Foodtour med Tu Cong Van – Hanoi

I løpet av tre-fire timer tusler vi rundt i byen Hanoi med Tu, vi smaker oss igjennom ni-ti middagsretter og desserter på ulike steder og i ulike gater og hjørner av denne ekstraordinære arkitektoniske by labyrinten

Det er lukter, farger og smaker, akkompagnert av lydene og synsinntrykkene fra denne elektriske byen.
Men først og fremst er det sinnsykt godt og spennende for kropp og sjel.👌🏻😍

Maten som er tilgjengelig i Hanoi`s trange smug og trekantede bulevarder, er like mye en del av byen som innsjøene og gammeldags arkitektur.
Faktisk kombineres alle disse elementene med den ukuelige ånden til det vietnamesiske folket for å produsere en livlig kulinarisk scene som er både mangfoldig og konfronterende.

Tu er en akkreditert reiseleder med mer enn 17 års erfaring i reiselivs- og gjestfrihetsbransjen som det kalles i Vietnam.
Han er en ekspert på kjøkkenet fra den sør-sentrale kysten, etter å ha vokst opp i Nha Trang med sine hyppige besøk til Ho Chi Minh-byen og Phu Quoc-øya, så er ham veldig godt bevandret i hva folks mat-skikker er også i sør Vietnam.,
Men Hanoi er byen han bor i nå, og det kaotiske nettet av gater og smug er der han spiser de fleste av sine måltider.
Tu kjenner markedsleverandørene og restauranteierne og de liker ham godt.
Han lar oss bli kjent med Hanoi på en måte vi aldri ville kunnet gjort alene.
De fleste av de stedene du får bli kjent med er forbeholdt vietnameserne selv og ligger ikke synlig med blinkende skilt ved fortauskanten, selv om du også vil få oppleve de beste av disse.

Første gang jeg hørte om Tu var i VG, en av de ledene avisene her i Norge, jeg tok da direkte kontakt med han for å få en guidet mattur med nettopp han.
Reisen til Hanoi hadde jeg allerede bestilt og vi ble over oss av lykke når han svarte og hadde mulighet til å være sammen med oss en halv dag rundt i Hanoi`s trange gater og smug.

Dette var en mattur vi aldri kommer til å glemme, så ønsker du å komme under huden på en by og menneskene som lever i den, kulturen og verdiene deres er det en slik tur du alltid burde starte med på din reise.

Hvem er Tu Cong Van ?

Tu Cong Van er en matblogger og en insider i lokal gjestfrihetsindustri fra Nha Trang som for tiden bor i Hanoi.
Han har en enorm lidenskap for sitt lands mat og kultur.
Tu`s blogg, frekt kalt Vietnamese God, er der han begynte å dokumentere mat- og kultureventyrene sine i 2005.
Tu`s sære observasjoner fant også veien til Pathfinder magazine og Vietnams TimeOut og også da VG i Norge, for å nevne noen.
Tu`s erfaring med å administrere noen av Hanoi`s fineste spisesteder sammen med hans spesielle interesse for gatemat er det som gjør han unik og mangfoldig genuin.
(han har delt mange timer med å tråle gateboder og markeder med for eksempel stickyrice-bloggeren Mark Lowerson).

https://vietnamesegod.blogspot.com/

Video fra en av Tu sine foodtours i Hanoi

Utdrag fra artikkelen i VG – Norge

Det føles som om det blir lagd og servert mat overalt i Hanoi. Ifølge matguiden vår kan hvem som helst åpne et spisested i Vietnams hovedstad.

Her er det ingen krav om lisenser eller serveringsløyver.

Det er trolig derfor vi stadig har sittet på små, røde og blå plastkrakker ute på fortauet i gamlebyen og spist. I løpet av tre dager i Hanoi har vi prøvd mye rart. Ikke alt har vi helt kontroll på hva faktisk var, men det meste har smakt greit. Likevel har vi ennå ikke fått den helt store matopplevelsen.

Skjønt, en opplevelse har det vært. Det å sitte på disse lave krakkene, mer eller mindre ute i gaten, mens mopedene – den uendelige rekken med tutende mopeder – ruller forbi bare centimetere fra tåspissene dine, samtidig som det skjer nye ting som fanger oppmerksomheten din hele tiden, uansett hvor du snur deg, dét er en opplevelse.
En uvanlig fascinerende én.

Jostein Matre VG
Vår foodtour med Tu Cong Van

Det tok ikke lang tid å føle at Tu var en person med et stort engasjement og en stor kjærlighet for sitt land, kultur og mat vaner.

Men det tok heller ikke lang tid før vi som familie følte vi hadde fått en ny venn, Tu er mer enn en god guide, han har et stort hjerte, han er interessert, interessant og utrolig vennlig.
Så etter fire timer rundt i Hanoi med Tu var vi ikke bare tilfredse og mette, vi hadde også fått oss en ny familie venn og et godt innblikk i en ellers ganske kaotisk by.

Jeg kan fortelle deg med engang at vi aldri ville ha funnet alle disse stedene på egenhånd, alle disse fantastiske gjemmestedene av noen mat perler.

Det er sjelden skilt på utsiden, du går gjennom frisørsalonger, private kjøkken, opp så trange trapper at det knapt nok er plass til ett menneske i bredden.
Plutselig befinner du deg i små rom med fargerike plaststoler og familier som kokkelerer på egne kjøkken. Surrealistisk samtidig som det er både fascinerende og spennende å sitte her i noe som en gang var denne familiens egne stue, nå gjort om til en restaurant med kulinariske retter.
Her finner du ingen andre turister, her er du en del av hverdagslivet til de som bor og lever i Hanoi.

Uansett hvor vi går blir vi møtt med smil og vennlighet, Tu kjenner alle i disse trange gatene i og rundt the Old Quarter.
Vi stopper ved boder, får smaksprøver og slår av en liten prat.

Hva alle rettene het og hvor jeg finner disse perlene igjen blir umulig å huske. Men jeg vet nå at selv utenfor de private små inngangene befinner det seg fantastisk mat og drikke, dette er Hanoi.
Dette er det alle må oppleve i denne pulserende hovedstaden.

Det er retter og drikker som er obligatoriske å prøve når du befinner deg i Vietnam.

Obligatoriske retter du må prøve i Hanoi – Vietnam

En selvfølgelighet er Pho = suppe, Vietnamesisk nudelsuppe laget av biffben, ingefær, løk og massevis av aromatiske krydder. Det er intet mindre enn suppeperfeksjon. Måten alle krydder og smaker fra stjerneanis, kardemomme, fennikelfrø og kanel kommer sammen på er utrolig, og det beste? alle tilpasser suppen, og smaks eksplosjonen variere fra sted til sed og av dens innhold.

Bun Cha = Retten er fra Hanoi, en suppe med små kjøttboller og marinert svinekjøtt skåret i skiver.
Servert med ulike ingredienser ved siden av som en skål med nudler, masse friske krydderurter. I tillegg kan du tilsette chili, hvitløk og sprøstekt løk som alltid står på de små bordene. legge ingrediensene oppi selve suppeskålen og en av vietnameserenes lunsjfavoritt er klar til å nytes.

Goi cuon = ferske vårruller, eller sommer vårruller. Frisk salat, koriander og rispapir er hovedingrediensene i disse fantastiske vårrullene. I tillegg er det enten svinekjøtt, reker eller krabbekjøtt i rullen. Og ingen spiser vårruller uten deres yndlingssaus fiskesausen Nuoc Mam.
Fritert kalles disse vårrullene for Cha Gio.

Banh xeo = Den vietnamesiske pannekaken. En sprø ris pannekake med fyll av reker, svinekjøtt, egg og bønnespirer. Med nok av friske krydderurter tilsatt. Brekk pannekaken over på midten og dypp den i en sterk og god saus (rismel brukes i oppskriften)

Banh Mi = Sandwich, Banh Mi er et vietnamesisk smørbrød som består av en merkelig kombinasjon – sprø rundstykker smurt med pate, mayo, asiatisk skinke, syltede grønnsaker, grønn løk, koriander/koriander, og en mektig mengde fersk chili og drypp av krydder. Helt fantastisk…….

Her får du alt, Vietnamesere spiser alt på et hvert dyr de slakter, og de spiser også dyr du ikke er vant til å verken se eller spise.
Vær åpen og prøv alt du kan i dette helt utenom det vanlige matkjøkken.
Du finner ikke noe liknende noe sted, selv om mange tror de har smakt liknende mat i Thailand og andre asiatiske land.
Det har du altså ikke gjort… 🤩

Av drikke er det 2 helt nødvendige drikker du bør prøve, det ene er eggekaffe….. min absolutte favoritt nr 1 av alle kaffedrikker.
Uansett, Vietnam er i en egen liga hva gjelder kaffe og kaffebønner.


Den andre drikken, er å prøve ut noen av de lokale juice-barene langs gaten i gamlebyen, da tenker jeg ikke på vanlig frukt juice men juice og drikker laget på Vietnamesisk vis med ulike tilsetninger som gele, bønner, tapioka, frukt med mer.

En av de absolutte favoritter av dessert/drikke er:
Denne herlige tradisjonelle vietnamesiske banan-tapioka puddingen kalt Che Chuoi, den kan varme deg opp på kalde morgener og forfriske deg på en varm sommerdag!
Må prøves!!

Naab Vaam

Anbefaler også et besøk til Hidden Gem Cafe på egenhånd i Hanoi.
Flere slike steder kan du lese om i innlegget “Bli med når vi utforsker Hanoi”.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293924-d15273821-Reviews-Hidden_Gem_Cafe-Hanoi.html?m=19905

Vi beveger oss videre rundt i denne vakre byen, nye smaker, nye retter og ukjente og kjente ingredienser.
Gode samtaler, latter og levsglede. 🙏🏻

En eksplosjon av glede i det ansiktet der, hahahah

Litt søte desserter, kaker og drikker passer fint i mellom chili, hvitløk og andre krydder opplevelser. Smaksløkene dempes og gjøres klare til nye oppdagelser…. vi forsetter turen.

I løpet av 4 timer med Tu rundt i Hanoi sin nye og gamle bydel føler vi oss relativt mye bedre kjent med denne pulserende byen, vi har sett, snakket med, og smakt på alle byens fasetter og unikhet. Og vi har lært oss å elske dette kaoset som faktisk har en god struktur i bunn, man må bare forstå den. 😅
Ta direkte kontakt med Tu og få Hanois beste og vennligste tourguiden om du skal til denne eksotiske, kulturelle og historiske byen.

Absolutt en tur for hele familien, unge som voksne

Ønsker du ta kontakt med Tu, kan du kontakte han via hans blogg, lenke over i innlegget. Eller via Facebook, trykk på ikonet under.

Flere innlegg fra vår tur til Nord Vietnam

Leave a Reply