Gressløk – Mat og Medisin

Gressløk – Allium schoenoprasum – Løkfamilien
Alle må bare ha dette på balkong eller hage!
Kjøkkenets juvel er den kalt og det med rette.

Gressløken har en mild og god løksmak, og den er rik på både kostfiber, vitamin A og E.

Å kjøpe en ferdig plante med gressløk er det enkleste valget. Men kjenner du noen med gressløk i hagen, kan du spørre om de er villige til å gi deg en bit (avlegger).
Gressløk er nemlig veldig lett å dele i flere planter.
Husk at hvis du kjøper den i butikk, må du plante den om i dobbel så stor potte med god jord, når du kommer hjem.

Gressløk er flerårig og du kan stadig dele den til mindre planter, slik har du gressløk hvert år så lenge du ønsker.
Gressløk overlever nesten hva det måtte være – selv de kaldeste vintre her i Norge. Har du plantet gressløk i hagen, så har du den gjerne for livet.
Sørg for å velge en egnet plass fra første stund. Den sprer seg ikke uhemmet rundt omkring, men den kan være vrien å bli kvitt når du først har plantet den i bakken.
Gressløken trives i både sol og halvskygge. Du kan fint plante den i potter og plantekasser, både alene og sammen med andre urter. Det skal virkelig mye til å ta livet av gressløken, i alle fall så lenge du har den ute.

Hvorfor gressløk ?

Gressløk er rik på vitamin C (50-100 mg i 10 g blad) og inneholder dessuten karoten, B2-vitamin, saponiner, frie aminosyrer, en svovelholdig eterisk olje, samt rikelig av mineralene natrium, kalium, kalsium, fosfor og jern.

Aromatisk (krydder), mildt antiseptisk, appetittstimulerende, fordøyelses-fremmende, svakt avførende, beroligende og blodtrykkssenkende.

Brukes mot disse helseplagende/sykdommene:

  • dårlig appetitt
  • svak fordøyelse (dyspepsi)
  • innvollsorm
  • hoste
  • astma
  • gikt
  • skjørbuk
  • høyt blodtrykk.

Virkningen er imidlertid svakere enn hos andre medlemmer av løkfamilien (som ramsløk, hvitløk og kepaløk), så urten brukes sjelden medisinsk, med har alikevel en mild medisins virkning.

Gressløkens historiske bruksområde

En velkjent historie forteller om at etter slaget på Stiklestad i år 1030 hvor Olav den hellige falt, ble noen av de sårede mennene tatt hånd om av en legekyndig kvinne.
Hun vasket sårene deres med rent vann og serverte dem “en grøt av løk og urter”, hvor løken trolig var gressløk. Hvis det etterpå luktet løk fra de åpne sårene i buken, tydet det på at tarmen var skadet og da sto ikke livet til å redde. 🙈

Gressløk var en favoritt i Kina så langt tilbake som 3000 år f.Kr. Den ble elsket på grunn av den deilige, milde løksmaken, og brukt som motgift og til å stanse blødninger.
I Vesten var det trolig den oppdagelsesreisende Marco Polo som først fortalte om gressløkens fortreffelighet som matplante.

Hvordan ha tilgang på egen gressløk gjennom hele året?

Jeg har mye gressløk i balkongkasser ute i hagen hele året.
Og vi er flittige brukere av gressløk til mange ulike retter.
Men nå nærmer det seg høst og gressløken begynner å se både sliten og vissen ut noen steder.
Da er det på tide å sanke den inn, klipp den ned og ta den inn for vask og rensing.

Det er mange måter å bevare gressløken din på gjennom året, her skal jeg gi dere noen tips.

De kan for eksempel tørkes, legges på salt eller fryses som de er.
Fryser du de derimot i olivenolje beholder de på smaken best og lengst. Fryste urter i olje har en holdbarhet på hele 6 måneder.
Det er betydelig lengre enn de pleier å holde på kjøkkenbenken!

Om du har skjært opp gressløken allerede kan den oppbevares i en tett plastboks eller i en plastpose i kjøleskapet.
Da bør temperaturen holde omtrent 2 – 4 grader, og ikke stort mer. Gressløken kan holde seg i flere uker om den lagres slik, men vil etter hvert bli vassen og smakløs. Da er det på tide å bytte den ut med ny gressløk.

Det er også mulig å fryse gressløk, og dette er heldigvis veldig enkelt. Bare fyll et glass med gressløk, og legg det i fryseren. Der kan det ligge i et års tid!

De av dere som har mye gressløk i hagen kan nyte godt av å fylle glass etter glass med gressløk på sommeren for så å legge det i fryseren i oppkuttet tilstand. Deretter er det bare å ta opp etter behov!

Tørking av gressløk

I år har jeg valgt litt ulike måter å bevare min gressløk på. Først og fremst har jeg tørket det meste, det er stort sett samme fremgangsmåte på de fleste urter bortsett fra basilikum og koriander.

Som dere ser er jeg ikke så nøye med kuttingen og alt det tørre, visne plukker jeg ut når alt er tørt.

For å tørke gressløk må du naturligvis skjære det i nok små biter, og legge det hele utover et bakepapir på en rist.
Sett ovnen på 70 grader, og bruk en sleiv eller lignende for å holde døren på gløtt. La den stå i en halvtimes tid, og sjekk jevnlig.
De skal være så tørre at du kan knuse dem med fingrene, men ikke sorte.

Tørket gressløk kan enkelt puttes i matretter som omelett eller potetmos under tilbereding, og smaker nesten like godt som fersk gressløk. Tørket gressløk bør oppbevares i en lufttett beholder, som for eksempel tomme glass du har fra før av (husk de må være rene).

Jeg har kjøpt krydderglass for mine urter på Clas Ohlson (6 pk)

Gressløk dressing

Crème fraîche, gressløk og litt nypresset sitronsaft blir til en frisk Denne dressingen er – perfekt til fisk, kjøtt, Blomkål, salater, bare smaks-fantasien som begrenser egentlig.

  • 1 stk Crème fraîche
  • 0.5 stk Sitron, saft
  • 1 ss Sukker
  • 0.5 potte Gressløk
  • 1 klype Salt
Urtedressing med gressløk

2 ss finhakket persille
2 ss finhakket gressløk
1 finhakket fedd hvitløk
1 ts dijonsennep
4 – 5 ss god olivenolje
Noen sitrondråper
1 ss vineddik
Salt – pepper
(1 ts flytende honning)

Det som er viktig når du lager dressing med olje, er at du begynner med det som er surt, altså sitron og eddik. Tilsett sennep, hvitløk og krydder, rør godt sammen og tilsett olje mens du pisker eller rister godt. Rør inn urter til slutt. Jeg bruker av og til sitronmelisse i denne dressingen, det gir en utrolig god smak. Du kan også bruke andre urter, det meste smaker godt.

Jeg bruker gressløk også i potetsalat, eggerøre, eller hva med gressløk og ingefær smør til fisk, kjøtt eller bakt potet?

  • 150 g smør, mykt
  • 2 dl gressløk
  • 30 g ingefær
  1. Rens og riv ingefæren fint.
  2. Kjør romtemperert smør, grovhakket gressløk og ingefær sammen i en hurtigmikser eller med en stavmikser.
  3. Rull smøret til en pølse ved hjelp av bakepapir eller plastfilm. Oppbevar kryddersmøret i kjøleskapet inntil videre.

Putt pølsene med smør i fryseren og ha kryddersmør utover vinteren, naaaam 🤩

Gressløk salt (urtesalt)

Her kan du bruke mange ulike urter sammen eller ulike salt til ulike retter.

Oppskriften er den samme:

Jeg bruker et fint havsalt til urtesaltet. Men du kan bruke grovt om du liker litt større klumper.

Basisen er gressløk og urter som kjøres i en kjøkkenmaskin til en fuktig masse. Tilsett ca ¼-⅓ salt til massen.
Dette røres godt sammen.
Deretter legges massen utover en bakepapirkledd plate.
Kan også tørkes i dehydrator på 41 grader i 1-2 døgn ettersom hvor mye det er og hvor tykt du har smurt det utover.
Men jeg har ikke dehydrator, så jeg må tørke i ovn, med døra på glipp, og så lavt som du klarer å stille temperaturen. 40- 50 grader.

Saltet tørker i store flak. Kjør flakene i kjøkkenmaskin eller bruk morter, til den er så grov som du ønsker. Kjører du det lenge i kjøkkenmaskin blir det veldig fint og mye støv, så jeg bruker kjøre det ganske kort

Her er oppskriften på urtesalt, men du blander i det du ønsker

3-4 stilker løpstikke eller selleri 
7-8 stilker blad- eller kruspersille (om du har)
1-3 løk (småløk fra landet, vårløk, purreløk, pipeløk eller gressløk)
3 små hvitløk
1 dl fint havsalt

Putt saltet på rene tette glass og /eller krydderglass 🤩

Fryse som buljong terninger til supper, gryter og sauser

Veldig enkelt, kutt opp, vask og rens urtene du ønsker å ha i buljongen, hell over olivenolje og frys ned i isbit bokser/brett.

Se andre innlegg her i bloggen med andre urter, frukt og grønnsaker, hvordan de kan brukes, hvorfor de er medisin for deg og ikke minst hvordan gleden av egenproduserte produkter gir deg glede, stolthet og en psykisk og fysisk helsefremmende levemåte.

Hvordan og hvorfor bør du bruke mer chili?

Leave a Reply