Løvetann – mat og medisin

Taraxacum av arabisk tarakshakok, persisk talkh chakok, besk urt.
Engelsk = dandelion

Hatet av mange, elsket over store deler av verden.
De landene som eksporterer mest løvetann som medisinplante er Bulgaria, Romania, Ungarn og Polen.

Hele Løvetann planten er spiselig:

Blader, stengel, blomsterknopper, blomster og roten.

Løvetann er rik på viktige næringsstoffer som vitamin A, C, K, og flere B-vitaminer. Den inneholder også mineraler som jern, kalsium, magnesium, og kalium.
Fiber: Bladene inneholder en god mengde fiber, som er viktig for fordøyelseshelsen.

Bladene kan du bruke rå i salater eller de kokes, en fin erstatter for grønne bladgrønnskaker og/eller spinat
De kan også brukes i supper og stuinger.
Blomsterknoppene kan du steke eller sylte.
Også tungekronene kan du spise rå.

Røttene koker du og spiser som gulrot eller de kan stekes.
Stengelen kan tilberedes og brukes som pasta.

Blomstene har også blitt brukt til vin og til bakeverk om de tørkes og males, mens røttene kan ristes og males til kaffeerstatning eller kokes til fruktsirup.
Et godt koffeinfritt alternativ til kaffe.

Løvetannbladene smaker fort bittert, og for å dempe noe av bitterheten kan man forsøke å bleke bladene ved å dekke til plantene med en bøtte når de vokser opp, eller du kan bruke svart plast eller lignende.
Nye blad som vokser opp er lyse på farge og forholdsvis milde på smak.

Det dannes færre bitterstoffer når lyset ikke slipper til.

Syltede løvetannsknopper

Syltede løvetannknopper smaker supert i salat, på pizza eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

5 dl knopper av løvetann
0,5 stk. rødløk
2-3 båter hakket hvitløk
1-1 1/5 ss revet frisk ingefær
1 ss gule sennepsfrø
1-2 stk. laurbærblad
1 dl honning eller brunt sukker
1 dl eplecidereddik
1 dl soyasaus

Plukk løvetannknoppene før de åpner seg helt, ved å knipe dem av stilken.
Ta av de små bladene som sitter som en krans rundt selve knoppen (ikke de bladene som dekker de gule kronbladene).
Skyll knoppene godt

Deretter legger du knoppene i et sylteglass/Norgesglass og tilsett alt krydder.

Rør sammen honning, eddik og soyasaus og hell over knoppene til glasset er helt fullt. Skru på lokket og rist glasset godt.

Plasser i romtemperatur (men ikke i direkte sollys) i minst to uker.
Rist glasset godt et par ganger hver dag, og la det stå opp-ned.

Urten kan brukes til mange ulike helseplager og sykdommer

Leversykdommer, gulsott, hepatitt, gallestein, nyrestein, væskeansamlinger, lungeødem, hovne bein, dårlig appetitt, svak fordøyelse (dyspepsi), tarmgass, magekatarr, forstoppelse, overvekt, revmatisme, gikt, leddgikt, åreforkalkning, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, anemi, diabetes, hudsykdommer som eksem, psoriasis, akner, byller, vorter, soppinfeksjoner og skader.

Jeg selv har brukt den mot leddgikt og psoriasis, en oppskrift min onkel lærte meg å lage.

Dette trenger du for å lage urtesalver
(oppskrift brukes for alle urter):

  • urteolje
  • vannbad
  • Beevoks/bivoks
  • krukker/små glass til å ha salvene på
Dette trenger du for å sette oljen:
  • en god baseolje, for eksempel ekstra virgin, kaldpresset olivenolje.
  • urter
  • sterilisert glass med lokk
  • tålmodighet
Her der det du trenger for å sile oljen:
  • sileklede
  • trakt
  • sterilisert flaske 
  • engangshansker
Fremgangsmåte:

Fyll opp glasset med urter og hell over oljen til det dekker urtene.
Sett på lokk. La stå å trekke i 4-6 uker.
Sil fra urtene gjennom et klede.
Et gammelt, rent kjøkkenhåndkle kan brukes.

Basis urtesalve oppskrift (med ferdig urteolje)

7 deler urteolje
1 del bivoks

7:1 oppskriften av olje:bivoks gjør salven hard nok til å stå solid i krukken i normal romtemperatur.
Gjør salven enkel å påføre, den vil smelte i kontakt med huden. Hvis du ønsker en hardere salve må du tilsette mer bivoks.
Salven blir hardere jo mer bivoks du bruker.

Hvis du syntes at salven blir for oljete, prøv å bruke tørre oljer som druekjerneolje i stedet for olivenolje.

Basis fremgangsmåte

Smelt bivoks og olje i vannbad. Tilsett gjerne noen dråper eterisk olje. For eksempel lavendelolje
Hell blandingen i små krukker

Husk å merke og sette på dato.
Merk også hva de skal brukes til, og hvor lenge de er holdbare. Slik at du vet hva du har i hvert glass/krukke.

Hvor spises det mest Løvetann og hvordan?

Frankrike
  • Salat: I Frankrike er løvetann kjent som “pissenlit” og er en vanlig ingrediens i salater. De unge, friske bladene brukes før planten blomstrer, da de er mindre bitre.
  • Vin og Likør: Løvetannblomster brukes også til å lage løvetannvin og likører.
Italia
  • Cicoria: I Italia brukes løvetannblader, kjent som “cicoria,” ofte i salater og som en kokt grønnsak, særlig i de sørlige regionene.
  • Medisin: Løvetann har også en lang historie i italiensk folkemedisin.
Kina
  • Medisinsk Bruk: I tradisjonell kinesisk medisin brukes løvetann (pugongying) for sine antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaper.
  • Mat: Bladene og røttene brukes også i forskjellige retter.
Øst-Europa
  • Suppe og Salat: I flere øst-europeiske land, inkludert Polen og Romania, brukes løvetannblader i supper og salater.
  • Tradisjonell Bruk: Løvetann brukes også i tradisjonelle helbredende drikker og som et naturlig middel mot ulike plager.

Også flere steder i Norden brukes Løvetann i mat og som medisin 🤩

Folklore og Løvetann`s historie

I noen europeiske kulturer ble løvetann brukt til å forutsi været.
Hvis blomsten var åpen om morgenen, betydde det at det ville bli fint vær, mens en lukket blomst varslet regn.

I noen tradisjoner ble løvetann brukt som en beskyttende plante. Det ble sagt at å ha løvetann i hjemmet kunne beskytte mot onde ånder.

Noen folketradisjoner hevder at å drikke løvetannte kan tiltrekke økonomisk fremgang.

Løvetann har en lang historie som strekker seg tilbake til antikken. Den første kjente skriftlige omtalen av løvetann finnes i verker av arabiske leger i det 10. og 11. århundre.

Den kinesiske medisinske teksten “Tang Materia Medica” fra det 7. århundre nevner også medisinske urter, og det er sannsynlig at løvetann var blant de kjente plantene.

Løvetann Suppe av bladene

  • 5 dl unge løvetannblader
  • 1 liten løk
  • 2 gulrøtter
  • 1 ss olivenolje
  • 5 dl grønnsaksbuljong
  • 5 dl melk
  • sukker, salt og pepper etter smak

Skyll løvetannbladene godt og renskjær dem.
Smak på dem – er de veldig bitre, kan du forvelle dem i litt vann før bruk, og kaste kokevannet.

Skrell løk og gulrot og kutt i terninger.

Varm oljen i en vid gryte.

Ha i løvetann, løk og gulrot og fres på middels varme til det hele mykner, ca. 15 minutter.

Tilsett grønnsaksbuljong og melk. Kok opp og la småkoke i ca. 15 minutter.

Kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender.

Smak til med sukker (hvis suppen fortsatt er bitter), salt og pepper.

Server med godt brød, olje og en liten rømmeklatt.

Gule løventannblomster er dekorativt på suppen.
Løsne de gule bladene fra blomsten og dryss over rett før servering!

Se andre urter og bruk de i mat eller som medisin

Leave a Reply