20 Desember – Hennysway Julekalender

Nå er det bare 4 dager igjen til jul og 11 dager igjen av 2023, sikkert flere med meg som har to do lister de krysser av i disse dager.
Uansett hvor tidlig man starter er det så mye man ikke kan gjøre før de aller siste dagene.

I dag kan jeg lese i Elle sitt horoskop at 20. desember for meg som er kreps, står det dette:
I dag kommer det inn energi fra Væren i horoskopet ditt, og det letter både når det gjelder å starte og avslutte prosjekter. Du er mer bestemt i dag, og du følger dine egne planer heller enn å lytte til andre. På ettermiddagen jakter du på den eller de siste gavene.
Ja det traff ikke helt, for jeg sitter jo her å skriver i bloggen men det er kanskje en gave det også på et vis, til meg selv og andre.

20 Desember – Hennysway deler

“Julenissen er enhver som elsker en annen og søker å gjøre den/dem lykkelige; som gir av seg selv ved tanke eller ord eller gjerning i enhver gave han/hun gir.”

Hennysway

Historiske hendelser på denne dagen ( kos deg med litt nynorsk):

Har du husket?

Hva med å reise ut i skogen og hugge et juletre i dag? Flere steder i landet er dette mulig, men husk å melde deg på i tide.
Eventuelt kan det være greit å kjøpe et fra ditt lokale juletreutsalg i dag.

Husvask bør også være ferdig nå, om du vasker litt ekstra til jul da.

Det er også greit å gjøre seg helt ferdig med gaver i dag eller i morgen.

Storhandlen bør også tas i morgen. Husk mandel, det blir ikke det samme med hasselnøtt i grøten.
NB! Butikkene er ikke åpne igjen før 28. desember, så det gjelder å handle nok. Polet er også kun åpent på 23.12 til kl 16.00.

Skal du ha ribbe på Julaften?

Noen mener at når kalenderen viser 20. desember er det på tide å ta ut ribba fra fryseren. For å få en ideel opptiningsprosess og krydring av ribben, bør du starte 4 dager i forveien.

Begynn med å legge ribba i kjøleskapet

Ta ribben ut av fryseren og legg den nederst i kjøleskapet. La den ligge der i to dager. Behold emballasjen på. Husk å tørke av eventuell frost og rim på pakken slik at det ikke renner av i kjøleskapet. Ribbepakken kan også legges på et fat.

Fjern emballasjen etter 2 dager

Ta ribben ut av kjøleskapet etter to dager, og tørk lett av hele ribben med litt kjøkkenpapir. Gni deretter ribben godt med salt og pepper på alle sider. Dekk den til, og sett den inn i kjøleskapet igjen. La den stå i 1-2 dager. Da er den klar til steking

Hva gjør du hvis du våkner på selveste juleaften, og har glemt å ta ut ribba?

Det er ingen grunn til panikk. Årets julemiddag kan reddes. Her får du tipsene som gjør at du får tint opp ribben i tide.

Ta ribben ut av fryseren og fyll kummen på kjøkkenet med kaldt vann. Legg ribben i vannet (behold emballasjen på), og la kranen renne forsiktig med en tynn stråle for å skape litt bevegelse i vannet. Tineprosessen i vannet vil ta ca. ½ – 1 time, avhengig av tykkelsen på ribben. Du kan sjekke om den er ferdig tint ved å løfte den opp i den ene enden. Dersom den gir etter og bøyer seg, er den ferdig.

Tine ribbe med dnrlig tid i vask

Ta ribben ut av emballasjen og tørk lett av den med kjøkkenpapir. Gni den godt inn med salt og pepper på alle sider, og la krydderet trekke inn i 5-10 minutter

På min huskeliste i dag står det.

Ta det mer med ro
Se mange Julefilmer
Pynt med røde duker
Skift på sengen
Hent tulipaner og gravhjerte

Foreløpig rakk jeg ingen av delene, men noe av det skal være huket av før jeg legger meg 😅

En av de tingene jeg lager når det nærmere seg jul er likør, det er en fin gave å gi bort og koselig å servere når man får gjester.

Jeg har 2 favoritter, Eggelikør og Mokkalikør, her kommer oppskriftene:

Ninas Jule eggelikør (2008)

En søt og feminin drikk, som også er nydelig som saus på bær til dessert.

2,5 dl matfløte
2,5 dl kremfløte (kan byttes med matfløte, blir fort veldíg stiv når den er kald)
1 vaniljestang
5 eggeplommer
350 gram sukker
4 dl 60% sprit.

Kok opp all fløten sammen med den oppsplittede vaniljestangen. Avkjøl.
Visp eggedosis av egg og sukker. Når fløteblandingen er avkjølt, blandes den med eggedosisen. Varm blandingen til kokepunktet. Rør hele tiden.
Avkjøl blandingen og bland med spriten.

Ninas Jule Mokka likør (2000)

3 dl vann
3 dl Kremfløte
2 ss Kaffepulver
2 ss kakaopulver eller 1 plate kokesjokolade
2 eggeplommer
3 ss sukker
2 dl 60% sprit.

Kok opp vann, fløte og kakao/sjokolade. Visp eggeplommer og sukker. Spe den varme væsken i eggeblandingen under kraftig omrøring. Hell alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp under røring til det begynner å tykne. Avkjøl og bland inn spriten. Fordel på flasker og oppbevar kjølig.

Her har du 2 gode jule eller vertinne gaver som er lagd ganske raskt.

I min dagbok, år 2000 står det på min huskeliste for neste år:
Husk at julen er over før du vet ordet av det.
Det er de små tingene som teller.
Begynn før 1 desember og ikke ta på deg for mange andre oppdrag.
Når jeg går igjennom min juledagbok tror jeg det nesten hvert eneste år står begynn tidligere, unngå stress. Stress dreper julestemningen.

Og det er jo helt sant, det er kanskje også derfor min julestemning settes på pause mellom 20 desember og 25 desember.
Det er først når jeg våkner den 25 desember, jeg kjenner at roen har kommet og stemningen for plass, men dette vet jeg jo nå etter så mange år, så da er det bare å glede seg til 25 desember for meg 🤩

“Når vi husker en spesiell jul, er det ikke gavene som gjorde den spesiell, men latteren, følelsen av kjærlighet og samholdet mellom venner og familie som gjorde julen spesiell.”

Min Dagbok gjennom årene fra 1998-2023

Hva gjorde jeg og vi som familie 20 Desember disse årene?

2008

Treet er inne, i morgen blir det pynting. Satt på etiketter på eggelikør gavene, som Henrik har lagd, fine…..


2010

Besøk av Liv og Per i dag, veldig koselig, fikk også lagd medisterkaker og pakket inn gaver.


2020

Henrik lagde årets julekort i dag, så var mamma her på middag, koselig. Fikk også handlet inn all julegodteriet.

Kontrastenes år 2016

2016

Vi reiser hjem til Hua Hin for å komme oss bort fra den tyngste delen av jula. Merker godt at han som elsket julen så intenst ikke lengre er i huset…..


Jule mimring – bilder fra tidligere juler og i år 2023

Farmor og meg, savner vårt årlige julebesøk med farmors nydelige krumkaker og timesvis med skravling og historier. En tradisjon min søster og jeg nå har mistet, men bærer med oss videre i minnene.

Vi åpner dagens luke i kalenderen – 20 Desember

I dag koser jeg med eventyr på Spotify, det å bli lest høyt for, er det beste jeg vet….. jeg blir raskt endel av eventyret selv.

Legger ved min Julespilliste med god gammel Julemusikk, du kan lagre den du også ❤️

Julekalenderen jeg må se et par episoder av hvert år.
Den aller beste Julestemningen får du av musikk med sjel

Her kan du nyte 33 minutter med Nat King Cole.

Følg Hennysway Julekalender, du finner den under desember i dagboken på forsiden.

Leave a Reply