Vi tilbyr både vandring i Munchs fotspor i Åsgårdstrand og ulike omvisninger.
Omvisninger i påsken: 6.4 (skjærtorsdag) – til og med 9.4 (1. påskedag)
Kl. 12.15, 13.00, 13.45, 14.30 og 15.15
Vandringer i Åsgårdstrand med omvisning i Munchs hus
Gjennom omvisninger i Munchs hus og atelier, vandringer i Munchs Åsgårdstrand og digitale opplevelser, tilbyr vi et unikt innblikk i Edvard Munchs allsidige og mangfoldige kunstnerskap og liv. Som besøkende kommer man tett på.
Og som Munch selv sier: «Å gå her er som å gå blant mine bilder. Jeg får så lyst til å male når jeg går her i Åsgårdstrand.»
Vi tilbyr ingen faste vandringer i vinterhalvåret.
Privat omvisning
Utenom sesong og åpningstid, er det mulig å bestille guidet vandringer i Munchs fotspor og omvisning i Munchs hus, samt besøk i Digitale Munch, for private grupper.
Hjelp Larviks byborgere med å finne sølvkannen som de har gått sammen for å lage til tiårsjubileet for Gyldenløve og Antoinette Augustas bryllup!
Året er 1687. Byens borgere har spleiset på en flott sølvkanne som høytidelig skal skjenkes som gave til Larvik kirke i anledning bryllupet som fant sted i samme kirke ti år tidligere.
Men så skjer det som ikke skal skje: Den tidsreisende tyven får tak i sølvkannen, og på null komma niks har både sølvkanne og tyv forduftet – til 2023! Tyven er likevel så grei at han vil gi den tilbake dersom byens detektiver klarer å finne ut hvor han har gjemt den.
Tyven har nok en gang lagt ut en rekke oppgaver i området mellom Herregården og Tollerodden som skal lede til svar. Og den som finner alle de riktige svarene, finner ut av hvor tyven har gjemt tyvegodset. Men den tidsreisende tyven har laget oppgaver som handler om ting som skjer både i Gyldenløves tid og senere.
Derfor trenger Larviks borgere hjelp fra DEG – som heldigvis også er en tidsreisende. Henger du med? Hvis du løser oppgavene som tyven har laget, kan du reise tilbake til 1687 og gi sølvkannen tilbake til sine rettmessige eiere.
På ulike destinasjoner i Larviks gamleby skal du spore opp nok ledetråder til å finne den forsvunne sølvkannen. Lykke til!
Lenke til det digitale påskemysteriet legges ut på vår hjemmeside og Larvik museums Facebook-side 1. april 2023.
Bli med da vel!
For å gjennomføre, trenger du en oppladet smarttelefon med 4G/5G, et kløktig hode på toppen av skuldre i alderen 6 år og oppover (men yngre detektiver kan også være til god hjelp), og sko som er gode å gå i.
Jeg er veldig glad i kaktus og har mange ulike kaktus arter og sukkulenter. Jeg har de både i hagen i Horten og hagen i Hua Hin, de fleste av mine kaktus kan brukes til noe annet enn bare til å se på. Jeg liker planter som har flere bruksmåter og som har en historie bak seg. Jeg synes det er viktig at vi tar tilbake gammel kunnskap over hva ulike planter kan gjøre for oss og hvordan vi kan bruke dem, om vi skulle trenge det, eller bare for å få i oss naturlige vitaminer og mineraler som er helsefremmende for oss.. Det betyr ikke at jeg ikke tror på legevitenskapen men jeg tror også at mennesker som levde flere tusen år tilbake, ikke bare var kvakksalvere.
Du kan gjøre deg opp din mening om det, det jeg kan gjøre er å spre litt gammel informasjon om disse vakre plantene/vekstene i mine hager, selv om ingenting av det jeg skriver kan bevises annet enn fra gammel historie, mytologi og sagn 🙂
Fikenkaktus som vi kaller den i Norge får du kjøpt overalt, jeg kjøpte min siste på Kiwi i fjor sommer. Fikenkaktus er en flerårig, bladløs, sukkulent (= plante som inneholder mye plantesaft) med treaktig stamme. Plantene kan bli 4-5 m høye, men holdes normalt lavere ved beskjæring.
Fikenkaktus får store gule eller oransje blomster som utvikles fra areolene på kanten av de flate skuddene. Blomstene etterfølges av grønnaktig oransje til purpurfargede frukter som er dekt av glokider. De 5-9 cm lange pære- eller fikenformede fruktene (som kalles kaktusfikener) er spiselige. De er vanligvis oransje eller røde på innsiden, og har en rekke harde, men spiselige frø spredt i det søte fruktkjøttet. Av fikenkaktusen brukes de flate og saftfulle stengelleddene, blomstene og fruktene. Kommersielt er den viktigste delen av fikenkaktus de store, søte fruktene som kalles tuna. Fruktene høstes når de er modne og på grunn av de tallrike små tornene, må man bruke beskyttelsesklær og tykke hansker når de skal høstes. De fleste tornene blir normalt fjernet før fruktene selges. Stengelledd høstes ved behov og brukes som mat, dyrefôr eller medisin.
Modne frukter av fikenkaktus inneholder slimstoffer, sukker og fruktsyrer, og er en utmerket kilde for mineraler, særlig kalsium og magnesium. I tillegg finnes vitaminer, for eksempel vitamin C. Fruktene gir imidlertid lite energi, bare 36 kcal per 100 g frukt. Blomstene inneholder et flavonoid og i stengelleddene av fikenkaktus er det funnet spor av stoffet meskalin. (Meskalin er et lengevirkende psykedelisk rusmiddel som gir forsterkede følelser, sansebedrag og frie tankeassosiasjoner.)
Foto: Hennysway
Dette er fra min fikenkaktus, den smaker som en blanding av vannmelon og eple, det sies at den er nydelig til is og i fruksalater.
Egenskap og virkning
Blomstene og stenglene har krampeløsende, urindrivende, astringerende, blodstillende og mykgjørende egenskaper på huden. Planten virker ellers blodsukkersenkende, hostedempende og fettbindende.
Kaktusen har blitt brukt og brukes fortsatt til følgende helsetilstander
Stengelleddene kan brukes utvortes på tørr og irritert hud, sår, skader, kvestelser, utslett, forbrenninger, såre bryst, urinsyregikt og revmatiske smerter. Innvortes er de blitt brukt ved lungeplager og nyrestein, og i den seinere tid mot overvekt. Blomstene brukes ved blødninger og til behandling av fordøyelsesproblemer, særlig diaré, kolitt og irritabel tykktarm syndrom. Planten brukes også mot hoste, urinveisinfeksjon, prostataforstørrelse og bakrus.
Kaktusfrøolje er full av flavonoider og sink som bidrar til å lette betennelser og roe irritasjon. De antivirale og antibakterielle egenskapene hjelper til med å løse problemer med akne, og den naturlige ingrediensen gir en helbredende berøring som reduserer rødhet og lindrer solbrenthet og er hydraterende.
Indianerne
Indianere har tradisjon for å knuse de flate og saftfulle stengelleddene (etter at piggene er fjernet) og legge den fuktige massen på skader, kvestelser, utslett, forbrenninger, såre bryst og steder med revmatiske smerter. Et stengelledd kan også deles på langs og legges rundt et skadd eller brukket lem som førstehjelp. Te av skuddene er blitt drukket ved lungeplager og plantesaften ble inntatt ved nyrestein.
Mexico
I Mexico lager man hostesirup av plantesaften fra fruktene av fikenkaktus. Sirupen lages ved å skjære fruktene i skiver og dekke de med brunt sukker. Dette skal stå og trekke i ti timer slik at sukkeret løses opp i plantesaften, som så siles for å fjerne frøene. Ved hoste bruker man en spiseskje av den varme sirupen. Vitenskapelige studier utført i Mexico antyder at saften av fikenkaktusfrukter kan være effektiv til å senke blodsukkeret i tilfeller av diabetes som utviklet seg i ung alder, særlig når det er kronisk forhøyede blodsukkerverdier.
New Orleans
En studie utført ved Tulane-univeristetet i New Orleans antyder at en ekstrakt av fikenkaktus inntatt før et større alkoholkonsum, reduserte noen av symptomene på bakrus (ni ulike symptomer ble vurdert). Det er fremdeles noe usikkert hva som er årsaken til bakrus, men det kan være bl.a. væskemangel, urenheter i drikken eller nedbrytningsprodukter av alkoholen. Tre av symptomene, nemlig kvalme, tørr munn og dårlig matlyst, ble signifikant redusert av fikenkakatusekstrakten og man konkluderte derfor med at en ekstrakt av fikenkaktus hadde en moderat virkning med tanke på å redusere bakrussymptomer.
I noen kulturer, som den nordamerikanske, antas det at kaktus er et symbol på beskyttelse, varme og morskjærlighet. Siden kaktusplanter kan overleve tøffe temperaturer og værforhold, har den blitt et symbol på ubetinget kjærlighet.
Mytologi og Historie
I aztekisk mytologi rev Huitzilopochtli – guden for sol, krig og menneskeofring – ut hjertet til en forrædersk prins ved navn Copilli og kastet det i en innsjø. Den første pærekaktusen vokste visstnok på en øy i den innsjøen – dens saftige røde frukt symboliserer Copillis hjerte.
*Planten spredte seg til mange deler av Amerika i før-columbiansk tid, og siden Columbus har den spredt seg til mange deler av verden, spesielt Middelhavet, hvor de har blitt naturalisert (og faktisk ble antatt å være innfødt av mange). Denne spredningen ble lettere ved å frakte frukt på skip for å forhindre skjørbuk. * Kaktusjuice utvunnet fra Opuntia-puter og stengler er et av de mest brukte tilsetningsstoffene i jordgips for å bygge jordhus. * De delte stilkene har blitt bundet rundt skadde lemmer som et førstehjelpstiltak, og ryggradene til noen arter ble en gang brukt som grammofonnåler. * Den stikkende pærefrukten brukes som hovedingrediensen i en populær juledrikk på De britiske jomfruøyene, kalt «Miss Blyden». *Den eldste kaktusarten finnes sannsynligvis i Utah, og den dateres tilbake til rundt 50 millioner år siden. Den ligner på dagens stikkende pære.
Kaktusens betydning
*I Feng Shui antas det å holde kaktus hjemme, for å beskytte deg mot negative energier og ulykke. *Å holde en kaktus på jobb eller hjemme vil minne deg om å holde deg sterk og innse at din ekte skjønnhet kommer innenfra. *Kaktus regnes som et symbol på utholdenhet og lang levetid. Det blir også sett på som et tegn på unikhet, indre skjønnhet og god helse. *Kaktusblomster kan også representere lystende ønsker og fysisk tiltrekning mellom to personer. *Men i mange vestlige kulturer blir kaktus sett på som et symbol på kyskhet på grunn av tilstedeværelsen av ryggrader(piggkanten), eller at du rett og slett ikke liker den personen du gir en kaktus til 🙂
Les også om Magnolia og andre spiselige blomster fra hagen min
Vi koser oss så fort vi har mulighet til det, akkurat nå er Henrik i full gang med malekurs på skolen, men for meg er det bare kos når jeg tar meg en pause fra skriving og jobb. Det er ganske vanskelig å jobbe med hurtigtørkende leire, den oppfører seg ikke som vanlig leire, men jeg begynner å bli litt trygg på den nå. Jeg har jo ingen dreiebenk og denne leieren kan heller ikke jobbes med på samme måte, den kan ikke bli for våt og er veldig trå. Derfor blir alt jeg lager lagd på frihånd, det blir formet og tørker ganske fort. Det er derfor bollene og fatene får en rustikk fasong og uttrykk, ser neste litt antikke ut når jeg har malt de, om jeg legger godviljen til. Men dette skal først og fremst gi meg glede og det gjør det virkelig 🙂
Skulle neste tro jeg hadde hentet den fra et utgravingssted, jeg ble ganske fornøyd 🙂
En av mine vakreste planter i hagen her nede i Hua Hin, er Lotusen. For meg betyr Lotus så mye mer enn en kun en vakker plante, det er mye symbolikk og kultur forbundet til akkurat denne planten. Og i Asia er den også veldig viktig, ja hellig for buddhister, Jainismer og hinduister.
Lotusplanter vokser ofte i flomslettene i saktegående elver og deltaområder. Lotus blomsten slipper hundretusenvis av frø hvert år fra sin frøkapsel ned til bunnen av dammen eller keramikk krukken du har den i og slik kommer det nye vakre blomster opp av gjørmen hvert år.
Under gunstige omstendigheter kan frøene til denne akvatiske stauden forbli levedyktige i mange år, med den eldste registrerte lotusspiringen fra frø som er 1300 år gamle, gjenvunnet fra en tørr innsjøbunn i det nordøstlige Kina. Derfor betrakter kineserne planten som et symbol på lang levetid.
Lotus fra min hage i Hua Hin – Hennysway
Lotus frøkapselen blir konsumert som grønnsak i asiatiske land, mye i Kina, Japan og India, selges hele eller i kuttede stykker, ferske, frosne eller hermetiske. De er stekt eller kokt for det meste i supper, dynket i sirup eller syltet i eddik (med sukker, chili og hvitløk).
Lotus brukes ofte i Korea og Vietnam som te, du kan bruke bladene, roten eller hele blomsten når du lager te.
Lotusroten er en populær grønnsak på Sri Lanka, hvor den ofte tilberedes i kokosmelksaus. I India tilberedes lotusrot (også kjent som kamal kakdi) som en tørr karri eller sabzi.
Sabazi (Indisk)
Japan er en av de primære brukerne av jordstenglene til Lotusen, og de representerer omtrent 1 % av alle grønnsaker som konsumeres i Japan. Japan dyrker sin egen lotus, men må fortsatt importere 18 000 tonn lotus rhizom hvert år, hvorav Kina gir 15 000 tonn årlig til Japan. Lotus stenglene blir preparert og brukt på samme måte som vi bruker potetmel fra potet eller maizena fra mais.
Helse fordeler: Lotusblomster brukes til å stoppe blødning. Lotusfrø brukes til forstyrrelser i fordøyelseskanalen, urinveisinfeksjon, inkludert diaré.
Diabetes : Lotus kan senke blodsukkernivået hos noen mennesker. Se etter tegn på lavt blodsukker ( hypoglykemi ) og følg blodsukkeret nøye hvis du har diabetes og bruker lotus som medisin.
Lotusfrø har flere helsebringende egenskaper, og er mye brukt i tradisjonell kinesisk medisin. Dette kan også forklare den utbredde bruken i matlaging, over hele Asia..
Lotusfrøets ernæringsfakta inkluderer også ubetydelige mengder vitaminer og mineraler, inkludert kalsium, jern, kalium, magnesium og sink.
Men planten har også blitt brukt i århundrer i folkemedisin for å behandle dusinvis av tilstander fra leddgikt til kopper.
Lotus blomstens tradisjonell/religiøse og kulturelle betydning
Lotusblomsten har en rekke forskjellige betydninger i forskjellige kulturer. Generelt sett blir imidlertid lotusen sett på som et symbol på renhet, åndelig opplysning og gjenfødelse. Den regnes som hellig i østlige kulturer. Fordi lotuser stiger opp fra gjørmen uten flekker, blir de ofte sett på som et symbol på styrke og renhet. Lotusblomster kommer i en rekke farger, og hver farge har en bestemt betydning.
–Hvit lotusblomstsymbolikk: Den hvite lotusblomsten blir sett på som et symbol på renhet og utholdenhet. Det minner oss om å holde fast ved vår tro til tross for hva som skjer rundt oss. (hvit knopp brukes ofte i templene) –Rosa lotusblomstsymbolikk: Vakre rosa lotusblomster er den vanligste fargen som brukes i hinduistiske bilder. De blir sett på som symboler på gjenfødelse så vel som skjønnhet. -Rød lotusblomstsymbolikk: Sammen med å symbolisere evnen til å overvinne motgang og bli gjenfødt, er røde lotusblomster knyttet til lidenskap og dristig uttrykk. -Blå Lotusblomstsymbolikk fra oldtidens egyptere: Den blå lotusen, kjent som “Blue Beshneen”, dreper bier og kalles derfor bie-dreperen. Kjent som “Sarbat”, hvorfra det egyptiske ordet “sharps” kommer, som brukes til å beskrive alt som er vakkert, og dets vitenskapelige navn Carryl Nymphae, det vil si den blå juria, som er utviklet for å beskrive den egyptiske skapelsen fordi den blomstrer ved daggry og lukker seg om kvelden og ligner derfor solen.
Buddhismenog Lotusblomsten Buddister relaterer blomsten til hver enkelts evne til å holde verdiene sine sanne uansett forholdene rundt dem. Buddhister ser også på lotusblomsten som et symbol på årsak og virkning, siden lotusplanten både kan blomstre og produsere frø i samme øyeblikk. Lotusblomsten ble også sagt å bli brukt under blomsterprekenen, der Gautama Buddha i stillhet overførte visdom til disippelen sin, og derved startet Zen-buddhismen. I tillegg er en av buddhismens viktigste lære – Lotus Sutraen – oppkalt etter denne blomsten. Denne sutraen lærer at alle vesener er i stand til full opplysning, uansett hvem de er eller hvilken skole av buddhisme de følger. En blomstrende lotusblomst er en av de få blomstene som samtidig bærer frø i seg selv mens den blomstrer. Lotusen regnes også som en påminnelse om at man kan vokse, dele god karma og forbli uendret som person.
Lotusblomsti Hinduisme Fra Vishnus navle vokste den hellige lotusblomsten fra. Indernes kjærlighetsgud svømte på et lotusblad nedover elven Ganges.
Hellig Lotus
Oldtidens Egyptere og Lotusblomsten: Den faraoniske lotusblomst og dens religiøse betydning i livet til de gamle egypterne i sivilisasjonen i det gamle Egypt, historie og fakta om viktigheten av lotusblomsten når de legendariske faraoene, begravelser, politiske, terapeutiske, seksuelle, industrielle, mat og mer hemmeligheter til den faraoniske sivilisasjonen. Lotusblomsten hadde en stor hellig plass i livet til de gamle egypterne, og lotusen er en blomstrende vannplante oppkalt etter ordet gitt av grekerne (Lotaz), en familie av “vannliljer”, med blomster preget av kronblad eller sirkulære blader og den sylindriske hornhinnen fremtredende fra midten til toppen.
Viktigheten av den faraoniske lotusblomst, Legendarisk betydning: I en av legendene om egyptisk skaperverk dukker lotusblomsten opp som det første vesenet som dukket opp fra den blinde mannen og skapte universet ut i fra ham, hvor kronbladene på blomsten åpnet seg fra barnesolen “Ra” som forsvant i mørket og igjen ble vist fra åpningen av lotus ved daggry og lukket om kvelden, pakket inn i lotusblader. Begravelsesbetydning: Lotusen dukket opp på de faraoniske gravene i Theben, hvor den avdøde dukket opp med datteren sin på båten i vannet der lotusknoppene ble plukket for ham.
I Odysseen møter Odyssevs lotofagene, som har lotusfrukt som eneste føde. Lotofager er et folk som Homer forteller om i Odysseen. De bodde på nordkysten av Afrika, ved den lille Syrte. Da Odyssevs kom dit, tok lotofagene gjestfritt imot hans folk og gav noen av dem den «søte lotus» å spise. Dermed glemte folkene hjemreisen, så Odyssevs måtte drive dem tilbake til skipene med makt.
Astarte (Den evigvarende stjerne/Kveldsstjernen)
Lotus blomsten bæres av den Store Moder når hun er i kraft av Måne-Gudinne. Den er lysets blomst, selve blomsten som har form som flammende solstråler, stilken er navlestrengen. Den innehar kreative og skapende krefter. Astarte ble assosiert med månen og ble kalt Universets Moder, hun som gir alt liv på jorden. Hun regjerte over himmelens lysånder som man så fra jorden som stjerner. Herifra kom navnet Astroarche: Stjernenes Dronning. Og det hevdes at ordet ”Easter”, altså påske, kommer fra hennes navn. Legender i Syria og Egypt linker Astarte opp mot «Den Svarte Madonna», hvor en jomfrufødsel ble feiret hvert år 25. desember for å føde solen til et nytt år. Astarte var ofte nevnt som ”Den Himmelske Jomfru.” Symbolene hennes er mange i og med at hun hadde og har mange egenskaper. Astarte er det greske navnet på den assyriske, akkadiske og babylonske semittiske gudinnen Ishtar. Symbolene hennes var løven, hesten, sfinksen, lotusen, duen og en stjerne i en sirkel som indikerer planeten Venus. Bildefremstillinger viser henne ofte naken. Hun har også vært kjent som den guddommelige kveldsstjernen.
Mer om Astarte ”Den evigvarende stjerne” Legenden sier at Astarte kom ned til jorden som en ildfull stjerne, og landet nær Byblos i en sjø ved Alphaca. Astarte er en av de eldste gudinnene fra Midt-Østen, og daterer tilbake til neolittene og bronsealderen. Hun er nært identifisert med Ishtar i Babylonia, Hathor og Isis i Egypt, Kali og Irdrani i India, Afrodite og Demeter i Gresk Mytologi og Frøya i Norrøn Mytologi. Hebreerne tilba henne som Sidoniernes gudinne. Kong Salomo som tok utenlandske koner, ”fulgte Astarte, sidoniernes guddom.” (1 Kongebok 11:5)
Astarté. Bronze, 7th century AEC. Archaeological Museum of Seville.
Astarte er ofte framstilt som en sterk og kraftfull gudinne innen babylonsk mytologi. Nedenfor kan du se en representasjon av Astarte, kledd, i motsetning til de vanligere avbildningene hvor hun fremstilles naken.
Babylonsk framstilling av Astarte (påkledd). Som regel er hun avbildet naken.
Symbolene hennes:
Stjernen: Venus (avbildet som en stjerne i en runding), et symbol for Lysgudinnen.
Økende måne: Det feminine
Kuhorn og solen: Symbolet for den store moder (Great mother)
Oksehode: Symbol for fertilitet og hersker
Lotus: Bæres av den Store Moder når hun er i kraft av Måne-Gudinne. Den er lysets blomst, selve blomsten har form som flammende solstråler, stilken er navlestrengen. Den innehar kreative, skapende krefter. (Nevnt øverst i avsnittet)
Duen: Budbringeren av den hellige visdom
Andre fakta om lotusblomsten: Sammen med å ha et vell av symbolikk, har lotusblomsten også andre interessante trekk knyttet til seg.
Her er noen av de andre faktaene om lotus. -Det er nasjonalblomsten til India og Vietnam. Lotusplanten vokser i begge disse asiatiske landene, med de lyse blomstene som gir landskapet skjønnhet. -Lotusblomsten er en populær tatovering. Hvis du lurer på blomsterbetydninger for tatoveringer, vit at lotusblomsten er et symbol på utholdenhet og en ren ånd. -Den er en bedre vannplante enn snittblomster. Selv om lotusblomster er vakre, fungerer de ikke bra som snittblomster. Så hvis du ønsker å sende blomsteroppsatser, er det bedre å velge andre typer blomster. -Lotusknoller er spiselige. Det stemmer – lotusplanter har mer å tilby enn nydelige blomster! Mange dyrker disse plantene for sine store, sprø knoller som kan brukes rå i salater eller stekes til chips.
Så som dere ser er det kanskje en grunn til at akkurat Lotusen er hellig for så mange, og hvem vet kanskje det bare er oss i 2023 som er så selvsentrerte og intetanende, at vi ikke lenger vet viktigheten av det vi har rundt oss daglig, hvordan vi skal bruke våre planter og vekster og hvorfor så mange har brukt og fortsatt bruker de. Ingenting vokser rundt oss uten en grunn og vi bør tilegne oss denne kunnskapen igjen, disse plantene og vekstene har alt det vi trenger av næring og medisin. Vi er i ferd med å gå framover uten å ta med oss kunnskap, respekt og nytteverdien av hva vi har i vår egen hage/natur. Dette er ikke bare vakre blomster, det er så mye mer enn det.
Inspirasjon fra vår vakre hage i Hua Hin <3
Akvarell av megOljemaleri av HenrikHennysway om lotus
Panang Curry – ta Thailand med deg inn på kjøkkenet der du er
“100 Best Ratede stuingen/suppen i verden”
Nå kan du drømme deg tilbake til Thailand hjemme, uansett hvor i verden du befinner deg.
Oppskrift:
1 1/2 pund beinfrie kylling lår uten skinn (hakket), -800 g mørt kyllingbryst skjæres i strimler (ikke for tynt) 1 liten løk (skrelt og hakket) 1 red bell pepper (frøet og hakket) 1 orange Bell Pepper (frøet og hakket) 2 fedd hvitløk (hakket) 1 ss kokosolje 4 gram panang red curry paste (1 boks) 1 ss peanøttsmør 12 kaffir Lime blader (knust) 13 1 / 2 gram tykk kokosmelk (usøtet, 1 boks) 3 ss fiskesaus 1/4 kopp Thai basil blader (eller søt basilikum)
Hvis du ønsker å lage egen panang curry paste, legger jeg ved oppskrift her:
25(!) store tørket chili (ca. 10cm lang) – eller færre hvis pastaen ikke skal være veldig sterk 1 x sitrongress, kun den hvite del, fint skåret 2,5 cm galangal, fint skåret 4 x nellik 1 x spiseskje korianderfrø 1 x teskje karvefrø 2 x teskje muskatpulver 2 x teskje svart pepperkorn 1 x teskje salt 1 x spiseskje palme sukker 2 x teskje lime skall fin skåret eller revet 4 x kardemomme «kapsler» 4 x hvitløksbåter fint skåret, eller knust 60 g x Thai sjalottløk, fint skåret 8 x Thai korianderrot, fint skåret 2 x teskje rekepaste Fint skårede lime blader til garnering
Lage karri paste:
Chilliene legges i varmt/lunket vann og trekker i 10 minutter.
Alle krydder (også chili) ristes hver for seg på en middels varm panne. Husk å røre/bevege krydderet slik at det ikke brenner på. Deretter:
Bruk morter (gjerne av stein) «slå» krydder til en tykk paste.
Tilfør hvitløk, løk og koriander rot, rekepaste, palmesukker og salt. Mikses og slås sammen til en jevn paste. Foodprocessor kan også brukes.
Om nødvendig tilsett litt olje (uten smak).
Pasten kan holde seg i lufttett boks i opp til et par uker. PS: liker du karrien din («hot») sterk …. mer chili! – men husk at det er mye gode smaker i denne karrien. Resultatet skal bli en veldig aromatisk curry.
Helsemessige fordeler
Selve retten er deilig, men retten phanang har også helsemessige fordeler. Mens kokosmelk tilfører tykkelse, rikdom, oljeaktighet og sødme til retter, inneholder den også mettet fett, noe som legger til kaloritallet. Det er imidlertid noen fordeler, for eksempel laurinsyre, som kan forhindre patogener og betennelser og øke immuniteten.
Kokos kjøtt inneholder en rekke vitaminer, mens krydder i phanaeng karri, som galangal, sitrongress og sjalottløk, er også urter som kan bidra til å redusere flatulens.
“Svinekjøtt har høyt kolesterolnivå,” så anbefalingen er å unngå svinekjøtt phanaeng og i stedet velge kylling eller scampi.
Jeg anbefaler å spise phanang med friske og rene grønnsaker for å gi mer næringsstoffer og også bidra til å avrunde måltidet.
อาหารอร่อย (smakelig måltid)
Palme sukker
Palme sukker – Badagnani
Palmesukkeret er fullt av antioksidanter. Det vanlige forbruket av palmesukker bidrar til å forbedre immuniteten vår, og det forhindrer frie radikaler som er årsaken til hudens aldring, og det hjelper også med å rense blodet. Et mye bedre alternativ for diabetikere. Palmesukker brukes i rettsmidler for behandling av hoste og kulde. Det kan søtes i ingefærte, da det er et veldig godt middel mot forkjølelse. Siden den er rik på magnesium, har den også en beroligende effekt på nervesystemet.
Kaffir blader
Kaffir limes blader er ikke vanlige blader. De har viktige fordeler for å hindre kroppen din fra å lide noen virus som kan gjøre kroppen syk eller ødelegge friske celler. Kaffir limes blader kan revitalisere kroppens celler og produsere mer sunne celler for å øke stoffskiftet godt.
Sitrongress har antiseptiske og antibakterielle egenskaper, og er sagt å kunne eliminere og hindre vekst av skadelige bakterier på huden. Oljens betennelsesdempende egenskaper kan roe rødhet, irritasjon og kløe i huden. Den demper smerter i muskler og ledd, og kan lette symptomer på leddgikt.
Høyt vitamin C-innhold. Dette næringsstoffet har evnen til å forbedre immunsystemets funksjon, som gir mer effektiv beskyttelse mot luftveisinfeksjoner. Kan galangal beskytte oss mot utvikling og progresjon av visse kreftformer på grunn av dets antioksidasjonsaktivitet. Dette gjelder spesielt de med svulster i brystvevet (ikke forskningsbasert) Antiinflammatorisk virkning, betennelse er mekanismen som utvikler mange komplekse problemer. Et eksempel på dette er kardiovaskulære problemer.
Koriander – korianderrot
Først av alt er det viktig å nevne at koriander inneholder mye oljer som styrker fordøyelsessystemet. Den stimulerer for eksempel appetitten og lindrer irritasjon forårsaket av enkelte matvarer. I tillegg har planten masse vitaminer, spesielt A og K, men også B, C og E.
Reke paste, finner du i alle asiatiske butikker men også de store kjedene som Meny kan ha dette produktet.Sweet Thai basil
Basil er ikke bare en populært urt for forstyrrelser som kvalme og insektbitt, men det er også mye brukt i tradisjonell kinesisk medisin, ayurvedisk medisin og andre holistiske medisinsystemer. Fordi Thai Basil frø kan legges til drinker, har mange funnet ut at å drikke dem også kan kurere mange plager som feber, tørr hoste og forkjølelse. Å legge det i smoothies eller juice kan hjelpe til med vekttap og fremme bedre fordøyelse også.
Karven ble brukt både for å forebygge og behandle mageproblemer
Det er noe helt magisk å stå i buken på en hval, vi alle vet jo hvor store disse enorme dyrene kan bli men det er allikevel ikke før du har de så på nært hold at du virkelig forstår det. Jeg har også hvalfangere i familien, både farfar og morfar var hvalfangere. Særlig morfar var med på mange ulike hvalfangstbåter og hadde mange historier å fortelle både via gamle brev og muntlige fortellinger. Når jeg står her inne i hallen og kikker opp i taket, er det ikke fritt for at jeg tenker at dette er en galskap jobb, mann mot enorme krefter.
Inne i hvalhallen på slottsfjellmuseet kommer du veldig nær noen av de aller største hvalen vi har, nemlig Finnhvalen, blåhvalen og Spermasetthval. Disse skjelettene er veldig gamle, og jeg har sett de før sammen med barna men det begynner å bli mange år siden nå.
Utstillingen i hallen (bygg 1939) viser gamle skjeletter av hval og eksemplarer av hvalfostre etc. Utstillingen er knyttet til byens hvalfangsthistorie. Skjelettene i hallen er fra en finnhval (finnhval, Balaenoptera physalus) fra 1895, en rekord 27 meter lang blåhval (Balaenoptera musculus) fra Island 1901, en minkhval (vågehval), en spermhval (spermasetthval, spermhval, Physeter macrocephalus) fra 1896, en flaskenosehval (ampulhval, Hyperoodon), en spekkhogger (spekkhogger, Orcinus orca), og en retthval (nordkaper, Eubalaena glacialis), etc. Legger ved de latinske navnene for de som er ekstra interessert i disse fantastiske skapningen.
I buken på en hval
Finnhvalen er den nest største av alle hvalene målt i lengde, bare slått av blåhvalen. Blåhvalen er sannsynligvis det største dyret som noensinne har levd på jorda. Bare tungen kan veie like mye som en elefant, hjerte er så stort som en bil aorta (hovedpulsåren) er på ca 20 cm. Veier et sted mellom 130 000 – 150 000 kg som voksen. Og dette finner mennesker helt fornuftig å jakte på hmmmm. 🙂
Spermhvalen er en tannhval, spermhvalen kan frembringe korte lyder med en styrke på nesten 200 desibel, dette er kraftig nok til å drepe mindre dyr og det er også det som er meningen.
De store hvalene har til alle tider gitt opphav til legender og myter, mye av grunnen er nok at de er så veldig store og lever skjult i havet for oss mennesker.
Du har historien om Jonas i hvalfiskens buk, det er jo kanskje litt interessant at de brukte betegnelsen fisk om dette dyret men det var vel den tids viten om dyret som var grunnen til det. Sokrates var faktisk den første som skrev ned observasjoner om hvalen (Om ikke dyret Leviathan fra det gamle testamentet også er en hval). I Historia Animalum skriver han at hvalen var et pattedyr, det er derfor rart at menneskene lenge etter dette fortsatte å kalle det en fisk. Nok om det, Aristoteles plasserte i sitt dyre-system hvalen i en egen, selvstendig klasse. Han skriver “Blant vivipare dyr er mennesket, hesten, selen, og andre dyr som er hårdekket” der kom altså også hvalen inn. (Vivipare dyr er dyr som formerer seg på en slik måte at avkommet utvikles inne i mordyrets organisme og får sin næring fra den.)
Den eldste skriftlige kilden som omtaler hval i vårt område er Ottars beretning fra slutten av 800-tallet. Ottar så både hval og hvalross, men hans fortelling må ha blitt misforstått, opplysningene er i alle fall uklare, noe som har skapt atskillig hodebry for hvalfangsthistorikere og gitt opphav til svært ulike tolkninger. Mest utfyllende er nok beskrivelsene i Kongespeilet fra omkring 1250. Dette skriftet er bygget opp som en pedagogisk samtale mellom far og sønn, det eneste faren finner verdt å nevne fra Islandshavet, er hvalene, og han understreker at de er meget forskjellige både etter art og vekst. I Grønlandshavet gjenfinnes mange av de samme artene, samt mange slags sel. I alt nevner Kongespeilet 22 ulike vestnorske navn på hvaler i havene, hvorav 18 også er nevnt i en lang oppramsing av hvaler i et tillegg til Snorres Skaldskaparmål.
Så ja selv et slikt rom får fram lysten i meg til å finne ut mer, det jeg nå må lære litt mer om, er mine egen bestefedre sine historier som hvalfangere.
Etter et spennende og lærerikt museums besøk dro vi videre på antikkmessen i Eik hallen, og der fikk vi mimret, kost oss med mer historie også fra vår egen barndomstid. Slike messer bringer ofte en slags lengsel tilbake til en tidligere del av mitt liv eller en tidligere tid jeg skulle ønske jeg hadde opplevd.
Vi endte opp med deilige spekepølser og oster, ikke akkurat det jeg hadde forventet men det smakte helt fantstisk etter en lang dag og et overfylt hode.
God kveld til dere alle, her ble det altså spekemat og ost 🙂
På det samme museet kan du se utstillingen fra det fjerdeskip Klåstadskipet og mye mer, ta den en tur på museum i helgen 🙂
Det fjerde vikingskipet…….. Klåstadskipet. Klåstadskipet er navnet på et skipsfunn fra vikingtiden. Men det omtales ofte som «Norges fjerde vikingskip».
I dag har vi virkelig fått fylt oss med historie, fascinasjon over gigant dyr, glede og nostalgi, Vi startet dagen med et besøk til Slottsfjellmuseet, og et spennende foredrag om det fjerde skipet Klåstadskipet, foredragsholder Fredrik Bjønnes var virkelig en som fikk selv de små tingene som en tre-plugg til å bli interessante, han var utrolig kunnskapsrik og morsom å høre på, noe som ikke er en selvfølge når man er nerd på enkelte temaer.
For dette funnet har ikke en historie som omhandler, viking konger, gull, edelstener og alt det vi finner morsomt å lese om eller se når du hører om vikingskip.
Men det som er spennende med denne historien, er først og fremst at dette skipet er et vitnesbyrd om de helt vanlige handelsmenn/kvinner fra Vikingtiden. Dette skipet er nemlig det eneste som til nå er gravd ut her i Norge, som ikke er gravgods.
Klåstadskipet skiller seg derfor ut på flere måter fra de mer kjente vikingskipene; Oseberg, Gokstad og Tune. Det er et vrakfunn, og sannsynligvis et lasteskip, en Knarr (Knarrene var lasteskip med et bredere, dypere og kortere skrog enn langskip og kunne ta desto mer last og manøvreres med mindre mannskap). Det er ifølge Fredrik flere grunner til at man er ganske sikre på dette, og det er blant annet funnene som ble gjort i skrogets bunn.
Men for å fortelle litt om dette skipet først, det ble først oppdaget i 1893 i Larvik nærmere bestemt Tjølling, Klåstad – Viksfjord. Den gang lå mesteparten av skipet under vann og det som var synlig var veldig ødelagt. Hva som skjedde med skipet er uvisst men la oss lukke øynene å se dette store skipet på vei til en av de store handelsbyene. Det er kanskje høst og høststormene herjer i viken, vinden pisker opp fjorden og det 20 meter lange og 4,5 meter brede handelsskipet er kanskje på vei nordover, kanskje det kommer fra et området som i dag kalles Eidsborg i Telemark. De har vært der for å laste skipet med brynesteiner, de var kanskje på vei til Hedeby, men den sterke høststormen og de kraftige bølgene som reiser seg, gjør så mannskapet om bord mister kontrollen. Uten kontroll på skipet driver de inn i fjorden og videre inn i Klåstadkilen, skipet blir liggende på tvers i grunt vann. Den 30 tonns tunge lasten i skipet, får det til å velte over og halve skipet blir liggende under vann og her blir det liggende helt til 1970.
Den kjente arkeologen Nicolay Nicolaysen foretok undersøkelser og registrerte alle den gang kjente fortidsminner fra middelalderen og forhistorisk tid, og publiserte dem i verket Norske Fornlevninger 1862–66.
Han dro også til dette skipsvraket, men siden det som viste seg over vannflaten ikke var noe syn for øye og heller ikke hadde “viktige” funn, i vrak restene eller nær skipet lot han det bli liggende. Det er kanskje det som er mest sannsynlig, da ingen utgraving fant sted.
Nicolay Nicolaysen, 1897.Foto: L. Szacinski
Så det var ikke før Mai 1970 at selve utgravingen fant sted, skipet var 20-22 meter og av dette var faktisk 16,15 meter av kjølen bevart og deler av babor side, det ble også funnet hele 140 fragmenter. Professor emeritus i norrøn arkeologi, Arne Emil Christensen har en helt spesiell grunn til å glede seg over at Klåstadskipet gjenoppstod, det var nemlig han som ledet utgravingen av skipet i 1970.
Arne Emil Christensen jr.
Men det som styrket ideen om at dette var et lasteskip fra Vikingtid var brynestein blokkene som ble funnet i vrakrestene. Man vet fra historiene at vikingene fraktet brynestein, pels og jern til de store handelsbyene i nord og fjerne strøk i bytte mot slaver, sølv, silke, vektlodd fra arabiske land, krydder og andre typiske varer som drikkebegre fra Frankerriket, mynter fra kalifatet, slavisk keramikk og bysantinske glassperler. Og akkurat brynesteinen fra dette området, Eidsborg i Telemark var spesielt populær, da brynesteinen (skiferen) var hardere enn brynestein fra andre land og steder. For å forstå viktigheten av brynesteinen må man tenke på hva denne steinen ble brukt til, og det var ikke bare for å slipe sverd men nesten alle de verktøy de trengte på den tiden. Man trengte skarpe egg på øksene, på fiskekrokene , knivene og ja til og med nålene måtte ha spisse tupper. Klåstad skipet var også ulik i den forstand at den ikke hadde så mange årer eller noen hull til årer, den hadde kauper og på grunn av dens konstruksjon kunne den frakte opptil 30 tonn med stein og jern. Ribe og Hedeby i Danmark og Sverige var på denne tiden de største handelsmarkedet i Nord, så skipet fraktet kanskje lasten hit for å bruke den i handel for varer som ankom fra fjerne østen eller Bysants, det bysantinske riket som ble gjort til rikets hovedstad i 330 under navnet Konstantinopel. Kaupang ble ikke etablert før ca 200 år etter Klåstadskipet, som er fra ca år 998, så Hedeby og/eller Ribe var nok mest sannsynlig dette skipets handelsbyer, men hvem vet 🙂
Brynestein fra Klåstadskipet, en lett omsettelig ballast å bruke i vikingskipene sammen med jern
En annen oppdagelse som viser forskjellen på dette skipet og de andre store skipene som er utgravd er at det på Klåstadskipet er benyttet treplugger , det er funnet slike treplugger i småskipene fra Gokstad med altså ikke på de tre store gravskipene. Hva betyr egentlig det for meg og deg som ikke er båtbygger, tja vi kan vel bare nerde litt videre?
Den øverste modellen er et spant fra Osebergskipet. Både før og under vikingtiden ble bordplatene surret til spantene. Hvalbarder ble benyttet til dette i Osebergskipet. Bordgangene er festet til hverandre med saum og deretter tettes det med ull for å gjøre skroget tett.(Saum er en metallnagle med firkantet tverrsnitt til å fest båtbord sammen med, eller til å feste båtdeler til båtbordene) En liten avsporing her: så det er altså her vårt ord søm stammer fra, man bygger nemlig ikke båter, man syr dem sammen med saum.
Klåstadskipet derimot har bordgangene festet til spantet med trenagler, en vanlig teknikk som ble brukt utover middelalderen. Også her er bordlagene festet til hverandre med saum og tettet med ull.
Man tror at grunnen til at denne endringen innen byggteknikk fant sted, var for at det skulle bli lettere å kunne reparere skader på skipene, når de var i andre havner verden over. Da vikingenes båtbygging teknikk ikke var like kjent og/eller brukt av andre enn vikingen selv. Ved å endre måten å bygge skipene på til teknikker andre land også benyttet, kunne de være mer sikre på at også de fikk reparert skader på deres skip når de var ute på handelsreiser. Men også dette er vel kanskje bare antakelser.
Klåstadskipet, andre funn fra skipet var noe tau og benrester etter sau.
Jeg anbefaler alle å ta en tur til Slottsfjellmuseet, akkurat nå er det en fantastisk fin utstilling der fra viktige med ulike vikigfunn, Klåstadskipet og annen historie fra middelalderen. Det du ser her er kun et utdrag, da jeg ikke ønsker å ødelegge for museet. Vi storkoste oss med både foredrag og utstilling og om du vil kan du jo også ta en titt på innlegget om hvalhallen, den utstillingen finner du også på slottsfjellmuseet.
Visste du forresten: – Den viktigste handelsvaren var mennesker/slaver. Og ordet slaver kommer fra at det ofte var det slaviske folket som ble solgt, derav ordet slaver. – De mest populære slavene var faktisk kristne ofte munker, fordi de kunne lese og skrive. – I Stavern finner du botanikk du ikke finner andre steder langs kysten, det er fordi skipene ofte kvittet seg med ballasten sin her og med ballesten fulgte det jord og frø/vekster fra andre land og kontinenter. (ballast =
På samme museum finner du Hvalhallen, det må du få med deg 🙂 kos deg på museum i helgen.
Det er flere typer snøklokker ja mer enn 2500 forskjellige, du har for eksempel: Tyrkisk snøklokke (Galanthus elwesii) som kan bli opp til 23 cm høy. Kaukasus snøklokke (Galanthus ikariae) som vokser vilt. Italiensk snøklokke (Galentus imperati). Krim snøklokke (Galanthus plicatus) som kan bli 30 cm høy. Hellas og Sicilia (Galanthus Reginaeolgae) minner veldig om helt vanlig snøklokke men denne blomstrer om høsten istedenfor våren.
Jeg er heldig som har hele min gamle hage full av snøklokker i store klaser, de minner meg på at det nå er vår i luften, selv under tung nysnø, strekker de seg gjennom med sine vakre hvite bjeller og lyse skjøre grønnfarge.
Som en av vårens første blomster, symboliserer de ofte nye begynnelser, håp, gjenfødelse og evnen til å overvinne utfordringer. Dette gjør det til en veldig positiv blomst å gi noen som kanskje går gjennom en utfordring og trenger litt ekstra støtte og oppmuntring.
Delikat duftende med en lett honningaktig, kremet mandel lukt, betyr det latinske navnet ‘Galanthus’ ‘melkeaktig blomst’, og denne lille blomsten har samlet århundrer med velduftende folklore rundt sin opprinnelse, og fortsetter å inspirere parfymere med sin transcendente penhet.
Snøklokker er i seg selv giftige, dette skyldes giftige alkaloidforbindelser, som er spesielt konsentrert i pærene deres. To viktige alkaloider som finnes i snøklokker er lykorin og galantamin, begge finnes også hos påskeliljer.
Mytologi og medisinsk bruk : Circe var trollkvinnen i gresk mytologi som dopet Odysseus’ mannskap for å få dem til å glemme hjemlandet, og deretter fortsatte å gjøre mennene om til svin. Da Odyssevs satte ut for å redde mannskapet sitt, beskyttet han seg med en motgift fra nettopp snøklokkeblomsten. Myter har ofte et visst grunnlag, da denne samme motgiften blir studert i dag som en mulig behandling for Alzheimers sykdom. De gamle grekerne visste at et ekstrakt av Datura stramonium-planten, kjent i dag som thorn apple eller jimsonweed, har evnen til å frarøve mennesker minnene deres og kaste dem inn i en hallusinatorisk tilstand, noen ganger ledsaget av vrangforestillinger om å bli forvandlet til dyr. Den aktive ingrediensen i datura er atropin, som har effekten av å blokkere virkningen av en viktig nevrotransmitter kjent som acetylkolin. Alzheimers sykdom er preget av mangel på acetylkolin, og utviklingen av sykdommen kan potensielt bremses av legemidler som øker nivåene av acetylkolin i hjernen. Dette er hva Hermes, gudenes budbringer, rådet Odyssevs til å bruke for å beskytte seg mot Circes narkotikaforsterkede trolldom. Og dette er hva bønder i Balkan-landene har brukt i århundrer for å behandle seg selv for ulike “nerve” problemer. På 1950-tallet ble Dimitar Paskov, en bulgarsk kjemiker interessert i denne folkloren og varslet det medisinske miljøet. En bivirkning av galantamin er indusering av klare drømmer, som har stimulert interessen for bruk av galantamin som et rekreasjonsmiddel. Disse har vært lite brukt i folkemedisin her pga dens gift, men brukes nå i mulig behandling av Demens sykdommer som Alzheimer.
Snøklokkeblomster er normalt ansett som et symbol på renhet og håp, og en budbringer om vår og gjenfødelse. Men de har også blitt ansett som et varsel om død, kanskje fordi snøklokker ofte vokser på kirkegårder.
Fun facts: Snøklokker er å finne i musikkstykker, dikt og fortellinger. -Snowdrops var kallenavn det britiske folk ga militærpolitiet under andre verdenskrig, pga deres hvite hjelmer og hansker sammen med det brune belte i midten av en olivengrønn uniform. -I det tyske eventyret om snøhvit og de syv dverger blir “snowdrop”, brukte som et alternativt navn for prinsesse snøhvit. -I korthistorien til Hans Christian Andersen “The Snowdrop”: Luften er fortsatt kald ute, men allerede regnet og solen kiler snøklokken, som fortsatt er god og varm i løken sin under jord og snø…….
-Komponisten Tchaikovsky skrev et 12 måneders piano stykke, der hans April stykke kalles snowdrop som undernavn. -Johann Strauss ga navnet til hans mest kjente waltz Scheeglöckchen “Snowdrops”.
Snøklokken egner seg godt til å farge, tilsett farge i vannet og du kan få dine snøklokker i alle verdens farger :), noe å tenke på nå når vi nærmer oss konfirmasjons og bryllupstider. Hvis du har en potte eller vase med utsprungne blomster så kan du bare sette de kaldt, da lukker de seg igjen.
Kjært barn har mange navn, dette er en av mine favoritter av ville blomster. Hvert år planter jeg alltid et område med villblomster eller eng-blomster om du vil. Prestekragen er en selvfølge i denne engen, eller okseøye tusenfryd, hunde tusenfryd som den også kalles.
Prestekragen har vært i bruk både tradisjonelt og som nytte plante langt tilbake i tid, i middelalderen ble det ofte brukt ved festlige anledninger som pynt på gulvet. I Italia ble bladene brukt for å sette ekstra smak på salater, ja den er faktisk spiselig.
Helt tilbake i antikkens dager ble prestekragen brukt som sårmiddel. Og i dag i USA blir blomstene brukt på samme måte som kamilleblomster for å lindre kikhoste, astma og nervøse lidelser. Det sies nemlig at om man drikker et uttrekk fra blomstene regelmessig kan man lindre melankoli og samle et urolig eller atspredt sinn. I Norge og folkemedisin her ble den brukt ved at blomsterhodene ble kokt til grøt og ble lagt som omslag på svull (byll, kong).
Prestekragen er en av de blomstene barn kjenner best, den blir brukt i buketter, kranser og som spådomslek, ved at man plukker et og et blad av randkronen og sier, vil, vil ikke ofte for å finne ut om den du er forelsket i vil bli din kjæreste. Eller andre ting man ønsker å vite om kommer til å gå i oppfyllelse.
Uansett for meg er denne blomsten sommer, insekter, medisin og glede.
J
Hele planten, eller bare blomstene brukes som medisin. Planten kan tørkes for seinere bruk. Blomster, røtter og unge blad er spiselige, både rå eller kokt. Hele planten, men særlig blomstene, virker krampeløsende, urindrivende, menstruasjonsdrivende, svettedrivende, hostedempende, styrkende, hudlindrende og sårhelende. Lungesykdommer, hoste, kikhoste, astma, nervøsitet, plager i urinveiene, ødemer, menstruasjonsproblemer, vaginale soppinfeksjoner, nattesvetting, gulsott, skrammer, neseblod, skader, sår, oppsprukne hender, byller, vorter, flass, ulike hudsykdommer og såre øyne. Et destillert vann av blomstene er brukt ved konjunktivitt (bindehinnebetennelse i øyet). Brukes stort sett slik Kamille brukes 🙂