Bli med når vi utforsker Praha – Prague

Du trenger nok mer enn en helg for å utforske vakre Praha, men det var det vi hadde denne gangen.
Og det gir oss jo bare en grunn til å reise tilbake flere ganger.

Praha er en perle av et sted, og virkelig magisk. Du kan se mye på en weekendtur, takket være de mange sjarmerende gågatene i sentrum – og de superbillige taxiprisene.
Dette må du oppleve!

I dette innlegget vil jeg gi dere noen tips på hva dere bør se, og hvor dere bør spise, og det er mye mer enn det jeg får beskrevet her i dette innlegget.
Det er allikevel alltid lettere å få noen tips på veien og kanskje noe inspirasjon til å planlegge en egen tur til Tsjekkia`s hovedstad.

Museum of fantastic illusions

Museet ligger i det historiske sentrum av Praha, i Vodickova gate 31 nær Václavplassen i 1. etasje i Myšák Gallery. Det er lett tilgjengelig med offentlig transport, med T-bane A, B og trikker. Trikkeholdeplassen ligger svært nær museet.

Velkommen til den magiske verdenen av optiske illusjoner! Bli en del av en fantastisk eksponering for fantastiske optiske illusjoner og triksemalerier i storformat.
Begi deg ut på en unik opplevelse på det mest underholdende tsjekkiske museet.
Før du besøker dette museet, sørg for at kameraet er fulladet og at du har nok minne til å ta enestående og morsomme bilder og videoer.

Prøv en magisk stol eller et magisk rom som gjør deg til en dverg eller en kjempe. La trollmannen avfyre ​​en kanon eller hva med å sveve i luften. Du finner plutselig hodet på bordet eller du kan nyte King Kong.
Den berømte alkymisten Edward Kelley vil på magisk vis fange deg i middelalderlaben hans, og dinosauren vil bære deg til redet sitt i klørne hans. Dette er noe for alle aldre.

La Charlie Chaplin og Albert Einstein underholde deg.
Du vil komme til å se det ekte smilet til Mona Lisa, og det er ikke det du kjenner fra bildet! Gå opp i taket i rommet, forvandle deg til en prima ballerina, se ditt sanne speilbilde, bli den vakreste personen i verden, og opplev mange flere…

Prahas sjarmerende gamleby
Pražský Orloj – Den astronomiske klokken

Her finner du en av Prahas mest kjente historiske monumenter: den astronomiske klokken, Pražský Orloj.
Dette er en av verdens eldste klokker montert på veggen ved det gamle rådhuset. Den berømte klokkeseremonien skjer hver time , hvor det åpnes små dører, og bevegelige figurer dukker opp samtidig som skulpturer begynner å flytte på klokken.

Urverket ble laget 1410 – av en urmaker i samarbeid med en professor i astronomi og matematikk på Karlsuniversitetet i Praha – og forbedret 1490. Den største turistattraksjonen: Tolv apostelfigurer som kommer til syne hver hele time fra kl. 9.00 til 21.00 – da åpnes de små blå vinduene helt oppe, der marsjerer apostlene. På klokkeskiven vises bl.a. fire ulike typer av tid, alle faser og bevegelser av sola og månen, et enkelt verdenskart (med Afrika, dvs. sør, oppe, og Praha i midten), ekvator, begge vendekretser, øyeblikket når både sola og månen på aktuell dag går opp og ned; og mye mer. Det blå feltet på klokkeskiven fremstiller dagen, det svarte natten. Rødt-brunt til venstre: daggry, ditto til høyre: skumring. På hver side av klokkeskiven står to statuer; fra venstre: Forfengelighet, Grådighet, Døden og Tyrkeren (symbol på lyst). Maleriet nederst er roterende kalender. Statuene på hver side av kalenderen fra venstre: Filosofi, erkeengel Mikael, Astronomi, Retorikk. Klokkens drivkraft er mekanisk (pendel), men uret trekkes nå ved hjelp av elektromotor.

Klokken er på mange måter unik.

Urverket er utrolig presist – går kun 30 sekunder for sent per uke (mot 15 minutter for sent eller for fort per dag ved like gamle klokker ellers i verden!). Klokken er «smart» og sørger selv for å gå presist: tilpasser sin hastighet været. I pendelen fins 56 kg kvikksølv. Avhengig av temperaturen går kvikksølvet mer eller mindre opp gjennom en smal sylinder. Dermed påvirkes lengden av pendelens bane, og urverket går fortere eller saktere.

St.Vitus-katedralen

St. Vitus-katedralen ligger inne i Prahaborgen på Hradčany-høyden.

Sankt Vitus-katedralen i Praha er setet til Prahas katolske erkebiskop. Katedralens fulle navn er St. Vitus, St. Václav og St. Adalbert katedral (Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha).
Katedralen er oppført i gotisk stil.
Byggingen ble påbegynt på 1500-tallet og etter 585 år med arbeider, fullført i 1920.
Kirken befinner seg i Praha slott, og inneholder kistene til de bøhmiske konger.

Den mektige treskipete kirken er 124 meter lang, 33 meter høy og 60 meter bred i tverrskipet. Hovedtårnet rager 99 meter opp og gir et overveldende utsyn over Praha.

Prague Jewish Quarter

Det jødiske kvarteret (Josefov) i Praha ligger mellom Gamlebytorget og Vltava-elven.
Den brennende historien til den tidligere jødiske ghettoen begynte på 1200-tallet, da alle jøder ble beordret til å forlate sine forskjellige hjem og bosette seg i dette ene området. I løpet av århundrene, hadde jøder forbud mot å bo andre steder i Praha, og med nye ankomne utvist fra Moravia, Tyskland, Østerrike og Spania som sluttet seg til dem, samlet stadig flere mennesker seg inn i kvartalet.

I tillegg til dette, ble innbyggerne i ghettoen tvunget til å tåle strukturelle endringer etter innfall av keiseren eller hvilken som helst hersker som utøvde kontroll over dem.
Det siste skjedde i 1893-1913, da en rekke bygninger ble flatet med jorden og utformingen av gatene ble ombygd.
Heldigvis ble de fleste av de betydelige historiske bygningene reddet fra ødeleggelse, og de er fortsatt et vitnesbyrd om jødenes historie i Praha i dag.
De utgjør det best bevarte komplekset av historiske jødiske monumenter i Europa.
Det jødiske kvarteret har: seks synagoger, inkludert den spanske synagogen, Maisel-synagogen og den gamle-nye synagogen; den jødiske seremonihallen; og den mest bemerkelsesverdige, den gamle jødiske kirkegården.

Jewish Cemetery
Golemen fra Praha

Særlig kjent er golemen fra Praha som ifølge folkelige anekdoter skal ha blitt skapt av Judah Loew ben Bezalel (1525-1609), en jødisk mystiker og ledende rabbiner i byen.
Dette var et vesen formet av leire og gjort levende ved hjelp av mystiske krefter og esoterisk kunnskap slik Gud skapte Adam. 
Legenden, som først kom på trykk bortimot 200 år etter at Loew døde, hevder at han skapte golemen for å forsvare jødene i Praha-gettoen fra antisemittiske angrep, særlig påstander om blodkrenkelser (påstanden om at jøder stjal kristne barn for å bruke barnas blod i ikke-kristne ritualer).
Ifølge jødisk folkeminne skal golem ha vokst, blitt stadig mer voldelig, drept ikke-jøder og spredt frykt.
En annen historie forteller om en golem som ble forelsket, men som ble et fryktelig uhyre da kjærligheten ble avvist. Varianter av denne fortellingen beskriver hvordan golemen til sist vendte seg mot sin skaper og også angrep jøder. Wikipedia

Vårt besøk til kirkegården

Noen av våre bilder fra det Jødiske kvartalet ser du under avsnittet, dette var et sterkt besøk, og en absolutt nødvendighet for å forstå den jødiske historien og Prahas rolle i den.
Jeg er ikke selv jøde men historien preget meg og det var tross alt en vakker opplevelse.
For deg som elsker arkitektur og historie finner du altså de eldste europeiske historiske jødiske monumentene her, en fantastisk vandring i det jødiske kvartalet.

Karlsbroen – Karlův most

Karlsbroen (tsjekkisk Karlův most) er en bro over elven Vltava i Praha. Den ble bygget i Karl IVs regjeringstid.
Bygget ble påbegynt i 1357 som erstatning for den eldre Judithbroen som ble ødelagt under flommen i 1342.

Broen er bygget av böhmisk sandstein, og det sies at Karl IV ga ordre til bøndene rundt Praha om å levere ferske egg som så ble blandet i mørtelen for å gjøre konstruksjonen sterkere.

På slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet fikk broen dagens utseende da det ble satt ut barokkstatuer på pilarene. Under den store flommen i 1774 ble fire pilarer ødelagt og selv om brospennene ikke falt ned, ble trafikken over broen begrenset i en periode.

En nydelig gåtur over denne historiske broen, som ofte er et samlingspunkt både for byens innbyggere og turister. Her finner du musikere, kunstnere og selgere langs broen.

Det gotiske tårnet på Karlsbrua mot gamlebyen.

Det mektige gotiske brotårnet mot gamlebyen

Øl smaking på Pivovar U Medvídků

U Medvídků (tidligere U Nedwidku eller U černého medvěda. (At the Little Bears) er et historisk bryggeri-hus som ligger i Prahas gamleby. Puben og bryggeriet er blant de eldste i Europa.

Arkeologer sporer husets historie tilbake i det minste til andre halvdel av 1200-tallet, til hvilken tidsperiode visse tønnehvelv knyttet til den sentrale søylen kan dateres. Huset har vært dokumentert av skriftlige kilder siden 1404.
I 1433 ble det kjøpt av Mikuláš sladovník, som skaffet seg bryggeretten for øl, og etter ham ble ølet brygget av Jakub Starostka siden 1438.

Ølsmaking er gøy og særlig her i Praha, hvor det kommer så mye godt øl fra.

Utmerket pub med bryggeri på stedet. Dette var vårt beste øl i Praha.
Nydelig mat er det også her, dette bør du virkelig prøve.
Budweiser Budvar serveres på puben, samt ufiltrerte øl fra lokal produksjon: 1466 (lys pilsner), Medvídkovské bílé (12° hveteøl), Oldgott (13° halvmørk pilsner), Blackgott (14° mørk spesial), Medvídek (15° lett spesial) og X-BEER 33 (hevdet det sterkeste ølet i verden). Originaler er også Beer-isen og Pivovice X40 (øllikør).
Noe for enhver 😂

Tsjekkisk mat i gamlebyen

Svinekjøtt, kalvekjøtt og kylling er hovedingrediensene i Prahas mat, med en betydelig tilstedeværelse av and i noen av de mest populære oppskriftene. Dette betyr at det ikke er et enkelt reisemål for vegetarianere, selv om det finnes vegetariske alternativer.
Men da kanskje i form av mat fra andre land en Tsjekkia.

Noen av de mest populære rettene er kylling, svin og biff servert med saus.
Andre populære retter er wienerpølser, gulasj, svickova eller biff i en kremsaus og melboller.
Noen av de populære siderettene er kokte poteter, stekte poteter, potetsalat, potetmos, pommes frites, ris og melboller.

Staromacek Restaurant
Old Town, Prague 1 var restauranten vi valgte for tradisjonell Tsjekkisk mat.
Staromacek i Praha er en tradisjonell tsjekkisk restaurant med en hyggelig atmosfære som ligger like ved gamlebytorget. Den er innredet i en typisk tsjekkisk stil. Og servitørene, som tilbyr høflig effektiv service, er kledd i tradisjonell drakt.
Staromacek kommer virkelig til sin rett etter mørkets frembrudd når lysene dempes og en rekke stearinlys tennes rundt i restauranten. Menyen inneholder tradisjonell bohemsk matlaging med retter basert på svinekjøtt, vilt, kylling og pølser – inkludert røkt kjøtt – samt lokal elvefisk som ørret og karpe.
Det finnes også biff og andre internasjonale retter, men vi føler at kokken er bedre med tsjekkisk mat.
Drikkemenyen inkluderer et utvalg mähriske viner og herlig fersk, kald pilsnerøl.
For typisk tsjekkisk mat og service i hjertet av Prahas gamleby, er prisene på Staromacek svært rimelige.

Buddha-Bar i Praha

Buddha-Bar Prague har to massive etasjer med høyt tak og mange intime rom for å spise, slappe av, se og bli sett. Middagen serveres i underetasjen i spisesalen under den gigantiske Buddha-statuen og vakkert dekorerte lysekroner.

Ovenpå tar en luksuriøs mesaninbar og lounge imot over hundre gjester som vil nippe til fascinerende cocktailer mens de beste DJ-ene hver kveld destillerer sine musikalske utvalg for å fylle hver natt med energi og sensualitet.

Et fantastisk sted for deg som ønsker noe ekstraordinært. Vi storkoste oss her med nydelig mat i helt slående vakre omgivelser.

Her har de restaurant, bar, luxury Asian, Chinese, Japanese, Thai, Vietnamese fine dining & wine, ja det må bare skrives på engelsk.

Bilder av noen av deres retter under, hentet fra deres facebookside.

Banh Mi Makers

Letenské nám. 5 Praha

For deg som elsker asiatisk mat eller ønsker vegetar mat, kan jeg anbefale Banh Mi Makers.
Ellers et perfekt sted for en lunsj i gamle byen.

På bilde under er min favoritt og mitt valg, nydelig ferskt og sunt lunsjvalg…

Museum of Torture

I den mørke kjellerne på Celetná-gaten i sentrum kan du besøke en unik utstilling.
Spredt over et område på 400 m2 er det mer enn 100 utstillinger, historiske graveringer og voksfigurer, som nøyaktig viser hvordan torturinstrumentene ble brukt tidligere.
Atmosfæren forsterkes av audiovisuelle effekter som får deg til å føle deg som tilskuer til det som skjer fra sidelinjen, du blir vitne til en heks som brenner eller kikkende under hånden til selve bøddelen.
Et artig og annerledes besøk, men absolutt verdt det.

Vandrer rundt i de historiske gatene

Det er så mye å se, og om du ikke er så interessert i alle slags museum og andre ting, kan du bare vandre rundt i byen, på begge sider av elven, kose deg med gate musikk, pantomime, gate kunstnere og hurtige smakfulle retter.

Perfekt for julehandel eller hva med et spaopphold ?

Eller hva med en tur på et av de mange museene ?
Sannheten er at det finnes museer for historie, kunst, kuriositeter og noen som kombinerer alle tre på samme sted. Her har jeg samlet en liste over 10 av de beste museene i Praha, dette er utifra mine og andres erfaringer.

  • Franz Kafka-museet
  • Nasjonalgalleriet
  • Museet for kommunisttiden
  • Nasjonalmuseet i Praha
  • Mucha museum
  • Tsjekkisk museum for musikk
  • Illusjonistmuseet i Praha ( se øverst i innlegget)
  • Leketøymuseet
  • Jødisk museum i Praha
  • Museum for middelaldersk tortur

Du vil også finne flere kunst gallerier og museer i nærheten av sentrum.

Så kos deg som oss med en langweekend i Praha..

Hotell i Praha


Leave a Reply