The garden in Bansuan

Våre kjære naboer Ann og Jon i Hua Hin, har etablert en fantastisk hage i Cha Am, en av byene i provinsen Petchaburi.
Deres paradis og fristed deler de med familie, venner og bekjente. For oss som er så heldig å kunne besøke dette stedet, gir det en følelse av ro, dette er et sted du vil være, våkne opp i eller bare slappe av og nyte naturen og dyrene i, sammen med disse flotte menneskene og deres venner og familie.

Dette er mer enn en garden/hage, dette er et fantastisk område med ville dyr, tamme dyr, ulike vekster, trær og planter, fiskedammer med mulighet for fiske og overnatting i telt og/eller i deres fantastiske hus. Her er du i ett med naturen, borte fra alt det som forstyrrer sinnet, her er det tid for refleksjon, rolig puls og gleden av å oppdage alt det naturen har å gi av gleder og undring.

Jonathan og Ann, våre naboer hjemme i Hua Hin

Frihetsfølelsen og gjestfriheten du fylles med når du er på besøk her, eller sammen med disse to er en opplevelse i seg selv.

The garden ligger ca 30 minutter fra vårt boligområde, litt inn i landet.
Selve veien dit var også annerledes, en følelse av å komme litt tilbake i tid.
Tilbake til opprinnelige Thailand, med fantastisk urørt natur, bambushus langs veien, side om side med små lokale utsalgsboder/butikker.

Gjemt en stund fra det som kalles hovedveien, befinner vi oss på en grusvei omringet av ris-åkre, banan plantasjer og vill natur.
Etter et stykke på denne grusveien med få eller nesten ingen hus nærmer vi the The garden.

Vel fremme blir vi tatt imot av Jon og Panda (den ene gate-hunden de har adoptert).
Dette område er stort med mange steder å tilbring sammen eller for å nyte i fred om det er ønskelig.
På bilde over og under ser du noen av overnattingsmulighetene her i The Garden.

Området på siden av teltene har et åpent kjøkken med en deilig sone for avslapping i skyggen. På kjøkkenet wokes og stekes de mest fantastiske retter med urter, grønnsaker, ferskvanns snegler, egg, fisk og kjøtt dyrket og fanget rundt i hagen.
Her finner du de mest eksotiske frukter og pepper som krabber oppover trestammene med en nydelig limegrønn farge.

Det siste året har det også kommet et flott toetasjes hus i thai stil, her kan de som ikke ønsker å overnatte i telt sove, huset er minimalistisk innredet og organisk designet, både treverk, design og dekorasjon tar hensyn til hvor du er og følelsen de ønsker du skal få oppleve ved å være her sammen med dem.
Her er det samvær og natur som står i fokus. Og selv om du er midt ute på landet, langt fra by og bygd er det både moderne toaletter, dusjer og annen luksus drevet hovedsakelig av solcellepaneler.

Vakre solnedganger over bananplantasjen, opplever du enten via de lange åpne vinduene i huset eller utendørs ved bålplassen. Bildene forteller deg mye, men uten alle lyder av ville dyr, eksotisk fulgleliv og insekter blir de allikevel fattigere. Det er ingenting som kan beskrive hvordan det er å våkne med lydene i skogen, jungelen eller i hagen her i Thailand.
Det må oppleves for å forstå den helhetlige opplevelsen du får ved å våkne opp sammen med naturen og det spesielle lyset her nede.

Alt foregår her inne i The garden, i dammen spreller og dupper fisken og veien fra fiskestangen til utegrillen er kort.
Grønnsaker, krydderurter og egg, også kun noen skritt unna utekjøkkenet/ grillen.
Og med hagens mange frukttrær har du også en komplett dessert.

Visste du forresten at pepper er en slyngplante?

Dette er våre naboers paradis, og for et fantastisk sted de sammen har lagd.

Vann kanalene rundt eiendommen sørger for at planter og dyr alltid har tilgang på vann, og det ser du når du spaserer rundt på stier og over små bekke broer. En fantastisk fargeprakt av planter og utømmelig med tropiske frukter og annet spisbart langs stien bare til å plukke. Og er det ikke spiselig gir det deg allikevel en sanseopplevelse av eksplosive farger, øgler, insekter og er du heldig kan du også oppleve at en av bøflene fra nabogården dukker opp badene i en av dammene her i hagen.

Gjester, venner og familie bidrar alle med kreative påfunn, her ser du et av de mange kreative bidragene gjester har bidratt med. Et nydelig veggmaleri av tropiske planter og fugler. Sterke farger som blender inn i omgivelsene og bekrefter hvor du er.

Her er samvær og ro i fokus, klokke og tidstyver ligger igjen hjemme. Den gode samtalen, eller måltidet er det som betyr noe, og om du ønsker kun ro er det bare å forsvinne inn i et av teltene med en god bok eller ditt eget selskap.
Det yrer av liv her i The garden og de fleste tamme dyrene er adoptert av Ann og Jon.
Ann er vel et av de menneskene jeg har truffet med mest omsorg for alt som er levende rundt henne, hun blir stadig ringt etter for å redde skadede dyr eller foreldreløse dyr, et stort antall ekorn og fugler har overlevd kun pga Ann og hennes uselviske omsorg døgnet rundt.
Og når de er friske eller store nok blir de sluppet ut i den fri natur igjen.

Også 3 villhunder har de adoptert, og de nyter et harmonisk liv her sammen med våre gode naboer og alle de andre dyrene som lever fritt med naturen.

Så her sitter vi da midt i denne ville hagen, mette på inntrykk og gode samtaler imens solen langsomst lukker området rundt bålplassen.

Flammene fra bålplassen hypnotiserer meg og akkurat nå er det ingen andre steder jeg heller vi være enn akkurat her i Bansuan, The garden med gode naboer.
Takknemlig vender vi nesen hjem til vårt paradis, i vårt fantastiske boligområde med blant annet disse som nærmeste nabo.

Takk for at vi fikk oppleve deres paradis, The garden.

Centara Grand beach – Hua Hin

The Railway Hotel

Hua Hin Railway Hotel Det er nå Sofitel Central Hua Hin Hotel.

Mens Europa har sin riviera ved Middelhavet eller Cole d’Azur i Sør-Frankrike, har Thailand Hua Hin.

The Railway Hotel er et historisk hotell i Hua Hin, Thailand.
Visste du at:
Dette hotellet gikk under navnet, Hotel Le Phnom i filmen The Killing Fields fra 1984
, hotellet er også brukt i filmen “The Quest”.

Hotellet har til og med fått anerkjennelse fra thailandske arkitekter for sin innsats for å bevare thailandsk kultur. Man hører ofte at dette ikke har noe med thailands kultur å gjøre, at disse hotellene kun er for europeer og eller vestens turister. Det er veldig feil og misforstått, Thailand er ikke bare streetfood og restauranten på hjørnet. Dette er også en del av thailands historie.
Om du har lyst finnes det også et museum tilknyttet hotellet men mange unike bilder fra Hua Hin og områder rundt 100 år tilbake.

Hotellet dateres tilbake til tiden da Hua Hin selv utviklet seg til å bli Thailands første strandferiested.

Skjønnheten til Hua Hin ble lagt merke til av ingeniørene som kartla den sørlige jernbaneruten i 1909. Land ble satt av til en stasjon, og da den første delen av linjen åpnet i 1911 ble Hua Hin et reisemål hvor velstående Bangkok-innbyggere bygde sine feriehus .
Den sørlige linjen til Malaysia ble fullført i 1921, noe som gjorde det mulig å reise mellom Bangkok, Malaysia og Singapore med tog.

Hotellet åpnet i oktober 1922 men den offisielle åpningen hadde de først 1. januar 1923.

Kong Rama VI ga veivedlikeholdsingeniør A. O. Robins i oppdrag å bygge en golfbane på landområde overfor jernbanestasjonen, og fullførte den originale ni-hulls, 3000-yard Royal Hua-Hin golfbane og tennisbaner i tide til å ønske det første hotellet velkommen gjester den 26. oktober 1922.
Jernbanetiden brakte store endringer til Siam, som Thailand var kjent som ved den tiden, det var svært få veier inn til provinsområdene, og steder som Hua Hin var bare kjent for lokalbefolkningen. (Kilde: Wikipedia).
Det var først i 1988, hotellet fikk navnet The Centara Grand Beach Resort & Villas Hua Hin.

Det hender vi tar en bedre lunsj på Centara, vi har også feiret nyttårsaften der med buffet og livemusikk rett ved stranden, en annerledes opplevelse.
Det er virkelig noe spesielt med dette hotellet og deres restauranter.
Kanskje ikke typisk Thai mener mange, men det er allikevel det aller første hotellet i Hua Hin og Thailand av den størrelsen og prakt. Med over 100 års historie, sjarm og eleganse er dette stedet verdt et besøk. Man trenger ikke være gjest ved hotellet for å nyte en bedre middag, en afternoon tea lunsj eller en av de andre fantastiske rettene dette stedet tilbyr.

Gangstien fra resepsjonen og ned til strandrestauranten
Gangstien fra resepsjonen og ned til strandrestauranten
Coast beach bar & grill
The Museum Coffee & Tea Corner

Engelsk stil- afternoon tea kan kombineres med et museumsbesøk, eller bare nytes i fantastiske omgivelser. Denne lunsjen inneholder det en engelsk afternoon tea skal inneholde og er en kulinarisk opplevelse i seg selv ved dette historiske hotellet. Flere ønsker denne opplevelsen som en del av reisen sin til Hua Hin eller for oss som bor der, er det forfriskende å benytte mangfoldet Hua Hin har å tilby.

The railway stasion

Togbanestasjonen som er knyttet til dette hotellet historisk sett og som forvandlet Hua Hin til det stedet det er i dag, er en attraksjon man også bør få med seg.

Sommerpalasset til Rama VI

Thailands – Tropiske frukter

En av de tingene vi oppdaget tidlig i Thailand, er det fantastiske utvalget av frukt som finnes der. Markedene er fylt med både kjente og ukjente frukter å prøve. Her har jeg lagt ved noen bilder av mangfoldet, på hvert bilde finner du navnet på frukten.
Alle er sikkert ikke kommet med her, jeg finner stadig nye ukjente frukter.
Hvis du spør Thaier hvilke frukter de mener er blant de tre beste og som representerer Thailand best, svarer de ofte disse tre:

  • Durian – som blir referert til som kongen av frukt
  • Mangosteen – som er den nasjonale frukten av Thailand
  • Mango – fordi det er den mest populære frukten i Thailand av en grunn.

Men hvorfor stoppe der når Thailand har så mange deilige frukter tilgjengelig?, frukter som serveres på så mange forskjellige måter fra salater til ferske skiver rett fra fruktbodene, ikke vær redd for å prøve noe nytt.

Thailand er en av verdens største produsenter av ananas, du vil se dem vokse over hele landet, men spesielt i sandjord relativt nær havet.  
Det finnes ulike typer ananas, men se etter ‘Siratcha’ variasjon hvis mulig. 
Vi er så heldig å ha ananas plantasjer rett på utsiden av vårt boligområde og noen ganger hender det også at bøndene kommer med helt fersk ananas på døren 🙂 det smaker så utrolig mye bedre enn ananas gjør når du kjøper og spiser den i Norge.
Hua Hin som er mitt hjemsted i Thailand er et av landets største produsenter av ananas.

En annen allestedsnærværende frukt du finner overalt fra veikanten, boder til frokost-buffeer året rundt er vannmelon. Se etter de med et dypere rødt kjøtt, jo mørkere farge, jo søtere og saftigere blir de. Se deg rundt, og du vil også finne vannmeloner med gylden gul farge. Hvis du trenger å kjøle deg ned, kan det ikke gå galt med en enkel, forfriskende vannmelonshake eller smoothie.

En av de mest kjente fruktene i Thailand er Mango, men i Thailand blir de vanligvis spist når de fortsatt er grønne, i stedet for gule og modne som i Europa. Den vanligste thai måten å spise den på, er når den har begynt å modnes, da er den fortsatt hard men har fortsatt mangosmak, den er da ikke klebrig når du spiser den. Frukten skjæres i skiver og serveres ofte med en liten pose med sukker, salt og chili i.

En annen deilig helårsfrukt er Papaya, den er mer vanlig å spise når den er grønn i Somtam, en papayasalat som du finner på restauranter over hele landet, i stedet for når den er moden. Ikke spis de små mørke frøene i midten.
Denne frukten tilhører de mer eksotiske, det oransje/røde kjøttet skal helst være mykt, men ikke grøtaktig.

Alle kjenner til kokosnøtter men igjen, thaier gjør ting annerledes.
For det første finner du ikke den typen kokosnøtter du er vant til å ha hjemme i Norge.
En kokosnøtt slik vi kjenner den i Norge, med tykt tørt hvitt kjøtt inne i skallet er en gammel kokosnøtt dette kjøttet brukes kun til matlaging i Thailand, men ikke til å spise rå.

Thaier foretrekker unge kokosnøtter som har tynt, mykt kjøtt som lett kan øses ut av skallet med en skje, det er litt mer bittert og ikke som “kokos” – men mer forfriskende.
Du vil også se de-husked kokosnøtter til salgs (De-husked kokosnøttfrukt som viser de karakteristiske tre porene som ligner et ansikt).
Vanligvis kaldt., disse ser ut som en lysebrun baseball, de har vært ligget over et bål/grill – for å kunne fjerne skallene – og dette gir også en helt annen smak, verdt å prøve.

Durian, enten elsker du den, eller så hater du denne store, piggete delikatessen som er kjent som «The King of Fruits».
Er du født utenfor Sørøst-Asia, vil du sannsynligvis hate den, bare lukten av denne frukten gjør meg kvalm og den er faktisk forbudt å spise på flere hoteller, offentlige områder og restauranter i Asia.

Jackfruit (Khanoon), smaken er vanskelig å beskrive – det er litt av alt. Det nærmeste jeg kan komme på er Juicyfruit tyggegummismak. 🙂

Mangosteen, er opprinnelig fra Indonesia, men er nå å finne over hele denne regionen, kalles ofte for Queen of Fruits.
Det er en historie om at dronning Victoria hørte om hvor god den var og tilbød en stor belønning til alle som kunne bringe modne mangosteen tilbake til England for henne.

Pomelo, en slags krysning mellom en grapefrukt og en appelsin. Det er en lignende størrelse som en til grapefrukt, men med en søtere, mindre syrlig smak .

Sapodilla, denne lille frukten med et kjedelig, lysebrunt skall, ser ikke veldig attraktiv ut, det er imidlertid en av de søteste du finner. Bør prøves 🙂

Passion fruit (Saowarot; Sow wa rote), I Thailand brukes ofte pasjonsfrukt til å lage forfriskende drinker. Det er to typer pasjonsfrukt: lilla og gul. Den gule Thai varianten er mer vanlig her i Norge. Alt du trenger for å spise den er en lommekniv, en plastskje og en serviett.

Bilimbi fruit, Bilimbi-frukt passer godt sammen med fisk, reker og tungt kjøtt som svinekjøtt. I landlige deler av Filippinene og i Maharashtra og Goa i India spises fruktene rå – de kan nytes alene, eller dyppet i steinsalt. Bilimbi frukt brukes også som tradisjonell medisin for sår hals, magesår, blødende tannkjøtt, tannhule og mange andre ulike tilstander/symptomer.

Santol (Kra-Thon) fruit, Thai Krathon/Santol frukt er en frukt med et hvit, hårete skall som spises rått eller kokt. Den brukes også i syltetøy, gelé og andre desserter. Krathon/Santol frukt er i slekt med starfruit og vokser i tropene i Sørøst-Asia og Indonesia. Den er også kjent som “Kamias” på Filippinene. Frukten har en søt smak, den spises ofte som snacks eller dessert, og frøene brukes noen ganger til å lage kaffe. Denne thailandske frukten er søt og kremet og brukes i Thailand ofte som ingrediens i papayasalat (som tum).

Ma Yung Chit fruit, Denne frukten sammenlignes ofte som en krysning mellom mango og plomme, med bare et snev av syrlig smak på overflaten rett under skallet som gir plass til den søte frukten under skallet, bør prøves :).

Ma kok fruit, Makok-fruktene ser ut som små mangoer, med samme type store frø, omgitt av fruktkjøtt som er bemerkelsesverdig syrlig, men som stadig blir søtere etter hvert som den modnes. Å sylte dem øker det søte, men det er fortsatt en sitronaktig smak, altså en litt syrlig ettersmak.

Langsat (Lang-sard), frukten Langsat er også hjemmehørende i Thailand, det er en liten, rund, sesongbasert frukt tilgjengelig mellom juli og oktober. Bruk fingrene til å åpne det tynne, off-white skallet, og du vil finne et gjennomskinnelig, saftig kjøtt med en lett syrlig smak. Er en frukt som er utmerket som tørstedrikk, kjøttet faller bort i 5 deler og spises best rå.

Banana (Gluay), Trodde du at du kjente smaken av bananer? da må du nok tenk nytt. Det er 20 forskjellige typer bananer som vokser i Thailand, alt fra små stubbe bananer til store kjøttfulle typer, og alle banan typene har forskjellige navn. I Thailand spises de på mange forskjellige måter: tørket, kokt, stekt, servert i søt kokosmelk eller rett og slett, fersk.

Rambutan (NgoR), navnet er opprinnelig fra det malaysiske ordet rambut, som betyr “hår” – skyldes nok fruktens utseende, fruktens rød-og-gule piggete skall. Når dette skrelles vekk avsløres et fast, hvitt, gjennomskinnelig kjøtt, som thaiene er spesielt flinke til å skjære bort fra det store frøet. Søt og god frukt, en favoritt for meg.

Dragon fruite, frukten til en kaktusplante, den merkelige, ujordiske dragefrukten har et nydelig mykt kjøtt som ligner litt på kiwifrukten og spises vanligvis med skje. Kaktusplanten kan minne om katus sorter du får kjøpt på hagesentrene i Norge.

Dragon fruit kaktusen

Rose-apple (Chom-Poo), med en form som ligner på en pære, har rose-eplet et skinnende skall som er enten rosa eller grønt i fargen. Ekstremt forfriskende frukt og med en sprø, knasende smaksopplevelse, i Thailand spises den ofte med salt og sukker.

Custard apple (Noi-Na), frukten er lysegrønn og omtrent på størrelse med en tennisball, kjøttet av denne knotete teksturerte frukten spises, omtrent som vaniljesaus, best med en skje, det søte kjøttet inneholder bittesmå sorte frø.

Longan (Lam-Yai), Longan er et mindre kjent søsken til frukten litchi og rambutan, den har en søt, delikat smak og vokser i Chang Mai-området i Nord-Thailand, spesielt i perioden fra juni og til august. Skinnet på frukten gjennombores av fingeren, og det deilige, saftige kjøttet avsløres ved å presse det ut av skallet med tommel og pekefinger.

Lychee (Linjee), frukten er dekket av et rødt, grovt strukturert skall som er uspiselig men lett å fjerne, under skallet eller på innsiden av litchi frukten,finner du et lag med søtt, gjennomskinnelig hvitt kjøtt som har en tekstur veldig lik vår drue. I midten av frukten finner du et enkelt blankt brunt nøttelignende frø som ikke bør spises. Denne nydelige frukten modnes fra juli til oktober, omtrent 100 dager etter blomstring.

Tamarind (Ma Kam), Smaken av tamarind beskrives ofte som syrlig og litt bitter, men den kan også være søt som en banan når den er helt moden. Smaken kan sammenlignes litt med sitronsaft eller lime, men med en rik, søt undertone nesten som brunt sukker med toner av karamell.

Snake fruit (Sala), Det skumle navnet på slangefrukten kommer fra rett og slett på grunn av mønsteret til det harde, sprø skallet. Men åpner du den vil frukten avsløre hvite fruktkjøtt båter som gir deg et utbrudd av søte og sure smaker. De mørke frøene er uspiselige, men du kan lett spise rundt disse.

Watermelon (Tangmo), En kjent frukt for de fleste av oss.
Thailands næringsrike jord gir de lokale vannmelonene en ekstra fyldig og deilig smak. Du finner de i en rik rubinrød farge, og en mer uvanlig gylden gul farge. Vannmelon brukes ofte som midtpunktet på fruktfat, og til fruktskjæring på grunn av de intrikate designene som lett kan lages ved hjelp av fruktens tykke grønne skall. Du vil oppdage at det kastes rikelig av vannmelon i blendere for å lage deilige, forfriskende drinker.

Gac fruit, dessverre er gac-frukt nesten helt uten smak og har bare en svak, fet grønnsakssmak. Men andre egenskaper sikrer dens popularitet i asiatiske land. Frukten blir mest konsumert i Vietnam, hvor kjøttet og frøene brukes til å lage xôi gấc, en rød klebrig ris som spises under bryllup og andre spesielle anledninger. Thai Gac frukt brukes ofte blandet inn i juice og/eller smoothies. Denne frukten brukes også i kinesisk medisin.

Carambola fruit, denne frukten har også blitt vanlig å se i fruktdisker også i Norge, vi kaller den stjernefrukt. Den saftig karambola har svak smak. Den slår ikke smaker som for eksempel smak av mangosteen, ananas eller appelsin. Stjernefrukt er litt sur-søt, vannaktig, med nesten umerkelig edikk liknende smak, vi ofte kaller adstringerende. Den minner meg om kiwi, stikkelsbær og eple.

Tam

Bildelisten under viser når de ulike fruktene er tilgjengelig/modne 🙂
Ikke alle fruktene er i denne listen under.

Bilde: “ChefTravelguide”

Enhver tur til Thailand ville være ufullstendig uten å oppleve den enorme bredden av fantastiske tropiske thailandske frukter som finnes solgt av gateselgere og på lokale markeder over hele landet.

Vil du lære mer om Thailands frukter og desserter

Her får du enkle oppskrifter og navn på desserter du bør prøve om du befinner deg på reise i Thailand.

Plassane, Smedodden og Sandbånn

Melsomvik

Det finnes ikke noe bedre enn å våkne av at solen skinner gjennom vinduet og varmer meg på kinnet.
Og når det også er varmere på verandaene enn det er inne i stuen har dagen startet helt komplett 🙂 .

Etter en fantastisk egge frokost a`la Henrik, en samtale med kråkeparet i pæretreet og rykende varm kaffe med Sade på øret, var egentlig dagen allerede komplett for mitt vedkommende.

Men vi har veldig godt av litt aktivitet begge to, så vi bestemte oss for å ta kyststien i Stokke – Melsomvik, denne gang starte motsatt vei, altså fra båthavnen i Melsomvik.
På vei ut mot Melsomvik var det skiltet til et loppemarked på Vear.

Loppemarked på Vear

Jeg elsker loppemarkeder, har gjort det siden før jeg kunne gå. Loppemarked er bare gode minner for meg, kvalitetstid med min mormor Morsei, mamma, tante, søster og kusine.
Barkåker (Nauen) var mitt favoritt loppemarked.., ingenting slo dette når jeg var liten.
Jeg var så heldig å ha en mor som kunne trylle med gamle klær, hun sydde de vakreste antrekk til hele familien med alt hun kunne finne på slike loppemarkeder, absolutt ingenting var umulig for henne og med en perfeksjon var det sømmer bedre enn kjøpte plagg hadde.

Og for at vi ikke skulle bli flaue over hjemmesydde klær, sprettet hun av de populære merkene på gamle bukser, jakker og t-skjorter og sydde de på våre nye plagg.
Fantastiske plagg som ingen andre hadde 🙂 jeg er så takknemlig for dette i dag, hun var fantastisk flink med alt håndarbeid, akkurat som min Morsei og min farmor.
Jeg er utrolig takknemlig for at noe av denne kunskapen har smittet over på meg og min datter 🙂

Men poenget mitt, var at vi fant noen flotte skatter her på Vear, alt kostet kun 10 kr og alt skulle bort. Vi fikk med oss store gamle gullrammer, en munk reproduksjon av Trøst og en nydelig keramikk bolle med oliven/mosegrønn lasur til 5 kr.
Fornøyde med skattene kjørte vi videre ut mot Smedodden.

Vi kjørte først feil og parkerte ved en parkeringsplass som skulle tilhøre kyststien men etter svette rygger og vonde hofter fant vi ut at vi ikke var i nærheten av Melsomvik båthavn.
Når vi derimot kom tilbake til bilen, oppdaget vi et skilt som pekte 800 meter lengre bort for å følge kyststien.

Da var det bare å ta fram google – maps og holde seg til kjøre beskrivelsen fra den, denne gangen :).
Ingen tur er forgjeves, så vi koste oss på ukjente stier og fikk oss en ekstra tur i det vanvittige sommerværet.
Naturen er bare så vakker her inne i skogen, skyggene danser, små bekker sildrer og blinker.
Hvite tepper med hvitveis og høylytte småfulger som markerer sin plass, sitt tre. Man kan ikke være annet enn lykkelig over å få oppleve slike dager.

Nå har vi funnet ut at vi har fått oss et favorittsted her ute på Melsomvik, denne kyststien har alt det vi setter pris på, skog, svaberg, sjøvann, fantastiske strender og mange idylliske små gjemmesteder overalt fra smedodden og helt til Brunstad.
Du kan være helt for deg selv og du kan dra med hele familien og kose deg fra morgen til kveld.

Melsomvik badeplass – Plassane, Smedodden og Sandbånn

Ikke bare får du en flott tur her, der er også flere flotte naturlige sandstrender og litt svaberg. Det er et ypperlig sted for piknik og bading en fin vår/sommerdag, ja det var faktisk flere som badet i dag 22. April.
Området fikk også en betydelig oppgradering våren 2015 – bl. a. med et flott nytt stupetårn. (se bilde)

Dette er stedet har alt å tilby deg, så selv om jeg elsker kyststien i Horten er denne kyststien et alternativ, og en frisk pust i minnebanken.

Turen fra Melsomvik videregående skole til Trælsodden
Fossnesveien 3, 3160 Stokke, ikke så langt unna

Magnolia blomst – Mat og Medisin

Hagens stolthet!

Magnolia er kjent for sine vakre, velduftende blomster på bare grener.
Det finnes over 200 ulike typer Magnoliaer over hele verden.

Et sikkert vårtegn i Oslo er når snø-magnoliaen (Magnolia kobus ´Borealis`) blomstrer i Botanisk hage på Tøyen.

Magnolia fikk sitt navn etter den franske botanikeren Pierre Magnol, som levde på slutten av 1600-tallet, men historien til treet går svært mye lengre bak i historien.
Det er funnet fossiler etter dette fantastiske treet, som fra 36 millioner til 58 millioner år siden.
Flere teorier er at istiden som traff mye av Europa ødela magnolian i regionen. Likevel overlevde magnoliaene i Asia og Amerika.

Magnoliatreet anses å være en primitiv blomstrende plante fordi befruktning forgår fra biller i stedet for bier.
Magnoliatreet eksisterte lenge før bier eller andre flygende insikter.

Kinesisk, japansk og aztek historie

Magnolia-treet har stor betydning for kinesisk historie. Treet ble dyrket så langt tilbake i Kina som det 7.århundre. I japan ble også magnolian dyrket veldig tidlig for treets vakre blomst, det samme gjalt Aztekerne.

Magnolia-trær symboliserer adel, utholdenhet, skjønnhet, renhet, utholdenhet, kjærlighet til naturen, helse, glede og andre. Hva dette treet representerer i menneskers liv kan ikke overbetones, og de antas å ha stor betydning for de som har dem rundt seg.

Magnolia (bark) – urtemedisin

Magnolia officinalis har vært en viktig medisinplante i kinesisk urtemedisin i langt over 2000 år. Treets bark inneholder magnokurarin, som ligner kurare, et muskelavslappende stoff som utvinnes fra ulike arter av kurarelian (Chondrodendron) og brekknøtt (Strychnos).

Den svært aromatiske barken fjernes fra stilkene, grenene og røttene, det er den som brukes i tradisjonell kinesisk medisin, der den er kjent som hou po (厚朴; dermed det vanlige navnet). De tradisjonelle bruksindikasjonene er å eliminere fuktighet og slim, og lindre oppblåsthet

Barken som brukes Hou po
URTENS EGENSKAPER OG VIRKNING
Barken av magnolia har en aromatisk, varmende, skarp og stimulerende karakter.
Den virker fordøyelsesstyrkende, appetittvekkende, avslappende, angstdempende, stressreduserende, kortisolsenkende, krampeløsende, antiseptisk, sopphemmende, urindrivende, uttørkende, avgiftende, menstruasjonsfremmende, blodtrykksenkende, ,og slimløsende. Injeksjon av en ekstrakt av barken har en svakt muskelavslappende virkning. Magnoliabark er en kraftig antioksidant. 
URTEN KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER
Brukes i Kina ved sykdommer i fordøyelsessystemet og luftveissystemet som skyldes overskudd av «fukt-varme». Anvendes bl.a. ved magekramper og oppblåsthet, fordøyelsesbesvær, tarmkatarr, appetittløshet, oppkast, diaré, dysenteri, gulsott, smerter ved vannlating, skjedeirritasjoner, hudsykdommer, hoste, astma, slim i halsen og lungene, og ved amøbedysenteri.
Magnoliabark har fått en viss anvendelse i preparater mot stress, depresjon og angst. 
Urtekilden.no

De siste årene har nevrologiske sykdommer inkludert Alzheimers sykdom, Parkinsons sykdom og hjerneslag vært en av de viktigste dødsårsakene i verden. Samtidig har forekomsten av psykiatriske lidelser inkludert depresjon og angst økt. Akkumulerende eldre og stressede mennesker lider av disse hjernelidelsene, som utvilsomt er en stor belastning for det moderne aldrende samfunnet. Neolignaner, de viktigste aktive ingrediensene i Magnolia officinalis cortex, ble rapportert å ha nevrobeskyttende effekter. I tillegg ble de viktigste bioaktive ingrediensene i neolignaner, magnolol og honokiol, bevist å forebygge og behandle nevrologiske sykdommer og psykiatriske lidelser ved å beskytte nerveceller og hjernens mikrovaskulære endotelceller (BMEC). Kilde: The National Center for Biotechnology

Magnoliabark mot stress og angst

I den seinere tid er magnoliabark i vestlige land blitt en del brukt i preparater mot stress og angst. De stressdempende egenskapene er knyttet til urtens påvirkning på kortisol, kroppens eget stresshormon. Det er mange helsegevinster knyttet til at kroppen har normale kortisolverdier. Plager som overvekt, diabetes, osteoporose, hukommelsesproblemer og undertrykt immunfunksjon kan knyttes til forhøyede verdier av kortisol. Magnoliabark er rik på to bifenol-forbindelser (magnolol og honokiol), som man mener er knyttet til plantens antistress og kortisolsenkende virkning.

To av de mest populære urtemedisinene i Japan, en kalt saiboku-to og en annen kalt hange-kobuku-to, inneholder magnoliabark. De har vært brukt til behandling av mange typer plager, fra bronkialastma til depresjon og angst. Japanske forskere har kommet fram til at magnolol og honokiol i Magnolia officinalis er ett tusen ganger mer virksomt enn alfatokoferol (vitamin E) som antioksidant og kan derfor ha en gunstig effekt bl.a. på hjertet.
Andre forskningsgrupper har vist at de to stoffene fremviser en gunstig effekt på hjernens helse via en mekanisme som tilpasser aktiviteten til ulike nevrotransmittere og tilhørende enzymer i hjernen. En rekke dyreforsøk har vist at honokiol kan virke depresjonsfremkallende i høye doser, men angstdempende og stressdempende i lave doser. Dette betyr at små mengder honokiol, eller en ekstrakt av magnoliabark med standardisert honokiolinnhold, kan virke stressdempende uten å virke søvndyssende, mens større doser kan slå deg ut. Sammenlignet med farmasøytiske preparater som Valium, synes honokiol å være like effektiv i sin angstdempende virkning, men er ikke på langt nær så kraftig i sin beroligende evne. Denne virkningen er vist i minst et halvt dusin dyreforsøk, og antyder at magnoliaekstrakter standardisert på honokiol kan være et brukbart middel for å kontrollere den skadelige virkningen av stress i hverdagen, uten å ha den sløvende effekten som farmasøytiske preparater kan ha. Typisk dosering av magnolia brukt som avkok er 3-9 g av tørket bark per dag.

Magnolian danser

Ventende vakreste venn, jeg kom, jeg så deg og jeg levde litt igjen.
Du danser ballett og rosa er din kjole.
Nå finnes jeg, nå er jeg og du er min sol 🌸


Let`s sea beach restaurant Hua Hin

Let’s Sea Hua Hin Al Fresco Resort

83/188 Soi Huathanon 23, Hua Hin-Khaotakieb Road Hua Hin

Let’s Sea har banebrytende kul design og en kulinarisk Hua Hin strand-front, overdådig service og fantastisk mat.

Let’s Sea er et lite resort med et stort hjerte. Et sted for fortryllende strandeventyr og uendelige romantiske muligheter.

Dette er restauranten jeg inviterer til selskap, flere av mine bursdager er feiret akkurat her med våre nærmeste venner, familie og vår thai familie.
Dette er ikke den billigste restauranten men heller ikke den dyreste, dette stedet er mer enn mat, dette er en helhetlig opplevelse, og det er akkurat det du betaler for og det du får.
Du får retter i alle prisklasser alt fra veldig billig til veldig dyrt 🙂 det samme gjelder vin utvalget.

Bilder over er lånt fra deres facebookside, bilder under er fra mine selskaper.

I følge deres egen facebook side, har deres strandrestaurant vært et favorittmål for lokale og internasjonale matelskere i 15 år. Selvfølgelig kan du forvente appetittvekkende lokale og internasjonale retter, et ypperlig utvalg av viner og cocktailer, men vi tror den virkelige attraksjonen er den fantastiske stemningen og den spektakulære sjøutsikten du nyter ved et måltid utendørs her.

Denne restauranten tilhører et hotell ved samme navn som restauranten.
Vi har ikke selv overnattet på hotellet men hvis man skal tro Tripadvisor, og de 1255 personene som har lagt igjen en tilbakemelding der på dette hotellet, så er dette et hotell med 4,5 av 5 stjerner 🙂 gå inn å sjekk selv, om du tenker at det hadde vært deilig med en natt eller to på dette hotellet.

Første sommerdag 17. April

“Hver sommer har en historie, la denne sommerens historie fylles med mange små hverdags-gleder”

Endelig kom dagen jeg har ventet på og lengtet etter, 2023 sin første sommerdag.
Det er ingenting som gjør meg mer godt enn varme, sol, fuglekvitter og bølgeskvulp i strandkanten.
Tradisjonen tro måtte denne dagen markeres med middag på stranda, nærmere bestemt stranda ved Borre haugene.

16 grader i luften, vindstille, nydelig mat og drikke helt alene med fuglekvitter, lukten av saltvann og gamle trær med helt nytt liv på grenene.

Dette ble en helt perfekt mat opplevelse også 🙂 og for dere som leter etter en god alkoholfri drikke(øl), prøv Gringo.
Fersk gresk salat med oliven og feta, brokkoli-salat og nystekt kylling.
Jeg er så utrolig takknemlig hver gang jeg får lov til å oppleve en ny sommer, hvert eneste ledige minutt jeg har på slike dager må bare nytes, inhaleres og pakkes inn i minne banken til dager jeg trenger å hente de frem igjen.

Selv måkeskrik oppleves vakkert på denne tiden av sommeren

“Sommeren synger av glede, og strendene inviterer deg med dansende bølger”

Bli med når vi utforsker templer i Prachuap khiri khan

Å besøke templer kan være en svært effektiv måte å fordype deg i thailandsk kultur på. Den fred som du vil få ved disse templene er uovertruffen (helt spesiell), den gir deg tid til refleksjon og indre ro.

Tempel etikette

Et tempel er et sted for tilbedelse, så det er viktig å alltid oppføre seg respektfullt når du er på tempelområdet. Besøkende bør kle seg konservativt. Menn bør ha skjorte (ikke singelett) og helst lange bukser (eller til knærne).
Kvinner bør holde skuldrene, knærne og brystene dekket og kan ikke bruke korte skjørt eller bikinitopper (singeletter).

Besøkende bør ikke klatre på statuer eller berøre hodet på statuer.
I Thailand regnes hodet som den reneste og helligste delen av kroppen, og å berøre noen på hodet regnes som ekstremt uhøflig.
Føttene, derimot, anses som urene, så å få dem til å peke mot et tempel, munk eller hellig bilde anses som svært støtende. Besøkende må også ta av seg skoene før de går inn i et tempel.
Munkene skal også behandles med respekt. Besøkende bør ikke stå høyere enn en munk. Munkene har ikke lov til å ha fysisk kontakt med kvinner;
De kan ikke engang la en kvinne gi noe til dem. Kvinnelige besøkende som ønsker å gi en munk noe, bør plassere det på bakken foran ham.

Wat betyr “tempelkompleks”. Alle wats består av en gruppe bygninger omsluttet av en vegg. De første bygningene som skal bygges er bot, stupa og viham.
Boten, også kalt phra usobot, er ordinasjonssalen og hovedbønnerommet. Nye munker tar sine løfter i denne strukturen. Boten brukes til andre viktige ritualer. Det er alltid en firkantet bygning og inngangen vender tradisjonelt mot øst.
Stupaen, også kalt en chedi eller pagoda, er den helligste delen av vatten. Det er vanligvis konisk eller klokkeformet. Tidlige stupaer inneholdt relikvier av Buddha, mens senere stupaer inneholder restene av konger eller fremtredende munker.
Viharn er forsamlingshuset. Både munker og lekfolk vil samles i viharn for å be eller delta i ulike ritualer.

Wat Hua Hin

Også kjent som Wat Ampharam, er Wat Hua Hin det viktigste tempelet i Hua Hin. Det ligger i sentrum av byen og er også et kloster. Wat Hua Hin er mer et sted for tilbedelse for lokalbefolkningen enn en turistattraksjon, men det tilbyr meditasjonsøkter om ettermiddagen. De forseggjorte dekorasjonene skiller den fra nabobygningene.

Interiøret har veggmalerier som skildrer scener fra Buddhas liv, og det er gyldne statuer av Buddha.

Wat Huay Mongkol

Wat Huay Mongkol tempelkompleks like utenfor Hua Hin er et stort sted med en rolig og fredelig atmosfære i en park som innstilling med en innsjø, bekker og skyggefulle paviljonger. Den enorme og imponerende statuen av den berømte thailandske munken Luang Phor Thuad er den største i landet.

Wat Huay Mongkol er ca 10 km (6.2 miles) vest for Hua Hin og er et populært reisemål for buddhistiske pilegrimer. Tusenvis av pilegrimer besøker tempelet hver helg for å hedre Thailands største Buddha-statue av Luang Phor Tuad (1582-1682). Statuen, som viser den berømte munken sittende, er 12 meter (39,4 fot) høy. Statuen står på en sokkel med en tre-elefant på hver side. Å gå i sirkler under magen på en elefant skal bringe lykke til.
Hele komplekset ligger i en parklignende setting som kan skryte av en innsjø, flere bekker, fosser, paviljonger, broer og mange skyggefulle steder. Wat Huay Mongkol har også et tempel, flere restauranter, butikker som selger buddhistiske amuletter og en statue som skildrer kong Taksin den store (1734-1782) på hesteryggen.

Wat Khao Takiab

Tempelets mest kjente trekk er statuen av Buddha som står 20 meter (65,6 fot) høy og ligger ved foten av bakken.
Dette er et tempel vi har besøkt mange ganger, første gang var i år 2000.
Hele området er vakkert utsmykket med en utsikt i alle retninger som er utrolig vakker.
Khao Takiab og Khao Krailat (beskrevet under), er to fjell, 4 kilometer fra Hua Hin sentrum. Fordi de to fjellene står side om side, ser de ut som et par spisepinner, så de kalles spisepinner av lokalbefolkningen.

Khao Takiab-tempelet ligger rundt 7 km (4.3 miles) fra Hua Hin. Khao Takiab, som betyr “chopstick hill”, er faktisk navnet på landsbyen. Khao Takiab er en rolig landsby, men den har en strand og flere flotte restauranter ved sjøen.
Tempelet, som ligger på toppen av bakken, kalles mer formelt Wat Khao Lad.
Mange aper bor i eller i nærheten av templet, så det kalles noen ganger også “ape-tempelet.”
Det er flere måter å komme seg til templet på.
En måte er å bare gå opp alle trappene.
Du kan ta en pause under klatringen og nyte utsikten som er vakker hele veien.
På en veldig klar dag kan de se så langt som bort til Cha-Am-stranden. Andre transportmuligheter inkluderer motorsykkel, taxi eller tuk tuk.
Det er en liten fiskerlandsby ved foten av fjellet, og det er noen små lokale restauranter hvor du kan spise.

Wat Bor Phai

Wat Bor Phai er kjent for de forskjellige små dammer som den har. Dammene er alltid full av steinbit. Det er en ren fryd å sitte og se på disse små skapningene gjøre sine ting i sitt naturlige habitat.
Du kan til og med mate fisken ved å gi noen donasjoner til munkene i bytte som de vil gi deg en pakke fiskemat. Annet enn fiskedammer, er det flere andre templer som du kan utforske i wat.
Stedet er vanligvis stille og er derfor utmerket for meditasjon og avslapning. Det er mange skyggefulle steder hvor du fredelig kan sitte og la deg synke ned i skjønnheten til Hua Hin. Vi foreslår at du legger litt penger i donasjonsbokser plassert på forskjellige steder i templet som besøkende.
Det er en sjenerøs ting å gjøre, og vil også gjøre prestene veldig glade. De kan til og med si en spesiell bønn for deg i bytte for denne sjenerøse handlingen.

Bilder lånt av Tripadvisor

På grunn av sin praktiske beliggenhet i nærheten av Hua Hin by, kan du enkelt besøke dette stedet på eget kjøretøy, så vel som på en modus for offentlig transport. Vi foreslår imidlertid at du kommer i ditt eget kjøretøy for å kunne nyte reisen like mye som destinasjonen.
Lokasjon: JWCR+CM6, Hua Hin, Hua Hin District, Prachuap Khiri Khan 77110, Thailand

Wat Khao Krailart

Dette tempel-komplekset er oppkalt etter det hellige fjellet Kailaaśa i Himalaya, og tilbyr god panoramautsikt over de omkringliggende områdene – både havet og åsene.
Arkitekturen er dempet og smakfull, og åsen er prikket av kuTis, klosterboliger som tyder på at templet har blitt brukt som et meditasjons- Wat (tempel).
En verdig kort pilegrimsreise.

Lokasjon: «53 Soi Takiab 10 Tambon Nong Kae, Amphoe Hua Hin, Chang Wat Prachuap Khiri Khan 77110, Thailand»

Wat Khao Sanam Chai

Wat Khao Sanam Chai har hvite bygninger med gull trim og templet sitter på en høy ås omtrent en kilometer sør for krysset soi 112. Bygningene er også pyntet med flagg og bjeller. Wat Khao Sanam Chai tilbyr panoramautsikt som er spesielt imponerende ved solnedgang, så templet er mest besøkt om kvelden.

Phraya Nakhon Cave

Phaya Nakhon Cave ligger i Sanbai Peaks nasjonalpark, nær Bangpu Village. Grotten ligger på en liten øy i byen Sam Roi Yot .
Øya ble dannet fra et opprinnelige rev, på grunn av havets tilbakegang. Grotten er bred og vakker, med storslått natur i og rundt.

Det er en naturlig åpning mindt i hulen, som danner en naturlig lyskilde. Når solen skinner inn i palasset fra hulen, er det strålende landskapet fantastisk.
Det er en unik stil på “Four Corners Palace”, som dette palasset heter.
I tillegg er “Four Corners Palace” bygget i kong Rama Vs tid.
På grunn av den unike stilen og sjarmen til dette palasset har det nå blitt det representative symbolet på Bashu.

Det er ikke mange turister her, sjøvannet er krystallklart, ganske vakkert på den sørlige øya, enkelt og stille, egnet for å komme hit for å finne ro og tenke.
Begravd med skjelettene til respekterte eminente munker I det høyre området av hulen ligger skjelettene til en thailandsk eminent munk som er høyt respektert av det thailandske folket, samt kong Rama V, Rama VII og den nåværende kong Rama IX. Zeng var ikke redd for de lange avstandene og vanskelige fjellveiene, og kom ofte hit for å tilbe her.
Four Corners Palace ble bygget av kong Rama V.

Wat Tang Sai Temple

Dette fantastiske templet finner du i byen Bang Saphan i provinsen Prachuap Khiri Khan. Jeg har ikke vært her selv ennå, men ser det får topp omtale på Tripadvisor. Så dette blir mitt neste tempel besøk sommeren 2023.

Stedet er visstnok bare fantastisk! Templet ble bygget for å hedre kong Rama IX for hans 60-årige regjeringstid. Templet ligger oppe i fjellet, like ved havet.
Dette finner du i Khao Thong Chai Området, Wat Than Sai, Khao Thong Chai Subdistrict, Bang Saphan District.
Templet har en flott thailandsk arkitektur.

Wat Tham Khiri Wong

Dette finner du også i Bang Saphan, ca 2,5 time fra Hua Hin.

Munker bor faktisk her.
Anmeldelser som sier at dette templet er neglisjert, er helt riktige.
Men det er også det et av de mest autentiske templene vi har sett på en stund.
Vi ble møtt av en eldre munk som tente lyset i hulen og viste vei for oss. Han ga oss røkelse og bladgull for å sette på Buddhaene.

Wat Kui Buri – Sam Roi Yot park

Templet Khao Sam Roi ligger i nasjonal parken med sammen navn. Byen heter Kui Buri og ligger ca 30-45 minutters kjøring syd for Hua Hin.
Kui Buri har noen fantastiske strender, steder og kafeer.
Jeg anbefaler alle å oppleve Sam Roi yot som er i Hua Hin, å ta en utflukt til denne byen og/eller nasjonalparken rundt.

Her vil det kommer flere templer etterhvert som jeg besøker de selv 🙂

Tempel fra 2023 – Cha Am

Songkran 2023 – Vi feirer Thai Nyttår

I dag har vi feiret Songkran, verdens største vannkrig med nordmenn og Thaier på Sawatdee restauranten i Tønsberg.

Vi gleder oss, vi er klare!
สุขสันต์วันสงกรานต์ 🙏🏻 💦 🌺

“Songkran er ikke bare en feiring av et nytt år, men også en hyllest til fellesskap, glede og fornyelse, hvor vannstråler symboliserer både renselse og gjenfødelse av sjelen.”


Dette er absolutt den aller beste nyttårsfeiringen i verden. Voksne, barn, religiøse, autoriteter, dyr, ja alle er med på denne fantastiske vannkrigen.
Så hvis du vil oppleve noe du aldri har gjort før, bør du ta ferien din til Thailand rundt 13-15. April, Chiang Mai og Bangkok har nok den aller største og mest spektakulære feiringen men det feires over største parten av Thailand.

Men symbolikken i ritualene har absolutt ingenting med krig å gjøre, det handler først og fremst om å få synder vasket vekk, og dermed ønske det nye, rene året velkommen. Vi i vår familie elsker Songkran og vi har vært heldige å fått feiret denne nyttårsfeiringen både i Bangkok (Khao san road) og i Hua Hin.

Men i år er vi ikke hjemme i Hua Hin, så feiringen tok vi på vår favoritt restaurant Sawatdee i Tønsberg sammen med mange fest pyntede Thaier, men også noen andre nordmenn.
Det var en utrolig fin feiring med nydelig mat, hyggelig atmosfære og karaokefest med DJ Nim i kjelleren.
Det var synd vi kjørte bil i dag for stemningen var helt på topp som den ofte blir med karaoke og DJ.

Vi ble servert en spennende buffet bestående av karriretter fra 4 forskjellige regioner i Thailand.

  • Nord Thailand: Karri med svinekjøtt, tomat, tørket rød bomullstre-blomst. (Khanom Jiin Naam Ngiaw)
  • Isan nord/øst Thailand: Rød karry med fisk og fermentert fisk.
  • Isan nord/øst Thailand: Fermentert fiskesuppe med fiskeboller, fisk og fermentert fisk (Nam Ya Pla).
  • Korat: Rød karri med kylling (korat rød karri)
  • Sentral Thailand: Grønn karri med kylling (godt kjent for oss som befinner oss i Hua Hin)
  • Sør Thailand : En salt/sur suppe laget av fermentert fiske-innmat, som gir karrien en sterk lukt og smak. (Gang Tai Pla)

Disse rettene ble servert med risnudler og vanlig ris, helt fantastisk buffet, noe for oss alle.
Henrik og min absolutte vinner var retten fra nord, Khanon Jiin Nam Ngiaw fra nord Thailand.

Khanom jiin naam ngiaw, en solid suppe av svineribbe og tomater servert over tynne, runde risnudler, er en ekte nord-thailandsk klassiker, lett en av de mest elskede rettene i regionen. Likevel, som khao soi, kaeng hang lay, og noen av Nord-Thailands andre mest kjente retter, er det faktisk en innvandrer.

Khanom jiin naam ngiawNgiaw har de fått fra Shan-folket, en etnisk gruppe nært beslektet med thaiene. I dag bor de fleste Shan i Myanmar, men tvungen immigrasjon og konflikt i løpet av 1700- og 1800-tallet betydde at de krysset til Nord-Thailand i stort antall, og tok med seg maten. Og det skal vi være glade for at de gjorde, for noen av de aller beste Thai rettene finner du i nord Thailand. 🙂

Matgilde ble avsluttet med en nydelig suppe dessert som også var helt ny for meg men utrolig god, selv om jeg trodde det var en fiskesuppe med gressløk og ble veldig overrasket når munnen min fylte seg med noe søtt.
Desserten het Lod-Chong 🙂 Grønne nudler, søtet kokosmelk og knust is utgjør Lod Chong, en enkel thailandsk godbit. Denne desserten er ekstremt populært fordi det er en lett og forfriskende dessert som passer godt til krydret og sterk mat.

Hvordan lage Lod Chong

Etter fantastisk mat og drikke, fortsatte altså festen med Dj, karaoke, glede og feststemning. Akkurat som vår egen nyttårsfeiring, selv om karaoke er helt nødvendig for en vellykket Thai fest og jeg må si at dette elementet er en vanvittig icebreaker 🙂 .

Men hva er Songkran?

År 2023 i den gregorianske kalenderen tilsvarer 2566 i den buddhistiske (543 år i forskjell), i flere Asiatiske land som Thailand, er Buddhismen hoved livssynet (Religion som vi kaller det)og deres livssyn er altså 543 år eldre enn vår kristne beregning. I Hinduismen feires også nyttår på denne tiden men feiringen er ulik utifra hvor i India du bor. I Maharashtra og Goa feires det nye året som Gudi Padwa, denne feiringen er veldig lik Songkran.

Buddhistenes nyttår heter “Songkran”, og feires 13.-15. april. Regn med at du blir våt fra topp til tå – og inn til marg og ben. Pakk penger og kamera i plast, og slipp barnet løs i deg og fryd deg med thaiene.

Opprinnelig ble det thailandske