Meditasjon uten dyre kurs

Ordet meditasjon har de siste årene blitt noe alle hører, sier og tenker at de både gjør og forstår.

Selve ordet kommer av det latinske «meditatio» som betyr «å dvele over», «å reflektere», «å kretse rundt».

Men må man ta utdanning eller dyre kurs for å benytte seg av og lære meditasjon? mitt svar på det er helt klart nei.

Meditasjon er noe mennesker har drevet med i tusenvis av år og det er som med mennesker ulike metoder for å oppnå denne oppmerksomheten, roen.

For hva er meditasjon enkelt forklart?

Jo, meditasjon er slik jeg ser det, en mental praksis hvor oppmerksomheten bevisst rettes mot en ting, lyd, følelse, tanke eller kroppsfornemmelse.

Målet med meditasjon kan være å oppnå fysisk og mental velvære, økt mental kapasitet, utvidet bevissthet, åndelig innsikt, enhet med en forestilt guddom, eller utslukning av alle tanker og følelser.
Meditasjon foregår ofte innenfor en religiøs ramme, men det finnes i dag også sekulære meditasjonsformer.

«øvelser for å oppnå fysisk og psykisk avslapning»

Det er ingen som helt vet når meditasjon oppsto for første gang.
Men i indiske kilder trer meditasjon for alvor frem fra rundt år 600 f. Kr. 
Både i Vesten og i Kina beskrives meditasjon noen hundre år senere, så dette er ikke noe nytt moderne fenomen.

Hvorfor er meditasjon bra for oss?

Meditasjon er enkelt og gir stor gevinst. Man behøver slettes ikke sitte i lotusstilling eller ”chante” i et stille rom for å oppnå ønsket effekt. Meditasjon handler først og fremst om å oppnå en avslappet tilstand ved hjelp av ulike øvelser.

Noen foretrekker å sitte på en stol, andre vil ligge når de mediterer. Ingenting er ”riktig” eller ”galt”.
Det er mange forskjellige teknikker som brukes, som å følge pusten, gjenta et mantra eller følge en guidet veiledning.
Noen foretrekker også mer kompliserte meditasjonsteknikker.
Det finnes både kurs og meditasjons-grupper man kan følge for å tilegne seg en metode som passer for seg.
Men det trenger du overhode ikke, etter min mening om dette ikke er noe du selv ønsker da.

Meditasjon kan gi store helsefordeler og en ny og bedre livskvalitet. Kun 15-20 minutter daglige øvelser kan gjøre underverker over tid, men med kun 5 minutter vil man også merke en stor forskjell.
Det er gjort flere studer som viser positiv effekt på blant annet psykisk helse, blodtrykk, betennelser og hjerteinfarkt.

  • Bedrer søvnen
  • Styrker immunforsvaret
  • Hjelper ved smerte
  • Endrer hjernens håndtering av ulike tankemessige og følelsesmessige prosesser.
  • Psykiske plager, blant annet angst- og depresjons lidelser
Min type meditasjon

Jeg har drevet med meditasjon siden jeg var ganske liten, jeg trente på ulike øvelser for å skape ro og for å rydde litt i hodet, når alt var kaos eller jeg bare trengte litt ro.
Jeg hadde ingen kurs eller spesifikke måter å sitte på eller andre kunstige “must do” metoder
Det er for meg bare veldig rart, du skal finne den måten å sitte eller ligge på som gjør deg mest komfortabel. Øvelsene skal ikke gi deg stress eller tankekjør, da blir all hensikt bort.
Glem lotusstilling og tidsbegreper. Det er indre ro du skal søke, fysisk og psykisk avslapping.

For meg er det absolutt best å få til og finne i skogen, i drivhuset, hagen eller ved vannet.
Der kommer jeg inn i en meditativ tilstand ganske raskt.
Det er nok fordi jeg elsker lydene av skog og vann eller følelsen av å skape, så roen kommer helt automatisk.
For deg kan det være helt andre ting.

Det kan være mørket, spesielle lyder, spesielle bevegelser eller noe helt annet, prøv deg fram.
Det er ikke noen fasit på hvordan du skal meditere og heller ikke hvor lenge. Det er hvordan og hvor lenge du selv klarer å øve på å finne denne roen som betyr noe.
Det er roen eller den psykiske og fysiske avslappingen du søker når du mediterer som er avgjørende.

Enkle råd og tips på veien til ro

Hovedsynderen til indre uro er jo ofte at vi er for mye i tankene våre. At vi bekymrer oss og/eller grubler i stedet for å være mentalt tilstede i det vi gjør.

Å trene seg på å gi slipp på de negative tankene, samtidig som vi trener oss på å være tilstede i det vi gjør, er derfor noe av det viktigste vi kan gjøre dersom vi ønsker større indre ro.

Enkle øvelser for deg som aldri har forsøkt meditasjon

Her er noen enkle øvelser for å gi slipp på negative tanker, og skifte fokuset utover mot det vi gjør, i stedet for innover mot grubling og/eller bekymring.

Opprett en daglig bekymringstid som varer i 15 min, f.eks kl 19.00. Ellers i døgnet henviser du nye bekymringer til dette tidspunktet. Når du oppdager at du sitter i negative tanker, henviser du tanken til den bekymringstiden du selv har bestemt, og skifter fokuset tilbake til det du gjorde før tankene kom.
Slik kan du komprimere tiden du bruker på bekymring/grubling.
Denne øvelsen er veldig effektiv, men den krever øving!

Tren deg på å fokuser på det som skjer rundt deg, i stedet for tankene dine.
Prøv akkurat nå; bruk 1-2 min hvor du lar blikket gli rundt i rommet du er i, eller naturen hvis du er ute.
Hva legger du merke til?
Ikke bedøm, bare observer.

Gjør gjerne denne øvelsen hver dag, og bli bevisst på å holde fokuset utover når du sitter i samtale med andre, eller gjør andre ting.

Dette er viktig, selv om vi har en travel jobb, eller små barn. Vi må sette på oss vår egen «oksygenmaske» før vi kan være/bli den beste versjonen av oss selv og finne større ro.

Lær deg å aksepter det du ikke får gjort noe med, og endre de tingene du faktisk kan gjøre noe med, heller ikke lett for mange, inkludert meg selv.

Det å stritte i mot en situasjon eller hendelse kan skape mye indre uro.

Dette med indre ro er ingen hokus pokus, men jeg har tro på at vi alle kan skape oss større indre ro dersom vi trener på tingene over.
Og litt er bedre enn ingenting 🤩

Alt det som er skrevet over her, er vanlige råd du vil få hos en psykolog, en mindfulness coach, yoga instruktør eller andre såkalte eksperter på området.

Men det finnes bare en av deg, og det du trenger vil du finne inne i deg selv, ved hjelp av øving og ulike egen øvelser.
Du finner mange gode helt gratis tips på nettet og på youtube.

Disse fant jeg på internett – kanskje starte med noen av disse?

Under har jeg lagt til et eksempel hentet fra internett.

Ikke la det bli for kontrollert, det må også være naturlig for deg

En guidet meditasjon for deg som ønsker det.

Denne guidede meditasjonen er slik jeg husker den fra gymtimen på skolen og det fungerte veldig bra for meg om det er avslapping du søker.

Meditasjon i buddhismen

Meditasjon betyr i buddhismen alle teknikker som brukes for å disiplinere, trene opp og kultivere vårt mentale tankeapparat.
I moderne ordbruk kan vi kalle meditasjon en metode for å fjerne alle våre feilaktige oppfattelser om oss selv, andre vesener og verden rundt oss.

For meg er det altså via buddhismen jeg ble introdusert til meditasjon allerede som 10 åring. Og det har hjulpet meg gjennom mange vanskelige og smertefulle perioder i livet, og gjør det fortsatt.
Det var ikke så mange som snakket om ordet meditasjon på den tiden, det var kun en praksis eller en metode for å finne ro, som alle rundt meg benyttet daglig.
Som småbarns mor var jeg ikke alltid like flink til å prioritere tid til meg selv, men etter år med erfaring har jeg ikke lengre behov mye tid for å finne roen og jeg er heller ikke avhengig av sted eller tid lengre.

Jeg hører ofte at ordet meditasjon brukes framfor ordet bønn også i andre religioner. Og ser man på ordets betydning så er det jo ofte det man gjør “reflekterer, dveler og kretser rundt”.

Det viktigste formålet med meditasjon i buddhismen er ikke å oppnå magiske krefter, men snarere å se virkeligheten slik den egentlig er.

Buddhister mediterer for å finne ro og konsentrasjon. Og meditasjon er en del av veien mot å bli «opplyst» og nå nirvana, slik som Buddha klarte.
Å bli opplyst = går derfor ut på å frigjøre seg fra de bakenforliggende årsakene, de såkalte «sinngiftene» (innbilninger og forutinntatthet, samt vanemønstre av grådighet og begjær, hat, arroganse og misunnelse), ved at man i stedet for å tenke, tale og handle ut fra disse, «våkner opp» og forholder seg til virkeligheten og med sann visdom ser den slik den virkelig er, som fører til en opplevelse av fullstendig og endelig frihet – nirvana.

Derav navnet Buddha som egentlig bare betyr den opplyste/oppvåknede.
Og navnet Buddhismen er jo da læren om å bli opplyst/oppvåken.

Det er altså en rekke Buddhaer i Buddhismen, men den aller første og viktigste var den indiske prinsen Siddharta Gautama etter hans oppvåkning.

Siddharta Gautama var sønn av kong Suddhodana i Sakya-dynastiets hovedstad Kapilavastu (i Nepal-distriktet Kapilvastu, på grensen mellom det nåværende Nepal og den indiske provinsen Bihar). 

Buddha blir av sine tilhengere, og av hele den eldste tradisjonen, ikke betraktet som en gud, men som et enestående vesen som ved egen kraft nådde frem til innsikt – opplyst.

For meg en lærende retning, ikke en religiøs retning. Buddha er en læremester ikke noen gud.

Stillhet
Balanse
Les om steder jeg bruker for å finne ro

Leave a Reply