Granskudd – Mat og Medisin

Granskudd fra både furu og gran er virkelig medisin for oss mennesker.
Og det er nå på våren de må plukkes mine ble plukket i går på besøk hos lille søster og vår ferske nevø ❤️

Grantrær og furutrær gir skudd om våren, og disse unge skuddene, kjent som granskudd, har vært en del av menneskelig diett i århundrer, spesielt i skandinaviske land.
Her skal jeg gi deg noen av grunnene til hvorfor man bør vurdere å spise granskudd, prøv gjerne oppskriften i bunn av innlegget også 🤩

  1. Det er veldig næringsrikt: Granskudd er rike på vitamin C og inneholder også antioksidanter, vitamin A og K. De inneholder også en del mineraler som magnesium og kalsium.
  2. Tradisjonell bruk over århundrer: I mange kulturer har granskudd vært en del av kosten og er en del av tradisjonelle retter og urtemedisin.
    De har blitt brukt til å styrke immunforsvaret og for sin antiseptiske virkning.
  3. Smaken er god: Granskudd har en unik smak, en blanding av sødme og en liten touch av sitrus. Denne særegne smaken kan legge til variasjon i kostholdet ditt og gi en spennende opplevelse for ganen.
  4. Kulinariske bruksområder: Granskudd kan brukes på mange måter i matlaging.
    De kan legges til salater, supper, sauser og marinader. De kan også brukes til å lage te eller tilsettes i brøddeig eller desserter.
  5. Helsefordeler: I tillegg til å være rike på næringsstoffer, har granskudd blitt knyttet til ulike helsefordeler, inkludert antiinflammatoriske egenskaper og mulige fordeler for fordøyelsessystemet.
  6. Bærekraftig: Å høste granskudd kan være en bærekraftig måte å skaffe mat på, spesielt hvis man plukker dem forsiktig og med respekt for naturen.
  7. Viktig forbindelse med naturen: Å spise granskudd kan også være en måte å koble seg til naturen på og få en dypere forståelse av og respekt for de ressursene som omgir oss, noe som kanskje blir viktigere og viktigere i denne urolige verden.

Selv om granskudd har mange potensielle fordeler, er det viktig å merke seg at enkelte personer kan ha allergiske reaksjoner på dem.
(Når det sagt, jeg er veldig allergisk og har aldri reagert på skuddene, kun voksne barnåler)
Det anbefales også å høste granskudd fra områder som ikke er forurenset av kjemikalier eller forurensning. Som med all mat fra naturen, bør man være sikker på at man har riktig kunnskap om identifisering og høsting før man spiser dem.

Slik ser de ut

Lysegrønne ferske skudd, helt på tuppen av grenene.

Sylting av Granskudd

Jeg har syltet mine første skudd, neste gang vil jeg fryse noen for seinere bruk i mat eller som te.

Dette trenger du:

Et rent tett glass med lokk

2 dl granskudd
2 1/2 dl vann
1 ss salt
1/2 – 2 ss honning (ettersom hvor søt du vil ha den)

Vask og rens skuddene før du tar de på glasset.

  1. Kok opp vann, salt og honning.
  2. Fyll et lite syltetøyglass med granskudd. Hell deretter over laken og la det stå i ett minutt.
    Granskuddene har nå sunket litt sammen, slik at du får plass til flere skudd i glasset, fyll på til glasset er fult.
  3. La glasset stå til dagen etter, da kan du helle av væsken og bruke granskuddene, eller sett glasset i kjøleskapet til du skal bruke det.

I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager.

Andre nyttige mattips og oppskrifter med granskudd

Granskudd er en allsidig ingrediens som kan brukes på mange måter i matlagingen. Her er noen ideer til hvordan du kan bruke granskudd i matretter:

  1. Salater: Tilsett ferske granskudd i grønne salater for en ekstra piff av smak og ernæring. Granskuddene kan enten serveres rå eller lett dampet.
  2. Supper: Tilsett granskudd i supper og buljonger for en subtil smak av furu. De kan tilsettes i begynnelsen av koketiden for å gi suppen en unik smak.
  3. Saus og dressing: Bruk granskudd til å lage sauser og dressinger. Du kan for eksempel blande granskudd med olje, eddik og urter for å lage en frisk og aromatisk dressing.
  4. Marinader: Granskudd kan brukes i marinader for kjøtt, fisk eller grønnsaker. De tilfører en herlig smak og bidrar til å mørne maten.
  5. Te: Lag en beroligende og aromatisk te ved å blande granskudd med kokende vann. La det trekke i noen minutter før du siler det og serverer det varmt eller avkjølt.
  6. Bakverk: Tilsett finhakket granskudd i brøddeiger, kaker eller småkaker for en overraskende smak og tekstur.
  7. Iskrem: Bruk granskudd til å smaksette hjemmelaget iskrem. Tilsett dem i iskremen eller lag en sirup av granskudd som kan helle over isen.
  8. Pesto: Lag en frisk og aromatisk pesto ved å blande granskudd med hvitløk, olivenolje, nøtter og parmesanost.

Husk å være forsiktig når du høster granskudd, og unngå områder som kan være forurenset av kjemikalier eller forurensning.
Plukk kun skudd som ser sunne og friske ut, og bare høst det du trenger for å minimere påvirkningen på naturen.

Hva med en Lammeskank med Granskudd ?

Foto: Pan Pacific
Dette trenger du til denne fantastiske retten 👌🏻
Ingredienser:

2 stykk lammeskanker
Salt og pepper

1 stykk rødløk i båter
1 stykk grovhakket kinesisk hvitløk (vanlig om du ikke finner)
1 stykk persillerot i skiver
2 stykk gulrøtter i skiver
1 stykk rødbeter i båter
2 dlrødvin
5 dl kraft (gjerne hjemmelagd eller en god lammekraft fra butikk)

Tilsett mot slutten av steketiden (se videre under)

friske granskudd eller litt voksen granbar
1 stykk neve tyttebær, gjerne fryste fra sanking, eller kjøp frosne i butikk.

smør, til steking

Gni skankene godt inn med salt og pepper.
Brun deretter raskt skanker, rødløk, hvitløk og rotgrønnsakene i litt smør i en stekepanne før du legger alt over i en gryte eller i en leirgryte.
Hell over rødvin og kraft til skankene er godt dekket.

Sett gryten i ovnen og la den stå med 150 grader i 3-4 timer eller til kjøttet slipper beinet.
Legg noen granskudd mellom skankene halvveis ut i koketiden.
Hvis det ikke er sesong for skudd, eller du ikke har noen i fryseren fra tidligere, kan du også bruke granbar, men det må ikke koke lenge, maks 10 minutter.

For lenge koking med granbar (ikke skudd), kan det gi en litt bitter smak på sausen.
Dryss så tyttebærene over mot slutten av koketiden. Beste tilbehøret er hjemmelaget potetmos, gjerne tilsmakt med ramsløk eller hvitløksgressløk.

Se liknende innlegg under kategori Hagen i Horten

Leave a Reply