Bli med når vi utforsker Hanoi

Hanoi er en fascinerende by på alle måter, en by du først blir sjokkert av, for så å lære å elske, og forstå.
Jeg elsker å utforske slike byer på egenhånd sammen med min familie, men gjør alltid dette sammen med et par organiserte turer som for eksempel en foodtour, for å få et overblikk over byen vi befinner oss i og hvordan den puster.
Med det mener jeg å forstå tannhjulene i denne pulserende byen, hvor er hjerte og hvordan fungerer årene inn til selve hjerte av denne byen.

Hanoi har så mye å by på, fantastiske templer, gatemat, vanndukketeater, vennlighet, arkitektur og kultur.
La deg inspirere til å oppleve mest mulig av denne spennende hovedstaden.

Dette er meg Nina Henny og vår familie, min mann Henrik, vår datter Naomi Anina og vår sønn Benjamin Liam.
Vi elsker å reise, og all ferie vi har tilbringer vi sammen på tur.
Vi har reist mye i europa, rundt middelhavet men vår alles favoritt er Asia, nærmere bestemt sørøst Asia.

Dette er vår erfaring med Hanoi og våre tips til attraksjoner, steder og opplevelser i denne historiske hovedstaden.

Livet i Hanoi skjer på gaten

Hanoi er en fascinerende blanding av gammelt og nytt, europeisk og asiatisk, og av kaos og orden.

Hanoi er hjemsted for over åtte millioner mennesker, så besøkende kan forvente folkemengder ved hver eneste sving.
Hver gate, butikk, restaurant og park er opptatt og full av menneskelige møter.
Hvis du besøker Hanoi fra en stor by, vil dette ikke føles uvanlig kanskje, men hvis du, som meg, bor i en liten, litt roligere by vil det ta litt tid til å venne seg til Hanoi.

Hanoi ble grunnlagt langs Red River og ble kalt Thang Long (svevende drage) av keiser Ly Thai To i 1010.
Over tusen år med krig, naturkatastrofer og nye administrasjoner vokste byen fra disse sumpområdene til den karismatiske hovedstaden den er i dag.
Ta inn detaljene fra den eldgamle arkitekturen, kjempe mot trafikk korken av millioner på motorsykler og mopeder, men viktigst av alt nyt.

Det er nettopp det jeg skal prøve å gjøre litt enklere for deg med dette og alle mine andre innlegg fra Hanoi i min blogg.

Våken opp med en gåtur rundt Hoan Kiem Lake

Hoan Kiem Lake er mer som et utendørs samfunnshus enn en vannmasse eller innsjø.
Hvis mulig, bør du velge et hotell med gangavstand til denne innsjøen, slik at du kan stå opp tidlig og gå rundt den og våkne sammen med Hanoi sine innbyggere.
Livet rundt innsjøen er en fantastisk opplevelse, du vil se kvinner i alle aldre delta på ulike trenings arenaer mens eldre menn og kvinner trener Tai Chi.
Det er folk som går tur med hundene sine og gamle menn som samles på benker eller rundt et spill-bord.
Underveis er det utekafeer, snackstativ og kunstnere som selger sine malerier.

Men Hoan Kiem er også mer enn bare et samlingssted – det er et sted for legender og myter.

Hồ Hoàn Kiếm betyr altså «innsjøen der sverdet ble levert tilbake», og navnet stammer fra en eldgammel myte.
Legenden forteller at den vietnamesiske keiseren Le Loi i 1428 leverte tilbake sverdet han brukte til å drive kineserne ut av Vietnam med, han leverte det til en magisk skilpadde akkurat her i innsjøen.

I midten av innsjøen ligger det som kalles Jadeøya og det majestetiske Ngoc Son-tempelet (jadefjelltempelet).
For å komme til tempelet må du krysser innsjøen via den røde broen Huc (soloppgangsbroen).
Her kan du se ned i vannet etter de store bløtskilpaddene som bor og bodde i denne innsjøen.
Dessverre er disse skilpaddene nesten utryddet på grunn av forurensning og ødeleggelser av habitatet i dag.
Men det var altså her Le Loi leverte sverdet til den magiske skilpadden.

For å komme til Noc Son Templet må du altså krysse innsjøen via den røde broen Huc som du ser på bildene, Huc er i seg selv er en av hovedattraksjonene i Hanoi.

Bildene under er fra templet Ngoc Son sett innenfra.

Skilpadden du ser i glassboksen i Hanoi`s Ngoc Son-tempel, var en av de fire gamle skilpaddene som bodde i Hoan Kiem-sjøen.
Han døde for over fire tiår siden i en kaotisk hendelse som som beskrives slik på wikipedia:
2. juni 1967 døde en Hoàn Kiếm-skilpadde av skader forårsaket av en voldelig fisker som ble beordret til å nette skilpadden og bære den, men i stedet traff skilpadden med et brekkjern. Skilpaddens kropp ble bevart og plassert utstilt i templet. Den spesielle skilpadden veide 200 kg (440 lbs) og målte 1,9 meter lang (6 fot 3 in).
Inntil da var ingen sikre på om arten fortsatt levde i Hoan Kiem sjøen eller andre steder.

Det er rapportert at det bare er fire av de gigantiske skilpaddene som den i Hoan Kiem Lake i verden, inkludert en i Hanois Dong Mo Lake, en i Hoan Kiem Lake og to i Kina.
Til nå er ikke alderen og kjønnet til den gamle skilpadden definert ennå. Skilpadden står overfor utryddelse, og mange stiller spørsmål ved hvorfor forskere ikke søker å opprettholde arten for fremtiden.

I ovnen over på bildet, brenner de besøkene ønskene sine og symbolske penger for et godt liv fylt med lykke.
Det kan også du som besøkende gjøre, det er noe vakkert med det å lære, og delta i andres kultur og holdninger til det åndelige.

Et spektakulært syn ved kveldstid over Hoan Kiem sjøen, et syn du ikke kan unngå å se om du vandrer rundt Hoan Kiem sjøen.

Under ser du en av gatene ved enden av Hoan Kiem, denne byen sover aldri…

Bilde hentet fra facebook

Det pulserende nattlivet i Ta Hien-gaten i Hoan Kiem-sjøens gågate.

For de som foretrekker å oppleve nattscenen i Hanoi, er Ta Hien-gaten i gågaten ved innsjøen Hoan Kiem et perfekt valg. Gaten byr på et stort utvalg av fine lokale fatøl og deilig mat. Hva med en 333 (Ba Ba Ba)?
Samtidig, gjennom hele uken, vil det være gatekunstforestillinger, tradisjonelle og moderne musikkshow og andre aktiviteter for å møte besøkenes behov, samtidig som det også tilrettelegges for interaksjoner med ikke-vietnamesiske venner og kulturell integrasjon.

One Pillar Temple

Denne buddhistiske trepagoden ble bygget i midten av en lotusdam på en enkelt steinsøyle av keiser Ly Thai To i 1049.
Arkiver tyder på at den ble bygget til ære for barmhjertighetsgudinnen, som besvarte keiserens bønner med en mannlig arving.
Strukturen er designet for å ligne en lotusblomst som blomstrer fra gjørmete vann, et symbol på renhet i buddhistisk filosofi.

følge historiske opptegnelser, på stedet for dagens One Pillar Pagoda, var det en steinsøyle reist i en firkantet dam, som støttet et jadetårn som huset en statue av Phat Ba Quan Am.
Kongen kom vanligvis dit for å synge buddhistiske skrifter og bønner. Senere ombygde kronprinsen tårnet til en pagode og bygde ytterligere 10 meter mot sørvest.
Dette komplekset ble kalt ‘Dien Huu Tu‘, med et ønske om ‘langvarige velsignelser’.

Trấn Quốc-pagoden

Trấn Quốc-pagoden i Hanoi er den eldste pagoden i byen, opprinnelig bygget på det sjette århundre under keiser Lý Nam Đếs regjeringstid (fra 544 til 548), som gir den en alder på mer enn 1500 år.
Da tempelet ble grunnlagt, fikk det navnet Khai Quốc (nasjonal grunnleggelse) og det lå da ved bredden av Red River, utenfor Yên Phụ Dyke.
Da det templet ble utsatt for elvens inngrep, ble tempelet flyttet i 1615 til Kim Ngư (Golden Fish) holmen Hồ Tây (West Lake), hvor det nå står.
En liten vei forbinder templet i dag med fastlandet.
Den siste større reparasjonen av tempelet ble utført i 1815 da hovedhelligdommen, mottakshallen og den bakre hallen til de døde ble renovert.

Pagoden er en av hoveddelene av og fra Trấn Quốc-tempelet, fordi den inneholder den viktigste munkens aske.
De fleste av pagodene ble grunnlagt på 1600-tallet.

Ved hovedhelligdommen får de besøkende røkelse som de kan brenne. Besøkende til helligdommen gir, eller kan gi gaver som mat eller små mengder penger for/til gudene, for å gi seg selv lykke i livet.
Røkelsen brennes altå for å sende ønsker til gudene, og for å motta lykke i gjengjeld.
Røkelse brennes alltid i oddetall fordi oddetall anses som heldig i kinesisk og vietnamesisk kultur.
Partall som tallet 4 anses som uheldig, fordi det kinesisk-vietnamesiske ordet for tallet fire høres ut som ordet for død på kinesisk-vietnamesisk (tứ-tử).

Old Quarter

Byens bankende hjerte ❤️

Hanoi`s historiske gamle kvarter er en kvadratkilometer, bestående av 36 gater.
Siden 1400-tallet har hver gate vært organisert for hva slags håndverk og varer som selges i de.
Det er disse spesifikke varene gaten derfor ble oppkalt etter.
I dag består sjarmen og organiseringen på disse gatene fortsatt. Forbered deg på å denne unike og strukturerte strukturen, mens du vandrer fra sølvgaten til bambusgaten, silkegaten og videre til dekorasjonsgaten, alt innen et steinkast fra hverandre.
En god start er å hive deg på en rickshaw, dette er en god måte til å få et overblikk over denne spennende byen, og for å bli kjent med systemet i byen og gatenes struktur og hjerte.

Etterpå er det bare å vandre rundt i det herlige kaoset av spisesteder, utsalgssteder og trafikk, mens du suger til deg de uendelig mange inntrykkene. Fredag og lørdag kan du sjekke ut kvelds-markedene, før du tar turen på en skybar kanskje.

Bilde hentet fra facebook

Vil du lese mer om Gamle byen eller bli kjent med gatene i gamle byen, bør du lese innlegget mitt under, her får du en oversikt over de viktigste gatene og hva du må se i det Old Quarter .Trykk på innlegget under.🤩

Ho Chi Minh-mausoleet

Selv om det er storbyen i sør som er oppkalt etter Ho Chi Minh, er det i Hanoi mannen som var president i Nord-Vietnam frem til sin død i 1969 ligger begravd. Ho Chi Minh-komplekset er det store pilegrimsmålet for mange vietnamesere.
Her finner du selve mausoleet, presidentpalasset, det lille huset han bodde i, et museum og en snart tusen år gammel pagoda.

Ho Chi Minh-mausoleet er et verk av stor betydning, som viser de dype følelsene vietnameserne har for sin leder. I dag er Ho Chi Minh-graven ikke bare et kulturelt og historisk symbol på Hanoi, men det tiltrekker seg også et stort antall turister hvert år.

I hjertet av Ho Chi Minh-mausoleet finner du det marmorsteinede rommet hvor kroppen til president Ho Chi Minh er bevart.
Hengende på veggen er to vietnamesiske nasjonalflagg og flagget til kommunistpartiet i Vietnam som var laget av 4000 edelstener, flagget er hentet fra Thanh Hoa-distriktet.

Hanoi Hilton – Hoa Lo Prison

Gå gjennom dagens Hanoi Hilton….
Det nåværende komplekset kan nåes ved å gå inn gjennom porten på Hoa Lo Street, kjent av vietnamesiske innsatte som “monstrets munn”. Denne døren er utsmykket med ordene Maison Centrale, eller “sentralhuset”, en vanlig fransk eufemisme for byfengsler.

Hoa Lo fengslet ble bygget av franskmennene mellom 1886 og 1901, med en ekstra renovering i 1913.

Maison Centrale, som ligger nær det franske kvarteret, var bygget for å huse vietnamesiske politiske forkjempere for uavhengighet, og ble fullført i 1913.
Disse forkjemperne ble tatt til fange og vanligvis lenket til gulvet hvor de lett kunne bli slått av vakter, og hvilken bedre måte å sende ut en advarsel på til folket enn å sette opp et fengsel midt i byens kjerne?
Et opphold i Hanoi Hilton var nemlig ingen piknik.

Fra dag én var Hoa Lo fengslet forferdelig overfylt – mens dens maksimale kapasitet var 600 fanger, var det over 2000 innesperret innenfor murene innen år 1954.

Henrettelser ble utført i Hoa Lo fengsel ved hjelp av en mobil giljotin, som fortsatt står i nærheten av fengselets dødscelle.

Noen kjenner sikkert fengslets navn som “Hanoi Hilton”, det navnet var det amerikanske soldater som ga fengslet, da de oppholdt seg der som krigsfanger.
Under har jeg lagt ved traileren fra filmen The Hanoi Hilton fra 1987.


Hanoi Hilton er en krigsfilm fra 1987 som fokuserer på opplevelsene til amerikanske krigsfanger som ble holdt i det beryktede Hoa Lo-fengselet i Hanoi på 1960- og 1970-tallet, og historien fortelles fra deres perspektiver.

Dette er et fengsel med mye historie, så om du besøker Hanoi, kan Hoa Lo være et besøk du bør ta.

Hoa Lo Prison har en førsteklasses beliggenhet midt i hjertet av Hanoi, og det ligger omtrent en 15-minutters spasertur fra Hoan Kiem-sjøen.

Thang Long-teateret – Vanndukketeater

Waterpuppetshow, dette er vietnamesisk kultur arv og tradisjon.
For meg som både forstår og snakker vietnamesisk er det nok ekstra spesielt men jeg anbefaler alle en tur innom vanndukketeateret.

Dukketeateret, ligger i gaten ved det nordøstre hjørnet av Ho Hoan Kiem.
På Thang Long-teateret foregår handlingen med dukker i vann med levende musikk til.
Alt skjer på vietnamesisk, og få i salen skjønner egentlig hva som foregår. Likevel er det et fascinerende skue i en liten time.

Vanndukketeater dateres tilbake til rundt 1000 år siden helt tilbake til Ly-dynastiet. De originale vanndukketeaterene ble fremført i rismarker rundt Red River Delta i Nord-Vietnam.
Til å begynne med ble vanndukketeater bare holdt utendørs med scenen plassert i et stort rom under himmelen.

Dukketeater handler vanligvis om det daglige livet til bygdefolk, så vel som historiene om legender og historiske helter.
Den viser mye om vietnamesernes skikker og tradisjoner.
Å se et Hanoi vanndukketeater er derfor en fin måte å bedre forstå den lokale kulturen og historien.

Slapp av etter en hektisk dag i denne hektiske byen med aircondition, vietnamesisk kunst, musikk og kultur.
Denne timen vil virkelig få deg til å få det vietnamesisk hverdagsliv under huden.

Litteratur Templet – Temple of Literature

Văn Miếu er et av flere templer i Vietnam som er dedikert til Konfucius, vismenn og lærde.
Tempelet ligger sør for det keiserlige citadellet i Thăng Long.
De forskjellige paviljongene, salene, statuene og stelaene av leger er steder der tilbudsseremonier, studieøkter og de strenge eksamenene til Đại Việt fant sted.
Templet er omtalt på baksiden av den 100 000 vietnamesiske đồng-seddelen.
Rett før den vietnamesiske nyttårsfeiringen Tết vil kalligrafister samles utenfor tempelet og skrive ønsker i Chữ Hán.
Kunstverkene gis bort som gaver eller brukes som hjemmedekorasjoner til spesielle anledninger.

Et vakkert tempel med en nydelig hage omkringliggende.

Haoni`s rundkjøring – Highlandscoffee Hanoi

Highlandscoffee Hanoi, ikke bare får du fantastisk kaffe her ( Nguyen kaffe), men her har du panorama oversikt både over byen og trafikk kaoset, ta deg en pause på denne ikoniske kaffebaren.

De tilbyr sitteplasser både ute og inne, kjølende aircon og god drikke og mat.
Jeg elsker kaffen her, men ikke glem å bestille ferskente her heller, forfriskende god både varm og kald.

Hanoi nattmarked

Markedet på kveldene har alt du ikke trodde du trengte, besøk det mest unike nattmarkedet i Hanoi i Hang Ngang – Hang Dao-gaten. I løpet av turen vil du få sjansen til å utforske skjønnheten og livsstilen til lokalbefolkningen om natten, samt nyte litt lokal unik gatemat.

Et veldig fint sted å handle klær, gadgets og gaver. Her finner du det du liker, til en god pris etter litt pruting.
Og selvfølgelig holder det åpent til langt på natt.

Markedet er en 3 kilometer lang gate som strekker seg altså fra Hang Dao-gaten til Dong Xuan-markedet.
Det er det travleste shoppingstedet om kvelden/natten i Hanoi med hundrevis av boder.
Du vil ikke kunne fullføre dette markedet på en kveld/natt.🤩

Dong Xuan Market

Đồng Xuân Market er et marked i sentrumsdistriktet Hoàn Kiếm i Hanoi, Vietnam. Opprinnelig bygget av den franske administrasjonen i 1889, har Đồng Xuân Market blitt renovert flere ganger med den siste i 1994 etter en brann som nesten ødela markedet.

Overfylt med butikker som selger alle slags varer (fra tørkede reker og nøtter, til dame, menn og spedbarnsklær), har Dong Xuan-markedet sin sjarm og huser ulike varer og suvenirer under ett tak.
Dette stedet er riktignok ikke rettet mot turister, og bodene her er alle pakket sammen med varer stablet høyt, da de hovedsakelig selger til grossister. (Hvis du er nysgjerrig på hvordan et fjell med hatter ser ut, her er et av disse stedene.

Dong Xuan Market ligger i hjertet av den gamle bydelen, og er det travleste og mest populære tradisjonelle markedet i Hanoi, og det ville være synd å gå glipp av det.
Så du burde som oss, gå og utforske dette travle markedet…

Linh Nam Market – nattmarked

Linh Nam Street, Hoang Mai District

I likhet med Nha Xanh-markedet er dette nattmarkedet i Hanoi også et shoppingsted for studenter og folk med gjennomsnittlig inntekt, siden varene er til lave priser her.
På dagtid selger markedet grønnsaker og frukt av alle slag.
Når nattlysene er på, blir Linh Nam Market overfylt med kjøpere og selgere som handler med klær, sko og kosmetikk, som bare koster mellom 50 000 og 500 000 VND.
Spesielt i Linh Nam nattmarkedet Hanoi, er de hyggelige og rimelige hotpot-butikkene.
Etter å ha shoppet rundt, stikk innom en butikk her og varm magen opp med en deilig hotpot. (Pho)

Museum of Ethnology 

Dette fantastiske museet viser hverdagen til Vietnams 54 etniske minoriteter.
Museet er designet av den etniske Tay-arkitekten Ha Duc Linh og den franske arkitekten Veronique Dolfus, og har tre hovedutstillingsområder. Utstillinger viser kulturelle kostymer, kunsthåndverk, videoer og gjenstander; mens uterommet viser frem imponerende kopier av etnisk arkitektur i naturlig størrelse.
Her vil du møte Vietnams mangfold, og få en forståelse for dette landes kultur, kunst og tradisjoner gjennom århundrer.

Hanoi Opera House – Nha Hat Lon

Hanoi Opera House, eller Grand Opera House er et operahus sentralt i Hanoi.
Det ble reist av den franske koloniadministrasjonen mellom 1901 og 1911.
Hanoi operahus er ett av tre operahus som franskmennene bygde i løpet av sin tid i Indokina, de andre to er, Haiphong operahus og det kommunale teater i Ho Chi Minh-byen.

Hanoi Opera House har gitt navnene til nabohotellet Hilton Hanoi Opera Hotel som åpnet i 1999, samt for MGallery Hotel de l’Opera Hanoi, som åpnet i 2011.
Av historiske årsaker knyttet til Vietnamkrigen, Hilton Hanoi Opera Hotellet ble det ikke kalt Hanoi Hilton, det navnet var nemlig kallenavnet til byens beryktede fengsel….

Hanoi Opera House er et verdig kunstnerisk senter, en kulturell og arkitektonisk relikvie i hovedstaden Hanoi. Det er virkelig en vakker bygning du bør se, og kanskje du også burde ta deg et besøk på en av forestillingene når du først er her i Hanoi.

Vietnam National Museum of History

Dette museet ligger bare et steinkast unna Hanoi Opera. Det er ikke et must å besøke, men hvis du har tid og er interessert i å finne ut mer bør du ta deg en tur …

Vietnamese Women’s Museum

Rett og slett en hyllest til vietnamesiske kvinner!

Det vietnamesiske kvinnemuseet, etablert og drevet av Vietnam Women’s Union, åpnet offisielt dørene for publikum i 1995. Den fireetasjes bygningen ligger i Hanoi, Ly Thuong Kiet Street, som ligger langs den sentrale Hoan Kiem-sjøen og gamlebyen. Det gjennomgikk renovering mellom 2006 og 2010.

Fokusert på kvinners bidrag til Vietnams historie og kultur, fremhever dette museet deres roller i Vietnams mange militære konflikter så vel som i handel, inkludert funksjoner om kvinnelige gateselgere, kvinners rolle i familien, og mer nylig, alenemødre i Vietnam.
Museet er godt besøkt og får 4,5 av 5 stjerner på tripadvisor.

Det er en absolutt hyllest til kvinnene i Vietnam. Museet gir innblikk i de forskjellige etniske gruppene i Vietnam og deres ritualer rundt ekteskap og fødsel og pivitol-rollen (avgjørende rollen) kvinner har i det vietnamesiske samfunnet. De små forskjellene mellom de ulike etniske gruppene er godt forklart og støttet av utstillingene (spoiler, alkohol spiller nesten alltid en rolle. Utover det fremhever museet kvinnenes bidrag til det vietnamesiske samfunnet og motstanden mot fransk kolonialisme og Vietnamkrigen. Dette bør du se etter min mening.

Byens beste utsikt – Lighthouse Skybar Hanoi

Lighthouse Sky Bar er en av flere fortryllende takbaren i Hanois gamle kvarter, og baren har et unikt design som ligner et luksuriøst cruiseskip med flere komfortable sofaer og barstoler på første rad mot den fantastiske solnedgangen og byens vakre skue.
Denne baren har panoramautsikt over Hoan Kiem-sjøen, det gamle kvarteret og Red River, og tilbyr en frodig og utendørs setting som er perfekt for å slappe av og nyte deilige cocktailer i.

Finnes ikke noen bedre måte og avslutte en varm dag rundt i trange støvete gater.

Summit Lounge – Pan Pacific tårnet

Disse bildene har vi tatt fra en av de andre skybarene, Summit Lounge.
Summit lounge ligger i 20. etasje i Pan Pacific-tårnet og gir deg det beste av en spektakulær 360 graders takbaropplevelse med utsikt over innsjøen når du kommer opp for å ta en slurk eller cocktail etter en lang dag, mens du beundrer en av de beste atmosfærene i Hanoi når solen går ned over Vestsjøen.
Du kan også få øye på den utstrakte Thanh Nien-veien midt i West Lake og Truc Bach Lake.
En fin måte å avslutte dagen på!

Vil du lære å kjenne Hanoi via maten, bør du lese innlegget under.

Søk også fra forsiden av bloggen, mange innlegg fra Vietnam og andre steder i Asia og Europa.

Eller hva med en tur til spektakulære Ninh Binh ?

Et must see besøk

Leave a Reply