14 Desember – Hennysway Julekalender

Jeg har vært inne på temaene, i mange ulike sammenhenger de siste dagene, julen er tradisjoner, skikker og minner.

Vi tar med oss våre beste minner og tradisjoner og overfører de til våre barn, som igjen viderefører med egne minner til sine barn. Slik lever tradisjonene videre, sterke og unike.

Her er et av mine gode jule minner, håper flere med meg husker julen 1975 på svensk TV.

I en barndom der svensk TV stod for de fleste barne programmene, vokste jeg opp med svensk julemorgen og svensk dubbet Walt Disney på Julaften.
14 Desember – Hennysway deler

I dag har jeg og mamma mimret tilbake til da hun var liten, hvordan var hennes jul. Hvilke minner er sterkest for henne i dag og hva tok hun med seg inn i sitt ekteskap og min barndom?

Det er ikke bestandig så lett å hente fram ulike minner, for som barn kan det være ganske rare ting som dukker opp av minner, ikke nødvendigvis det vi som foreldre prøvde å videreføre av minner og tradisjoner. Og det er det jeg nå som godt voksen synes er litt spennende å finne ut av, for hvem skulle trodd at Trazan Apansson skulle bli ett av mine? 😂

Mammas Juleminner

Julen hjemme hos mamma var veldig annerledes enn min jul. Som siste barn ut med 13 år opp til nærmeste søster ble det mange juler med litt eldre foreldre. Foreldre med et levd liv og foreldre som flere år tidligere hadde hatt huset fult med unger. Så mammas jul var nok på en måte roligere og enn de mamma ga meg og min søster.

Gledet du deg til Jul mamma?
Ja jeg gledet meg alltid til jul, jeg var jo selvfølgelig spent på presangene, hva jeg kom til å få og maten, det var alltid god mat.

Kan du huske den julegaven du fikk som du ble mest glad for å få da?
Ja, det husker jeg veldig godt, det var en strikket lusekofte til Annedukken min. Det var søsteren min Karin som strikket den til meg, den var orange og beige med store gullknapper.
Den ble jeg så glad for, jeg hadde jo kjøpt Annedukkken selv og den kostet 37,50 og det var mange penger for meg å spare.

Jeg husker den jakken jeg også, jeg arvet den og brukte den på min Nancy dukke. Og jeg som du elsket den lusekoften. Så her har vi altså samme minne fra helt ulike tiår men like sterkt.

Hva slags juletre hadde dere og hvordan pyntet dere treet da?
Jeg og min pappa (Morfar) hogde juletreet vårt selv, jeg ble alltid med han ut i skogen bak huset og hentet juletreet. Det gjorde vi enten bitte lille eller lillejulaften.
Vi pyntet det med mye hjemmelagd julepynt men vi hadde også mange vakre kuler. Vi hadde norske flagg og masse glitter, i toppen hadde vi en stjerne med glitter på, den hadde ikke lys.
Jeg husker når vi fikk elektriske lys på treet, de var fryktelige dyre men det ble veldig fint med disse lysene og alt glitteret.
Jeg hadde lagd mange av de kurvene selv, det var flettede kurver, kremmerhus med glansbilder og sølvpapir, den aller fineste juletrepynten var fargede kurver av kreppapir, de så ut som små vesker med tvinnede hanker.

Vi lagde også masse julepynt med piperensere, jeg lagde en nisse på en kjelke av metalltråd. ja og den har jeg stående i min nisselandsby nå, de hadde litt skumle ansikter de gamle nissene synes jeg 😂

Hvordan pyntet dere ellers i huset da?
Det var ikke så mye pynt som det er i dag, men vi brukte mye granabar og kuler, adventsstjernen vår var av papp.
Selve julaften feiret vi i bestestua om vi feiret hjemme og den var selvfølgelig pyntet fint til jul.

Hva slags andre tradisjoner hadde du da?
Jeg husker vi hørte på radioen på julaften og sang de vanlige sangene som «på loven sitter nissen» for eksempel, det var ingen kristen jul hos oss.
Den høytiden kom med din pappa sine tradisjoner, sølvguttene og kirkebesøk på julaften. Det var ikke noe vi i vår familie hadde tradisjon for.
Jeg trodde på julenissen og ble utrolig skuffet husker jeg , da jeg så ringen til søsteren min på fingeren til julenissen.
Det var selvfølgelig annerledes å feire jul hos søstrene mine, enn alene med mormor og morfar, der var det jo små barn, så ofte var det jeg som var nissen deres.
Spesielt julaftenene hos min eldste søster Ingrid husker jeg veldig godt, der var det veldig koselig til jul og hun hadde egne barn på min alder.

Hva spiste dere på julaften da?
Vi spiste ikke ribbe, morfar orket ikke alt det fettet, så vi hadde alltid svinestek med svor, medisterpølse og medisterkaker, med hjemmelagd surkål, til dessert var det riskrem og rødsaus. Det var det beste jeg visste.
Jeg husker også at når mormor og morfar var hos oss på julaften var det svinestek i tillegg til ribben, jeg synes svinestek var mye bedre jeg også, liker ikke så feit mat som ribbe kan være, jeg heller.
Svinesteken, ribben og kjøttmaten kom rett fra nabo bonden, morfar jobbet jo som slakter på gårdene, så noen fordeler hadde han.

Hvilke kake tradisjoner husker du fra du var liten da?
Det var alltid Serinakaker, Berlinekaker, kranskake og hjemmelagd marsipan. Mormor bakte ikke pepperkaker men en av mine gode juleminner er med pepperkaker faktisk.
Vi feiret jul hos min eldste søster og hun hang pepperkaker i juletreet, det var veldig fint og luktet godt.
Mormor hadde også den aller beste oppskriften på smultringer, den bakte jeg selv i alle år med mine naboer og venninner, den inneholdt noe som het Kremotartari, for at de skulle være litt sunnere og lettere.

Morsei (mormor) og meg lager smultringer

Tradisjonen tro, fulgte også denne tradisjonen videre, renslighet var viktig ved baking og håret måtte dekkes til. Dessverre er dette en av de tradisjonen jeg ikke tok med meg videre inn i vår familie men minnene er mange fra baking med med mamma og mormor.

Er det andre ting du husker fra du var liten da?
Var alltid litt usikkerhet rundt morfar da, om han kom til å være edru eller full. Det var alltid vanskelig og det tror jeg også mormor tenkte mye på. Han var jo periodedranker som det het da og det hente flere ganger at vi måtte leite etter han på sykkel, det var ikke alltid vi fant han heller.
Men vi hadde aldri alkohol på julaften, så som regel var han edru og hjemme, og det var koselig.

Er det noen juletradisjoner pappa tok med seg fra sine tradisjoner da?
Ja tunge, som pålegg, det måtte farmor lage, det klarte ikke jeg.
Og så tok han med seg delfiakake, og det lagde jeg hvert år. Når vi ble gift ble også sølvguttene og kirkebesøk våre nye tradisjoner, jeg ble ikke med i kirken men du, farmor og pappa dro alltid i kirken og på gravene med kranser. Søstra di hadde ikke helt ro til å være i kirken så hun ble hjemme med meg.

Første julaften som gift
Jeg husker at vi hadde invitert mamma og pappa til jul, det var veldig stas for meg å ordne egen jul, jeg var gravid med deg da.
Jeg var ung og ribben var helt mislykket, den hadde vist vært tromlet feil sa pappa som hadde godt greie på hvordan ribben skulle være (var jo slakter), ble litt lei meg da, hele ribbe bare falt fra hverandre.Men ellers ble det en fin jul som jeg husker godt. Etter at jeg ble gift hadde vi også mange fine julaftener hos farmor og på Tufte gård også.

Andre minner fra Julaftner?
Ja jeg husker jo spesielt den ene gangen på tufte gård, det var en utrolig fin og gammeldags julaften men det jeg husker aller best er kanskje at jeg fikk veer denne julaften og at jeg måtte dra fra juleselskapet og rett på sykehuset. Dagen etter 1 Juledag kom jo lille søsteren din til verden, Renee. Så det ble jo en julaften jeg aldri kommer til å glemme.

Akkurat den julaften husker jeg også veldig godt, jeg var 4 og et halvt år og eneste barnet på Tufte denne julen, ingen andre av barnebarna var født ennå. Jeg husker spesielt Mimmi (min tantes svigermor), jeg var veldig glad i henne. Jeg husker hun tok meg med opp i andreetasje fordi hun hadde hørt noen lyder på loftet, det er nissen sa hun, det er han som romsterer der oppe med gaver og ting. Vi stod der nederst ved trappen og kikket opp mot loftet, selv i dag kjenner jeg spenningen av dette minnet.
Ja det gjorde veldig inntrykk på meg, jeg gru gledet meg til han skulle komme seinere på kvelden, synes nok det var litt skummelt også.
Mimmi og jeg bar ut et stort tretrau med en tresleiv i med grøt, vi satte det på trappen inn til stabburet.
Seinere på kvelden ble jeg bedt om å kikke ut av vinduet, og der fra skogen kom nissen bortover åkeren bærende på en lykt, han stoppet ved stabburet og spiste litt av grøten før han kom mot huset. Jeg stod sammen med de andre og ventet i spenning.
Hunden på gården var helt vill av ekstase når nissen kom, logret og hoppet opp under skjørtet på nissen, de voksne forstod nok sikkert hvorfor men ikke jeg.
Jeg tenkte at denne nissen må være snill!
Så her har vi også et sterkt minne fra akkurat samme julaften bare av ulike grunner, tror ikke jeg forstod at jeg den natten skulle bli storesøster 🎄

Jul hos oss med Mimmi/Mamma ❤️
Hjemmelaget marsipan – oppskrift

Marsipan hører julen til, og med en liten kvern eller hurtigmikser lager du din egen knallgode marsipan i løpet av få minutter. Lag dobbel porsjon, så har du både til et flott marsipanbrød og til marsipanfigurer eller konfekt.

 porsjon gir ca. 1/2 kg marsipan
  • 250 g mandler
  • 250 g melis
  • 0,5 ts tragant (kan utelates)
  • 1 ss eggehvite
  • evt. 0,5 ts nøytral olje
konditorfarge
SLIK GJØR DU
  1. Skåld mandler ved å legge dem i kokende vann i 3-4 minutter, og klem dem ut av skallet. Tørk mandlene godt, gjerne på kjøkkenbenken over natten, eller 1 time på 50 °C i stekeovnen.
  2. Mal mandlene en eller to ganger i kvern eller hurtigmikser. Mal dem igjen sammen med melis.
  3. Bland inn tragant og eggehvite, og kna marsipanen til den henger godt sammen og er lett å jobbe med. Er den for tørr, så bland inn litt mer eggehvite eller noen dråper nøytral matolje. Er den for bløt, så kna inn litt mer melis.
  4. Pakk den ferdige marsipanen i plastfolie og la den hvile en stund på kjøkkenbenken. 
Jul fra jeg var liten og oppover
Dette er fra en Jul på bygdemuseet, Julen 1965 altså 3 år før jeg ble født og de stolene, teakmøblene og tallerknene husker jeg veldig godt

Det NRK kunne by på den julaften 1960 var barnegudstjeneste på ettermiddagen, på kvelden «Til ettertanke» ved Johan Falkberget og julesanger fra Tyskland. Men var en så heldig å ha svenskeantenne kunne en få med seg den amerikanske musikalen «Top Hat».

I 1963 inntok Erik Bye de tusen hjem. «Vi går om bord» fra Store Studio var sendt i radio siden 1959, men kom nå også på fjernsynsskjermen. Dette ble det faste holdepunktet i NRKs julekveldsending fram til 1970.

I 1969 sang Sølvguttene julen inn for første gang, begynnelsen på en tradisjon som har holdt seg i 50 år. En gjenganger på julekveldene på 1970-tallet var «Jul i Huskestua» med Odd Grythe, Ivar Ruste og Arnt Haugen. Fra midten av 1970-tallet ble det vanlig å sende riktig gamle norske spillefilmer, som «Tante Pose» (fra 1940).

Ved siden av «Grevinnen og hovmesteren», sendt første gang lille julaften i 1980, er det formiddagen på julaften som er blitt den viktige sendetida for juletradisjoner på TV. Det mest populære innslaget har nok vært Disneys «Donald Duck og vennene hans ønsker god jul». Dette programmet har NRK sendt nesten hver julaften siden 1979. De som hadde «svenskeantenne» kunne se den allerede på 1960-tallet!

Fra 1999 har formiddagen på julaften vært preget av 1970-tallet, med den tysk- tsjekkiske «Tre nøtter til Askepott» (innspilt i 1973) og «Reisen til julestjernen» (innspilt i 1976). Sammen med Donald og vennene hans ble dette et fast juleinnslag.

Jul på 70 tallet
Jule mimring – bilder fra tidligere juler

Jul hjemme i Horten og i Hua Hin ❤️🎄

Vi åpner dagens luke i kalenderen – 14 Desember

I dag vil jeg dele en julesang med dere, siden denne dagen er full av mimring og gode gamle minner.
Stemmene du hører i sangen er Benjamin og fetteren Matteus.

På loven sitter nissen
Får vel ikke mer julestemning enn av barne sang

Ønsker også å legge ved en av mine julefavoritt låter i dag

Benny Borg og Anita Hegerland
En liten oppsummering av mine kjære juleminner og tradisjoner fra 70 tallet

“La oss holde julen vakker uten grådighet,
det er minnene du bør bli rik på, det er de du vil komme til å huske”

Hennysway
Følg med på Hennysway Julekalende. du finner den under desember måned, på forsiden i min dagbok.

One thought on “14 Desember – Hennysway Julekalender”

Leave a Reply