Laurus nobilis – Bay laurel
Laurbær er for meg mer enn bladene min mamma la i sin fantastiske brune-saus og som jeg har tatt med meg videre.
Jeg tror Laurbær først og fremst er kjent som en smaktilsetter i det norske hjem og kosthold.
Men Laurbær er så mye mye mer enn det, selv om også det er tilfelle.
Så hva vet vi egentlig om laurbær?, det er nettopp slikt jeg elsker å finne ut, jeg vil vite hva mine urter er, hvor de kommer fra og hvordan jeg kan nyttegjøre meg av dem.
Ikke bare til mat, men også som medisin og andre ting.
Og hvordan kan jeg inspirere andre til å ta mer i bruk disse litt umoderne urtene/vekstene.
Så dette innlegget vil handle om nettopp det, min glede og bruk av Laurbær.
Laurus nobilis er et aromatisk eviggrønt tre eller en stor busk med grønne, glatte blader.
Den er i den blomstrende plantefamilien Lauraceae og er hjemmehørende i Middelhavsregionen og brukes blant annet som laurbærblad for krydder i matlaging.
Laurbær blir 2-5 m høyt, men under gunstige forhold kan den bli opptil 20 m høy. De har en behagelig duft og en bitter smak. Blomstene er duftende, stjerneformede og gulhvite av farge.
Urtens egenskaper og virkning
Smaken/energien er : Søt og svakt bitter / Varm og tørr
Laurbærblad er aromatiske og bitre, og virker appetittvekkende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, svettedrivende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, antiseptisk, sopphemmende, parasittdrepende, astringerende og stimulerende.
I store doser virker laurbærblad brekningsfremkallende.
Den eteriske oljen fra laurbærbladene virker stimulerende, magestyrkende, leverstyrkende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, antirevmatisk, smertestillende, krampeløsende, astringerende, galledrivende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, svettedrivende, feberstillende og insektavskrekkende.
Psykisk virker den eteriske oljen klarnende, beskyttende, inspirerende, styrkende og varmende.
Eterisk olje av laurbær skal ikke brukes under graviditet og heller ikke til barn under to år.
Det er viktig å ikke forveksle laurbær med planter som har lignende navn og utseende. Det gjelder særlig laurbærhegg (Prunus laurocerasus) som har blad som er temmelig lik laurbærblad, men som er svært giftige. Laurbærhegg tilhører rosefamilien og er en vintergrønn prydbusk som ofte dyrkes i Norge.
Laurbærblad er rike på vitamin A, jern, vitamin C, mangan, kalsium, kalium og magnesium.
LAURBÆR – historisk tilbakeblikk
En gresk legende forteller at nymfen Dafne, som flyktet for å unnslippe Apollon, ble forvandlet til et laurbærtre. Treet er derfor blitt viet til guden Apollon, spådommens, diktekunstens og musikkens gud, og laurbær-trær ble gjerne plantet rundt templer.
Den romerske slikkmunnen Apicius skrev sin kokebok rundt år 100 e.Kr. Her er både laurbærblad og bærene fra laurbærtreet selvfølgelige på krydderhyllen.
Bruk av laurbær er også kjent fra ritualene rundt orakelet i Delfi. Store doser av laurbærblad har en narkotisk virkning, og dette kan forklare hvorfor prestinnene kom i transe.
En myte forteller at man får behagelige og profetiske drømmer hvis man legger laurbærblad under hodeputen.
Man trodde i eldre tider at laurbærtreet var i besittelse av magiske krefter som kunne beskytte mot hekseri og sykdom.
Taket på Apollons tempel var laget av laurbærblad, sannsynligvis som beskyttelse. I Romerriket het det at hvis et laurbærtre plutselig visnet, varslet det en ulykke for hele familien.
Så seint som i det 17. århundre skrev Culpeper at “hverken heks eller djevel, torden eller lyn vil skade en mann på et sted der det finnes et laurbærtre”. Han skrev også at “bærene virker meget godt mot giften fra giftige dyr og stikk fra veps og bier”.
Denne urteboken er fortsatt i salg og kan kjøpes Norli og Ark.
Grekerne regnet laurbærplanten som et kraftig antiseptisk middel som kunne beskytte mot sykdom, og særlig mot pest.
Derfor ble laurbærplanten også viet til Apollons sønn Asclepios, legekunstens gud. Kirkegulv i Hellas blir fremdeles strødd med laurbærblad, kanskje på grunn av deres antiseptiske virkning.
Kranser av laurbærblad ble et symbol på fremragende dyktighet, og både grekere og romere kronet sine seierherrer med slike kranser. Denne skikken er fremdeles i bruk, og over hele verden er laurbærkranser brukt for å markere store prestasjoner, bl.a. innen idretten. I våre dager brukes uttrykket “å hvile på sine laurbær” når man har klart en krevende oppgave med glans.
Medisinsk bruk av laurbær i eldre tider
Som et hellig tre spilte laurbær i eldre tider en viss rolle i legekunsten.
Hippokrates brukte blad, frukter, bark og rot av laurbær, både innvendig og utvendig.
Urten ble brent, særlig ved kvinnesykdommer, og røyken ble ført opp i underlivet, bl.a. for å fremme menstruasjonen. Middelalderens håndskrevne legebøker førte tradisjonene som var knyttet til urten videre, og laurbær ble for eksempel brukt mot mageplager (bl.a. kolikk) og nyresykdommer. Den fete oljen som kan presses ut av bærene, er i lange tider blitt brukt til innsmøring av stive ledd og muskler. I folkemedisinen fungerte oljen som abortmiddel, men ble også brukt til andre formål.
For eksempel skriver svensken Olaus Martini på 1600-tallet i En liten Läkare Book om bruken av laurbær mot impotens: “Om man mister sin manndomskraft, så man ikke slår til hos sin hustru: For dette skal man støte laurbær, blande dem med laurbærolje og smøre sine testikler og hemmelige ting med det”. 😂 hemmelige ting må vel være penis…?
For meg er slik informasjon viktig, og selv om vitenskapen har kommet langt betyr det ikke at all historisk kunnskap er dårligere.
Vi må huske at selv de store farmasøyt-firmaene bruker akkurat de samme urtene i dag bare blandet med nogot attåt som vi ikke alltid vet hva er eller om det er bra for oss i lengden heller.
Samtidig er naturen helt gratis…..
Jeg tenker at om du ikke har en livstruende tilstand bør du bruke naturen framfor alt dette som kjøpes på apotek og helsekost til tusenvis av kroner, men det er min personlige mening.🙏🏻
Kulinarisk bruk av laurbær
Tørkede laurbærblad brukes som krydder. Hele eller knuste tørkede blad passer fint til posteier, supper, sauser, marinader, gryteretter og pickles. Laurbærblad brukes som ingrediens i mange krydderblandinger, ikke minst i den kjente franske Bouquet garni.
Bladene bør brukes sparsomt, men må gjerne koke med fra starten da de avgir smak langsomt.
Smaksmessig passer laurbærblad til kokt og stekt fisk, oksekjøtt, bønner, linser og tomater. Laurbær (både bladene og den eteriske oljen) brukes mye som krydder og smaksstoff i næringsmiddelindustrien.
En Bouquet garni er = Buketten garni (som betyr “pyntet bukett) er grunnlaget for fransk provençalsk matlaging.
Mens dens eksakte opprinnelse er ukjent, begynte franske og engelske kokker å bruke aromatiske urtebunter på 1600-tallet for å tilføre subtile smaker til rettene deres.
Urter samles i bunter og festes med en hyssing før de legges til gryteretter eller supper mens de koker. Buntene fjernes før inntak og etterlater en delikat kombinasjon av subtile smaker.
Legg til litt fransk innflytelse til matlagingen din ved å lage din egen bukett garni.
Det er ingen fast oppskrift på bouquet garni, men i tradisjonell fransk matlaging begynner de fleste buketter med persillestilker, laurbærblad og timian. Variasjoner inkluderer rosmarin, pepperkorn, estragon, basilikum, kjørvel og burnet.
Den karakteristiske smaken av laurbær finnes som sagt i mange retter i Europa og orientalske retter.
Laurbærblader (laurbærblader) hovedsakelig til å krydre kålretter (f.eks. Lapskaus og kålsuppe), vilt, gryteretter, noen supper (f.eks. Sur rugsuppe, pensel) og eddikmarinader (f.eks. Sopp eller agurk). De brukes også til å krydre mange bakte eller kokte kjøtt typer (f.eks. Svineknoke) og i gelé.
Retter med Laurbær
Rødbetsuppe med Laurbær
For 6 personer.
- 1 kg rødbeter skrelles, deles og kokes i ca ½ time
- 2 poteter
- 2 små løk
- 10 svarte pepperkorn
- 1 laurbærblad, kok dette sammen med rødbetene i
- 1 liter vann
- 2 buljongterninger
Rødbeter, poteter og løk skrelles, deles og kokes i ca. 30 min sammen med pepperkorn og laurbærblad, buljongterninger og vann.
Når alt er kokt skal du fjerne laurbærbladet.
Mos alt i en blender og server! Pynt gjerne med oppklippet gressløk, eller spirer.
Hasselback poteter med Laurbær
- 8 stk beate eller andre kokefaste poteter
- olivenolje
- salt
- kvernet pepper
- 4 ss smør
Topp gjerne med
- frisk timian eller rosmarin
- laurbærblader
- litt smaksrik ost
I gryter, sauser, stuinger og supper er Laurbær en selvfølge
Beef Bourguignon – en Fransk delikatesse gryte!
Denne rike lapskausen kommer fra Burgund-regionen i Øst-Frankrike, et område kjent for sin arkitektur, utmerkede viner og storfe.
Beef Bourguignon ble først nevnt i kokebøker i 1903, av kokken Auguste Escoffier.
Det startet som en ydmyk bondegryte som brukte tøffere stykker biff ved å stuve dem lenger og utviklet seg til slutt til den ikoniske retten som den er kjent i dag.
INGREDIENSER
- 125 gram bacon
- 650 gram storfekjøtt (grytekjøtt, høyrygg)
- 6 stk sjalottløk
- 3 fedd hvitløk
- 2 stk gulrøtter
- 1 ss tomatpuré
- 4 dl rødvin (merlot, pinot noir el)
- 2,5 dl oksekraft/-buljong
- 1 stk laurbærblad (bruk gjerne flere 🤩)
- 5 stilker frisk timian
- 4 stilker frisk persille
- 250 gram sjampinjonger
- 2 ss smør
- Salt og pepper
FREMGANGSMÅTE
- Skjær opp baconet i små terninger, og stek dem kjapt i en gryte.
- Kutt opp storfekjøttet i terninger på cirka 2 x 2 cm mens baconet freser i gryten.
- Når baconet er stekt legger du bitene over på en tallerken og steker så storfekjøttet i resten av baconfettet. Det holder at kjøttet får en fin stekeskorpe, siden det skal trekke i gryten til slutt. Legg det stekte kjøttet over på samme tallerken som baconet etter hvert som det er ferdigstekt.
- Skrell sjalottløk, hvitløksfedd og gulrøtter. Skjær sjalottløken i to, gulrøttene i skiver og finhakk feddene med hvitløk. Ha sjalottløken og gulrøttene over i gryten som du har stekt kjøttet i. Tilsett eventuelt mer smør ved behov.
- Surr grønnsakene to-tre minutter, før du tilsetter hvitløken og tomatpuréen. For å fjerne råsmaken på puréen bør den få frese et halv minutt i gryten.
- Hell i rødvinen og la vinen koke på høy varme i 4-5 minutter. Tilsett så oksekraften og det stekte kjøttet (både baconet og storfekjøttet). Tilsett også laurbærblad, timian og persille. Du må gjerne binde sammen krydderplantene til en bunt med en bomullstråd (valgfritt), så kan du enkelt fiske de ut senere om du ønsker.
- La gryten trekke/småkoke i 1,5 time (eller lengre), med lokket på, før soppen has i.
- Børst av soppen og del den opp i båter. Stek den først i en tørr stekepanne, og ha deretter i en klatt med smør når all væsken har fordampet. Stek videre til den har fått godt med farge og har krympet. Ha soppen i gryten og kok videre i 30 minutter før servering.
- Når soppen er tilsatt gryten har du tid til å koke poteter eller lage potetmos. Smak til gryten med salt og pepper.
- Server boeuf bourguignon med potetmos og noe godt i glasset.
Bon appétit!
Sursild med Laurbær
I julen benyttes laurbærblader til å sette den rette smaken på sursild. Noe de fleste er kjent med.
Sursild
- 4 stk spekesildfilet
- 1 stk rødløk
- 2 små gulrøtter
- 1 bit ingefær
Lake
- 3 dl vann
- 3,5 dl sukker
- 2 dl eplecidereddik
- 1 ss hel pepper , sort
- 0,5 ss allehånde (hel)
- 1 ts hel nellik
- 1 ss sennepsfrø
- 2 stk laurbærblader
Sild: Skjær sildefiletene i skiver på skrå, ca 1 cm brede. Rens og skjær rødløk, gulrøtter og ingefær i tynne skiver.
Lake: Kok opp vann og sukker. Ha i eplecidereddik, pepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad. La avkjøle.
Legg sild, rødløk, gulrøtter og ingefær lagvis i et glass eller krukke.
Hell over laken og legg på lokk. Silden bør trekke et døgn i kjøleskap før den spises.
God Jul !
Andre fordeler med Laurbær
- Kan være angstdempende:
Når du brenner laurbærblad, har røyken de produserer en avslappende effekt for både kropp og sjel. Men vær forsiktig, for regelmessig inhalering av røyken kan forårsake hallusinasjoner. - Kan styrke immunforsvaret:
For at kroppen skal fungere ordentlig trenger den vitaminer og mineraler.
Eugenolen i laurbærblad fungerer også som en antioksidant. Dermed kan laurbærblad brukes enten brent eller hele i oppskriftene dine. Dette kan spesielt anbefales hvis du er forkjølet. - Bra for huden:
Laurbærolje er et utmerket middel for hudpleie. Den er rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter, perfekt for å gi huden den pleien den trenger.
I tillegg har den betennelsesdempende og antimikrobielle egenskaper. Derfor er den perfekt hvis du vil holde huden ren og motvirke aldring, samt de frie radikalenes skadelige effekt.
Hvordan lage Laurbær olje
Ingredienser
- 1 ts tørkede laurbærblad (5 g)
- 1 kopp søt mandelolje (200 g)
Utstyr
- 1 lufttett glasskrukke som rommer 200 ml
Fremgangsmåte
- Vask først glasskrukken godt.
- Så tilsetter du laurbærblad, og sørg for at de er rene.
- Deretter tilsetter du mandeloljen.
- Lukk glasset med det lufttette lokket, og la det stå i 40 dager.