1 Desember – Hennysway Julekalender

Endelig er Desember her med alt den bringer av glede, frustrasjon, sorg og forventninger.

Jeg elsker jul og har alltid gjort det, helt fram til julen 2016.
Det året måtte jeg lete inne i meg selv, ta fram det som er og har vært viktig for meg med julen, og det som virkelig betyr noe.
Ta fram alle de følelsene jeg har, helt fra mitt aller første minne jeg har lagret, hva er det med julen jeg egentlig elsker…

I denne julekalenderen vil jeg reflektere litt rundt dette, ta fram gamle minner, nye minner og forsøke å sette ord på det som faktisk er ekte julestemning for meg.
Noe vi alle kan skape for de rundt oss og oss selv, uansett om man sliter, savner eller ikke har noen/nok midler til å skape det andre definerer som en god jul.

Jeg vil bruke min minnebok og dagbok fra alle juler jeg har beskrevet gjennom årene, helt fra 1998 og fram til i dag.
Gjennom år med dårlig økonomi, år med mange barn og alle deres aktiviteter.
Hva gjorde vi? og hva var det som skapte det vi kaller/kalte julestemning. Jeg vil dele juleeventyr, sitater og dikt med dere.
Og jeg vil dele savn og glede med dere ❤️ så la oss starte, i dag er det 1 Desember….

1 Desember – Hennysway deler

I dag er dagen for å sette opp et budsjett, et budsjett du kan leve med og holde deg til. I dag er dagen der du reflekterer over hva du som det menneske du er med dine egenskaper, kan gi noe til noen du bryr deg om uten å bruke for mye penger, bruk tid på å tenke på de du skal gi en gave, hva setter de pris på, hva liker de å gjøre sammen med deg ? Hva kan du gi bort som gleder de mer enn kjøpte ting? en lunsj i skogen med deg kanskje?, en bok du har lest som de ikke har, med en historie du ønsker å dele med den du gir boken. Kan du lage et møte, en sammenkomst eller gi noe fra deg selv som du vet vil glede den som får gaven du gir, bare fordi den kommer fra deg?

Min Dagbok gjennom årene fra 1998-2023

Hva gjorde jeg og vi som familie 1 Desember disse årene?

 • 1998

I dag bakte vi krumkaker og Berlinekranser. Barna spiste nok mer enn de bakte.


 • 1999

I dag lagde vi julepynt, ingenting er vakrere enn hjemmelagd julepynt.


 • 2000

I dag har jeg hengt opp julegardiner og pyntet på kjøkkenet. Vi bakte kokosmakroner men Benjamin klarte å spiste opp halve deigen når jeg forlot de i noen få minutter.

 • 2001

I dag har vi pyntet med lys både ute og inne, barna har lagd julepynt av trolldeig, det var gøy og fint ble det.


 • 2002

I dag har vi bakt Berlinekranser, lagd mange gaver og julepynt sammen, ingenting er som hjemmelagde julegaver


 • 2003

I dag har jeg satt opp julelandsbyen og pyntet barnas rom. Pappa lagde julecover til vår første julecd.

Kontrastens år 2016
 • 2016

Første julen uten deg Benjamin. I dag har jeg fått en sjokolade kalender av lille søster (Renee), jeg har handlet inn litt gaver, limt inn bilder og bare forsvunnet inn i en julefilm.


Berlinerkranser
1 porsjon blir ca. 60 berlinerkranser
 • 2 stk. hardkokt eggeplomme
 • 2 stk. eggeplomme
 • 125 g sukker
 • 250 g romtemperert smør
 • 300 g hvetemel
 • 1 stk. eggehvite til pensling
 • 3 ss perlesukker

Slik gjør du:

 1. Gni de kokte eggeplommene godt ut og rør dem sammen med de rå. Tilsett sukkeret og pisk eggedosis.
 2. Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Melmengden må reguleres i forhold til størrelsen på eggeplommene. Elt deigen jevn, men ikke arbeid den for mye. Den kan lett bli kort og vanskelig å trille ut. Dekk til deigen godt og la den stå i kjøleskapet i ca. 1 time.
 3. Trill til pølser tynne som en lillefinger, del i ca. 12 cm lange biter og form til små kranser. Sett dem på bakepapirkledd stekeplate. Pensle hver krans med sammenvispet eggehvite og strø med perlesukker.
 4. Stek kakene på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter til de er lysegule og gjennomstekte. Ta dem forsiktig over på en rist når de er litt avkjølt. Vær forsiktig, kakene går lett i stykker. Oppbevar kakene i en tett boks.
Barnas aller første Jul

Naomi 1994

Benjamin 1997

Vi åpner dagens luke i kalenderen – 1 Desember

I dag 1. Desember 2023, her sitter jeg med julemusikk på høyttalerene, gamle fotoalbum og dagbøker, tiden er inne for å hente fram det jeg kaller ekte julestemning.
Mimrer over alle minner og gleder vi har skapt sammen gjennom årene og bare nyter stillheten, roen og tilfredsheten over fortid og nåtid, men også over privilegiet å nå kunne se og føle hva ekte julestemning er, følelsene man skaper sammen, tiden man bruker på hverandre og sammen, og øyeblikkene man faktisk ser hverandre som individer, er det som faktisk betyr noe, det er det som skaper den magiske stemningen og følelsen.

Meningen med livet er å finne din gave, meningen med livet er å gi den gaven bort til noen andre.

Hennysway

Jul i byen av rik og fattig

av Torill Thorstad Hauger, lest og dramatisert av Nina Henny Ruud

Håper du koste deg med et øyeblikk av ro og fantasi.
Følg med på Hennysway Julekalender.

“Tid er gratis, bruk den fornuftig”

Leave a Reply