Luang Prabang – Laos

Luang Prabang, også skrevet Louang Prabang (lao: ຫລວງພະບາງ), er en by i Laos, med en folkemengde på om lag 50 000 innbyggere (2005). Fra 1300-tallet var byen i lange perioder hovedstad i riket Lan Xang, som geografisk til en viss grad tilsvarer dagens Laos.

Legender forteller om byens tilkomst. Prins Fa Ngum flyktet til Angkor (Kambodia) men kom tilbake, og med hjelp av en hær fra Angkor tok han makten i 1353 og valgte Luang Prabang som sin hovedstad.
Byen har fått sitt navn fra en Buddhaskulptur (Phrabang Buddha) som ble bragt dit fra Vientiane i 1512. På grunn av stridigheter ble hovedstaden i 1563 lagt til Vientiane.

Phra Bang, palladium av Lan Xang og navnebror av Luang Prabang, Laos. Phra Bang blir sett på som det mest hellige og kulturelt betydningsfulle Buddha-statuen i Laos.
Statuen er Khmer i opprinnelse og støpt med en legering av bronse, gull og sølv.

Luang Prabang ble i 1995 oppført på UNESCOs liste over Verdensarven, og betraktes som et enestående eksempel på en blandning mellom tradisjonell og kolonial arkitektur.

Byen, som ligger ved Mekongfloden 42 mil nord for Vientiane, er kjent for en høy konsentrasjon av buddhistkloster og buddhistmunker. Og i dag (2010) har byen 33 tempel/kloster, hvorav noen ble bygd allerede på 1600-tallet. (Wikipedia)

Byen Luang Prabang i Laos er et reisemål ingen besøkende bør ønske å hoppe over.

Det er en fascinerende by fylt med over 33 templer, pulserende natteliv, fantastisk natur og så mye mer, og det er derfor det er landets første UNESCOs verdensarvliste.

Laos var et kongedømme fram til 1975.

Luang Prabang er også den gamle kongelige hovedstaden i Laos, så det er mye historie i denne regionen også.

Det ligger mellom to av de største elvene i regionen, Mekong og Nam Khan, og det er definitivt et av de beste stedene å besøke i Laos, og også et sted du ønsker å besøke igjen.

Laos er et autentisk og frodig, urørt land, og på grunn av det har Luang Prabang også noen av de fineste fossefallene og den villeste junglene i regionen.

Selv om fossene selv ikke er i by området, er de definitivt verdt turen for å komme dit.

Det er 33 aktive templer i byen, og alle er vakkert forgylt i gull, som gir Luang Prabang en dyp åndelig følelse.
De er kalles Wats som de gjør i Thailand, og de er kjent for å ha en veldig avslappende og beroligende atmosfære, spesielt når du går gjennom gull- og burgunderområdet.
Det mest kjente tempelet heter Wat Xieng Thong, som ble bygget på 1500-tallet, og det er et av de fineste stedene å besøke også i Luang Prabang.

Luang Prabang er et fremragende eksempel på fusjonen av tradisjonell arkitektur og Laos urbane strukturer med de som ble bygget av de europeiske koloniale myndighetene i det 19. og 20. århundre.
Det unike, bemerkelsesverdig godt bevarte bybildet, illustrerer et sentralt sentrum for blandingen av disse to distinkte kulturelle tradisjonene.

Nyt de berømte nattmarkedene
En av de tingene som Sørøst-Asia er mest kjent for er markedene, og Luang Prabang har en av de beste i hele regionen.

Markedet i Luang Prabang
Foodmarked rett ved natt-markedet
Flere innlegg fra Luang Prabang under
Fulldagstur i nydelige naturlandskap
Beste hotellet i Luang Prabang

Leave a Reply