Festningen – Brårudåsen batteri – Røråsen

Det var utrolig deilig å våkne uten å fryse i dag, og selv om tåken lå tykt over Oslofjorden lokket fuglekvitret meg ut på tur.
Det er noe magisk med tåke, alle historier du lager inne i hodet blir plutselig litt mer skumle.
Da passet det bra med en tur opp på festningen, det stedet har mange historier å fortelle meg tenkte jeg.

Jeg har selv ikke noe forhold til festningen, eller fest-ringen :).
Jeg vokste selv opp på Borre, så jeg mistet den tidlige ungdomshistorien flere hortensere har fra dette stedet, et av Hortens mest kjente rekreasjonssted, eller som ungdommen fra min tid kalte det, det beste feste stedet sammen med Løvøya.
Så i dag var det faktisk første gang jeg tok turen dit, og turen skuffet ikke.
Stedet hadde mange historier å fortelle meg, noen spennende historier fra langt tilbake i tid og andre som kanskje ikke har noe som helt med virkeligheten å gjøre.

Batteriet* stod ferdig allerede i 1930 med standplass til 8 kanoner som alle var adskilt av traverser (Innebygd dekkende ammunisjons-magasiner).

I den tredje traversen ble det anlagt en kommandostilling (se bilde).
Batteriet* dekker hele området fra Oslofjorden til Vassbånn ved Borrevannet i en nøye konstruert bue.
Hvis du ikke vet hvor Vassbånn er kan du lese innlegget under.

Jeg blir alltid nyskjerrig på hvorfor slike batterier, festninger og borger har blitt bygd, hva er historien.
Hvem var det hortenserne forsvarte seg mot ? og hvorfor var festningen så viktig ?

1903 stod det ferdig og det var ikke tilfeldig for i 1905 kom unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige, og det var derfor festningen ble bygd, nettopp for at Norge skulle kunne være forberedt dersom alt ikke gikk etter planen. Batteriet var en del av både karljohansvern og falkensten batteri, og med den dekningen festningen da hadde der 106 m.o.h. fra Oslofjorden til Vassbånn var det sammen med Falkensten batteriet strategisk plassert for å forsvare landsiden.
Men som vi alle vet ble det jo ikke noe behov for kamper den gangen og festningen har endret seg etter den tiden, hvem endret festningen etter dette?

Unionsoppløsningen fra Sverige regnes fra november 1904 til 26. oktober 1905

Jeg er kanskje litt over middels glad i historie og sammen med gleden av å observere steder, naturen og det som er rundt har jeg en trang til å forsøke å sette meg inn i tiden og historiene stedene jeg besøker har.
Noen steder har mange historier, og noen steder har ingen historier nedtegnet.
Men her er jeg da i 2023…, og selv om ikke historier alltid er nedfelte, betyr det ikke at stedene ikke kan dele historiene sine selv med deg og meg.

Men historien på festningen fortsetter videre, det var behov for å ha dette forsvaret aktivt også i mellomkrigsårene.
Men så kom andre verdenskrig også til Horten, og med vår plassering i Oslofjorden og flere militære installasjoner allerede opprettet, ble det mange historier fra denne tiden, der Horten fikk/hadde en stor rolle.

Jeg har vært så heldig å ha en fantastisk farmor som i timevis har fortalt meg og så vår sønn Benjamin, om hvordan det var å bo og vokse opp i Horten under andre verdenskrig, alt fra frykt og begrensninger, til det å bli fratatt all frihet og mulighet til å bare være et barn.

Ja vår Benjamin lagde faktisk et radiointervju om andre verdenskrig på ungdomsskolen med oldemor sine historier, fra hvordan det var å være barn/ungdom i Horten under krigen.
Han selv og klassen fikk med dette intervjuet en historie time de sannsynligvis ikke kommer til å glemme så fort som kapitlene i historieboken om selve krigen.


Det var som om hun fortalte om livet fra en helt annen verdensdel.
Men spesielt historiene fra andre verdenskrig i Horten fortalt av egne familiemedlemmer, som selv opplevde dette er noe jeg anbefaler alle å sette av tid til.
Jeg tror at slike historier gir mer forståelse og fester seg i hjerte og sjel, mer enn historiebøkene på skolen klarer, samtidig som alle får ta del i egen slekts fortid og kanskje forstår mer hvor de kommer fra.

Tilbake til festningen og Tyskerne, de fant også festningen nyttig, de oppgraderte og bygde flere nye installasjoner der.
Blant annet bygget de et stort fjellanlegg under selve batteriet med underjordiske rom.
De bygde også et flakbatteri, fundamentet på denne finnes fortsatt ved foten av utkikkstårnet.

Men det historien ikke skriver så mye om er at de som egentlig stod bak denne utbyggingen var russiske fanger, fanger som ellers ble holdt fanget i en fangeleir nede på Møringa, sørvest for batteriet der nede.
Men det kan du lese mer om i innlegget om Møringa, hvis du er interessert i historier fra andre verdenskrig, i det innlegget vil du også finne unike bilder tatt av Tyske soldater fra andre verdenskrig som bodde i brakkene ned på Bromsjordet* imens de okkuperte Horten og holdt til nede ved Møringa.


Grønt står for natur og vår, liv og fruktbarhet.

Og jeg er opptatt av å fylle meg selv med all den positive energien jeg klarer å finne, selv med mange tunge år i sorg har naturen alltid vært det stedet jeg har funnet ro, energi og glede.
Naturen, fargene, kontrastene, skyggene og lydene er den aller beste medisin for psykisk uhelse, jeg anbefaler alle å bruke den reseptfrie medisinen som kalles skogbading.
Den medisinen har ingen bivirkninger og avhengigheten er bare helsefrembringende…

Alle farger, trær og vekster blir ekstra vakre i tåke, og selv om trærne fortsatt er nakne og fuglene så vidt har begynt å kvitre om vår, er det absolutt vakkert også i denne lengte tiden, jeg må bare grave litt dypere etter lysten til å krype ut av det varme teppet i sofaen.
Men jeg har aldri angret på det, alle disse historiene, opplevelsene og bildene, er akkurat den hverdagsgleden og livsmotivasjonen jeg trenger på dager der viljen er ekstra sta.

Henrik skisser til oppgaver han forbereder til et av de nye kursene på:

kurs.b9galleri.no
Link til B9galleri Skolen som du ser i grønt over, er for deg og meg som ønsker å lære det det vi alle engang tok som en selvfølge.
Registrer deg helt gratis og se hva som er og hva som kommer av kurs, fysiske møter i naturen samt triks og tips av Henrik Ruud.

Skisser med blyant, forbereder en ny oppgave til malekurs ved bruk av utsnitts-hjelper, dette hjelpemiddelet er godt beskrevet i tegne kurset som ligger på b9galleri skolen nå.
Turen fra Møringa kan du lese om i eget innlegg .

Det var også noe annet som ga meg inspirasjon i dag på festningen, det er jo som jeg skrev overet av Hortens mest besøkte rekreasjonssteder, med stor bålplass og spennende boltringsplass for store og små.
Men midt imellom alle disse historiske elementer finner du altså Holtan Discgolf park, tenk på hva denne parken kan brukes til av familier eller klasser på tur.
Discgolf i seg selv er jo utrolig morsomt men hva med å kombinere dette med historie læring? en slags orienterings løype, der festningen er hovedpersonen og discgolfen kan brukes til læring, historiene fra unionsoppløsningen og andre verdenskrig i Horten ville nok kanskje ikke gått i glemmeboken like fort som den gjør inne i et klasse rom.
Bra som familie quiz i påsken for familier også kanskje, dette kan jo gjøres overalt i naturen? 🙂

Nå letter tåken på festningen og vi vender nesen mot Møringa på jakt etter gull.

*For dere som kanskje vil vite noe om selve kanonene på festningen, så har jeg funnet ut at disse er lagd i Belgia.
De er 10,5 cm Cockerill- Nordenfelt M/1904 kanoner, selv om det ikke forteller meg noe, kan det jo være at noen av mine lesere er interessert i dette, så da vet vi alle det nå. 🙂

Leave a Reply