Hanoi – Nord Vietnam

Hanoi, eller Ha Noi hovedstaden i Vietnam, er kjent for sin flere hundre år gamle arkitektur og en rik kultur med sørøstasiatiske, kinesiske og franske påvirkninger.
I hjertet er det kaotiske gamle kvarteret, hvor de trange gatene er grovt ordnet etter handel (sko-gaten, Blomster-gaten, mobil-gaten, osv).
Det er mange små templer, inkludert Bach Ma, som hedrer en legendarisk hest, pluss Đồng Xuân-markedet, som selger husholdningsartikler og fantastisk gatemat.

Hanoi er over 1000 år gammel, så historiens rikdom her er overveldende: templer, gamle keiserlige citadeller, unike teatre og en fantastisk villmark like utenfor byen tilbyr morsomme dager i Vietnams hovedstad.

Hanoi er en landlåst kommune (altså har ingen kyst rundt seg) i den nordlige regionen av Vietnam, som ligger i Vietnams Red River-delta, nesten 90 km fra kysten.

Dette er stedene vi har besøk på våre turer til Nord Vietnam

Hanoi, Vietnam, er en fascinerende blanding av gammelt og nytt, europeisk og asiatisk, kaos og orden.
Jeg trodde at etter så mange reiser til Asia ville vi være klare for Hanoi, men der tok vi feil.
Det var helt annerledes enn Thailand, Burma, Kambodia, Malaysia og India, ja dette var noe helt for seg selv. Vakkert annerledes som fester seg til sinn og hjerte.

Til å begynne med var disse forskjellene urovekkende, men etter en stund begynte vi å sette pris på de unike egenskapene til denne byen, vi begynte å forstå byen og ikke minst elske den.

Old Quarter dateres tilbake til 1300-tallet. Å vandre i disse trekantede gatene, forbi smuldrende kolonifasader drar deg tilbake i tid.
Dagens Hanoi handler imidlertid om mye mer enn fortiden. Den gamle byen blir forfrisket med moderne kafeer, restauranter i verdensklasse og kule kunstgallerier.
Når solen går ned, kan du velge mellom utallige små gjemte perler, fra sofistikerte takbarer til summende bia hơi.

Trafikk kaos i Hanoi

Hanoi (og Vietnam generelt) er kjent for sitt enorme antall motorsykler. Hanoi alene har over fem millioner av dem!
Det er mange motorsykler, noe som betyr mye trafikk. Når du først ankommer Hanoi, vil du bli rammet av ditt første kultursjokk når du tar taxi fra Hanoi flyplass til byen.
Du har neppe sett så mange motorsykler på veien før. Deres konstante tuting tar litt tid å venne seg til. Faktisk er trafikken så kaotisk at du ofte vil se lave metallbarrierer plassert på tvers av gangstiene for å hindre motorsykler fra å kjøre langs dem!
Her gjelder det å rekke ut armen og bare gå på, ingen stopper for deg og om du stopper selv kan det bli livsfarlig. Går du målrettet med armen ute, kjører de bare rundt deg, men ja det er utrolig skummelt og unaturlig særlig for oss som kommer fra Europa.

Hverdagslivet i Hanoi

Hanoi handler om gatelivet. Når du går rundt i Hanoi, vil du oppdage at de fleste daglige aktiviteter gjøres utendørs.
Kvinner lager mat og vasker opp på fortauet.
Folk bruker gaten som kaffebarer eller restauranter. De sitter på små plastkrakker og spiser eller drikker med familie og venner.
Du vil se frisører som styler og klipper håret til kundene ute på fortauet, barn som spiller fotball midt på veien og metallarbeidere som sveiser på gangstien.
En av de mest fascinerende tingene å gjøre i Hanoi er å bare observere all denne frenetiske aktiviteten mens folk lever med sine daglig rutiner. Vi kunne lett bare sitte og se på dette hverdagslivet i timevis!

Old Quarter

Som det eldste kontinuerlig utviklede området i Vietnam, har Hanois gamle kvarter en historie som strekker seg over 2000 år og representerer byens evige sjel.
Det gamle kvarteret, som ligger mellom Lake of the Restored Sword, Long Bien Bridge, en tidligere byvold og en citadellmur, som startet som en slange- og alligatorbefengt sump.
Det utviklet seg senere til en klynge av landsbyer som består av hus på påler, og ble forent av kinesiske administratorer som bygde vollene rundt hovedkvarteret deres.
Området ble kalt “Dominert Annam” eller “Beskyttet sør” av kineserne.

Noen gater har oppnådd berømmelse ved å være inkludert i populære guidebøker.
Han Gai Street tilbyr ferdiglagde og skreddersydde silkeklær, broderi- og sølvprodukter.
Hang Quat, gaten som tidligere solgte silke- og fjærvifter, overrasker nå besøkende med sine strålende fargede begravelses- og festivalflagg og religiøse gjenstander og klær.
Til Thinh Street forbinder de to ovennevnte og er fortsatt trevenderens gate.
Hang Ma glimrer med skinnende papirprodukter, som gavepapir, bryllupsdekorasjoner og miniatyrpapirgjenstander som skal brennes for de døde. Lan Ong Street er en sensuell nytelse av teksturer og lukter som kommer fra sekkene med urtemedisiner: blader, røtter, bark og pulver.

Den mest kjente gaten er Cau Go Street.


Cau Go Street, som betyr “Wooden Bridge”, ligger ett kvartal nord for Lake of the Restored Sword, og var faktisk stedet for en trebro. For rundt 150 år siden krysset broen en tynn strøm av vann som forbinder Thai Cuc-sjøen med Lake of the Restored Sword. Farger fra den nærliggende Silk Street satte ut silken for å tørke eller bleket stoffet ved siden av broen. Under den franske okkupasjonen ble innsjøen og bekken fylt som helsetiltak og for å øke byggbart land. Den lille trebroen ble en vanlig gate. På kanten av innsjøen solgte kvinner med brede hatter en gang armer med blomster til franskmennene for noen få mynter. I dag eksisterer det et blomstermarked der Cau Go-gaten krysser hovedgaten. Andre historiske steder på Cau Go er det hemmelige hovedkvarteret og skjulestedet til motstandsbevegelsen “Love the Country” fra 1930-45.

Så har du Hang Dao Street.

Denne gaten er en av Vietnams eldste gater. Den fungerer som en hovedakse som går fra nord til sør, og deler det gamle kvarteret i to.
I den franske kolonitiden var Hang Dao Street et senter for handel med silkeprodukter.
På den første og sjette dagen i månemåneden var det messer for salg av silkevarer. Butikker solgte også andre typer stoff som gasbind, brokade, crepe og muslin.
Nesten alle ikke-silkeprodukter var hvite.

En annen av gatene du bør se, er Hang Mam Street

Hang Mam er foreningen av to gamle gater: en østlig avlegger kalt Hang Trung og den originale Hang Mam.
Navnet stammer fra de ulike typene mam, eller fiskesauser, som produseres og selges her, samt andre sjøprodukter. Gaten lå opprinnelig ved elvebredden, like ved dagens fangst. Nuoc mam, eller fiskesaus, er laget av fisk som er for liten til å selges enkeltvis som legges i leirkar med vann og salt.
Nuoc mam finner du i så å si alle vietnamesiske retter, lukten er ganske stram men smaken er bare helt fantastisk.

Hang Thung Street.

I gamle dager, på dette området innenfor Dong Yen-porten, ble det produsert tønner.
Tønnene ble brukt til å lagre og frakte vann og fiskesaus.
Felleshuset og tempelet til tønnemakerlauget ligger på 22 Hang Thung, men er nå skjult bak nyere bygninger.
Gaten er skyggelagt av bladene til xoan-treet som har en luftig kremfarget klaseblomst og knallrøde bær.
Treet har forskjellige engelske navn: Margosa, Bead eller China Berry tree.
I mai faller de bittesmå blomstene til bakken som gul konfetti. Den furede barken skrapes ofte av lokale innbyggere, som tørker og koker den for å lage en medisinsk infusjon som vermifuge. (en medisin som brukes til å ødelegge ormer som lever som parasitter i andre levendes kropper)

Hanoi byens sentrum

Hanoi har så mye å by på, fantastiske templer, gatemat, vanndukketeater, vennlighet, arkitektur og kultur.

Jeg har skrevet et innlegg som heter Bli med når vi utforsker Hanoi, her vil dere se alt det dere burde få med dere når dere besøker Hanoi.
Dette kan du helt fint gjøre selv ved hjelp av mitt innlegg og google maps.

Flere innlegg fra Hanoi i hoved-menyen under Nord Vietnam
 • Vi utforsker Hanoi, templer, The Old Quarter, markeder og vann-dukketeater (Thang Long Water Puppet show)
 • Kokkeskole i Hanoi med hele familien, med Chef Duyên, Kokken Duyên lærte alt hun vet om nordvietnamesisk mat fra moren sin. Senere gikk hun på kulinarisk høyskole for å perfeksjonere ferdighetene sine, grunnla et lokalt matlagingssenter for å lære barn å lage mat og dukket opp sammen med Gordan Ramsey i hans TV-hit Ramsay’s Asian Adventures. (se eget innlegg under Nord Vietnam)
 • Streetfood tour med en av Hanois beste mat turguider Tu Van Cong
  I løpet av de neste tre-fire timene tusler vi rundt i byen og smaker på ni-ti middagsretter og desserter på ulike steder. Det er kyllingnuddelsuppe. Det er friterte rekekaker, med skal, hode, følehorn og alt («I Vietnam spiser vi alt på dyret. Vi kaster ingenting», forklarer Tu).
  Det er bananer i kokosmelk. Det er riskaker.
  Og det er enda mer gris og nudler og Vietnams beste eggekaffe.
  Det er lukter, farger og smaker. Akkompagnert av lydene fra byen.Men først og fremst er det godt.

Hellige steder og templer, Old Quarter – se eget innlegg

Streetfood tour med Tu Van Cong – se eget innlegg

Water puppet theater – Thang Long Water Puppet theater – se innlegg “Bli med når vi utforsker Hanoi”

Trykk på innleggene under og bli med oss rundt i Hanoi 🤩

Ha Long Bay – Bucket list
Must see!

Leave a Reply