Bli med når vi utforsker templer i Bangkok

Å besøke templer kan være en svært effektiv måte å fordype deg i thailandsk kultur på. Den fred som du vil få ved disse templene er uovertruffen (helt spesiell), den gir deg tid til refleksjon og indre ro.

Tempel etikette

Et tempel er et sted for tilbedelse, så det er viktig å alltid oppføre seg respektfullt når du er på tempelområdet. Besøkende bør kle seg konservativt. Menn bør ha skjorte med armer (korte eller lange, ikke singelett) og helst lange bukser (eller til knærne).
Kvinner bør holde skuldrene, knærne og brystene dekket og kan ikke bruke korte skjørt eller bikinitopper (eller singelett).
Besøkende bør ikke klatre på statuer eller berøre hodet på statuer.
I Thailand regnes hodet som den reneste og helligste delen av kroppen, og å berøre noen på hodet regnes som ekstremt uhøflig.
Føttene, derimot, anses som urene, så å få dem til å peke mot et tempel, munk eller hellig bilde anses som svært støtende. Besøkende må også ta av seg skoene før de går inn i et tempel.
Munkene skal også behandles med respekt. Besøkende bør ikke stå høyere enn en munk. Munkene har ikke lov til å ha fysisk kontakt med kvinner;
De kan ikke engang la en kvinne gi noe til dem. Kvinnelige besøkende som ønsker å gi en munk noe, bør plassere det på bakken foran ham.

Wat betyr “tempelkompleks”. Alle wat`s består av en gruppe bygninger omsluttet av en vegg. De første bygningene som skal bygges er bot, stupa og viham.
Boten, også kalt phra usobot, er ordinasjonssalen og hovedbønnerommet. Nye munker tar sine løfter i denne strukturen. Boten brukes til andre viktige ritualer. Det er alltid en firkantet bygning og inngangen vender tradisjonelt mot øst.
Stupaen, også kalt en chedi eller pagoda, er den helligste delen av vatten. Det er vanligvis konisk eller klokkeformet. Tidlige stupaer inneholdt relikvier av Buddha, mens senere stupaer inneholder restene av konger eller fremtredende munker.
Viharn er forsamlingshuset. Både munker og lekfolk vil samles i viharn for å be eller delta i ulike ritualer.

Wat Arun, “The temple of Dawn”

Wat Arun Amarin Road
På vestbredden av elven Chao Phraya

Et av Bangkoks mest berømte landemerker og kjent fra mange postkort, er Wat Arun best kjent for sin massive prang, et tårn på Chao Phraya elvebredden bygget i Khmer arkitektonisk stil.
Prang med sin høyde på mer enn 80 meter er den det høyeste templet i Thailand.

Wat Arun, kjent som “Temple of Dawn”, er et av bare seks templer av høyeste klasse av førsteklasses kongelige templer, og derfor et av Thailands mest ærverdige templer.

Et av Bangkoks eldste templer er det også, fra år 1768

Det er også et av de få templene som går forut for selve grunnleggelsen av Bangkok som hovedstad, og starten på Rattanakosin-epoken i 1782.
Det var og er et blikkfang som dominerer skyelinen rundt Chao Phraya elven, det gjorde det i løpet av de tidlige dagene av Bangkok, og i dag er templet fortsatt en av de mest imponerende severdighetene på elva.

Etter ødeleggelsen av den tidligere hovedstaden Ayutthaya av burmeserne i 1767, etablerte kong Taksin den store Thonburi på vestbredden av Chao Phraya-elven som den nye hovedstaden, og slik ble Bangkok grunnlagt.

Skulpturene av to mytiske gigantiske demoner, Thotsakan og Sahatsadecha, vokter den østlige porten til hovedkapellet Wat Arun

Wat Arun ligger ovenfor Grand Palace
Området der Wat Arun står, som ligger nesten rett overfor Grand Palace på den andre siden av elven, ble valgt som sted for den nye hovedstaden i Thonburi Kingdom. Tempelet som opprinnelig ble kalt Wat Jaeng ble bygget på restene av et eldre tempel kalt Wat Makok som dateres tilbake til Ayutthaya-tiden.

Erawan Shrine

Erawan-helligdommen er en hinduistisk helligdom i Bangkok,med en statue av Phra Phrom, den thailandske versjonen av den hinduiske skaperguden Brahma.
Helligdommen befinner seg nær Grand Hyatt Erawan Hotel ved Ratchaprasong-krysset i distriktet Pathum Wan.
Den er en populær turistattraksjon og bør besøkes om du er i Bangkok.

Sri Mariamman Temple

I sentrum av Bangkok ligger også et over 100 år gammelt hindutempel på Silom-veien som er et av de mest hektiske forretningsområdene i Thailand.
Dette tempelet er også kjent som Wat Khaek eller Uma Devi-tempelet etter Buddha statuen av tempelet.

Navnet på tempelet gjenspeiler grunnleggerens tro på Shakti som hovedsakelig dedikerer til gudinnen Mariamman.
Den hinduistiske gudinnen Mariamman eller Mor Mari er Guds Sivas dronning. Hun er gudinnen for barmhjertighet og eleganse når hun er i mor Maris form.
Mange hengivne tilber henne og ber om gode ønsker.

Ved dette hinduistiske tempelet, foruten om statuen av Sri Maha Mariamman, er det også statuer av andre hinduistiske guder og gudinner, inkludert Guds Ganesh, Bramha, Vishnu, Lord Thendayuthapani, Sri Mahalakshmi og Sri Saraswathi .
Arkitekturen har det strukturelle tempelet i Sør-India som kombinerer mellom Chola og Palava funnet i Tamil Nadu sør i India.

Inne ligger Sri Maha Mariamman eller Mother Mari som en hovedgudinne for templet omgitt av Guds Ganesh, Siva, Krishna, Vishnu, Lord Thendayuthapani, Sri Mahalakshmi og Sri Kali.
I sentrum av dette hellige tempelet er det et lite hinduistisk tempel der Shiva lingam ligger. (Shivas Lingam representerer senteraksen av livet, og forbinder jorden med universet. Shivas Lingam er symbolsk for den guddommelige Kreative Manifestasjon. Lingam formen er representativ for kraften av Shiva, skapningens Herre, og den maskulines kreative energi.)

Dette tempelet pleide å ta imot bare hinduer, mens tempelet i ettermiddags-perioden er stengt for å be til guder ved å resitere Ramayana.
Imidlertid er tempelet i dag mer åpent for publikum fra tilbedere av andre guder, troende på andre religioner, til også turister.
Sri Maha Mariamman-tempelet er åpent for et besøk og en bønn hver dag med passende kleskode.
Ingen mat er tillatt å bringe inn i templet.
Det er blomsterboder i nærheten av tempelet, som selger blomster, blomsterkranser, frukt og mat til seremonier om du ønsker det.

Wat Benchamabophit (The Marble Temple)

Wat Benchamabophit er et buddhistisk tempel i Dusit-distriktet i Bangkok.
Også kjent som Marmortempelet, er det et av Bangkoks mest kjente templer og en stor turistattraksjon.
Det kjennetegner Bangkoks utsmykkede stil med høye gavler, uttrappede tak og forseggjorte avslutninger.

Åpningstidene er fra 8.00 til 17.30.

Templet ble bygget i 1899 og er også kjent som The Marble Temple, da det er laget av marmor importert fra Italia.
Asken til kong Rama V er gravlagt inne i ordinasjonshallen til Marmortempelet.
Bak tempelet er et Bodhi-tre som ble hentet fra Bodhgaya i India.
Bodhgaya var der Buddha nådde sin opplysning.

Templet er ekstremt elegant og unikt med sine hvite marmorvegger. Arkitekturen er fantastisk og er i tradisjonell thailandsk symmetrisk stil, med et rødt flerlags tak og gull chofas og utskjæringer i endene av taket.

Grand Palace & Wat Pho

Rattanakosin area, Bangkok

Et besøk til Wat Arun kombineres enkelt med to andre høydepunkter i Bangkok.
På den andre siden av elven rett overfor Wat Arun finner du Wat Pho, bedre kjent som “The Reclining Buddha tempel”.

Ved siden av at Wat Pho,er et av Bangkoks mest berømte attraksjon, har du også Grand Palace med sin historiske arkitektur og viktige Emerald Buddha tempelet, Wat Phra Kaew (se lenger ned i innlegget).

Wat Pho – “The Reclining Buddha tempel”.

Wat Pho er et av Bangkoks eldste templer, den eksisterte før Bangkok ble etablert som hovedstad av kong Rama I.
Den ble opprinnelig kalt Wat Photaram eller Podharam, som navnet Wat Pho er avledet fra.
Navnet refererer til klosteret til Bodhi-treet i Bodh Gaya, India, der Buddha antas å ha oppnådd opplysning.
Datoen for byggingen av det gamle tempelet og dets grunnlegger er ukjent, men det antas å ha blitt bygget eller utvidet under kong Phetrachas regjeringstid (1688–1703)

Etter Ayutthayas fall i 1767 til burmeserne, flyttet kong Taksin hovedstaden til Thonburi hvor han lokaliserte palasset sitt ved siden av Wat Arun på motsatt side av Chao Phraya-elven fra Wat Pho.
Nærheten til Wat Pho og det kongelige palasset hevet det til status som et wat luang (‘kongelig kloster’).

1782 flyttet kong Rama I hovedstaden fra Thonburi over elven til Bangkok og bygget Grand Palace ved siden av Wat Pho.
I 1788 beordret han bygging og renovering på det gamle tempelstedet Wat Pho, som da var blitt nedslitt.

Wat Phra Kaew (The temple of the Emerald Buddha)

Temple of the Emerald Buddha og offisielt ved navn Wat Phra Si Rattana Satsadaram, regnes som det helligste buddhisttempelet i Thailand. Komplekset består av en rekke bygninger innenfor området til Grand Palace i det historiske sentrum av Bangkok.
Det huser statuen av smaragd-buddhaen, som er æret som landets palladium.

Er Wat Phra Kaew verdt et besøk?

Selv om du allerede har besøkt en rekke thailandske templer, vil dette definitivt imponere med sin forseggjorte arkitektur og sine vakre veggmalerier.
Du kommer inn i templet gjennom porter bevoktet av fargerike par Yaksha, vokterguder fra buddhistisk og hinduistisk mytologi.


Ferdig i 1784, Wat Phra Kaew (Smaragd-buddhas tempel) er hjemsted for Emerald Buddha, ansett som den viktigste Buddha-statuen i Thailand.

Smaragdbuddhaen i selve The Grand Palace, er hovedattraksjonen.
En figur av den mediterende Buddha laget av ett solid stykke grønn jade, kledd i gull og diamanter.

Med årstidenes endring (sommer, regntid og kjølig sesong), blir kappene til Emerald Buddha statuen endret av HM Kongen av Thailand.

Veggene i hallen er dekket med vakre veggmalerier som skildrer en rekke hendelser i Buddhas liv, inkludert fødsel, død og opplysning.
Et fantastisk bygg, rom men vis respekt og følg reglene når du besøker templet. Templet er av stor betydning for Thailands befolkning.

Smaragd-buddhaen var opprinnelig ved et tempel i byen Chiang Rai (i Nord-Thailand) frem til 1436, da den ble flyttet til Chiang Mai.
Den ble holdt der til Setthathirat I, konge av Chiang Mai og Laos, flyttet statuen til hovedstaden sin, Vientiane (nå i Laos), i 1560.

Statuen ble værende i Vientiane i over to århundrer til byen ble plyndret av siameserne (Thai folket) i 1779 og Emerald Buddha gjenvunnet.

Kong Rama I, den første monarken av det regjerende Chakri-dynastiet, flyttet til slutt den hellige relikvien fra Thonburi – den gang den siamesiske hovedstaden – til en spesialbygd helligdom på eiendommen til hans nye palass over Chao Phraya.

Totalt 112 garuda-skulpturer dekorerer også den sentrale basen av kapellet, mens gigantiske yaksha (demonvoktere) vokter tempelet mot onde ånder.

Templet er åpent for publikum når det ikke brukes til viktige religiøse seremonier av kongefamilien.

Området Grand Palace

Grand Palace i Bangkok er et av stedene alle absolutt må besøke i Bangkok. MEN… det er enormt innholdsrikt og stort, så besøket bør kanskje gjentas for å få med deg alt.

Inngangsbilletten for Grand Palace er THB 500 for utlendinger, thailandske folk kommer inn gratis. ( Dette er et viktig historisk og religiøst sted for Thaiene, ikke en turist attraksjon)

Hvis du ønsker å lære om Thai historie, men ikke ønsker å leie en guide, kan du leie lydguide på engelsk, fransk, tysk, spansk, russisk, japansk, mandarin og thai, for THB 200.

Grand Palace er åpent fra kl. 08.30 til 15.30 hver dag.

Jeg anbefaler på det sterkeste at du drar dit tidlig, så du er der før kl. 08.30, av følgende grunner:
(a) palasset er så stort, du trenger minst 3 til 4 timer for å rekke alt
(b) Du kan unngå folke mengden hvis du går tidlig om morgenen
(c) været er mye bedre om morgenen, ikke så varmt.

Kleskode er en veldig viktig faktor som du må ta hensyn til når du besøker Grand Palace.
Det er ikke tillatt å bruke, ermeløse skjorter, ermeløse vester (tank topper), korte topper (crop topper), gjennomsiktige topper, hot pants (korte bukser), revet bukser, trange bukser, sykkelbukser, mini skjørt.

Husk vann !!!!

Trykk på bilde for større størrelse
Våre turer til The Grand Palace

Fantastisk sted med utrolig arkitektur, så mye gull at det er blendende. Det er et stort sted å se om du vil ha med deg alt, og når det er varmt, som det vanligvis er i Bangkok, trenger du rikelig med vann.

Vi har vært der 3 ganger men har ennå ikke fått med oss alt.

Grand Palace ligger i den gamle delen av byen Bangkok, på bredden av elven Chao Phraya og er en av de må se steder du må besøke i Thailand. Dette komplekset er et av de mest berømte landemerkene i landet, og tilbyr spektakulære bygninger og hellige steder.

Grand Palace er et praktfullt kompleks av bygninger av stor historisk og kulturell betydning for Thailand.
Byggingen av komplekset begynte i 1782 da kong Rama I, bestemte seg for å flytte hovedstaden i Thailand (Siam) fra Thonburi til et område kjent som Rattanakosin-øya på østsiden av Chao Phraya-elven.

Kong Rama 1 – Chakri dynastiet av Siam (Thailand)

Phra Phutthayotfa Chulalok Maharaj, personlige navn Thongduang også kjent som Rama I, grunnleggeren av Rattanakosin Kingdom og den første monarken (kongen) til å lede Chakri dynasty av Siam (nå Thailand). 

Copyright Act, 2537 BE

Komplekset er omgitt av 1.900 meter lange murer og huser blant annet kongelige boliger, tronhallene og Temple of the Emerald Buddha.
Det huset også sentrum av regjeringen, det kongelige hoff og ble sentrum av riket.

Dusit Maha Prasat Throne Hall & Borom Phiman Mansion

De to eldste bygningene er Dusit Maha Prasat Throne Hall og Phra Maha Monthian. Hovedfunksjonen til Dusit Maha Prasat Throne Hall bygget av kong Rama I er å være vertskap for den liggende statsseremonien for konger, dronninger og medlemmer av kongefamilien. Under denne seremonien kan et stort antall mennesker vise sin respekt for den avdøde.

En av de nyeste bygningene er Borom Phiman Mansion som ble bygget tidlig i det 20. århundre av kong Rama V. Denne bygningen er bygget i vestlig stil og ble bygget som bolig for fremtidige konger.

The Golden Stupa – Wat Saket Golden Mount

Den gyldne stupa er huset til Buddha-relikvier. Stupaen har sirkulær base og klokkeform.

Plassert i Pom Prap Sattru Phai-distriktet ligger Wat Saket Golden Mount, et buddhistisk tempel som dateres tilbake over tre hundre år. Et landemerke for byen, hvert år oppsøker utallige turister og lokalbefolkningen templet for dets historie, skjønnhet og åndelige betydning. Plassert på toppen av den mest fremtredende bakken i Bangkok, er stedet gjort enda mer slående av sin utrolige fargelegging, arkitektur og layout. Gjemt innenfor murene er århundrer verdt av historier, alle innen rekkevidde for enhver besøkende som er nysgjerrig nok til å ta seg opp de tre hundre trinnene.

Selv om den gyldne stupaen kan sees på god avstand, kan den nøyaktige plasseringen av Wat Saket Golden Mount være vanskelig å finne på de svingete veiene i Bangkoks gamleby.
Ellers kjent som Rattanakosin Island, er Bangkoks gamleby en øy i bare de løseste termer, siden den er omgitt av en bred kanal.

Dette historiske området ble tidligere ansett som et befestet sentrum, med hele området som en fantastisk samling av Bangkoks eldste bygninger og historiske steder. Hvis du vurderer å besøke Wat Saket Golden Mount Bangkok, anbefales det at du setter av like mye tid til å utforske Bangkoks gamleby.

Chakri Maha Prasat Hall

Chakri Maha Prasat Hall er en tidligere kongelig residens, bygget av kong Rama V i 1877.
Denne unike bygningen har en kombinasjon av europeisk arkitektur i den nedre hallen og taket er i thailandsk stil.

De omkringliggende galleriene – veggmalerier

Det kongelige klosteret er omgitt av vegger dekket med vakre og svært detaljerte malerier av Ramakien, den thailandske versjonen av det indiske eposet .
Store deler av Ramakien ble skrevet av kong Rama I og kong Rama II.

Maleriene forteller scener om kampen mellom det gode og det onde.
De ble først opprettet da palasset ble bygget i det 18. århundre og siden da blitt restaurert flere ganger.

Du finner også fantastiske veggmalerier i Wat Phra Kaew .

Modell over Angor Wat ( Kambodia- Kambodsja)

Modell av Angkor Wat
Selv om jeg har vært i Angkor Wat en gang tidligere, ble jeg fortsatt imponert av denne imponerende modellen av det praktfulle Angkor Wat templet.

Kleskode og respekt

Siden dette er et hellig sted, vennligst følg kleskoden.

Det betyr ingen korte bukser, ingen skjorter uten ermer, ingen bare føtter. Som i ethvert tempel i Thailand, vennligst ta av deg skoene.
Nær inngangen til palasskomplekset finner du en hall der du kan låne riktig klær (Sarong) om nødvendig.

Foto- og videoutstyr er tillatt i det meste av Grand Palace, men det er ikke tillatt inne i Wat Phra Kaew-tempelet (The Emerald Buddha temple).

Hvordan kommer du deg til Grand Palace ?

Du kan komme deg til Grand Palace med elvebåt, MRT Subway, taxi eller tuk tuk.
Det er ingen Skytrain stasjon i området.

Hvis du bor på Khaosan Road og ikke har noe imot å gå, ligger Grand Palace bare 1,5 km unna!
Det er sannsynligvis ca en 15 til 20 minutters gange, ikke en dårlig morgenøvelse!🤩
For å dra til Grand Palace med båt, kan du ta BTS til Saphan Taksin, og deretter ta Chao Phraya Express Boat (grønt flagg eller oransje flagg) til Tha Chang bryggen.
Vær oppmerksom på at det finnes 2 typer Chao Phraya: Ekspressbåt og turistbåt.
Express Boat er billigere med 15 til 32 Bahts avhengig av avstanden.

Historisk konglig bygning i Hua Hin
Historisk konglig bygning i Cha Am/ Hua Hin

Leave a Reply