Ja vi elsker 17 mai…….2023

17 mai har alltid vært en spesiell dag for oss i vår familie, vi har alle alltid elsket denne dagen med alt dens innhold.

Dagen starter alltid med korpsmusikk rett på utsiden av soveromsvinduet, og det har vært start signalet for oss alle, så lenge vi har bodd her midt i byen.
Både hjem og hage bugner av 17 mai flagg, vårblomster og andre 17 mai effekter.
Klærne henger i familiens rekkefølge, strøket og klare for en lang dag i tog med alle de goder og fristelser et barn og en voksen måtte ønske å få som gevinst.
Rekken med nystrøkne klær blir dog kortere og kortere med årene og det er vel en sjarm i det også.

Forventnigene er store foran denne dagen, for oss alle.
Vi har vært heldige å ha 3 barn som alle har elsket 17 mai, ingen har droppet hverken tog eller dress og kjole. Og selv i ungdomstiden var 17 mai feiringen noe de alle frivillig tok del i sammen med oss voksne, noe som gjorde og gjør denne dagen ekstra spesiell når man mangler ett av disse barna.

I år som de fleste andre år, feiret vi med familie og venner, før var møteplassen her hos oss, men de siste årene er det min søster Renee og svoger Jon som har åpnet huset sitt for alle de som måtte ønske en samling mellom tog og folkehav.
Vi bor begge midt i byen, to, så det passer ekstra godt for de som trenger en pust i programmet denne dagen.

Alltid litt styr før dagen offisielt er i gang, hårruller må ut, hundehår bort fra kjolen og løse tråder festet.
Voila ! så var dagen i gang og alle rakk det i år også 🙂

Alltid er det mat og kaker til et helt fotballag, gode samtaler med gamle venner du ellers ikke ser så mye lengre, men allikevel har 17 mai blitt dagen der disse trådene snøres sammen igjen, år etter år.

Fikk ikke tatt bilde av alle gjestene i år men også Live og Frank var tilstede.

I år var det første 17 mai uten noen fra generasjonen under oss tilstede, det fikk oss kanskje til å reflektere litt over at vi nå er over midtveis i livet, men også at vi alle har skapt tradisjoner som lever videre uten oss.
Men tradisjonen tro, fikk jeg allikevel bilder tilsendt fra de fleste:

Over ser du bilder av vår Nevø Matteus og Bryan, som feiret i Oslo.
Naomi og Roberto, som også feirer sammen med Matteus og Bryan i Oslo, hos deres felles venninne Yasmin.
Alva vår niese feiret med venner og hennes kjæreste Ad
rian.
Noah vår nevø og bonussønn som feiret/jobbet med sin kjæreste Emma og hennes familie.
Vår siste niese Ylva, feiret med sin far, Henrik sin bror Marcus i Japan – Tokyo, der hun bor.

Hver tid har sin egen sjarm og denne dagen kan vi se at året som har vært, har modnet oss enda litt til 🙂
Det er noe fint med det også, samtalene er like de var for 20-25 år siden , kanskje med mer modenhet og romslighet, men menneskene som sitter der ser litt annerledes ut for hvert år som går.
Det er det vakre med livet, det som gir deg tilhørighet og glede.

Takk for nok en innbydelse til god mat og godt samvær, det er trykt å være med nære på dager som kan være litt ekstra vanskelige, særlig for oss.

Borgertoget i Horten, kl 16.00

Tog er en stor del av dagen for meg, særlig fordi jeg elsker korpsmusikk, ja jeg var faktisk ganske nerd på det når jeg gikk på barneskolen.
Mine favoritt korps var da Marinemusikken og selvfølgelig Granly skolekorps.
Sist nevnte hadde jeg flere kassetter av, og de ble spilt hele året på mitt lille rom i Rørehagen på Borre.
Spesielt trommene var mitt favoritt instrument, klarte aldri å sitte eller stå helt stille, når korps trommene nærmet seg.
Også blåseinstrumenter kan jeg takke korps musikken for at jeg seinere og fortsatt i dag elsker å lytte til.

Men det er spesielt en mann jeg venter på hvert år, en av Hortens store sønner, en med ustoppelig engasjement og stå på vilje.
17 mai toget i Horten ville ikke blitt helt det sammen uten han, iallefall ikke for meg.
Ja jeg mener selvfølgelig, Wilfred Solberg, 17 mai generalen vår i Horten!
Fra tidlig morgen til sent på kveld, farger han by bildet vårt med sine smittende smil og rop, …… hipp hipp hurra 🇳🇴

Hans datter la dette bilde ut på hans facebook side i går, med tittelen “Når bildet sier mer enn ord… Godt jobba, pappa”

Borgertoget i Horten, har flere år blitt kåret til Norges lengste ….
Og det er spennende å se mangfoldet en middels stor by har å by på, nye organisasjoner og foreninger kommer til år etter år og noen har vært der så lenge jeg har stått å sett på.
Uansett om beina blir tunge av å stå slik rett opp og ned må jeg bare få med meg dette toget, selv nå når jeg ikke selv har barn i det lenger.

#Hortenlove også i handling

17 mai er ingen dag for oppgulp men jeg har allikevel noe jeg ønsker å si noe om.
I Horten har vi fantastisk mange gode musikere, og noen gir mer til Horten enn andre.
Jeg blir litt lei meg når jeg oppdager at det tar 10 år før Frank Tostrup sin Ørnsang, med A-laget som korister, spilles i Borgertoget. (Fantastisk fengende laglåt)
Det samme må jeg faktisk si om hans bymarsj for korps, som i 2017 varmt ble tatt imot og skrevet om i Gjengangeren, men dessverre er den sjelden å høre blant våre egne korps og i våre tog, det er ikke #hortenlove.

Vi er, og ønsker å framstå som en by med stort hjerte for våre egne, det symboliserer #hortenlove, og akkurat det bør vi vise i mer enn ord (selv om vi på mange plan også gjør det).
Vi bør fremme våre egne komponister og artister også før de blir rikskjendiser, for det er før de blir tabloide, de trenger #hortenlove.

Benny Solli (t.v.). Komponist Frank Tostrup synes det er en ære at det 100-års jubilerende korpset velger å bruke verket hans, som er planlagt framført 17. mai. ( Bak der har vi jo Anette Billing igjen også 😊

Men her er den dere, kos dere med Frank Tostrup sin by-marsj for korps ” Hortens Honnørmarsj, håper den blir en del av Hortens skolekorps plan snart :

Honnørmarsj til Horten
17 mai fortsetter også etter Borgertoget

De fleste er mette på tog, is, pølse og alt annet godt 17 mai bringer med seg, selv en av våre by medborgere får nyte litt ekstra denne dagen uten å måtte stjele.
Blir aldri feil med litt smeltet is med sjokolade 🙂

Vi derimot, tok turen innom svigermor Mie og svigerfar Jonis for en kopp kaffe ,før turen gikk videre til vårt absolutte favoritt sted i Tønsberg.
Men etter en liten oppsummering, over hvem som har gjort hva og hvor, hos Mie og Jonis måtte også deres nydelige hagen sees gjennom kameralinsen.

17 mai middag på Sawatdee i Tønsberg

Siden vi ofte definerer oss som både Norske og norske i Thailand, har et besøk til vår favoritt restaurant i Tønsberg, Sawatdee blitt en ekstra tradisjon for å få med oss alt det som gleder oss ekstra denne dagen.

I år ble intet unntak, det å gå inn gjennom disse dørene hvor thai mat og atmosfære gjør meg lykkelig er ikke bare godt for sjelen. Det er også med på å bekrefte en slags rar identitetsfølelse, jeg ikke helt kan forklare.
Jeg er jo hel norsk men følelsesmessig, og livssynsmessig er det her i denne kulturen jeg finner mest ro og ekthet.
Uten at jeg vet noe om det, har jeg på følelsen av at det er flere som føler det samme, for selv denne dagen er det mange nordmenn her og også nordmenn med thai ektefeller.

Det å bli møtt av bartender og servitør Daniel, er alltid en fornøyelse.
Serviceinnstilt, vennlig og ikke minst arbeidsom og dyktig.
Det er ikke ofte vi drar hit uten å bli møtt av hans blide ansikt, og bare det skaper en viss fornemmelse av familie.

Daniel på Sawatdee restaurant i Tønsberg

Så har du kanskje hovedgrunnen til at vi alltid vender tilbake hit da, maten.
Det er sjelden vi besøker restauranter i Norge der maten er tilnærmet autentisk det landet den opprinnelig kommer fra.

Ofte gjøres maten mer norsk vennlig, det blir ikke alltid vellykket om du kjenner til maten der den opprinnelig kommer fra.

Men her på Sawatdee er det Kanjana, eller Poi som hun også kalles, som står ved grytene.
Og for en fantastisk god kokk hun er, jeg har tilgode å smake noe jeg ikke liker av det hun har lagd.

Alltid vennlig, og alltid med et smil, tar hun deg i mot og slår av en liten prat når hun har mulighet.
Jeg har skrevet om hennes mat i flere innlegg her på bloggen, men denne gangen skal du også få se henne.

Kanjana – kalt Poi

Vi har jo vår absolutte favoritt rett her på Sawatdee, og det er denne retten vi bestiller om vi lengter hjem til Hua Hin eller bare vil kose oss litt ekstra.
Retten er nr 11 på menyen deres. Retten heter GAENG NHOR MAI og har 2 SS som betyr middels sterk.
Henrik bestiller alltid med scampi og jeg med oksekjøtt men du kan også bestille med svinekjøtt eller kylling.
Helt fantastisk rett til under 300 kr 🙂 virkelig verdt å prøve.
legger ved deres meny her, for det er sinnsykt mye god mat å bestille her:

Takk for nok et nydelig måltid Poi, du sørget for en verdig avslutning på vår fantastiske 17 mai feiring 2023. Takk til familie og venner for god mat og godt selskap og takk til Horten som alltid leverer en herlig 17 mai, uansett vær. 🙏🏻

Ettertanker

Såre, slitne bein hviler i sofaen, pysjen er på men hår og glitter vitner fortsatt om en tilbakelagt festdag.
Alderen spiller nok litt inn for selv om jeg er mett på lykke, mat og inntrykk, kan jeg ikke la være å tenke på at en slik dag som dette ikke er en selvfølgelighet for de fleste andre rundt i verden.

Jeg er stolt av Norge og Horten på dager som i dag og det synes jeg vi alle skal få lov til å være.
Men det er nettopp på slik dager som i dag, vi bør reflektere litt over at disse opplevelsene, slett ikke er en selvfølgelighet eller bør tas som en selvfølgelighet.
Vi må ikke ta Norges grunnlovsdag som feires som vår nasjonaldag for gitt, vi må sørge for at generasjoner etter oss forstår hvorfor akkurat denne dagen er så vakker som den er, for den har ikke alltid eksistert.

Ikke la den dagen drukne i alkohol, festing og/eller negative ytringer om trivielle ting, dette er først og fremst barnas dag, og det er dagen vi feirer at vi alle kan leve i et fritt og demokratisk land der vår meningen , vår legningen og vår kulturelle og religiøse bakgrunnen, ikke knebler oss eller fengsler oss.
17 mai er for alle som verdsetter disse verdiene og holdningene.

For oss og alle rundt i verden som ser vår feiring hvert eneste år, og som drømmer om at de selv hadde hatt en slik dag, ønsker jeg å dele en fantastisk låt av Jostein Sætre med Robert Hauge på vokal med dere.

Dette er 2 av Hortens mange store musikere, her er de samme, denne låten gjør dypt inntrykk på meg.

Takk for at dere minner oss på hvor heldige vi er her i lille Norge.


Eternal Honor – Vocal Robert Hauge, Music and Lyrics Jostein Sætre

Vår kongefamilie står trofast å vinker fra slottsbalkongen i Oslo.

Ja, vi elsker dette landet, med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson, i sin første utforming trykt i Aftenbladet til Stortingets åpning 1. oktober 1859.

Årets 17 mai kake, min nye favoritt

Mitt bidrag i år, var Islandskake, etter år med verdens beste og Pavlova, er dette den nye fest kake favoritten min.
Legger ved oppskriften her:
Kakebunn:
4 eggehviter
2 dl sukker
2 dl kokos
50 g sjokolade (jeg bruker Dronning sjokolade)
1 ss potetmel
0,5 ts bakepulver

Vaniljekrem: (hjemmelagd eller på boks)
4 eggeplommer
100 g sukker
1 ss maisenna
1 dl kremfløte
100 g smør
2 ts vaniljesukker

Pynt:
2 dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
50 g kokesjokolade

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Vend i potetmel og bakepulver. Hakk sjokoladen fint og bland i marengsen sammen med kokosen.
Form 24 cm med bakepapir på bunnplaten. Stekes på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca 45 minutter. (la stå, bak gjerne dagen før)
Pynt kaken med litt av sjokoladen og annet du selv måtte ønske.
Jeg pleier å bruke bringebær, denne gangen ble det spiselige blomster og rips.


Leave a Reply