Miss Saigon – En stjernespekket musikal

Folketeateret i Oslo, ikke lur på hva du må få med deg før jul, bestill billetter med en gang.

Da var kvelden jeg har gledet meg til lenge endelig her 😍
Jeg sikret meg billetter til forestillingen med engang de ble lagt ut for salg og visste egentlig veldig lite om forestillingen annet enn at denne måtte jeg se.
Så jeg gledet meg ikke noe mindre da jeg så premiere anmeldelsene fra de store avisene.

Premieren på Miss Saigon var 1. September og dette skrev anmelderne om forestillingen 🤗

Miss Saigon er skrevet av skaperne bak Les Misérables, Claude-Michel Schönberg og Alain Boublil, og settes for første gang opp som en storskalaproduksjon i Norge. Miss Saigon er en gripende musikal med en sterk historie og vakker musikk. Musikalen tar oss med til Saigon under Vietnamkrigen på 1970-tallet.

Her vitner vi forbudt kjærlighet mellom den amerikanske soldaten Chris og den foreldreløse, vietnamesiske jenta Kim – som blir tvunget til å jobbe på baren og bordellet «Dreamland».

Krigens kaos skaper hjerteskjærende dramatikk, og historien er dessverre evig aktuell. Forestillingen har en storslått scenografi, mektig musikk, og er den mest ambisiøse produksjonen fra Scenekvelder til nå.

Lørdag 9. September 2023 – vår tur til å se Miss Saigon

Vi har ikke vært på Folketeateret siden 2014, da vi så og hørte på Dalai Lama.
Dette er virkelig en imponerende teatersal, med plass til 1 400 mennesker.

Mitt forhold til Vietnam

Jeg har et veldig spesielt forhold til Vietnam, en tilhørighet til kulturen, menneskene og deres historier fra jeg var 10 år gammel, og de første båtflyktningene kom til Norge og etterhvert min hjemby Horten.

Jeg fikk raskt mange nye venner, lærte meg deres språk, maten deres, religionen deres, tradisjonene deres og kulturen deres godt å kjenne.
Samtidig som jeg lærte de å kommunisere på norsk via brevskriving og kommunikasjon, jeg delte hverdags-opplevelser og ga de et innblikk i norsk kultur, og Norge som land.
De lærte meg å lage vietnamesisk mat, sy vietnamesiske klær, jeg hadde mine egne nasjonaldrakter Áo dài, jeg hadde også et eget vietnamesisk navn Thúy Vàng.
Slik ble også min identitet og tilhørighet formet, en norsk liten jente som følte mer tilhørighet til det vietnamesiske samfunnet enn det norske. Der følte jeg meg sett, satt pris på og verdsatt for den jeg var og det jeg mestret, jeg følte kjærlighet og jeg følte varme, det bygde opp en selvtillit og selvfølelse jeg ikke hadde fra før, og som endret meg som person allerede som ganske ung.
Fortsatt den dag i dag 45 år seinere, sitter jeg og ser og/eller hører på vietnamesisk teater (Cải lương) og vietnamesisk musikk og kanskje spesielt i de periodene jeg trenger å samle meg, finne tilbake til hvem jeg er og hva jeg står for. Dette kan høres sprøtt ut for de som ikke kjenner meg men for de rundt meg er dette en stor del av meg og min identitet

Historiene fra mine venner og deres familier var mange, tragiske, triste og dramatiske. Men også sterke med stolthet og kjærlighet til et land de måtte forlate uten å vite for hvor lenge.

Det var historier en norsk 10-15 åring ellers aldri hørte om, det å ha venner med slike opplevelser gjør noe med deg selv også som menneske.
Du prøver å forstå, du ønsker å være tilstede, du utvikler en empati og medmenneskelighet du ellers ikke forstår, når du lever beskyttet i et trykt land som jeg og alle de andre på skolen tross alt gjorde, selv om enkelte også her har grusomme historier å bære på.

Men jeg lærte også hvordan en flukt samler folk, hvordan kultur, religion, tradisjon, historie og viktige minner, lever videre ved at menneskene stolt bærer sine historier, verdier, kjærlighet, musikk og holdninger videre og overføre de til de som kommer etter ved bare å ha en sterk trygg identitet.
Dette bygger andre-generasjoners vietnamesere til en generasjon med sterk tilhørighet, og trygghet uten selv å kanskje aldri ha besøkt moderlandet sitt.
(Dette gjelder selvfølgelig ikke alle og kanskje ikke de adopterte som kom etter krigen)

Som voksen og med familien har vi vært innom hele det langstrakte Vietnam fra Sapa i nord til Saigon i sør et par ganger, og vi elsker naturen, menneskene, maten og kulturen vi møter, og for meg er det ekstra gøy å kunne snakke et språk det sjelden er turister som snakker her, det skaper mange gode relasjoner og opplevelser.

Det tok lang tid før jeg bestemte meg for å se landet jeg hadde hørt og lært så mye om, mye motstand i meg av respekt for alle de som måtte forlate dette engang vakre landet.
Men mennesker er mennesker og noen av de møtene jeg har hatt med mennesker fra både nord og sør har satt dype spor i meg, og jeg er glad jeg har fått oppleve dette som voksen.


Hadde det ikke vært for regimet, politikken og dens påvirkning hadde dette landet helt klart vært landet jeg ville hatt min alderdom i.

Så for meg ble dette veldig sterkt, jeg var klar over at jeg kom til å få en reaksjon, men opplevelsen var formidabel, wow…..
Denne historien må belyses og jeg er sikker på at det satt mange i salen med opplevelser og minner fra denne tiden, det har vært lokk på lenge.
Samtidig er det så viktig for alle oss andre rundt å forstå hva andre mennesker rundt oss kommer med av bagasje til vårt trygge frie land. Det er kun da vi kan hjelpe, kun da vi kan være gode medmennesker som ser, deler og føler med.

Miss Saigon 2023

Uten å røpe for mye om musikalen vil jeg kun legge ved noen bilder og noen videoklipp.
Denne musikalen har allerede satt opp ekstra forestillinger så dette er noe du bør prioritere før Desember.
Dette er en forestilling alle elsker og snakker om på vei ut av teateret, menn som kvinner, tørker en tåre og hjertens enige.
Så fra oss, helt klar terningkast 6, noe den har fått over hele linja.

“Krig er alltid forferdelig! Likevel kan sterk kjærlighet vokse fram under slike grusomme forhold”

Gjør deg klar, helikoptret lander snart i Saigon ……

Forestillingen bygger opp til årets store opplevelse for meg, sceneteppet gir deg et innblikk i en tid, et land og en krig mennesker i ettertid alltid vil høre om i skole.

Vietnamkrigen var en konflikt i Vietnam, Laos og Kambodsja, fra 1. november 1955 til Saigons fall 30. april 1975. Det var den andre av Indokina-krigene og ble offisielt utkjempet mellom Nord-Vietnam og Sør-Vietnam.
Vietnamkrigen er en av de største og mest grufulle konflikter i verdenshistorien.

Fra 1965 deltok amerikanske styrker direkte i krigen mot Nord-Vietnam og den kommunistiske geriljaen i sør, Vietcong. Da kampene var som hardest på slutten av 60-tallet hadde USA over en halv million soldater i landet.
USAs mektige krigsmaskin måtte til slutt gi tapt for Nord-Vietnams geriljakrig, og 29. april 1975 ble de siste amerikanske marinesoldatene evakuert fra USAs ambassade i Saigon. Bare noen timer senere rullet de første nordvietnamesiske stridsvognene inn i byens gater og tok kontroll over den sørvietnamesiske hovedstaden.

Vietnamkrigen etterlot seg ikke bare bombekratere, store ødeleggelser etter napalmbomber og tusenvis av drepte og sårede. Igjen satt også 100.000 amerasians – barn som ble unnfanget under krigen av amerikanske soldater og vietnamesiske kvinner. Deres oppvekst var preget av forfølgelse og undertrykkelse.
Men i 1988 fikk “fiendens barn” oppreisning og ble invitert til å bosette seg i USA.
For noen ble det lykken – for andre ble møtet med den vestlige kulturen vanskelig.

Og inn på scenen dundrer det siste helikoptret i Saigon…. ikoniske sterke scener kjente over hele verden, mødre som løfter barna sine opp mot en ukjent framtid, soldater som forlater sin kjærlighet……..

Saigon 30 April 1975 – “The fall of Saigon”

En drøm om et land langt borte for noen, en fantasi som kanskje ble til et mareritt.
Soldater som ble spyttet på og kalt barnemordere. 19 års gamle unge menn fra en krig de ikke ante hva handlet om, hvem fienden var og hva deres oppdrag egentlig gikk ut på….. hatet også av sine egne

Skuespillere, dansere, scenekunst og orkester

Denne forestillingen har ikke fått terningkast 6, kun pga de fantastiske hovedkarakterne på scene.
Alt av detaljer stemte i dette oppsettet, scenekunsten, orkestret, detaljene, danserne, ja hele ensemblet, kunsten, kostymer, ja kort sagt alt.

Men Kim – Catharina Vu, Chris – Sigurd Vespestad Marthiniussen, Engineer – Duc Mai-The, John – Espen Grjotheim, Ellen – Sanne Kvitnes, Thuy – Carl Sohlberg, Gigi – Karen Bernardino og Tam ved Olive Skjelseth Nguyen (som spilte når vi så forestillingen). Tam spilles av 4 forskjellige nydelige barn.
Tusen takk til dere alle sammen for en troverdig, sterk og emosjonell opplevelse.

Takk til orkester ledet av Bendik Eide…… uten dere hadde det vært lite følelser og innlevelse.

Og ikke minst en takk til “scenekvelder” som har satt sammen en sann, realistisk og ekte musikal som faktisk forteller en glemt historie.
Jeg var virkelig både i Saigon, Amerika og Bangkok, dette var mye mer en en musikal for meg.
En film kan aldri få til det dere sammen har klart med denne oppsettingen.🙏🏻

Catharina Vu – Kim

Kim og jeg, for meg nok et tårefylt møte ❤️ for en varm og god person, håper jeg får oppleve deg i mange andre musikaler, filmer og/eller teater framover.

Flyet fra Saigon – Vietnamkrigens norske barn 1968-1975

I boken Flyet fra Saigon har forfatter og journalist Liz Buer skildret den dramatiske fortellingen om adopsjonsoperasjon igangsatt av Komiteen for Sydøst-Asia i 1968. Totalt ble omlag 130 vietnamesiske barn adoptert av norske familier i perioden 1968–1975. Om lag 800.000 barn ble foreldreløse i Vietnam i løpet av krigsårene.

Cappelen Dam

«Jeg følte at dette er mitt land og mitt folk. Jeg følte sorg, sinne og savn. Det ble veldig ensomt. Som et tomt rom langt inne i sjelen.» 800 000 barn ble foreldreløse under Vietnamkrigen.
Da Line Buer reiste til landet hun var adoptert fra, oppsto sterke følelser. Hvor hørte hun egentlig til? I oktober 1968 lettet et fly fra Saigon. Ombord var 71 babyer og småbarn på vei mot Norge, de var syke, underernærte og traumatiserte. Dette er historien om hva som skjedde, den utrolige redningsoperasjonen av idealistiske ungdomspolitikere på norsk høyreside, om forholdene de kom fra og hva de kom til. Ble billetten til Norge et lykkelodd? Liz Buer (1964) er norsk journalist og forfatter, og kusinen til Line Buer.

Kan kjøpet hos ARK.

Leave a Reply