Blomkarse på norsk, capucine på fransk.
Det latinske navnet er : Tropaeolum majus
Blomkarse er en av de vakreste sommer-plantene i min hage, de er enkle å så, enkle å holde vakre og enkle å sanke frø fra. Slik har du Blomkarse frø år etter år så lenge du vil.
Fin gave å gi bort til andre også, da denne urten gir mestringsfølelse for nybegynnere 🌸
Blomkarse trenger forholdsvis lite næring, bare om jorda er svært mager kan det være en god ide å tilsette litt langtidsgjødsel. Blomsterjord trenger ikke ekstra gjødsling.
For mye gjødsel er ikke bra for blomsterutviklingen 🤩
Blomkarse er en henge/klatreplante med store gule og røde blomster som trives best i sol eller halvskygge. Den er velegnet i både kasser og bed med mulighet for å henge/klatre. Med sin skarpe duft er den fin å plante å ha i grønnsakhagen eller også drivhuset, for å holde vekk skadedyr.
Hvordan oppevare frøene fra år til år?
Hvordan oppbevarer man frøene?
Du kan lagre frøene på et kjølig, tørt og mørkt sted i en papirkonvolutt eller et glass med lokk, selv bruker jeg kaffefilter og legger de i et mørkt skap (husk at de skal være tørre, ikke grønne før du legger de bort)
Så inne eller ute?
Så de inne i April eller rett i kassene når varmen dukker opp i Mai, begge deler fungerer helt fint. Ser at noen legger frøene i vann et døgn før de sår for hurtigere spiring, det gjør ikke jeg.
Alle delene av urten Blomkarse, har antibiotisk virkinger i seg.
Den kan først og fremst brukes som middel mot infeksjoner.
Drikker du blomkarse-te øker du immunforsvarets evne å motstå bakterieinfeksjoner.
Og på grunn av det høye innholdet av svovel så virker den også arrdempende på sår.
Kan blomkarse spises og drikkes ?
Ja Blomkarse kan og bør spises og drikkes !
Opphakkede friske blad gir en pepperlignende smak på kremoster og eggretter.
Frøene kan hakkes og brukes i stedet for pepperrot (Armoracia rusticana) i tartarsaus.
Modne frø kan males til et pulver og brukes som en peppererstatning.
Ikke innta mer enn 30 g frisk blomkarse daglig.
Frøene smaker skarpt og kan føre til slimhinneirritasjoner dersom man tygger på dem.
Frøene kan også sursyltes og være en fin erstatning for kapers.
Vanligvis sitter to-tre frø sammen, og de deles fra hverandre, skylles og legges i saltvann over natten.
Deretter fyller du frøene på flasker med vineddik (eple, bringebær e.l), og ifølge gamle oppskrifter bør flaskene stå et år før frøene er blitt nesten like gode som ekte kapers.
På grunn av den kraftige smaken, må blomkarse brukes med forsiktighet i matlagingen.
Blomstene tar seg ellers godt ut som garnityr.
Kanskje ikke alle er kjent med kapers men kapers brukes for eksempel til biff tartar og til remuladesaus, vinaigrettesaus og ravigottesaus.
Den er også vanlig som garnityr til wienerschnitzel og brukes av og til i potetsalat.
Kapers eller i dette tilfelle blomkarsefrø passer også utmerket til fiskeretter.
Blomkarse Te
Slik gjør du:
Kok opp vann, og trekk kjelen av platen.
La den stå i 5 minutter før du har i bladene.
Lavere temperatur gjør at næringsstoffene bevares bedre.
Rør rundt, og la blandingen stå i 10 minutter under lokk.
Og vipps der fikk du en spennende nytrukket te, full av jern og C-vitamin.
Blomkarse som medisinsk plante
Planten inneholder flere næringsstoffer i tillegg til vitamin C.
Kan brukes mot luftveisinfeksjoner, forkjølelse, dårlig hals, urinveisinfeksjoner, soppinfeksjoner som candida, skjørbuk, håravfall, skader, utslett og muskelsmerter.
Til medisinsk bruk kan man også bruke ferske frøkapsler som knuses og brukes til uttrekk, dvs du heller over kokende vann, lar det stå i ca 1 minutter og det er ferdig til å drikkes.
Bl.a. godt mot bronkitt og sår hals.
Et uttrekk av blomkarse blader :
Kald kan denne massen ha en rensende effekt for fet hud.
Alle deler av planten har en antibiotisk virkning, er bakteriedrepende og sår helene.
Utvortes kan den også virke smertedempende, ofte brukt ved mindre skader og hudutslett.
Dessuten har den vært anvendt som middel mot håravfall og for å stimulere hårveksten.
Påført utvortes virker blomkarse også mot ulike soppinfeksjoner, inklusive candida, og dessuten på muskelsmerter.
(Soppinfeksjon (candida vaginitt) i skjeden forårsakes vanligvis av soppen Candida albicans. Plagene er svie og kløe i skjeden, og det er oftest tykk, hvit, klumpet utflod. Mange beskriver utfloden som “cottage cheese”, og denne kan ligge som et belegg på skjedeveggen og livmortappen)
Blomkarse gjennom historien
Det var i 1580 at blomkarse for første gang ble innført fra Peru til Europa. Til å begynne med ble blomkarse dyrket utelukkende som prydplante.
Siden plantenyheter spredte seg langsomt i eldre tider, kom ikke blomkarsen til Nederland før drøyt 100 år seinere, i 1684.
Planten har gjerne blitt kalt kapusinerkarse, fordi blomsten med den store honningsporen ligner en hette, en såkalt kapusjong som hørte til kapusinermunkenes klesdrakt.
Siden planten kom så seint til Norden, er det få opplysninger å finne om den i gamle urtebøker.
Urten har imidlertid en del interessante egenskaper som gjør den aktuell både som medisin og mat.
I Sør-Amerika har blomkarse lenge vært i bruk som medisinplante, mens urten i Vesten har hatt relativt liten anvendelse som medisin.
Blomkarse kan fungerer som en desinfiserende og sårhelende plante.
Alle delene av planten synes å ha antibiotisk virkning som tidligere nevnt og urten brukes først og fremst som middel mot urinveisinfeksjoner og infeksjoner i luftveiene.
Te av blomkarse kan brukes til å øke motstandskraften mot bakterieinfeksjoner og til å fjerne katarrer i nese og bronkier. Tilsynelatende virker planten både ved å dempe katarrene og ved å bidra til at slim løsner slik at det kan hostes opp.
Pulveriserte blomkarsefrukter har en kraftig avførende virkning. T
il forskjell fra konvensjonelle bakteriedrepende midler, skader ikke blomkarse tarmfloraen.
Og det er derfor vi bør bruke det vi har i hagen framfor konvensjonelle dyre kapsler.
Blomkarse har ellers rykte for å fremme dannelsen av røde blodlegemer. Planten har et høyt innhold av jern i tillegg til vitamin C, og kan brukes i maten hvis man vil forebygge forkjølelse og dårlig hals.
I folkemedisinen ble blomkarse brukt som middel mot skjørbuk.
Så ta vare på dine frø fra årets Blomkarse, eller start våren 2024 med egenproduksjon av mat og medisin urten blomkarse i egen hage ❤️
Husk, ikke bare mennesker nyter godt av blomkarse, bier/humler tiltrekkes også til hagen så ved å dyrke blomkarse bidrar du også til å redde biene.
Flere innlegg med medisin fra egen hage, bruk alt du kjøper og planter til deg selv og familien.