Det er mange typer Timian – Thyme
Ja, det finnes over 300 arter av timian, hvorav noen brukes som krydderurter.
- Kryddertimian (Thymus vulgaris) er den klart vanligste sorten, og den brukes som krydder i en stor variasjon av matretter.
- Sitrontimian (Thymus x citriodorus) lukter deilig av sitron, og passer spesielt godt til fisk, salat og matretter som inneholder egg.
- Kryptimian (Thymus serpyllum) er en bunndekkende, flerårig plante som kan dekke store flater i et bed mellom større stauder, busker eller trær.
Timian er en ettertraktet kulinarisk urt, perfekt til kjøttretter og marinader.
Timian er enkel å dyrke og tåler tørke, ja den foretrekker faktisk tørre steder.
Timian er en vakker flerårig middelhavsurt med både herlig duft og smak.
Du kan bruke den fersk, fryse- eller tørke den, og den pynter også fint opp i både potter, kasser og bed.
Krydderurten blomster med små, vakre rosafiolette blomster i tette, små kranser. Bier, humler og sommerfugler strømmer til når blomstene kommer på sommeren.
Gir du timian god plass i solen, kan den bre seg ut og danne et teppe – som en fin og nyttig markdekkende plante og /eller å ha mellom heller og skifer.
Faktisk er timian en eviggrønn staude.
Som ung ser den ut som en helt en vanlig urt, men etter hvert som den blir eldre blir stilkene treaktige nederst og den likner mer og mer på en lav busk.
Du kan til og med kjøpe timian som er stammet opp som et lite tre eller du kan klippe den slik selv.
Du kan så den fra frø, eller det er hakket lettere å lykkes med å dyrke timian fra stiklinger sammenliknet med frø.
Og det går fortere! Du kan ta stiklinger av en plante du har kjøpt ferdig eller kanskje få stiklinger av noen du kjenner.
- Klipp av et knippe sideskudd, fjern de nederste bladene og sett stilkene i vann.
- Bytt ut vannet et par-tre ganger i uken.
- Smør deg med litt tålmodighet, og se røttene vokse seg store og lange etter noen uker.
- Sett 3–5 stiklinger i en potte med ny plantejord. Bruk en potte med hull i bunnen, slik at du kan vanne fra skålen under. Vipps, en ny plante er skapt!
- Timanplanten din kan også deles om den blir for stor.
Innhold
Hagetimian har et stort innhold av eterisk olje.
Eterisk timianolje brukes ofte til aromatiske og terapeutiske formål på grunn av dens aktive substans, carvacrol. Dette stoffet har vist seg å øke konsentrasjonen av serotonin og dopamin, to hormoner som regulerer humøret og ofte omtales som «lykkehormoner».
Timian er fullpakket med nyttige næringsstoffer og inneholder vitaminene A og C, kobber, fiber og jern
Urtens virkning og egenskaper
Antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, betennelseshemmende, slimløsende, krampeløsende, hostedempende, styrkende, muskelavslappende, immunstyrkende, appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, febersenkende, svettedrivende, urindrivende og sårhelende.
Mugg er en vanlig og potensielt farlig luftforurensning. En eldre studie fra 2007 antyder at timian kan brukes som et desinfeksjonsmiddel i boliger der det er lav konsentrasjon av mugg.
Du kan lage ditt eget myggmiddel ved å blande 4 dråper timianolje med en teskje olivenolje, eller blande 5 dråper timianolje i 2 gram vann.
Urten kan brukes ved følgende helseplager/sykdommer
Timian, og den eteriske oljen som utvinnes fra planten, kan brukes ved følgende tilstander: Hoste, kronisk bronkitt, bronkialastma, kikhoste, sår hals, halsinfeksjoner, lungebetennelse, forkjølelse, influensa, bihulebetennelse, fordøyelsesplager, dårlig appetitt, magetarmkatarr, diaré, tarmgass, magekramper, innvollsorm, infeksjoner i tannkjøtt og munnhule, revmatisme, gikt, muskelsmerter, stivhet, forstuinger, sportskader, leddbetennelser, artritt, isjias, ringorm, fotsopp, trøske, insektstikk, kjønnssykdommer, urinveisinfeksjoner, hudinfeksjoner, lus, skabb, væskeansamlinger, dårlig blodomløp, tretthet, depresjon, dårlig konsentrasjonsevne, dårlig hukommelse, søvnløshet, kutt, sår og svakt immunforsvar. Så her har du en urt med et stort bruksområde. |
Thymus linearis Benth. er en timianart som finnes i Pakistan og Afghanistan.
En studie fra 2014 viste at et ekstrakt fra denne urten var egnet til å gi en betydelig reduksjon av hjertefrekvensen hos folk med høyt blodtrykk. Det ble registrert at de også fikk lavere kolesterol.
Informasjonen fra 2014 er selvfølgelig ikke ny Thymus linearis Benth
har blitt brukt som et antibiotikum, antioksidant og antihypertensiv middel i århundrer. (blodtrykksenkende middel).
Men studien fra 2014, bekrefter da at dette faktisk er tilfelle. ❤️ bra for å senke blodtrykk og kolesterolnivået, så bruk krydderurten i hverdags-måltidene dine.
Siden timian kan brukes både som krydder og medisin, er det en urt som bør dyrkes i enhver urtehage. Unge timianplanter er de mest livskraftige, og derfor bør man så timian på nytt minst hvert annet år. Da plantens aromatiske stoffer blir sterkest i solskinn, bør timian plantes på en solrik plass i hagen. Biene elsker timian, og urten gir en utmerket honning om du ønsker å kombinere et par bikuber i urtebedet i din hage.
Historisk bruk av Timian
Timian er en av de eldste krydderurtene vi kjenner til. Den er omtalt allerede av de gamle sumererne 5000 år f.Kr..
Timianens antiseptiske og konserverende egenskaper var godt kjent også av de gamle egypterne, og urten ble brukt i balsameringsvæsker. Timian er motets plante, og de gamle grekerne bar den på brystet og tok bad med den før de gikk i krigen. Timiankvaster ble også båret av dommere og adelige som ønsket å beskytte seg mot sykdom og vonde lukter. I folkemedisinen har timian vært brukt mot bl.a. menstruasjonssmerter, diaré, hoste og hodepine.
Tørking og frysing av Timian
Jeg har mye timian i min hage, både i urtebedet mitt sammen med Salvie, rødsolhatt og andre bie, humle og sommerfugl vennlige planter nær vårt store insekts-hotell.
Det meste lar jeg overvintre men endel klipper jeg også ned og tørker for bruk gjennom vinteren.
Jeg tørker timian i ovnen, du kan også bruke dehydrator om du har det.
Timian tørkes slik de fleste andre urter tørkes.
Fjern stygge blader, skyll stilkene godt og rist av vannet.
Legg dem utover en rist oppå en ovnsplate og tørk dem ved 45ºC i varmluftsovn, eller ved 50-55ºC i vanlig ovnsvarme.
Ved vanlig ovnsvarme setter du en tresleiv i døråpningen, slik at fuktighet slipper ut.
Det tar 3-4 timer å tørke timian på denne måten.
Viktig at bladene ikke blir brune/svarte.
Min lille krydder produksjon i dag
En liten mini produksjon for meg i dag 🤩 men vil gjerne vise hvor enkelt det er å lage eget krydder fra stauder du har i hagen.
(Du kan se flere krydderurter i innleggene under og i menyen på min blogg – Hagen i Horten).
Søk: Medisin fra hagen….
Etter at timian grenene har blitt helt tørre, maler jeg de i en mini food chopper, med en treblads kutter som du ser på bilde under.
Og vipps har jeg timiankrydder fra hagen til ostesmørbrødet, pizzaen, kjøttet eller pastaen jeg lager.
Planten lar jeg bare bli stående, den kommer opp igjen til neste vår.
Du kan også henge de til tørk i små buketter, når de er tørre nok knuser bladene mellom fingertuppene.
Du kan da ha de over i krydderglass.
Du kan også fryse ned kvaster i en nøytral olje (eller buljong) i isbit former, på den måten har du fersk urtekraft til supper, sauser og annet gjennom hele vinteren.
Ting du kan bruke fryste urter til:
- Eggerøre: Hakk gressløk, og frys det ned.
- Juice og smoothie: Mynte og sitronmelisse passer perfekt her.
- Fiskeretter: Hakk dill og persille, og frys det ned.
- Gryter og supper: Frys ned timian eller rosmarin.
- Pizza, pasta og tomatsauser: Frys ned basilikum og oregano.
- Salsa: Prøv fryst basilikum eller persille i din neste salsa.
Mangosalsa er superdigg med fryst sitronmelisse i. - Rømmedressing: Bland sammen fryste urter, rømme, salt og pepper.
Forslag til enkle retter med timian-urt som ingrediens
Ovnstørkede tomater med timian
Sett ovnen på 150 °C.
- 8 tomater
- 2 ss timian
- 1 ts flaksalt
- 1 ss olivenolje
- pepper
Skjær tomatene i to og gryp ut kjernene. Strø over timian, salt og litt pepper. Drypp over olivenolje. Settes i ovnen i 40 minutter.
En nydelig siderett til spekemat, grillmat og kjøttretter.
Bruk andre urter som rosmarin, basilikum for mer smak, server med mozarella og oliven
Ostekjeks med timian
Ingredienser:
100 g Jarlsberg
100 g Smør, kaldt
120 g Hvetemel
3 ss Timian
Denne oppskriften er nok til 16-18 kjeks.
Del opp osten i mindre biter og ha den i en food processor. Kjør til osten har blitt helt finmalt. Ha i smøret, melet og timianen og bland alt godt. hvis deigen er for tørr til at du greier å samle den sammen, tilsetter du 1-2 ss kaldt vann og blander litt til.
Ha deigen over på et lag med plastfolie og rull den sammen til en pølse. Legg pølsa i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen kan ligge i kjøleskapet i 3-4 dager).
Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.
Skjær deigen opp i ca. 1/2 cm tykke skiver og legg dem over på bakepapiret. Stek kjeksene midt i stekeovnen i 8-10 minutter. Legg dem forsiktig over på en bakerist og la dem avkjøles.
Disse herlige små kjeksene er supre å servere til både supper og spekemat!
Ribbe som er langtidsstekt med en ny smakseksplosjon
2.5 kg svineribbe
2 ss havsalt
1 ss svart pepper
1 l vann
8 fedd hvitløk
6 kvist timian
- Gni ribben godt inn med salt og pepper. Det beste er å la den ligge to-tre dager i kjøleskap før den stekes, men du kan også steke den med en gang.
- Legg ribben i en langpanne med svoren ned, og fyll på med vann til det dekker svoren. Legg timian og hvitløk i vannet.
- Dekk formen med aluminiumsfolie, sett den inni ovnen og la den stå i 45 minutter på 180 grader varmluft.
- Ta ut ribba og legg den på en skjærefjel med svorsiden opp. Skjær ruter i svoren på omtrent 2 x 2 centimeter.
- Ha ribba tilbake i ovnen. Stek den på 70 grader varmluft i 8-12 timer. Det gjør heller ikke noe om det varer enda litt lenger.
- Før servering: Skru opp temperaturen til 230 grader varmluft. I løpet av 10-20 minutter vil du se at svoren begynner å sprekke og bli sprø.
- Når all svoren har poppet tar du den ut av ovnen og lar den hvile i omtrent 20 minutter før servering.
- Legg den på en fjel med svoren ned, da er det enklest å skjære den opp.
Sennepsmarinade med honning og timian
Hvis du er på jakt etter en rigtig god marinade til kjøtt, grønnsaker eller poteter, så kommer den her.
Ingredienser:
- 5-6 ss smaks-nøytral olje (raps- eller solsikkeolje)
- 5-6 ss søt fransk sennep dijonsennep kan brukes (men da må du halvere mengden)
- 1 ss akaciehonning
- 1 ss tørket timian (frisk kan også brukes. Du kan også bruke andre krydderurter)
- 1 ts hvidløksbåt og 1 ts grovt salt
- Rør alt sammen i en skål, la den stå litt før bruk, så alle smakene for satt seg sikkelig.
Passer perfekt til den langtidsstekte ribben du akkurat har lagd 👌🏻🤩