Kvinners hemmelige språk Nushu

“Når jeg hører de vakre sangene deres, kan jeg se deres tårer.”

I dag er det ikke akkurat hverdags-glede jeg har tenkt å dele med dere.
I dag er jeg sårbar, ydmyk, rørt og ganske sint.
Jeg har oppdaget en historie så vond, men samtidig så sterk, jeg har oppdaget Nüshu.

Nüshu var/er et skriftspråk avledet fra kinesiske tegn som ble brukt utelukkende blant kvinner i Jiangyong County i Hunan-provinsen i Sør-Kina.
Et språk ingen andre enn kvinnene selv kunne og som de lærte sine døtre i generasjoner, språket var deres eneste måte å kunne uttrykke seg på, drømme, støtte hverandre eller rett og slett ha et samhold.
Og det ble oftest brukt og formidlet via sang av dikt.


Det i seg selv er kanskje ikke så eksepsjonelt, men historien bak språkets opprinnelse, kvinnenes egne historier gjennom dette hemmelige språket og deres liv har brent seg fast i hjerte mitt.
Jeg undrer ofte på hvorfor menn til enhver tid har hatt behovet for å trykke kvinner ned med makt, ta fra de alt av goder og ja rett og slett plage de med sin makt og tvang.
Og det at det fortsatt skjer, gjør meg frustrert, sint og opprørt.

Så i dag reiser jeg meg som en sterk kvinne, en kvinne som kan og tør å si min mening.
I dag blir jeg en del av Nushu sisters og deres samhold over hele verden.

Å tie kvinner og deres lidelse har vært et eldgammelt verktøy som overskrider mange tider og land.
Kvinner selv har bekjempet deres egne undertrykkelse på en rekke ulike måter, men en av de mest spennende metodene kvinner har brukt for å bekjempe undertrykkelse på, er deres evne til å beholde stemmen.

Dette kom mest ekstraordinært til uttrykk gjennom Hunan-kvinnene i Kina.

Nüshu betyr bokstavelig talt “kvinneskriving” på kinesisk.
I dag er det verdens eneste skrift språk som ble brukt utelukkende av kvinner.
Det ble utviklet blant landsby kvinnene i Xiao-elvedalen, i Jiangyong-fylket i Kinas Hunan-provins, hvor det er en blanding av Han-kultur og Yao-folkegruppen.

Hvorfor hadde disse kvinnen dette behovet ?

Nüshu ble brukt som en transgressivt* verktøy for å uttrykke egne opplevelser, følelser, biografier og ideer, i en tid da de på grunn av deres kjønn fikk forbud mot tilgang til utdanning, egne meninger og kun hadde betydning og en rolle innenfor husets fire vegger.
*enhver atferd som forårsaker fysisk, mental eller følelsesmessig skade på en annen person

Det ble opprinnelig antatt å være en kode for trass mot det svært patriarkalske samfunnet disse kvinnene vokste opp i.
Disse kvinnen skapte sterke bånd og kalte seg “søstre”, søstrene var en typisk gruppe på tre eller fire unge kvinner, som lovet hverandre vennskap ved å skrive brev og synge sanger i Nüshu til hverandre.

«Kvinner brukte sitt skrift språk til å fortelle historier, trøste hverandre, synge sorg og uttrykke beundring.
I denne prosessen ble det bygget et paradis.
“Tianguang (himmelsk lys) er et ord som ofte forekommer i Nüshu verk.” Nüshu-utøvere fant trøst i dette ordet, lyset som kunne lede dem gjennom alle deres sorger og vanskeligheter til et bedre liv.
Ingen begikk noen gang selvmord faktisk, fordi Tianguang gjorde dem sterkere og mer optimistiske.
“Gjennom tårene sluttet de aldri å søke solen og himmelens lys.»

Nushu og styrke gjennom søsterskap er en litt annen type feminisme enn den man vanligvis hører om i Vesten.

Nushu handler om at man får styrke fra hverandre gjennom å ha et rom å dele ting og livets vanskeligheter i.
I dette tilfellet gjennom et språk kun for de, et språk ingen mann kan lese.

Hvem var disse kvinnene?
Nü Shu , det hemmelige språket ble først utviklet i PuMei Village, en by med mindre enn 20 000 mennesker, i JiangYong fylke.
Skriftspråket ga kvinnene en styrke, det ga de selvutfoldelse i en tid der fotbinding, og den kinesiske kvinnens liv ble målt etter “tre patriarker”
– faren hennes før ekteskapet, mannen hennes etter og sønnen da han ble overhodet i husholdningen.

I nesten 1000 år led kinesiske jenter og kvinner under et grusomt skjønnhetsideal skapt av menn, der det var om å gjøre å ha minst mulig føtter, en tradisjon som startet på begynnelsen av 900 tallet.
Små føtter som også ble kalt lotusføtter.

Men tro ikke på noen måte at dette innlegget handler om å peke finger mot Kina, dette handler kun om menns behandling av kvinner gjennom historien, du ser det fortsatt i flere land og det er ikke lenge siden dette også var en virkelighet for kvinner også her og for noen er den fortsatt en veldig ekte virkelighet.

Det gjør noe med meg når jeg ser dokumentarer som Hidden Letters, og i dag traff uretten meg mer enn ellers.
Noe jeg er glad for da det kun er kvinner som meg, som tør å bruke stemmen min høyt som kan gi andre kvinner samhold, anerkjennelse og gi dem et ansikt, en stemme og en forskjell.

Kvinner som er fri må aldri ta friheten sin som en selvfølge, for selv der kvinner er frie, er det vold, voldtekter, undertrykkelse, hersketeknikker og fremdeles er det en lang vei å gå før typiske kvinneyrker blir verdsatt på samme måte som mannsdominerte yrker.
Ja bare det at disse to ordene fortsatt brukes, sier jo kanskje sitt.

Takk til alle sterke menn og kvinner som sammen ønsker å gi en lang trist historie en fortjent slutt.
La oss se det unike i våre likheter og ulikheter, la kjærligheten til hverandre gi oss like stor frihet.

Dokumentaren kan du se på NRK TV

Nushu sisters nettside, kvinner over hele verden samler seg å gjør en forskjell, trykk på lenken under for mer informasjon.

https://www.nushusisters.com/

Nødvendigheten av Lotusføtter

Kvinner er som blomster eller piltrær.
De skal være myke, lette og grasiøse.
Derfor er det viktig med snørte føtter. Bare snørte føtter gir dem muligheten til å gå med korte og lette steg, samtidig som de svaier fra side til side, nøyaktig som piltreet i sval vind. Folk lovpriser den slags. En kvinne uten snørte føtter, derimot, labber fra hus til hus med tunge skritt. Ikke rart at hun blir skjelt ut.

En mann som kommer fra en velstående familie vil ikke gifte seg med en kvinne med store, usnørte føtter. En kvinne blir utvalgt på grunn av sine perfekte føtter. Skulle det etter giftemålet vise seg at kvinnens føtter er større enn antatt, vil hun påføre ektemannen, svigermoren og svigerinnene stor sorg.

Kvinner er som gull, som smykker. De bør oppholde seg hjemme. Uten snørte føtter kan de gå hit og dit sammen med upassende menn. Slike kvinner får et dårlig rykte. Smykker med alvorlig skjønnhetsfeil blir alltid kastet.
- Lu Xian 1600 tallet (dikter)

Lotus betyr renhet, gjenfødelse og styrke.
Alt annet enn lemlesting og smerte.

Fotograf: Tetsuzo Fujita

Finn din indre styrke, finn din Nushu og gjør dine tårer om til solskinn.

Sa Pa – Nord Vietnam

Rismarkene, fjellene og de etniske stammene, er absolutt verdt et besøk!
Sa Pa er et utrolig sted, alle bør besøke om de skal reise til eller oppleve nord Vietnam.

Sa Pa er en åsby i Lao Ca-provinsen, nordvest i Vietnam.
Den ligger på Hoang Lien Son-fjellsiden, og har utsikt over de terrasserte rismarkene i Muong Hoa-dalen, åsbyen er også nær den 3143 meter høye Fan Si Pan-toppen, som kan klatres via en bratt, flerdagers guidet tur.

Med sin fantastiske natur og sitt mangfold av vennlige mennesker, er det lett å se hvorfor Sa Pa er et så populært turistmål.
Sa Pa-regionen er fremtredende for sitt bilde-perfekte fjellandskap og de forskjellige kulturene til mange ulike etniske stammer, som de røde Dzao, Hmong og Phù Lá stemmen blant andre.

Er du natur- og kultur elsker bør du starte ditt besøk i nord Vietnam akkurat her.

Sa Pa – Lao Cai provinsen

Sa Pa er ikke bare kjent for sine rismark terrasser, området er også kjent som regionen med de mange fantastiske områder for fotturer eller sykling gjennom frodige fjelldaler, til de avsidesliggende landsbyene der de ulike minoritetets gruppene lever med sine tradisjoner, kulturer og religioner.
Cat Cat village, Muong Hoa Valley,… er et par steder du bør se og oppdage for å forstå mer om menneskene som bor og lever her, så vel som kulturen i hele Vietnam, da Vietnam er et land hvor størstedelen av befolkningen, cirka 90 prosent, er etniske vietnamesere.
To prosent er etniske kinesere.
Men det er også mer enn 50 etnisk-lingvistiske grupper, også kjent som montagnards.* Ordet er fransk og betyr : “Highlander,” or “Mountain Man”

*I Vietnam er betegnelsen montagnardene brukt om de som er snakkere av Mon-Khmer-språk som Bahnar, Mnong og Sedang og snakkere av austronesiske (malayo-polynesiske) språk som Jarai, Roglai og Rade (Rhade).
Deres religiøse tro involverer mange ånder knyttet til naturen eller forfedre, og de opprettholder sjamaner og trollmenn til å gå i forbønn med dem.
Blant Jarai, Mnong, Roglai og Rade spores avstamning gjennom moren.
Den typiske husholdningen er et langhus bebodd av kvinnene i en morslinje med ektemenn og barn.
Montagnardhus er vanligvis hevet over bakken på påler/stylter. Oftes på lansbygden der de dyrker ris.

Vi hadde dags turer til begge disse landsbyene samt Bac Ha markedet i sentrum av Sa Pa.

Bilder under fra Cat Cat Village
En nydelig lang gåtur gjennom elver, bekker, risåkre og lokalsamfunn.

Bilder under fra Muong Hoa Village
Det er en lang gåtur gjennom vakker natur, men det er trange stier, endel opp og ned så det er viktig med vann og gode sko.

Markeder i Sa Pa

Bac Ha Market, et Sapa`s-helgmarked som holdes hver søndag, er helt klart det mest kjente Sapa-markedet blant alle.
Dette store markedet selger allt, fra ferdigmat, tradisjonelt håndverk, Tho Cam-klær til grønnsaker og andre daglige nødvendigheter.

Coc Ly Market – Et av de aller beste Sapa-markedene.
Hver tirsdag kommer de lokale fjellstammene til Coc Ly Market i Sapa. Dette er samlingsstedet til Nung-, Black Dzao-, Tay- og Flower Hmong-folket fra hele Sapa-landsbyen og hit kommer de for å kjøpe og selge varene sine.

Sin Cheng Sapa Market Vietnam – På onsdag er det å gå til Sin Cheng Market et supert alternativ for alle turister mens de bor i Sapa.
Dette er et lite marked som ligger i Si Ma Cai-distriktet i Lao Cai-provinsen.
Sin Cheng Market ligger bare rundt 10 kilometer fra Sapa by, men på grunn av veiens dårlige tilstand er det noen ganger helt umulig å nå dette travle markedet, spesielt med dårlig Sapa-vær.

Sapa bymarked Også kjent som Love Market Sapa, tidligere og nå fungerer dette markedet som samlingsstedet for de unge voksne når de er på jakt etter ekteskapspartnere.
I dag er Sapa Love Market åpent hver lørdag, og fungerer ikke bare som et matchmaking-sted, men som et ekte marked.

Cao Son-markedet i Sapa konkurenten til Sin Cheng Market da de begge er på onsdager.
Dette Sapa-markedet ligger ganske nær Chay-elven, og turister kan også ta en båttur på denne elven for avslapning og sightseeing , dette er en vakre elv.

Can Cau-markedet Litt lenger mot nord ligger Can Cau-markedet, som ligger bare noen få kilometer unna grensen mellom Vietnam og Kina.

Muong Hum-markedet – Et annet søndagsmarked i Sapa, Muong Hum Market, er også et attraktivt reisemål for reisende som kommer til Sapa. Dette Sapa-markedet ligger i Bat Xat-distriktet i Lao Cai-provinsen, og har virkelig drømmeaktige og fredelige omgivelser, liggende nede i dalen med sildrende bekker rennende gjennom.

Ved Can Cau-markedet – grensen til Kina
Hvordan kommer du deg til Sa Pa

Vi tok natttoget til Sa Pa, med tog tar reisen fra Hanoi til Lao Cai (nærmeste jernbanestasjon 35 kilometer eller 22 miles fra Sapa) 8 timer.
Der ble vi hentet av hotellet vi skulle bo på.
Men du kan også reise via buss eller leie sjåfør med minibus/taxi. Men den aller letteste og beste måten er natttoget, veiene er ikke like komfortable hele veien.

Tog reisen fra Hanoi og oppover fjellene mot Lao Cai er enormt vakker, og også spesiell er den siste bilturen fra Lao Cai til Sapa, ved at det er importerte trær fra Frankrike hele veien oppover.
Luften og fjellene minner om steder i Norge men lyset, fargene, rismarkene og kulturen her oppe er noe helt for seg selv.

Under ser du bilder lånt fra nettet

Den beste tiden å besøke Sa Pa er fra mars til mai og september til november, med september som den absolutt beste måneden. Dette er måneden risen er klar for høsting og de terrasserte rismarkene er lengst med fantastiske gule og gylne farger.
Vi var der i Juli og selv om det kanskje ikke er den beste måneden var det utrolig vakkert her også da. Det kan du se på bildene våre lengre ned i innlegget.

Overnatting i Sa Pa

Det beste området for å finne overnatting i Sa Pa er rundt Cau May – Muong Hoa-gaten.
Her finner du vandrerhjem, hoteller og resorter.
Dette området er vanligvis dyrere enn de andre områdene da utsikten er veldig vakker, med utsikt over Fansipan og Hoang Lien Son-fjellene med rismarkene i dalen.

Fansipan-fjellet er den høyeste toppen i Indokina

Vi bodde på det fantastiske hotellet Victoria hotell Sapa med denne utsikten, blant annet.

Utsikt fra Victoria Spa resort
Fra Hanoi til Sa Pa med ærverdige Victoria express

Eventyret vårt begynte med en natt bort fra byens lys i Hanoi og inn i Vietnams robuste nordlige høyland med Victoria Express, som en kombinasjon til vårt opphold på hotellet med samme navn.
Victoria Express-loungen tilbød oss første klasses omsorgen, fra første sekund ble vi tatt i mot med den beste service og dette var gjennomgående fra Victoria-teamet gjennom hele vårt opphold i Sapa.

Sett deg inn i din egne lille natt kupe – dekorert med etniske tekstiler og bilder av reisemålet ditt Sa Pa på veggene – eller slapp av med en kveldsdrink i togets restaurant, som vi gjorde mens toget buldrer ut fra stasjonen i Hanoi, over Red River og Long Bien Bridge og inn i natten.
En ekstraordinær opplevelse….

Innen solen titter over fjellene, har du våknet opp fra søvnen, fått en liten matbit, og ser utover endeløs ubebodd vill natur og plutselig har du gått av toget ved stasjonen i Lao Cai som er provinsen Sa Pa ligger i .
Dette føles kanskje ikke som den mest glamorøse ankomsten akkurat her i Lao Cai, men hold ut litt lenger: Victorias private sjåfør frakte deg raskt fra stasjonen til Sa Pa by, hvor vi ble ønsket velkommen med kalde håndklær, varm te og varme smil på vakre Victoria Spa hotell.

Du kan ikke forlate Sapa uten å se og oppleve det fantastiske landskapet selv.
Victorias turistinformasjon på hotellet kan hjelpe deg med å arrangere en eller flere dagsturer til risterrassene nær Sapa by hvis du overnatter her.
Eller du kan også finne deg en lokal guide, du kan også utforske områder alene men det er ulent terreng og dårlig med merking om du skulle komme deg utenfor de små landsbyene her oppe.
Det er utallige små landsbyer å utforske i denne delen av Vietnam, hvor bondesamfunn og etniske minoriteter fortsatt praktiserer en tradisjonell livsstil.
Du kan ta en workshop for å lære om H’mong-broderi og batikkfarging, planlegge en piknik i en av de nydelig åsside, eller besøke en av de mange fossene i området.
Du kommer garantert tilbake med en historie å fortelle. Det gjorde iallfall vi, dette er et besøk som har brent seg fast i hele familiens minne.

Våre dagsturer til Muong Hoa Village og Cat Cat Village

Husk at selv om du kanskje kan oppleve minoritets folkets interesse noe intense på veien når det gjelder salg, er dette deres måte å overleve på.
Det er faktisk ganske koselig og ekte, å gå disse turene sammen med de ned til deres landsbyer og hverdagsliv .
Vent med å kjøpe noe til turen er over, da får både du og de noe ut av ditt besøk til deres landsby, og det synes jeg alle burde gjøre med et smil og en ydmykhet.

Dette er noen flere bilder fra vårt besøk i Juli, som dere ser er det vakkert også da, selv om dette ikke regnes som den den beste årstiden å besøke Sa Pa på.

Red Dao og H`mong stammene fra våre turer i Sa Pa

Minoritetsgruppen du ser med røde skjerf på hodet er Red Dao-stammen: Denne stammen er den nest største etniske minoriteten i Sapa-distriktet og en av de mest karakteristiske Vietnam-stammene.
De kalles også “Jungle People”.
Deres unike trossystem inkluderer elementer av konfucianisme, buddhisme og taoisme.

I de forskjellige landsbyene, bor det forskjellige stammer.
Alle stammene har sine egne spesielle tradisjoner, drakter, levesett og språk.
Disse språkene er vidt forskjellige, og de kan ikke forstå hverandre før de bytter over til å snakke vietnamesisk.
Den største av disse stammene er H’mong.

H’MONG-stammen som du kan se i flere land i Asia : Stammer opprinnelig fra Kina, H’mong-folket kom til Vietnam for 300 år siden. Dessverre, på grunn av at deres leseferdighet er lav, er det ikke mye nedskrevet historie til Hmong-folk i Vietnam.
Derav blir Hmong-tradisjoner og historier videreført gjennom ritualer og legender.
Vietnams Hmong-samfunn er patriarkalsk, noe som betyr at hver Hmong-landsby har en sjef for landsbyen som tar seg av alle problemer som oppstår.

Noen av landsbyene vi besøkte var Lao Chai, Ta Van, Cat Cat village og Ta Phin village.

Andre steder du bør se i Nord Vietnam

Sjekk bloggen min, du vil finne mange tips og nyttige reise erfaringer.

Ha Long on land
Bli kjent med Hanoi gjennom ulike kulinariske matopplevelser
Fantastisk Hanoi

DAR restaurant – Food for the soul

155/6 Hua Hin, Takiab Village, Nong Kae, Hua Hin

Jeg har skrevet om DAR restaurant i et tidligere innlegg, men dette er en av våre absolutte favoritter og det er en av de restaurantene vi må besøke hver eneste gang vi reiser hjem til Hua Hin.

DAR er som jeg har skrevet tidligere mer enn kun en restaurant for oss, Chef Salina og servitør, og bartender Rocky er våre familievenner gjennom flere år nå.

Men det påvirker ikke det faktum at dette er en stjerne restaurant, vi kunne fint vært familievenner selv om vi ikke besøkte deres restaurant, som vi var før de startet sin egne lille restaurant på Grand Market i 2015.

Den første DAR restauranten var på Grand Market

D – Darnia
A – Auzii
R – Rocky

Under ser du de alle tre 😍 første sønn, mor og far = DAR
Bilder under er fra den første DAR restauranten på Grand Market.

DAR restaurant har fantastisk mat til gode priser, ingen steder jeg har besøkt har vært i nærheten av deres papaya-salat eller Green curry som er 2 av mine favoritter her på DAR og i Hua Hin.

Retter jeg ofte bestiller for å sammenlikne smaker og kvaliteter på de ulike restaurantene og deres råvarer.

Nå i August fikk jeg en ny favoritt dere alle bør prøve, jeg har ikke sett eller smakt denne retten på noen andre restauranter i Hua Hin eller Pranburi som er steder vi ofte spiser i.
Chef Salina, er nytenkende og veldig opptatt av råvarene hun bruker, hun tar ingen snarveier og elsker det hun gjør. Noe du merker når du får maten på bordet. 👌🏻 🤩

På DAR er det ofte fult, ja så fult at det er køer når det er sesong. Og grunnen er helt klart maten men også dette ekteparets tilnærming til sine gjester.
De elsker det de gjør og hver eneste dag viser de sine gjester at nettopp de eller da du er helt spesiell for dem, de gjør det de kan for at du skal få en god matopplevelse i gode varme omgivelser.
Og for oss som ofte er observatører når vi er her, har vi tilgode å se noen forlate denne restauranten uten et smil eller en latter.

DAR restaurant – Thai Cuisine

Du kan spise ved deres restaurant som både har utendørs og innendørs servering.
Innendørs er du tett på Chef Salina, hun kokkelerer midt i restauranten, men du kan også bestille takeaway, noe mange gjør for å spise i eget hjem.

Meny for fisk, Tiger reker og hummer
Meny for forretter og Curry suppe retter
Meny for grønnsaker og vegetar retter
Meny for stekte retter – Stir fried, Burrito og desserter
Rocky The Bartender

Men DAR har også tidligere bartender fra Hardrock Cafe i Bangkok, Rocky her.
Så derfor har du en helaften ute på byen reddet, her feires det mange bursdager og familiesammenkomster.
Og er det litt tid til overs, kan du også oppleve Rocky briljere med gamle bartender triks live 🤩
Ta deg en drink i baren, eller noe helt spesielt til maten.

Chef Salina
Fra drøm til virkelighet

Sammen har de klart det igjen og igjen, de måtte flyttet da Grand Market helt plutselig ble nedlagt, så kom Covid og deres drøm ble til et mareritt.
Men med nytt sted og åpning etter pandemien har de nok engang reist seg og deres kunder er trofaste.
Lite vitner i dag om den kampen de har hatt de siste årene 😍 Som jeg alltid har sagt, har du klart det på egenhånd engang før, klarer du det igjen.
Vi er så utrolig glad for at dere kan fortsette med det dere elsker….. for akkurat det elsker deres gjester også at dere gjør.
Et par år har det også kostet å få på plass ansatte og det har vært tøft å være kun de 2 , uten noe hjelp når stamgjester kommer i hopetall.
Men i sommer besøkte vi gamle DAR og det setter både vi og deres trofaste gjester pris på.

Takk for at dere ikke har latt noen få negative tilbakemeldinger fra uvitende gjester la dere gi opp 😍 for dere har 4,5 stjerner av 5 på Tripadvisor og det forteller alt.
Hvem andre enn dere 2 kan drifte en så stor restaurant helt alene uten hjelp, snart kan dere igjen hvile litt med barna deres 🙏🏻 for nå har dere alt på plass igjen, og DAR leverer kulinarisk thaimat nok engang for sultne thaier, innflyttere og turister.

Best restaurant on Tripadvisor 2023 – DAR Restaurant


Gratulerer nok engang med en helt ny start.

Tripadvisor for anmeldelser, trykk på lenken under.

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g297922-d10677008-Reviews-DAR_Restaurant-Hua_Hin_Prachuap_Khiri_Khan_Province.html?m=19905

Min nye favoritt rett – Red Curry med AUS sirloin

Denne retten må bare prøves dere 🤩 en blanding av Thai retten red curry og biff sirloin….. perfekt kombinasjon.
Og selvfølgelig Hua Hin`s beste papaya-salat til forrett.

Tegnet og designet av Henrik Ruud – B9galleri.no
Første innlegget fra DAR restaurant, trykk på bilde for å lese og se alle bildene.

Andre historier og bilder i dette innlegget.

Første innlegget fra DAR restaurant
Trenger du illustrasjoner, logoer eller design

Henrik Ruud kan hjelpe deg, ta kontakt med han via hans nettskole og bedrift.
Skreddersy dine illustrasjoner og logoer slik ingen andre har de.

https://www.b9galleri.no/


Romantiske Wassilioff Hotell – Stavern

Tollbodgaten 6, 3290 Stavern

Stavern (frem til 1930 Fredriksvern) er en by i Larvik kommune i Vestfold og Telemark fylke.

Wassilioff nederst til høyre

Det beste jeg vet er å få gavekort til jul og/eller bursdag.
Det forplikter meg til å finne gode nye opplevelser innenfor de rammene gavekortene gir meg.

Et av våre gavekort fra julen 2022 var fra YouWish, de har 926 opplevelsesgaver å velge mellom i alle prisklasser og nesten over hele Norge men også i Sverige.

For dette gavekortet valgte vi en “Romantisk Hotellnatt på Wassilioff Hotell” i Stavern.

https://youwish.no/

Opplevelses gaven hadde følgende innhold: dobbeltrom med havutsikt. Musserende på rommet, 3-retters middag og frokost.
Altså en perfekt overnatting på et historisk kysthotell, helt nede ved havet i vakre Stavern.

Wassilioff Hotell

Jeg liker å lese om steder jeg skal til i forkant av et besøk, det gjelder både turer i nærmiljøet, innlands- og utlandsreiser, jeg leter fram historier og ser om det er noe jeg bør få med meg også i nærheten av der jeg er, når jeg først er på besøk et sted.
Det er liksom litt av opplevelsen, det gjør selv den minste opplevelse litt større og mer interessant for meg.

Historien om Wassilioff er intet unntak, for dette er et gammelt historisk hotell.

Hotellet ble etablert i 1844 av den russiske kontormann Michael Wassilioff (1814–1875) fra Riga som før 1840 hadde rømt for å unngå tjeneste i det russiske militær, og kommet seg ombord skuta til en kaptein Wurschmidt som skulle til Stavern. Han ble der gift i 1841 med den to år yngre Anne Marie Jacobsdatter, som da var gårdeier der på kaien.
Michael gjorde det om til bakeri og hotell, og etablerte også dampskipsekspedisjon.

Sønnen Ingebrigt Wassilioff (1842–1905) var utdannet maskinist, men overtok hotellet i 1867 og gjorde det viden kjent, med søsteren Tatiana Wassilioff (1843–1898) som kjøkkensjef. De fikk tre stjerner i Baedeker’s reiseguide (datidens Michelinguide) som i 1878 utkom med sin første utgave som dekket Norge og Sverige. Dette var guidens høyeste utmerkelse og ble kun gitt til to hoteller i Norge, Chistiania Hotell i Christiania og Hotel Wassilioff i Stavern. Wassilioff-slekten døde i 1898 og 1905, men hotellet fortsatte å være et celebert hotell utover 1900-tallet og helt frem til i dag.

Hotellet brant i 1922. Ved gjenoppbyggingen i 1923 ble utsmykningene i den såkalte «Aamodtsalen» utført av Larvikskunstneren Asbjørn Aamodt (1893–1966) som da også flyttet til kunstnerkolonien på Citadelløya utenfor Stavern i 1925. Hans venn Herman Wildenwey (1885–1959) og Gunnar Reiss-Andersen (1896–1964) var hyppige leietakere på hotellet, inntil de fant seg fast bolig i Stavern.

Under flere perioder fra 1890 til 1938

Wassilioff Hotell i dag – et vakkert og populært kysthotell fortsatt.

Trykk på bilde under for å komme til hotellets hjemmeside.

Restaurantene

Utsmykningene i den såkalte «Aamodtsalen», på bildet over er som tidligere fortalt utført av Larvikskunstneren Asbjørn Aamodt (1893–1966). Trykk på bilde for å se det stort.

Se og les mer om Wassilioff Hotell på deres facebookside. Trykk på ikonet under.

Spøker det på kysthotellet Wassilioff ?

Ja det er faktisk flere gjester som hevder at det spøker på rom nummer 216 på Wassilioff hotell.
Og på YouWish kan du kjøpe en slik overnatting på dette rommet i gave til noen som tør eller kun et gavekort, så kan de velge selv hva de vil oppleve.
En Spøkelsesnatt på rom 216 heter opplevelsen

Rom 216 har åndelige gjester……..

Hvem er det som spøker på dette rommet ? Rom 216……

Flere av hotellets gjester kan fortelle om merkelige lyder og til tider guffen stemning på rom 216.
Kjenner du noen som ville likt å overnatte her?

Peter Wessel Tordenskiold (1690–1720) var en dansk-norsk sjøoffiser som ble en av de store helter i norsk historie. Han hadde godt drag på damene og kom i skade for å hekte seg inn i et trekantdrama med et tragisk utfall.
Tordenskiold var stadig i Stavern, og på en av turene ble den unge tjenestepiken Elise på 18 år, i likhet med mange andre kvinner, svært sjarmert. Elise, allerede forlovet med en løytnant, ble gravid med Tordenskiolds barn. Krigshelten forlot henne, og da fortvilelsen og skammen ble for tung å bære, druknet hun seg i brønnen ute på Citadelløya.

Citadelløya

Tidligere gjester kan fortelle om møbler som flytter seg i rommet, og knirking i tak og vegger. Det sies at man kan høre henne i nattens mulm og mørke rope på sin kjære Peter. Men kommer man for nær, forsvinner hun.
Elise beskrives som en slank og vakker ung pike, men ingen har noen gang sett ansiktet hennes.
Så hva med en slik julegave til noen som tørr? 🤩

Trykk på lenken under for norges skumleste hoteller………

https://www.vg.no/forbruker/reise/i/21VdGa/her-er-norges-skumleste-hoteller: Romantiske Wassilioff Hotell – Stavern
Vår romantiske overnatting på Wassilioff Hotell

Denne helgen var det meldt regn og overskyet men når vi våknet denne lørdagen skinte solen så den varmet som en vårdag.

Vel fremme ved hotellet ble vi innlosjert på det vakre rommet Jonas Lie, et nydelig rom med utsikt utover holmer, skjær og Citadelløya.

Jonas Lauritz Idemil Lie var en norsk romanforfatter, poet og dramatiker som sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland regnes for å ha vært en av de fire store i norsk litteratur på 1800-tallet.

Prosecco Doc – Casa Canevel Brut

Utsikten fra rommet

I påvente av vår 3 retters middag går vi en tur i det fine været

Vår gavekort-opplevelse inneholdt som sagt også en 3 retters middag, og vi var både spente og sultne når vi gikk inn i den fantastiske matsalen fra 1800 tallet.
Jeg elsker slike unike hoteller, hoteller som viser sin historie på vegger og tak.

3- retters middag på Wassiliof Hotell

Det var en variert og nydelig kombinasjon av mat og viner til, vi storkoste oss og det så det ut som alle de andre gjesten gjorde også.
Gode smakskombinasjoner, passe store retter og lekkert anrettet.
Litt lite smak på hovedretten etter vår smak men nå er vi også vant med å bruke mye krydder når vi lager mat. 🤩
Men kjøttet var perfekt, nydelige glaserte gulrøtter og salt bakt sjalottløk.
Laksen var også helt nydelig…. elsket dill-majonesen, for en smaksopplevelse…..

Eggelikør, vaniljeis og søte kirsebær blir heller aldri feil… Og etter ulike viner og en smakseksplosjon av opplevelser var det godt med en varm kopp kaffe, tusen takk for en fantastisk mat-reise….

Og du kan selvfølgelig bare dra hit for å spise et nydelig måltid, de har også Søndagsbuffet hver søndag fra 13.00-17.00.

Søndag morgen i Stavern

Våkner opp til nok en vakker dag her i Stavern… og litt over 09.00 befinner vi oss nede på stranden i stekende sol med en varm kopp kaffe.
Hva en overnatting kan gjøre med sjel og sinn….

Ved min venstre side har jeg alle mine hjelpere og vår Benjamin ❤️

Frokosten er klar…..

I lyse deilige lokaler, kan du velge fra deres varierte buffet… en god frokost og et særdeles godt utvalg.
Jeg er nok litt for tradisjonell for søndagsfrokost for meg er egg hahah….

En rusletur i vakre Stavern, sommer og kunst paradiset i Vestfold

Men hit kan du fint dra uansett hvilken årstid du befinner deg i, her finner du ro og stillhet. Her finner du inspirasjon og kreativitet.

Det er iallfall det jeg tar med meg hjem etter et døgn her i Stavern.

Andre opplevelser
Bo trærne ved svenske grensen
Høstens poesi – Møringa

Sam Roi Yot nasjonalpark

Endelig på tur igjen, denne gangen drar vi sørover mot Pran Buri, Kui Buri og nasjonalparken Sam Roi Yot.

I provinsen Petcanburi og Kaeng Krachan nasjonalpark finner du vill jungel, tett vegetasjon, ville rovdyr som panter, tiger og bjørn . Men du finner også utallige sjeldne plante, fugle- og insektsarter også.

Sam Roi Yot er et distrikt i den nordlige delen av Prachuap Khiri Khan-provinsen i det sentrale Thailand.

I Sam Roi Yot finner du også mye av dette men i et litt annet landskap, her blant saltvann, ferskvann, grotter og fjell ser du en litt annen type natur, litt andre fuglearter, insekter, planter og ville dyr.
Parken ligger ikke mer enn 35 minutters kjøring fra Hua Hin men den er stor, så du kan kjøre lengre sør om du ønsker. Det jeg har lagt ved her i dette innlegget er bilder tatt kun 30-50 minutter unna Hua Hin.

Når vi tar turen til Pran Buri, tar vi ofte en lunsj på en av de eksotiske restaurantene Pran Buri har å by på. Deretter kjører vi kysten bortover så langt vi kommer, det er bare fantastisk langs denne kystveien.
Små perler av noen bade steder, hengekøyer og/eller husker fra palmene og kun få mennesker å se. Her har du paradis litt på egenhånd, kun de lokale og et fåtalls turister på kilometer med sandstrand.

Thao Ko Sa Forest Park

En fantastisk beliggenhet med flotte, godt merkede turstier i skogen med fantastisk utsikt.
Ganske bratt, så fornuftig fottøy anbefales.
Gå til “Secret Beach” og nyt en svømmetur i de sterke bølgene.
Se opp for kaktusene – de faller av og gjemmer seg noen ganger under sanden.

Rett før kystveien ender, tar du til høyre oppover mot hovedveien og følger skiltene videre til nasjonalparken. Denne parken er du egentlig nå allerede i men det er skiltet til de ulike grottene, elefant reservatet med ville elefanter, Lotus innsjøene og andre parker, utkikkdplasser med mer. Bestem deg litt for hva du ønsker å se og ta heller turen flere ganger. Dette er også veien til grotte templet Phraya Nakhon Cave.
Det er godt skiltet og veiene er en opplevelse i seg selv, lite trafikk og flere idylliske steder å stoppe ved underveis, iallfall for de som elsker å ta bilder eller bare nyte natur opplevelsene.

Den viktigste attraksjonen til Khao Sam Roi Yot er nettopp den imponerende store Phraya Nakhon-hulen og den kongelige paviljongen/templet inne i grotten.

Det er den mest ikoniske attraksjonen i parken og provinsen. Nasjonalparken har også en ganske imponerende fuglerekord av ulike fuglearter og er veldig populær blant fuglefolk som jeg er.😂

En annen grunn til at du bør ta turen hit, er at Khao Yai nasjonalpark er hjemsted for fredede habitater for det største antallet dyrearter i Thailand.
Parkens matkilder tiltrekker seg mange karismatiske arter som ofte kan sees av besøkende her, arter som: ville elefant, gaur, dhole, muntjac (bjeffende hjort), sambarhjort, gibbon, hornfugl og makak.
Så etter min menig virkelig verdt en tur …..
Dette kan du se mer om i innlegget jeg linker til nederst i dette innlegget.

Vi beveger oss til Lotus innsjøene og alt dyrelivet du finner ved ferskvanns innsjøene. Her kan du også overnatte midt i lotus innsjøen i egen hytte med frokost og båttur i soloppgangen. En utrolig fin tur om du ønsker et lite avbrekk fra bylivet. Det kan også tas en dagstur dit med guidet båtur, organisert av personalet på Luncha Homestay.

Lungcha Homestay

Unn deg en overnatting midt i lotus innsjøen og våkn opp til en fantastisk soloppgang.

Besøk deres facebookside for overnatting, adresse og/eller informasjon og flere bilder, trykk på ikonet under.

Men vi var bare på utflukt med egen bil og kamera i dag, så for oss ble det ingen overnatting denne gangen.

Fuglelivet er mangfoldig og det er spennende å sitte i slike omgivelser og bare se, nyte og følge artenes samspill.

Du kan også kombinere denne dagsturen med besøk til de mange fantastiske templene du finner i denne provinsen.

Håper du ble inspirert til å utforske nabo byen og nasjonalparken Sam Roi Yot 🤩

Templer i hele provinsen Prachuap Khiri Khan
Lotus innsjøene i Sam Roi Yot
Kui Buri nasjonalpark med ville elefanter

Høsten sniker seg innpå…

Det er både vakkert og melankolsk med høsten for meg.

Vakker fordi den gir meg et fargehav og en inspirasjon, en frisk luft å puste inn og en ro til å nyte kvelder under teppet i sofaen eller på B9 galleri.

Melankolsk fordi mørket legger et lokk over lyse kvelder, naturen visner hen og jeg litt med den.
Melankolsk fordi regnet gjør meg litt sorgtung og naken….

Høsten er for meg tid for refleksjon, en slags oppsummering av hvordan vinteren, våren og sommeren har vært, det er på høsten jeg tar fram alle mine opplevelser, hverdagsgleder og bare sutter ennå engang til på dem…
Bare for å kunne drømme meg bort til de aller vakreste og varmeste minnene året har gitt meg fram til nå, minne meg på hvor heldig jeg er.

Møringa i September 2023

Det er i slike omgivelser jeg finner den roen jeg trenger, det er på slike steder jeg kan nullstille meg å fjerne uro og negative opplevelser.
Det er på slike steder jeg gjenskaper og fokuserer på det som virkelig betyr noe for meg.