Og millioner/milliarder gamle steinarter…..
Kom Mai du skjønne milde….., nå har vel våren kommet?
Denne fredagen fikk iallfall både kantklipper og gressklipper slippe ut fra hiet :). Greiner er klipt og løv er fjernet, min kråke venn inspiserer gresset og da må det jo være vår!







Vi har så og si vært ute hele fredagen og lørdagen, kost oss med hage, sjø, skog, nydelige solnedganger, yre fugler og neongrønne knopper og siv.
Denne gangen på tur, har det vært ekstra spennende å følge fuglene langs strandkanten ved kyststien.
Fullmånen har også sørget for ekstremt lavvann i strandlinjen, og det gleder spesielt meg, for jeg er litt nerd på alle disse fantastiske steinartene som befinner seg i vannet akkurat her.
Istiden har hentet med seg steinarter jeg ikke helt forstår hvor kommer fra og til vanlig er de heller ikke synlige fra land.
Så i dag har turen her nede ved Borre nasjonalpark vært ekstra spennende.










Måten å komme i gang på er å slutte å snakke og begynne å gjøre. - ...
Jeg er ganske sikker på at våren prøver å fortelle meg noe, og budskapet er nok aktuelt for flere enn meg, vi må bare lytte:
“Blomster bryr seg ikke om hvordan de skal blomstre. De bare åpner seg og vender seg mot lyset og det gjør dem vakre.”
Og det er nok dette vi også bør forsøke, ikke bry oss så mye om hvordan og hvorfor, bare åpne oss å la lyset og det som er rundt oss, gjøre oss vakre.









Også Linerla tuslet rundt på steinene, denne tillitsfulle lille fuglen.
(Se bilde over)
Linerle er for dere som ikke vet det, en av trekkfuglene og et sikkert vårtegn. Linerla er en tillitsfull insektseter som kan rusle rundt etter deg i hagen. Den er faktisk så uredd at den kan finne på å legge redene sine på de mest pussige steder, for eksempel i blomsterpotter både i hager og i gartneri.







Litt på avstand men samtidig nære nok til å fange de flotte Hettemåkene med linsa.
Hettemåkene har vært fredet i Norge siden 2007. I den nyeste rødlisten fra 2021 ble hettemåken listet som kritisk truet. Akkurat nå er det flere par her nede ved strandkanten og de er majestetiske.





Hettemåken er en av Norges aller minste måker. Den har en lys grå rygg, hvit underside, blodrøde bein og en karakteristisk mørk hette på hodet. Hettemåken er en ekte alteter som spiser mye forskjellig, og tar villig menneskemat.
Visste du forresten at :
Hettemåken mister den karakteristiske hetten om vinteren. Istedenfor har de på vinterstid en mørk flekk bak øyet. Den lever i sesongekteskap, men mange gamle maker danner par på nytt.

En annen Spennede fugleart jeg fikk oppleve i dag var Siland – Mergus Serrator.
En artig punker med stirrende røde øyne, den var litt skyere enn hettemåkene men et par bilder fikk jeg tatt som bevis 🙂 .
Det tynne nebbet og den piggete sveisen gjør at man lett kjenner igjen silanda.
Nebbet har små sagtenner som gjør det lettere å fange fisk med. Man finner den oftest i grunne farvann og store, klare vann med liten vegetasjon ved vannkanten. Den holder seg der småfisk er i rikelige mengder
Visste du forresten:
Silanden er en norsk ansvarsart. Det vil si at arten har en betydelig andel av sin naturlige utbredelse i Norge (25% eller mer av Europeisk utbredelse), og er derfor under spesielt vern. Stingsild en viktig del av kostholdet til Silanden.




Fugler i Naturen




Følg Fugler i Naturen på deres facebook.
Last ned fugleappen, alt blir veldig mye gøyere når du er ute på tur 🙂
Visste du forresten at det er Henrik Ruud som har lagd denne appen?
Så etter noen timer her nede helt alene med historiske steiner og truede fuglearter føler jeg meg utrolig takknemlig. Det er ingenting annet, som gir meg mer glede og undring enn mangfoldet vi har rett på utsiden av døren hver eneste dag.







Denne lørdagen måtte selvfølgelig gi meg ett siste punktum, jeg lurer ikke lengre på om våren har kommet for å bli, naturen har gitt meg alle de svarene jeg trenger for å tro det i dag.

Så når solen gikk ned ved Indrehavn i kveld var jeg mer enn tilfreds med livet.
Disse naturopplevelsene og gledene jeg har fått fylt meg med i dag kan jeg leve av lenge…… Takk.