Bøker som gir meg mening, håp, glede og kunnskap

“Livet er som en bok, du kan ikke endre på de sidene som allerede er skrevet, men du kan når som helst starte et nytt kapittel.”

Kom gjerne tips på bøker som gir mening, håp, glede og/eller kunnskap for deg. Jeg vil gjerne lese og dele med andre nye og spennende bøker eller temaer her.

Leave a Reply

En håndfull ris

Dette er boken som var starten på min leseglede og ikke minst romanen som ga meg mine aller første refleksjoner rundt temaer som urettferdighet, kjærlighet og nysgjerrighet på menneskelige relasjoner, kultur, tradisjoner, holdninger og verdier.
Denne boken leste jeg første gang da jeg var 15 år gammel.
Jeg kan gå så langt at denne boken formet noen av mine kjerne verdier og holdninger.

Dette er en bok jeg den dag i dag, tar opp og leser med største glede.
Boken er å få tak i noen steder i Norge men er lettere å finne på engelsk.

Et ekstremt fascinerende kunstverk som er tvangsleselig og gledelig på en mest komplett måte.
Romanen skildrer den harde kampen i livet i en moderne by og dens demoralisering.
Ravi, sønn av en bonde, blir med på den generelle utvandringen til byen, og flyter gjennom de likegyldige gatene og lander i underverdenen til småkriminelle.
Han forelsker seg i vakre Nalini, og gifter seg med henne mot alle odds. Hun prøver å endre livsstilen hans, men skjebnen konspirerer mot ham. Og historien beveger seg til et minneverdig og et uhyggelig klimaks.
Karmala Markandaya - pseudonym brukt av Kamala Purnaiya Taylor, en Indisk novelist og journalist.
Hun har skrevet mange andre romaner og noveller alle på samme altoppslukende måte.

Winter i verdens rikeste land

Ingrid Winter er tilbake, og med henne den kaotiske familien, den håpløse arbeidsplassen, det altfor dyre huset som bare byr på problemer, og som om ikke det var nok: Den Perfekte Familien flytter inn ved siden av, og Ingrids gamle morfar er i ferd med å miste grepet fullstendig. Samtidig er Ingrids indre demoner alltid beredt til å gjøre en vanskelig situasjon enda litt vanskeligere.
Winter i verdens rikeste land er en frittstående oppfølger til Ingrid Winters makeløse mismot (2015), som for alvor satte Janne S. Drangsholt på humorkartet, og Henriette Steenstrup tok ut opsjon på filmrettighetene allerede før boken var utgitt, den gleder jeg meg til å se.

Dette er en morsom roman.

To Søstre

Kåret blant Skandinavias ti beste sakprosabøker etter år 2000!
Historien om to ungjenter fra Bærum som reiser til Syria og en desperat far som forsøker å finne dem.
En oktoberdag i 2013 kommer ikke de to tenåringsjentene, Ayan og Leila, hjem til vanlig tid. Senere på kvelden kommer sjokkmeldingen: De er på vei til Syria. På jakt etter døtrene tar faren seg inn i det borgerkrigsherjede landet, en reise som skal føre ham inn i områder kontrollert av Den islamske staten (IS).
Dette er bare starten. I “To søstre” går Åsne Seierstad, den bestselgende og kritikerroste forfatteren av “Bokhandleren i Kabul” og “En av oss”, løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid.
Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Hva førte de to søstrene fra Kolsås til Kalifatet? Hvem er Ayan og Leila?
Som få andre makter Åsne Seierstad å komme tett på personene hun skriver om. “To søstre” er både historien om jentene som dro, et land i krig og om en familie som splintres.
Det er også en fortelling om oss, i Norge i dag.
Jeg personlig er veldig glad i Åsne sin formidlingsevne, hun engasjerer meg samtidig som hun belyser viktige temaer og gir meg ny kunnskap.

Arv og miljø

Årets mest omdiskuterte er også årets beste bok ifølge kritikerne og bokhandlerne.
Knallsterkt om overgrep og forsoning, om umulige forsøk på å fri seg fra en brusten barn-dom – bindestreken skal være der. Det handler om usikre minner som setter seg i kroppen, om ekstrabelastningen det er ikke å bli trodd når de likevel pipler fram.
Virkelighetskoblingen er en avsporing – denne boka er sann fordi den funker litterært, ikke fordi den kan – eller bør – presses inn i en faktasjekkbar boks.

Ødes Lille røde

Öde Nerdrums visjon for boka er denne: «I en moderne verden full av adspredelser og ironisk distanse skal denne boka være et fyrtårn for en varmere, mer følsom oppfatning av verden.» I denne samlingen med det ypperste av norsk, svensk og danske lyrikk er den røde tråden den motvillige melankolien som bestiger menneskehjertene til alle tider. Her skal menneskets arketypiske roller tematiseres, alt fra ensomheten til kjærligheten, naturen, til gleden av å være sammen. Samlingen inneholder dikt fra poeter som Sigbjørn Obstfelder, Harriet Löwenhjelm, Dan Andersson, Hjalmar Gullberg, Karin Boye, Vilhelm Krag og Jens Bjørneboe.

Blomstenes hemmelige språk

Hvordan kan du elske, når du aldri er blitt elsket? Victoria har tilbrakt hele barndommen i forskjellige fosterfamilier og har aldri latt noen få komme nær innpå seg. Blomstene og deres betydning er blitt hennes måte å kommunisere med verden på. Som 18-åring bor hun i en liten avsidesliggende park i byen, der hun har skapt sin egen hemmelige hage. En dag møter hun blomsterhandleren Renata som blir imponert over Victorias kunnskaper om blomsterspråket og evnen til å sette sammen vakre og talende buketter. Hun tar Victoria med til blomstermarkedet, der Victoria møter en mystisk ung mann som skal vise seg å ha forbindelse med fortiden hennes. Snart må Victoria ta et farlig valg - tør hun å satse alt for å finne lykken? Vanessa Diffenbaughs roman er en rørende og medrivende historie om kjærlighet, håp, frykt og ufravikelig vilje - og den gir et fascinerende innblikk i det viktorianske blomsterspråket.
'Blomstenes hemmelige språk' er en nydelig roman og en sterk skildring av en ung kvinnes søken etter tilhørighet og kjærlighet. En roman som vil treffe deg rett i hjertet og som du bærer med deg lenge etter at siste side er lest.»

Maleren fra Shanghai

Maleren fra Shanghai forteller den utrolige historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliangs vei fra et liv som prostituert til feiret og kontroversiell kunstner i Shanghai og Paris. Xiuqing er fjorten år den dagen onkelen selger henne til Herlighetens hus for å betale sin egen opiumsgjeld. Med seg i bagasjen har hun onkelens store kjærlighet til poesi, men i hennes nye virkelighet som Yuliang er det bare plass til krevende kunder, røykfylte bakrom og erfaringer hun aldri kommer til å glemme. En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han kjøper henne fri, og som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920- årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes spesielle talent som kunstmaler, og som en av landets første kvinner får hun studere ved Shanghais kunstakademi. Yuliang fortsetter studiene i Paris og Roma, og det er i møtet mellom Kina og Europa hun finner sitt eget kunstneriske uttrykk. Kina er i stadig endring, og Yuliangs malerier og spesielle bakgrunn vekker sterke reaksjoner. Yuliang blir tvunget til å velge mellom kjærligheten til mannen som reddet henne, og sin egen kunstneriske frihet.

Kunsten å høre hjerteslag

"Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk"

Kunsten å høre hjerteslag er en usedvanlig vakker kjærlighetshistorie fra Burma, og første bok i en trilogi. Tin Win er en vellykket advokat i New York. Han er opprinnelig fra Burma, men hans amerikanske familie, kone og to barn, vet nesten ingenting om hans oppvekst og bakgrunn. En dag like etter datteren Julia fått sin juridiske embetseksamen, forsvinner han uten et ord. Familien tvinges til å akseptere at det siste sporet slutter i Bangkok. Fire år senere finner Julia et førti år gammelt kjærlighetsbrev som faren skrev til en ukjent kvinne i en landsby i Burma. Hos Julia tennes håpet igjen og hun bestemmer seg for å oppsøke kvinnen i brevet. Når Julia ankommer den lille landsbyen i fjellene, ender hun opp i en fremmed verden. "Det går en understrøm av livsmot gjennom boken som sitter igjen i leseren etter endt lesning, romanen inneholder virkelig fortellingens kraft. Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk. En vakker bok for deg som elsker gode kjærlighetsromaner og skildringer.
Forfatteren har også utgitt etterfølgerne:
Kunsten å være den man er.
Kunsten å følge hjerte.

Tusen strålende soler

Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Nesten tjue år senere rammer tragedien femten år gamle Laila, som også blir en del av Mariams ulykkelige familie. Med tiden utvikler de et vennskap som blir like sterkt som mellom mor og datter. Taliban tar over styret i Afghanistan, og kvinnene blir utsatt for større prøvelser enn de noen gang har kunnet forestille seg, men det viser seg at kjærligheten gir uventet styrke.
Forfatteren bak "Drageløperen" og "Og fjellene ga gjenlyd"

Gutten i den stripete pyjamasen

Gutten i den stripete pyjamasen er en helt spesiell historie om vennskap og om krigens grusomheter. Året er 1942, og Bruno bor i Berlin. En dag blir faren til Bruno beordret til Polen, og hele familien må flytte til Alt-Trist. Bruno utforsker det nye stedet. Bak skogen, over bekken, kommer han til et gjerde. Bak gjerdet bor Shmuel. En venn, kanskje? I så fall et vennskap med fatale konsekvenser. Gutten i den stripete pyjamasen passer for lesere fra 11 år og oppover. Også ungdommer og voksne lesere vil ha stort utbytte av å lese boken. Boken kom første gang for 10 år siden, og har kommet i mange opplag og utgaver. Den er også filmatisert.

"Boka er sterk og lettlest, svært rørende, og gir stor ettertanke"

Drageløperen

Amir og Hassan vokser opp som bestevenner i Kabul. Selv om de er oppvokst side om side, lever de i to helt forskjellige verdener. Amir er sønn av en velstående kjøpmann, mens Hassan, sønnen til Amirs fars tjener, tilhører det fattige og lavtstående Hazar-folket.
(Opphavet av hazarafolket er ennå ikke blitt fullstendig kartlagt, men det synes som om hazarafolket har et historisk opphav fra mongolske og muligens også tyrkiske folkeslag)
Hassan gjør alt for Amir, han forsvarer ham i alle situasjoner, men da Amir en dag får sjansen til å gjengjelde Hassans totale lojalitet, svikter han. Drageløperen er en gripende roman og en moderne klassiker om vennskap, svik, lojalitet og tilgivelse.
«En fantastisk bok ... Dette er en av de uforglemmelige historiene som følger en i mange år ?»
En bok som brenner seg fast i sjelen, anbefaler den på det sterkeste, denne boken er også filmatisert, og jeg legger ved link til traileren her.

India

En annerledes reisebok som formidler både besk realisme og skjønnhet, glede og opphøyet ro - og ikke minst: Kunnskap. Heftet utgave "Den som
vil forstå India, må belage seg på en reise i tid og rom", sa Indias første statsminister Jawaharlal Nehru.
India... hva skal jeg si.
I 2013 dro vi til India min mann og jeg for å besøke vår datter som det året studerte i Pondicherry.
Det er vanskelig å beskrive India med ord. Dette er som å besøke en annen planet, en planet der alt du tidligere trodde du hadde sett, smakt og opplevd blir satt på prøve ved første sekund. Dette er landet jeg alltid ønsker å oppleve mer av, landet du aldri komme
til å glemme eller angre på at du dro til.
Hvis du er fascinert av India vil jeg absolutt anbefale Shantaram også, en bok jeg har lest 3 ganger og som nå også har blitt serie.

Shantarm

En roman med høyt eventyr, god historiefortelling og moralsk formål, basert på en ekstraordinær sann historie om åtte år i Bombays underverden.
På begynnelsen av 80-tallet rømte Gregory David Roberts, en væpnet raner og heroinmisbruker, fra et australsk fengsel til India, hvor han bodde i en Bombay-slum. Der etablerte han en gratis helseklinikk og sluttet seg også til mafiaen, og jobbet som hvitvasker, forfalsker og gatesoldat.
Han fant tid til å lære hindi og marathi, bli forelsket og tilbringe tid på å bli jobbet over i et indisk fengsel. Så, i tilfelle noen trodde han slappet av, handlet han i Bollywood og kjempet med Mujahedin i Afghanistan. Utrolig nok skrev Roberts Shantaram tre ganger etter at fengselsvakter kastet de to første versjonene.
Det er en dyp hyllest til hans viljestyrke . . . På en gang et høytslukende, iøynefallende eventyr, en kjærlighetssaga og en vill, men ømt lyrisk flyktig visjon.

Trailer for serien Shantaram

David Lynch forklarer hvordan transcendental meditasjon kan hjelpe oss å være kreative

David Lynch forklarer transcendental meditasjon og vår forbindelse med det enhetlige feltet av enhet.
Med et mantra kan sinnet dykke dypt og deretter dypere: "Hvert dypere nivå av sinn og hvert dypere nivå av intellekt har mer lykke," sier han.
Gå dypt nok og sinnet treffer tilsvarende det enhetlige feltet, og der … Transcendens.
Dette kan ikke være første gang Lynch har tegnet dette diagrammet, men det er virkelig en av de beste visualiseringene av hvordan vitenskap og meditasjon har kommet til samme konklusjon.
Og det er også grunnen til at vitenskapen nå studerer effekten av meditasjon på hjernen.
Se hele videoen her:

Tenk som en Munk

Jay Shetty er tidligere munk, bestselgerforfatter, prisvinnende historieforteller og vert for verdens største helse og velvære-podkast On purpose. Mitt livsoppdrag, sier han, er å vise hvordan verdens tidløse visdom har relevans for oss i dag. Hvordan vi kan fjerne sperringer for potensialet og kraften vår, overvinne negative tanker og vaner og få tilgang til den indre roen og hensikten med livet vårt, en sannhet som ligger i oss alle. Når du tenker som en munk, vil du forstå: hvordan du kan lære noe av alle du møter hvordan du kan gruble mindre hvordan du kan bruke frykten din på en positiv måte hvordan du kan finne din mening med livet hvorfor vennlighet er avgjørende for å få et godt liv hvorfor sammenligning dreper kjærligheten hvorfor negativitet er smittsomt hvorfor du ikke finner lykken ved å lete etter den hvorfor du ikke er tankene dine Gjennom en kombinasjon av visdommens enorme kraft og erfaringer fra klosteret formidler Shetty et budskap som har gitt mennesker over hele verden muligheten til å skape seg et liv med mer mening, glede og indre trygghet.

Kafeen ved verdens ende

En inspirerende internasjonal bestselger, omtalt som en moderne versjon av Alkymisten!
Et møte på en kafé langt ute i ingenmannsland, blir vendepunktet for John, som er konstant stresset. Han har mistet kursen, både i livet og på reisen han er på, og skal egentlig bare ta en kort pause før han fortsetter videre. Det er da han oppdager tre spørsmål på menyen:
Hvorfor er du her?
Frykter du døden?
Er du fornøyd med livet ditt?
Disse spørsmålene kaster John ut på en utrolig indre reise. Den tar han med til både styrerom i reklamens mektige verden, og til kysten av Hawaii. På veien oppdager han en ny måte å se seg selv og livet sitt på, og han skjønner hvor mye man kan lære av en grønn havskilpadde.

Tilbake til kafeen ved verdens ende

Livet til John ble forandret for alltid da han tilfeldigvis ramlet innom Kaféen ved verdens ende. Etter den ene kvelden der fikk livet hans en ny mening og verden et helt nytt perspektiv.

Til hans store overraskelse befinner han seg plutselig på den samme kaféen ti år senere. Det er nye spørsmål som møter han på menyen – og nye utfordringer som blir lagt på bordet.

Oppfølgeren til bestselgeren Kaféen ved verdens ende tar oss med tilbake til dette forunderlige stedet, som i tillegg til å servere nydelig mat, stiller spørsmål som krever ærlige svar, og byr på opplevelser som kan endre livet ditt.

Bli med til deilige Hawaii, og la deg inspirere til å tørre å være ærlig med deg selv om hvordan du virkelig ønsker å leve, og hva som egentlig er meningen med alt.

Livets fem store

Denne boken vil inspirere deg.
Den vil forandre livet ditt på måter du ikke kan ane nå, men du vil forstå det fullt ut når du har lest ferdig. Den vil også for alltid gi deg et mer raffinert syn på din rolle som leder. Det inkluderer hva slags leder du er hjemme, på jobben, i lokalsamfunnet ... og særlig hvordan du leder deg selv. Når som helst kan det kreves av oss alle at vi må være ledere. Om ikke annet, så for å lede oss selv. Tross alt må noen inspirere deg til å stå opp om morgenen. Og denne noen er deg. Historien er basert på erfaringene til Thomas Derale, en mann som folk rundt ham anser som verdens dyktigste leder. I en alder av femtifem år får han vite at han er dødssyk. Men selv da - når han er døende - inspirerer han alle rundt seg til å leve. Prinsippene i denne boken, som Livets fem store og Museumsdagen, har hatt en positiv innvirkning på lesere over hele verden, hver på sitt unike vis alt ettersom hvordan de har anvendt dem på sitt liv, sin situasjon.

Bokhandleren i Kabul

Bokhandleren i Kabul – Et familiedrama er en sakprosabok skrevet av Åsne Seierstad og utgitt i 2002 på forlaget Cappelen Damm AS. Seierstad mottok Bokhandlerprisen for boken i 2002.
Boken er skrevet med en metode som kalles «deltakende observerende intervju»
Boken til Åsne rørte alle mine sanser, jeg er opptatt av forstå samfunn, kultur, tradisjoner og religion. Dette er en av de bøkene som ga meg kunnskap om ent land jeg kun har blitt kjent med via nyheter og media.

Buddhas barn

Denne boken tar deg med på en eventyrlig reise gjennom fire buddhistiske land -Vietnam, Kambodsja, Thailand og Burma. Fra de grønneste åser blinker de fineste templer, og duften av røkelse svever lett over hustakene. Buddha talte barmhjertighetens budskap. Samtidig har disse landene en fortid preget av vold og krig, og ennå strever de med arven fra fortiden. Mye positivt har skjedd, men fattigdommen fortsetter å være en ubehagelig følgesvenn.
Med prisbelønte Torbjørn Færøvik som veiviser reiser vi gjennom noen av Asias vakreste landskaper, på travle veier og grønne jungelstier, på stille elver og overfylte tog. Underveis møter vi både prinsesser og prostituerte, både konger og fattigbønder. Færøviks fargerike ferd begynner i edle, okergule Hanoi - hovedstaden i Vietnam - og ender langt nord i Burma, i sagnomsuste Mandalay.

Dette er en bok jeg både har lest og hørt på flere ganger, den har gitt meg fantastiske reisetips og opplevelser jeg aldri kommer til å glemme.
Torbjørn er en av få forfattere som kan har den egenskapen at han klarer å plassere deg inn i reisen med alle de sanser du har.

Vi har fulgt hans reiseskildring og vært igjennom både Thailand, Vietnam, Kambodsja og Burma. Jeg vil dele mange fantastiske steder og opplevelser med dere fremover.
Det er også viktig å presisere at alle våre reiser har vært som familie med barn fra 3 år og oppover til nå snart 30 år. Alt går helt supert om man bare planlegger litt i forkant.
Og disse oppdragelses reisene vil berike og endre både deg og din familie for resten av deres liv.

What makes you "not" a Buddhist

En innovativ meditasjonsmester skjærer gjennom vanlige misoppfatninger om buddhisme, og avslører hva det virkelig betyr å gå Buddhas vei.
Eksempel fra boken: For Siddharta var det ultimate hvilested for himmelen eller nirvana er ikke et sted i det hele tatt, - det er en løslatelse fra villfarelsens tvangstrøye, krever du at det spesifiseres et fysisk sted, så kan det være der du sitter akkurat nå. Nirvana er fred, ikke lykke. du kan si at det å bare forstå sannheten fører til oppnåelse av opplysning.

Heart To Heart

Fra Dalai Lama og Mutts tegneserieskaper og prisbelønte forfatter Patrick McDonnell kommer en kraftig og betimelig perle av en bok om hvordan vi kan helbrede vårt forhold til planeten og hverandre.
På Dalai Lamas bolig i Dharamsala, India, har en uvanlig besøkende ankommet.

På Dalai Lamas bolig i Dharamsala, India, har en uvanlig besøkende ankommet.
Hans Hellighet avbryter hans morgen-meditasjon for å hilse på en urolig kjempepanda som har reist mange kilometer for å se ham. Hans Hellighet ønsker ham velkommen som en venn, og inviterer pandaen på en vandring gjennom en sedertre skog.
Der i skyggen av Himalaya, omgitt av skjønnhet, diskuterer de store og små saker . . .
Med et galvaniserende budskap om planetens fremtid – tekst av Hans Hellighet ledsaget av McDonnells mesterlige illustrasjoner – krever Heart to Heart en medfølende revolusjon, og minner oss om at «vi er virkelig alle medlemmer av en enkelt familie som deler ett lite hus».
Fortalt med lunefullhet, visdom og varme, er denne vakre boken villedende enkel i sin tilnærming og desto kraftigere for den, da den elegant og avgjørende formidler et budskap om glede, håp og forandring.
– Det er bare to dager i året at ingenting kan gjøres.
En heter i går, og en heter i morgen.

La kjærligheten vokse

Alle religioner har et budskap om kjærlighet, medfølelse, oppriktighet og ærlighet. I La kjærligheten vokse tilbyr Hans Hellighet Dalai Lama deg et enkelt, men innsiktsfullt program for å forandre selvsentrert energi til utadrettet medfølelse for andre.

Ved hjelp av øvelser og teknikker som har vært brukt i tibetanske klostre i mer enn tusen år, veileder Dalai Lama deg gjennom syv stadier:
å gjenkjenne venner
å sette pris på vennlighet
å gjengjelde kjærlighet
å lære å elske
medfølelsens makt
totalt engasjement
å søke altruistisk opplysthet

Kunsten å være lykkelig

Boken presenterer Dalai Lamas syn på hvordan man skal kunne leve et lykkeligere liv. Kunsten å være lykkelig - en håndbok i å leve er et samarbeid mellom Nobelprisvinner Dalai Lama og den amerikanske psykiateren Howard C. Cutler. Dalai Lamas budskap kan til å begynne med virke enkelt: ha medfølelse og empati med andre. Sorg og lidelse er en naturlig del av livet. Ytterligheter er ikke av det gode. Alle har rett til lykke. Men etter hvert som han går i dybden og setter de ulike temaene inn i en sammenheng, ser vi at en helhetlig og vel underbygget filosofi tar form.

No death, no fear

Med hardt tilvinnet visdom og forfriskende innsikt konfronterer Thich Nhat Hanh et tema som har vært overveid av buddhistiske munker og nonner i tjuefemhundre år – og et spørsmål som har blitt grunnet på av nesten alle som noen gang har levd: Hva er død? I No Death, No Fear undersøker den anerkjente læreren og poeten våre begreper om død, frykt og selve tilværelsens natur. Gjennom Zen-lignelser, guidede meditasjoner og personlige historier eksploderer han tradisjonelle myter om hvordan vi lever og dør.
Thich Nhat Hanh viser oss en måte å leve et liv uten frykt.
Denne boken endret mitt liv på mange måter, etter jeg ble mor slet jeg i mange år med dødsangst, jeg var redd for at mine barn skulle vokse opp uten meg.
Da vår sønn døde i 2016 tok jeg igjen opp boken, men denne gang fordi jeg ønsket å få et godt forhold til døden, jeg ønsket at døden skulle gi meg svar på en fortsatt eksistens og ett bånd, en dimensjon der jeg og min sønn kunne møtes, energier som ikke kan styres med hjerne, tanker og fornuft.
Når frykten for døden ble borte klarte jeg å være våken og tilstede slik at disse møtene kunne og kan skje.

Morgen i Jenin

Noen ganger kan en bok forandre folks måte å tenke på. "Morgen i Jenin" er en slik bok. Palestina, 1941.
I den lille landsbyen Ein Hod fører en patriark sitt følge med familiemedlemmer og arbeidere gjennom olivenlundene. Mens de går mellom trærne, faller de grønne fruktene til marken og velsigner folket med årets bugnende grøde. 1948. Abulheja-slekten jages fra forfedrenes land i Ein Hod og blir tvangssendt til en flyktningleir i Jenin.
Det er Amal, patriarkens sønnedatter, som forteller om lillebroren som ble stjålet i kaoset som oppsto og hvordan han vokser opp hos et israelsk ektepar, mens den andre broren allerede som ung er villig til å ofre livet for palestinernes sak.
En dag står brødrene ansikt til ansikt. Amals historie er både vakker og grusom.
Den handler om stjålet barndom, om å være mor under umenneskelige forhold, om knuste drømmer og om tap - men mest av alt om forsoning og kjærlighet. " 'Morgen i Jenin' forklarer Palestina-konflikten bedre enn noen annen bok.
Og det gjør Susan Abulhawas roman først og fremst fordi debutanten lykkes i å veve Palestina og Israels historier sammen med skjebnen til enkeltmennesker på begge sider i konflikten." Stein Slettebak Wangen, Adresseavisen "Denne gripende, og godt oversatte, boken følger en familie gjennom flere generasjoner. Vi begynner i forkant av staten Israel og lever oss gjennom mange (alle?) viktige episoder i den palestinske tragedien. Det er menn og kvinner som trasser seg videre, knekker sammen, mister vettet, språket, alt de eier, barn, elskede." Jon Rognlien, Morgenbladet

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake

Hvordan går du videre når barnet ditt plutselig dør? Naja Maria Aidt forsøker å beskrive livet etterpå, og utforsker samtidig poesiens språk om sorg og kjærlighet.

I mars 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er en rasende ærlig bok om hvordan sorg føles, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheten, til ens nærmeste, til tiden.
I denne romanen nærmer Aidt seg det umulige: å skrive om sitt døde barn.
Formen er brutt opp. Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passasjer, bruddstykker fra nåtiden glir over i erindringsglimt og dagboksnotater. Blant sitater fra andre forfattere og poeter som har forsøkt å finne en tilnærming til sorg, trer Aidts egen stemme tydelig fram, noen ganger famlende, andre ganger som et skrik.
Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake er et forsøk på å beskrive livet etterpå, hvordan døden finner en plass blant dem som blir igjen. Samtidig er det en utforskning av poesiens språk om sorg og kjærlighet.

Rest in Power

Rest in Power, en hyllest til Trayvon Martin, fortelles gjennom de vekslende fortellingene til Sybrina Fulton og Tracy Martin, om det vakre og komplekse barnet de mistet, politiets grusomme manglende respons og rettssystemets fiendtlighet, og den inspirerende reisen de tok fra sorg til makt. Dette er en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg og som ga meg energi til selv å skrive vår historie om vår sønns død 15.05.2016

Hvem drepte Birgitte Tengs

Natt til lørdag 6. mai 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs drept. Den unge Karmøy-jenta ble seksuelt misbrukt og utsatt for brutal vold. 21 måneder senere arresterte politiet Birgittes jevngamle fetter. Etter tre uker i isolasjon tilsto han et drap han ikke kunne huske å ha begått. Senere trakk han tilståelsen. Han ble frifunnet i lagmannsretten, samtidig som han ble dømt til å betale Birgittes foreldre erstatning. - Hvis ikke fetteren hadde drept Birgitte, hvem hadde da gjort det? Nå med nytt etterord. «... fullstendig umulig å legge fra seg, og gir et sjokkerende innblikk i Norges mest omtalte uløste drapssak.» Anette Os, Fædrelandsvennen «Er både opprørt og sint over det jeg leser om politiarbeid. Har i alle år hovedsakelig fulgt saken gjennom VG, og skjønner nå hvor skjevt bilde jeg har fått. Dette er opprivende og engasjerende lesning.» Jørn Lier Horst, krimforfatter og tidligere politietterforsker «Bunnsolid kriminaldokumentar ...» Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet «Hvem drepte Birgitte Tengs? er litterært sett meget sterk ... Han går grundig gjennom etterforskningen og skildrer hvordan premissene blir justert og manipulert i iveren etter å få en oppklaring ... Måten alt dette skjedde på er uhyggelig lesning.» Fredrik Wanderup, Dagbladet «Denne boka må du lese ...» Harald Dale, Karmøynytt «Han lar fakta og ikke følelser være det viktigste virkemiddelet ... Jahrs metode er uhyre grundig». Eskil Skjeldal, Vårt Land «... en sober, veldokumentert og engasjerende beretning.» Halfdan Freihow, forfatteren av Kjære Gabriel «Rystende ... Boken er nærmest en undergangshistorie, som nokså detaljert forteller om hvordan selv erfarne Kripos-etterforskere gikk til ytterligheter for å bygge en sak mot fetteren.» Frode Bjerkestrand, Bergens Tidende
https://play.tv2.no/programmer/fakta/hvem-drepte-birgitte

Dette er en bok vi som familie kjenner oss godt igjen i, hva gjelder etterforsknings biten og arrogansen i møte med lokalt politi., og jeg har brukt boken som underlag for min egen bok, i forbindelse med vår sønns død 15.05.2016

Til oss fra de eldste

Tekstene er som alltid fylt av varme, humor, klokskap, sorg og glede. Skåbers unike penn og Lisa Aisatos strek gjør at disse menneskene, disse levde livene, trer tydelig frem for leseren. Boken har derfor fått tittelen Til oss - fra de eldste.
For hvem ønsker ikke å få de eldstes perspektiv - deres tanker og erfaringer - for å gjøre opp status i sitt eget liv?
Fra jeg var ganske liten har eldre menneskers historier fascinert meg, det er som å få lov til å bli med på en reise inn i en helt ukjent verden av takknemlighet, omsorg for medmennesker, gleden over de små ting og en hard, ofte brutal hverdag.
Det er ofte en verden der jeg og mine behov er erstattet med oss og våre behov.

Leave a Reply

4 thoughts on “Bøker som gir meg mening, håp, glede og kunnskap”

Leave a Reply

Sharing The Joy Of Life