Chili – Mat og Medisin

Capsicum annuum
Capsicum frutescens

Chiliplante er en fantastisk plante! 
Om du liker chilien sterk eller mild, uansett er dette en perfekt smaksetter til middagen din.
Det er tusenvis av ulike varianter å velge mellom som du kan dyrke, inne, ute, i drivhus, på terrassen eller andre steder. 
Dette er en robust plante som er forholdsvis enkelt å dyrke!

Botanisk tegning av chili
Av G. Spratt, 1829.

Chili er en samlebetegnelse på fruktene fra enkelte varianter av planteartene Capsicum annuum gruppe Longum og Capsicum frutescens, i søtvierfamilien, opprinnelig hjemmehørende i Mellom-Amerika.

Chilipepper kan brukes fersk, tørket, syltet, røkt eller knust til krydderpulver.
Alle er først grønne, noen modnes til rød, rødgul eller gul farge.

Capsicum-plantene er vanligvis ettårige, men mine har jeg flere år så jeg tror det kun er et salgstriks. 😂
For både chili og paprika er flerårige planter, dvs. du kan ha samme planten i flere år hvis du gir den riktig stell.
Så hvis du først sår dine egne planter kan du lage mange og gi de i gave.

Chili og paprika er i samme familie, og har derfor ganske like egenskaper når det kommer til dyrking og stell.

Bladene er lansettformede, mørkegrønne og blanke og kan bli opptil 15 cm lange.
Blomstene er hvite, lys lilla eller grønn-hvite.
Fruktene er vanligvis grønne før de modnes. Form, farge og størrelse varierer etter art, men alle er hule og inneholder en mengde små, flate, hvite frø.

Hva kan du og jeg bruke Chili til ?

Chili er verdens mest brukte krydder ved siden av pepper.
Krydderet brukes i alle verdenshjørner og er velegnet til all slags mat, fra desserter og sjokolade til fisk, kjøtt og grønnsaker.
De fleste her i vesten er fremdeles nokså forsiktige med mengden, men i Mexico, hele Asia fra India og sør- og østover, store deler av Afrika og Sør-Amerika, er man ikke redd for å putte en håndfull chili i gryta.

På fersk chili fjernes som regel frøene, (som du tørker og sår på nytt, igjen og igjen) da disse er sterkere enn selve fruktkjøttet.
Tørket chili brukes i en rekke krydderblandinger.

I krydderpasta, chilisauser og andre kryddersauser brukes først og fremst fersk chili. Chili brukes også til å smaksette oljer som anvendes i matlaging.

Virkestoffet i chili er capsaicin, og dette stoffet brukes både i framstilling av pepperspray og som doping i hestesporten.🙈
Chilipepper inneholder alkaloidet capsaicin, som gir frukten den sterke smaken.
Capsaicin frigjør endorfiner, som igjen virker stimulerende og smertestillende.

Hvordan oppevare Chili?

For å tørke chiliene , sprer du dem utover et fat og lar dem lufttørke, eller legg de på et stekebrett og tørk dem i ovnen på 50 – 70 grader.
Det går også fint å bruke en sopptørker.
En annen måte å lufttørke chili på, er å tre dem på en tråd og henge dem opp som vist på bilde under.
Tørket chili holder seg fint i minst et år.

Chili kan også helt fint fryses uten at den gode og sterke smaken forsvinner når den tas opp igjen fra fryseren.

Jeg har lagd chili krydder denne gangen, tørket chiliene som beskrevet over og malt dem til et fint pulver i en kaffekvern eller morter.
Krydder kan brukes til nesten alt om du liker chili.
Du kan bruke chili krydder i marinader, sauser og krydderblandinger, eller bare som krydder på kjøtt, fisk eller kylling.
Kan også brukes i bakverk og desserter, perfekt sammen med sjokolade😍

Jeg hadde ikke så mange tørkede Chilier på benken denne gangen, de skal ikke høstes inn riktig ennå.
Men har allikevel tatt noen bilder for å vise hva jeg gjør.
Du kan skjære bort stilken før du kverner de om du vil, og fjerne frøene men jeg gjør ikke det.

Igjen bruker jeg krydder glass fra Clas Ohlson (6 pk) men bruk det du har så lenge det er rent og tett.

Jeg har såpass mange chiliplanter at jeg får både tørkede chilier og chilikrydder fra hagen så langt det rekker utover vinteren, jeg bruker mye chili, fordi det er utrolig sunt og godt.
Hvis jeg har ekstra mye chili ett år, lager jeg også oljer og marinader.

Tørket chili er sterkere enn ferske, så vær forsiktig når du skal bruke de i matlaging. (bruk hansker og beskytt øynene, hvis du knuser og tilbereder selv)

Eksempel på Chili olje med andre krydderurter

100 gram tørket chiliflakes
150 gram sesamfrø
5 dl solsikkeolje/rapsolje (olivenolje)
2 stk kanelstang
2 stk stjerneanis
10 stk sort pepper (hele pepper)
Alle ingredienser får du der du handler til vanlig

Knus ingrediensene sammen, ikke kjøp ferdig malt. Tilsett solsikke, raps eller olivenolje. Ikke ha oljen i solen eller utsett den for for mye varme, da blir det harsk.

Chiu chow chiliolje

Spicy kinesisk chiliolje er klassisk tilbehør til blant annet dim sum, stekt ris og nudler.
Bruk denne chilimosen i wok, til stekt kjøtt, eller som tilbehør i supper, asiatiske retter eller til grillmaten, kun fantasien begrenser.
Denne oppskriften gir deg ca. 6 dl hot chiliolje.

  • 15 stk røde chili
  • 2 ts salt
  • 2 st khvitløksfedd
  • 3 dl rapsolje
  • 2 ½ dl tørket chiliflak (Sichuan)
  • 1 ts sukker
  • 2 ss soyasaus

Har du ikke chiliflak liggende, får du dette i alle asiatiske butikker 🤩 også i vanlige butikker men da myyye dyrere enn i de Asiatiske.

Finsnitt chiliene og mos de til en grov mos i en morter med salt.
Mos hvitløkfedd og varm opp 0,5 dl av oljen i en liten kjele over medium varme

Fres hvitløken forsiktig i oljen under konstant omrøring til den er myk og gyllen, ca. 10 minutter. Det må ikke være for høy varme slik at hvitløken blir fritert og sprø, den skal holde seg myk.

Ha i most chili og salt og fres videre i 5-8 minutter. Rør inn resten av oljen og varm opp. Tilslutt rører du inn chiliflak, sukker og soyasaus.
Avkjøl og smak til med salt, sukker eller soya.

Ha sausen over på tette glass og avkjøl.
Sausen kan oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.

Bruk hansker når du håndterer chili, og får du det i øynene, skyll godt og lenge med kaldt vann.

Hvor kommer Chili fra?
Boliviansk regnbue chilipepper

Chili stammer fra Sør- og Mellom-Amerika. De første plantene vokste sannsynligvis i Bolivia, og arkeologiske funn viser at chiliplanter er blitt brukt i matlagning i flere tusen år.

Det finnes over 4000 chilivarianter i hele verden. Alle chiliplanter tilhører planteslekta Capsicum, som hører inn under nattskyggefamilien. Det betyr at chili er i familie med blant annet tomat og aubergine.

Frukt, urt, bær eller grønnsak?

Det vi kaller chilifrukter er teknisk sett bær. I dagligtale kaller vi det imidlertid frukt. Og for å gjøre forvirringen total, bruker vi dem som krydder. 😂

Er chili sunt for oss?

Chilifrukten stappfull av sunne saker, som for eksempel:

  • C-vitamin, som styrker for eksempel huden og immunforsvaret.
  • Betakaroten, som kroppen kan omdanne til A-vitamin.
  • Antioksidanter, som er bra for blant annet synet.

Alle tre bidrar dessuten til å holde immunforsvaret sterkt og har en betennelsesdempende effekt, så ikke hold for mye igjen.

Kakao med Chilli


2.5 dl plantebasert drikke (Havre/mandel) melk eller vanlig melk
3 ss kakaopulver (gjerne rå kakao hvis du finner det)
1 ss kokossirup/lønnesirup/agavesirup
0.25 ts kanel (gjerne Ceylonkanel)
0.25 ts havsalt
1 krm chilipulver
0.25 ts kayennepepper
1 myk daddel (uten stein), kan sløyfes

Phở bo – vietnamesisk kjøttsuppe

Phở er Vietnams kjente frokost-rett.
Det er en langkokt suppe laget på bein servert med nudler, urter, vårløk, spirer, chili og lime.
Bestiller du Phở bo får du suppe laget på storfe kraft, hvis du bestiller Phở ga får du suppe laget på kylling kraft.
Bo = Biff, Ga = Kylling

Til kraften:
4 biter oksehale/oksebryst/bibringe med ben
3 ss nøytral olje
1/2 dl lys soyasus
3 stjerneanis
1 rød chili delt på langs
6 cm tykk ingefær i skiver
1 hel løk, delt i to
1 gulrot, skåret i tykke skiver
1 hel hvitløk, delt i to «over magen»
1 kanelstang
4 nellikspiker
1 ts korianderfrø
4 aromasopp, delt i fire

Start med å brune oksehalene/oksebryst/bibringe med ben og løken (delt i to) i en panne med litt olje på høy varme. Når du har flott karamellisering på begge sider legger du dette over i en ildfast form og setter på 220 grader i 30 minutter.

Fyll en gryte med kaldt vann. Legg oksehaler, løken og de andre ingrediensene i vannet. Sett på platen og kok sakte opp. La dette småputre i tre timer. Smak underveis og du vil merke at kraften blir kraftigere og kraftigere.

Sil av suppen og ha kraften over i en ny gryte.
Plukk kjøttet av oksehalene og ha det i suppen.

Dette tar lang tid, så du kan også ta deg en tur til en asiatisk butikk og kjøpe ferdig Phở buljong også.

1 stykke ytrefilet av okse, biff, mørt(eller kylling). Ca 150 g, skåret i tynne, tynne skiver (slik at de blir kokt i den varme kraften eller brun de lett før servering)
Nudler etter smak (se under)
Ferske spirer
Fersk koriander
Fersk mynte eller aller helst thaibasilikum
rød chili – tørket eller fersk
vårløk i skiver
limeskiver

Risnudler, eggenudler, soba, udon, ramen og glassnudler


Alle ingredienser legges i den varme bollen med kraften, se bilde.

(gjerne litt sprøstektløk, gressløk eller fersk løk over tilslutt) Bruk chilisausen, krydderet du allerede har lagd som smaksetter sammen med for eksempel hoisinsaus.

I Hanoi (Nord-Vietnam) er det vanlig med en suppe som ikke er så hot og urtene brukes sparsommelig.  I Saigon (Sør-Vietnam) er suppen ofte aromatisk og sterk.
Den er lasset med urter og spirer, sauser og ekstra chili.
I nord ler de av sør og omvendt 😅

Vi har spist mye Phở – Vietnamesisk suppe, både hjemme og i Vietnam

Her har du verdens sunneste og beste suppe, rett og slett medisin servert i en liten suppebolle👌🏻

Chili som medisin

Capsaicin regnes som et trygt og effektivt smertestillende middel i behandlingen av smerter knyttet til leddgikt, herpes zoster, diabetisk nevropati, mastektomi og hodepine.
Enkelte studier antyder også at chili kan bidra til å øke forbrenningen.

Chilipepper er blant annet en kilde til antioksidantene karotenoider og flavonoider, og det er herfra den får sin sterke røde farge. – Jo rødere chilien er, jo mer fargestoffer inneholder den.
Dette er sterke antioksidanter som kan beskytte kroppen mot kreft og hjerte- og karsykdom.

Chili er også bra for fordøyelsen, og kan gjøre at bakteriene i maten blir mindre farlige for oss? Den sterke chilien kan også hjelpe mot hoste og forkjølelse.
Vi som spiser mye chili kan skrive under på at den er bra for fordøyelsen 🤩

Så isteden for å kjøpe ulike fabrikk lagde kapsler for helsen, kan du bare starte med å skaffe deg 2-3 chiliplanter, bruke det i maten, ønsket styrke og mengde avgjør du selv, selv om Chili er et sterkt krydder er det ikke farlig for oss å spise sterk mat.
Da har du din egen medisin og vitamin kilde gjennom hele året.🤩

Hvordan bruke egen gressløk
Nypete – hvorfor er nyper så sunt?

One thought on “Chili – Mat og Medisin”

Leave a Reply