Kvinner hadde nemlig ikke adgang til kunstakademiet og måtte ty til privatlærere for å få undervisning. Ref. Fineart.
Flere utstillinger, både i 1 og 2 etasje – Wow for en reise
Jeg lar bildene, tekstilene, antikvitetene, skulpturene og designobjektene fortelle mangfoldet du møter på dette flotte museet.
Dette museet har alt for alle, i tillegg til alle utstillingene, finner du tegnestasjoner, verksteder, kart for barna, aktivitetsbenker , omvisninger, fortellerstund og performance.
Museet har også en kafe og butikk i 1 etasje, en salong/kaffebar i 2 etasje og en Bollebar ute på museumsplassen (boller med utallige variasjoner av fyll og topping.
Det er også et Bibliotek og arkiv som er åpent for alle, samt en studiesal med en samling på over 50 000 verk av grafikk og tegninger fra 1400-tallet og fram til i dag.
Andre etasje (Maleri, skulptur, arkitektur, søylerommet og nyere kunst)
Rominstallasjoner og Arkitekt Sverre Fenh – rom for kunst finner du i andreetasje
Kunst fra 1900 – og fram til i dag – 2 etasje
Norsk og internasjonalt maleri, skulptur, arkitektur og nyere kunstformer. Design og kunsthåndverk inngår også i presentasjonen.
Kunst 1500 -1900
Husk å legge inn gode pauser
Det er viktig å ta deg gode pauser mellom utstillingene og etasjene. Hodet blir fort fult av inntrykk og du vil ikke haste forbi disse skattene. Ryggen og beina har også godt av en hvil.
Vi tok trappen ned til 1 etasje for en lunsj på nasjonalmuseets kafe.
Et deilig og spennende avbrekk i boblende energi dag.
På kafeen i 1 etasje serveres det snitter med smaker fra hele Skandinavia, de har også en egen vaffel-dessert meny, fløyelsmyk rømmegrøt og dagens middag.
Snitte med cheddartoast, posjert egg, flesk og hollandaise, naaamm!
En ny kombinasjon for våre ganer med deilig Oslo brus.
Så utforsker vi 1 etasje
Her finner du Norsk og internasjonal design og kunsthåndverk fra oldtiden og fram til i dag. Maleri, skulptur og arkitektur inngår også i presentasjonen.
Det er bare helt uendelig mye vakkert å se på. Og jeg anbefaler faktisk 2 dager på dette museet om dere har tid.
Asiatisk kunst og antikiviteter har alltid tiltrukket meg og denne utstillingen hadde alt jeg setter pris på å se.
Japansk “Inro”
Skulptur rommene
Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling 2023
Håper dere har kost dere med bildene fra vårt besøk, husk det er nesten 400 000 utvalgte verk å se, så dette er faktisk kun et bitte lite knippe.
En annen ting jeg mener er viktig å presisere er at disse verkene hverken ser eller oppleves likt på bilder som i virkeligheten.
Takk til Oslo og vi reiser tilbake til Horten fulle av inntrykk og glede, inspirasjon. Denne opplevelsen kommer jeg til å ta fram flere ganger, og mulig vi også vender nesa mot hovedstaden for nok et besøk….