(Thai-style soltørket svinekjøtt)

🥩 Ingredienser:
- 500 g svinekjøtt (f.eks. svinebog eller ytrefilet), skåret i 1 cm tykke strimler
- 1–2 ss fiskesaus
- 1 ss soyasaus
- 1 ts sukker (helst palmesukker eller brunt sukker)
- 2 fedd hvitløk (finhakket eller mortet)
- 1 ts malt korianderfrø (valgfritt, men autentisk)
- 1 ts sesamfrø (valgfritt)
- En klype hvit pepper
- Sol eller ovn til tørking
- Nøytral olje til fritering (f.eks. rapsolje)


☀️ Fremgangsmåte:
- Bland marinaden:
Bland fiskesaus, soyasaus, sukker, hvitløk, korianderfrø, pepper og sesamfrø. - Mariner kjøttet:
Ha kjøttstrimlene i en bolle og hell over marinaden. Bland godt og la stå i minst 1–2 timer, gjerne over natten i kjøleskapet. - Tørk kjøttet:
- Utendørs: Legg kjøttet på en rist eller brett og sett i solen i 3–5 timer (dekk med netting om nødvendig for å holde insekter unna).
Vend av og til. - Innendørs: Tørk kjøttet i ovn på ca. 60–70 °C i 2–3 timer med ovnsdøren på gløtt.
- Utendørs: Legg kjøttet på en rist eller brett og sett i solen i 3–5 timer (dekk med netting om nødvendig for å holde insekter unna).
- Friter:
Varm olje i en panne og friter kjøttbitene i 3–5 minutter, til de er sprø i kantene og gjennomstekt. Legg på kjøkkenpapir.

🍚 Servering:
- Server med klebrig ris (sticky rice)
- Gjerne med en thailandsk nam jim jaew (krydret dipsaus med tamarind og rispulver) eller søt chilisaus.

🌶️ Nam Jim Jaew – Thailandsk chilisaus til kjøtt

🧂 Ingredienser:
- 2 ss fiskesaus
- 1 ss tamarindpasta (kan byttes med litt limejuice om nødvendig)
- 1 ss limejuice
- 1 ts sukker (gjerne palmesukker eller vanlig brunt sukker)
- 1–2 ts chiliflak (juster etter ønsket styrke)
- 1 ss knust ristet ris (khao khua – se under for hvordan du lager det)
- 1 ss finhakket sjalottløk eller rød løk
- 1 ss hakket frisk koriander eller mynte (valgfritt)
🔥 Slik lager du ristet rispulver (Khao Khua):
- Ta ca. 2 ss rå, ubehandlet jasminris.
- Rist den i en tørr panne over medium varme til den blir gyllen og lukter nøtteaktig (ca. 5–7 minutter).
- Avkjøl og knus i en morter eller blender til grovt pulver.
🥣 Fremgangsmåte:
- Bland fiskesaus, tamarindpasta, limejuice og sukker i en liten bolle.
- Tilsett chiliflak, knust ristet ris og finhakket løk.
- Smak til – den skal være en balanse mellom salt, syrlig, sterk og litt søt.
- Tilsett urter hvis ønskelig.
✅ Serveringstips:
- Server kald eller romtemperert som dip til Moo Dad Deow
- Oppbevares i kjøleskap i opptil 3 dager


En av mine favoritter på Sevana restaurant i Hua Hin, Thailand.