Groblad – Mat og Medisin

Broadleaf plantain

Ingredienser:
1 kopp friske grobladblader (Plantago major eller lanceolata)
1 dl (100 ml) olivenolje eller mandelolje
20–30 g bivoks (ca. 2 ss raspet bivoks)
Eventuelt: noen dråper eterisk lavendel- eller tea tree-olje (valgfritt, for duft og ekstra effekt)

Fremgangsmåte:
Skyll og tørk grobladbladene godt. Sørg for at det ikke er fukt igjen, da vann i oljen kan gi mugg.

Lag grobladolje:
Riv eller klipp bladene i små biter.
Ha dem i et glass eller gryte og hell over oljen.

Metode 1 (langsom): Sett glasset i en solrik vinduskarm i 2–3 uker. Rist det daglig.

Metode 2 (raskere):
Varm forsiktig oljen og bladene i vannbad i 2–3 timer på lav varme (maks 40–50 °C).
Sil oljen gjennom en fin sil eller osteklut.
Press ut så mye olje som mulig fra bladene.

Lag salven:
Varm opp den silte oljen forsiktig i vannbad.
Tilsett bivoks og rør til den er helt smeltet.
Tilsett eventuelt eteriske oljer.
Hell over i rene, tørre glass eller metallbokser. La det avkjøles og stivne.

Holdbarhet:
Ca. 6–12 måneder, oppbevares best kjølig og mørkt.

HENNYSWAY – Groblad-salve

Våren gjør meg glad og takknemelig, lag din egen beredskap av mat og medisiner, gratis fra din egen hage eller ditt nærmiljø.

Håndlaget med kjærlighet og naturens kraft

Innhold:
Groblad (Plantago), økologisk olivenolje, bivoks
(valgfritt: eteriske oljer)

Bruk:
Påføres småsår, insektstikk, tørr hud, irritasjoner og lett eksem.

Oppbevaring:
Tørt og kjølig. Bruk innen 12 måneder.

Hennysway.no

Tips til bruk:
Sår og rifter: Påfør et tynt lag på renset hud for å støtte helingen. Insektstikk: Lindrer kløe og betennelse. Tørr hud og sprukne lepper: Perfekt som mykgjørende salve. Bleieutslett (uten eteriske oljer): Mild og beroligende. Eksem og utslett: Bruk jevnlig for å dempe kløe og rødhet.

Groblad-pesto

Ingredienser:
1–2 never unge grobladblader (gjerne blandet med litt basilikum eller spinat)
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
30 g solsikkekjerner, gresskarkjerner eller pinjekjerner
2 ss revet parmesan (valgfritt)
Litt sitronsaft
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du:
Skyll bladene godt og tørk dem. Ha alle ingrediensene i en blender eller bruk stavmikser. Kjør til ønsket konsistens.
Smak til med sitron, salt og pepper.

Tips til bruk:
Som pålegg på brød eller knekkebrød Som pastasaus eller til grillmat I wraps eller på pizza

Grobladsuppe (mild og næringsrik)

Ingredienser:
1 ss smør eller olje
1 liten løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Ca. 4 dl unge grobladblader (renset og hakket)
5 dl grønnsakskraft eller vann med buljong
1 dl fløte eller plantebasert alternativ (valgfritt)
Salt og pepper etter smak Litt sitronsaft

Slik gjør du:
Fres løk og hvitløk i smør til mykt. Tilsett groblad og la det surre noen minutter. Hell på kraft og la småkoke i 10–15 min. Kjør suppen glatt med stavmikser. Rør inn fløte og smak til med salt, pepper og sitron.

Tips: Pynt gjerne med spiselige blomster, ringblomst eller hakket persille.

Groblad-te (tradisjonell og rensende)

Ingredienser:
1 ts tørkede eller 4–5 friske grobladblader
2,5 dl kokende vann

Slik gjør du:
Legg bladene i en kopp og hell over kokende vann.
Dekk til og la trekke i 10–15 minutter.
Sil og smak gjerne til med litt honning eller sitron.

Virker:
Lindrende ved hoste, sår hals og som mild rens for kroppen.

Ønsker du å lære mer om “ugresset” du trenger og kan leve av?

Søk på den urten du vil lære mer om, under har jeg lagt ved 2 ulike urter vi i dag karakteriserer som ugress.
Men som gjennom tusener av år har blitt benyttet som mat og medisin.

Leave a Reply